Merhaba arkadaşlar,
Evde dinlenip iyileşmeyi beklerken bir İngiliz sitesinde anal fissür yaşamış ve son 2 senedir ağrılarından ve ızdırabından kurtulmuş bir hastanın tavsiyelerine denk geldim. Gerçekten altın tavsiyeler vermiş. Ancak herşeyden önemlisi hastalığınızın doğru teşhis edilmesi...Ben doktora gitmeden hemoroid tedavisi yaptım kendi kendime, fissürüm olduğunu anlamadığım için sadece iyileşme sürecini geciktirmişim...
----------------------------------------------------------------------------------------------
2007'de, anal fissür problemi ile 8 ay boyunca korkunç bir acı çektim. Artık umudumu kaybediyordum. Cerrahi müdahaleden başka bir çarem olmadığına inanmaya başlamıştım. Tuvalete çıkarken sanki anüsümden cam parçaları geçiyormuş gibi acı çekiyordum, bayılacak gibi oluyordum. Hayatım cehenneme dönmüştü...
Bir genel cerraha gidip muayene oldum. Anal fissür teşhisi kesinleşti. Salofalk fitil, rectogesic pomad, anestol lokal anestezi ilacı verdi.
Son iki senedir ağrım yok. Bu hastalığın hiç bir zaman tamamen geçmediğini, tekrarlama riskinin olduğunu biliyorum, ama bunun biraz da benim elimde olduğunu anladım.
Aşağıdaki yöntemler sayesinde 2 senedir fissürümü kontrol altında tutuyorum. Sizlerin işine de yarayabilir.
1) Sağlıklı beslenmek esastır.
Bol miktarda bağırsakta çözünmeden atılan lifli gıdalar almalısınız. Örneğin sebze veya müsli/Nesfit/yulaf ezmesi gibi.
Bu gıdalar fissürünüzü iyileştirmeyecektir, ancak sizin düzenli olarak tuvalete çıkmanızı sağlayacak, kabız kalmanızı engelleyecektir. Kesinlikle kabız olmamalısınız! Her sabah ballı ılık su içtikten sonra 3 adet kayısı yiyin. Daha sonra da lifli Nesfit/yulaf/kepek gibi gıdaları süt veya yoğurtla tüketebilirsiniz. Kabak gibi, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler, bol salata tüketmelisiniz. Kuru fasulye çok gaz yapacağından uzak durunuz. Meyvenin lifleri de vücutta çözünür olduğundan meyveler arasında muz, kabuklu elma gibi meyveleri tercih ediniz. Eğer sebze, meyve ve buğday gevreği/yulaf gibi yiycekleri sevmiyorsanız, yemeklerden önce 1 adet lif hapı alınız. (Örn: Psyllium Husks - Solgar). Bütün bunları yerken, aynı anda günde 1,5 - 2 litre su içmelisiniz. Bu dışkınızı yumuşak ve kıvamlı yaparak tuvalette daha az acı çekmenizi sağlar.
2) Bol su içiniz.
Dışkınızı yumuşak tutmanız için son derece önemlidir. 1,5 -2 litre su ve yanında bitki çayları tüketebilirsiniz. Su içmek size çok zor gelirse yanınızda şişe taşıyın, aklınıza geldikçe yudum yudum için. Günlük su alımızın daha aşağıya düşmemesi çok önemlidir. Kahve ve koladan uzak durun. Çay ve bitki çayı içebilirsiniz.
3) Her gün iki adet (300 mg) Magnezyum tableti alınız. Magnezyum dışkınızı yumuşak tutmaya yardımcı olur. Bir tablet akşam yemeğinden sonra, bir tablet de yatmadan evvel alınız.
4) Fissürünüzü en iyi iyileştirebilecek kremlerden birisi Rectogesic rektal merhemdir. Günde 3 kez, mümkünse sıcak suya oturma banyosu yaptıktan sonra temiz makata uygulanır. Ülkemizde reçete ile satılan, doktor raporu ile SGK tarafından ödenen bir kremdir, özel sağlık sigortaları reçete edildiği takdirde ödemektedir. 90 küsür TL fiyatı. Bu kremden 0,5-1 cm kadar kullanmanız yeterlidir. Ellerinizi antibakteriyel sabunla yıkadıktan sonra küçük parmağınızın ucuna koyarak makatınıza yerleştirin. Hafifçe dairesel hareketlerle yedirin. Fazla kullanırsanız başağrısına yolaçabilir. Bu krem sfrinkter ve rektum kaslarını gevşetir ve gaitanın yani dışkının daha rahat çıkmasını sağlar. Bu krem şu anda fissürünüzü en iyi iyileştirebilecek kremdir.
5) İyi kaliteli tuvalet kağıdı kullanın. İnce ve kaliteli olanları tercih edin. Parfümsüz ve hassas, bebekler için ıslak mendil de kullanabilirsiniz. Kendinizi temizlerken çok nazik olunuz.
6)Muhakkak sıcak su oturma banyosu yapınız. Bir leğene dayanacağınız kadar az miktarda sıcak su koyunuz, 10-15 dakika içinde oturunuz. Sfinkter kasınızın yumuşamasını sağlar, ağrınızı azaltır. Özellikle dışkılamadan önce ve sonra muhakkak sıcak su banyosuna oturunuz. Tedavi için çok önemlidir. Banyo da yapabilirsiniz, sıcak suyu anal bölgenize tutabilirsiniz. Hem fissürünüzü temiz tutar, hem ağrınızı alır.
7)Bütün bunları hep birlikte uygulamaya dikkat edin.
Bütün bunları fissürünüz akut durumdayken uygulayın. 1 hafta içinde farkı hissedeceksiniz. İyileştikten sonra önce Rectogesic pomadı azaltın, günde bir kereye indirin. Daha sonra aldınız ekstra lif tabletlerini azaltabilirsiniz. Ancak Magnezyum tabletlerini ben hala alıyorum, günde 2 kez. Diyetime de harfi harfine uyuyorum, bolca su tüketiyorum. Mayalı içkileri (şarap vs) çok az tüketiyorum, kahve ve kolayı dozunda almaya özen gösteriyorum.
--------------------------------------------------------------------------------------------
Ayrıca benim uyguladığım bazı yöntemler size de yardımcı olabilir.
- Acıyı azaltmak için Anestol pomad kullanabilirsiniz.
- Bol su içmeye devam etmelisiniz.
- Eğer dışkılamaya dair bir barsak hareketi hissederseniz, sıcak suya oturma banyosu yapmaya çalışın. Daha sonra ellerinizi antibakteriyel bir sabunla yıkayıp, anüsünüzün çevresine biraz vazelin sürün, acıtmazsa küçük parmağınızla anüsün içine itmeye gayret edin. (yeni açılmış bir Vaseline tüpü kullanın). İyileşme dönemindeki fissürünüze kesinlikle bakteri bulaştırmak istemezsiniz! Tuvalete çıktıktan sonra bebekler için bir ıslak mendille temizleyin ve sıcak suya oturma banyosu yapın. Fissürünüzü temiz tutmak son derece önemlidir.
- Tuvalete gittiğiniz zaman ıkınmamaya özen göstererek konsantre olmalısınız. Derin derin nefes almak işe yarayacaktır. Ellerinizle karnınıza bastırmak da işe yarayabilir. Acele etmeyin ve dışarda bekleyenleri düşünmeyin. En güzeli, sabahları ballı ılık suyla güne başlamaktır. Barsak hareketleriniz hemen başlar, kahvaltı yaptıktan sonra işe gitmeden evvel rahatça boşaltım yapabilirsiniz. Böylece sıcak su banyonuzu, merhemlerinizi rahatça uygulayabilirsiniz.
- Eğer fissürünüz iyileştikten sonra, seyahat vs. gibi nedenlerden dolayı kabız olduğunuzu hissederseniz hemen bir önlem alınız. Kabız kalmak, fissürün yeniden yırtılıp size acı vermeye başlaması demektir. Hemen su içip, ekstradan lifli gıdalar almalısınız, gerekirse hareketinizi arttırmalı, magnezyum almaya devam etmelisiniz.
- İshal olmak da fissürünüzü tekrar alevlendirebilir, kesinlikle ishal kalmayınız.
Unutmayın, bu hastalık hayat boyu devam eden, her zaman tekrarlaması riski olan bir hastalıktır. Tekrarlayıp tekrarlamaması size bağlıdır.