Fizik tedavi bölümüne git bence. Romatoloji bölümüne de gidebilirsin, ikisi de teşhis koyuyor. İmkanın varsa bir doktorla yetinme yine de. Bir iki doktora görün, içine sinen doktorla tedaviyi sürdür.
Ben ağrılar ilk başladığında önce bir fizik tedavi doktoruna gitmiştim, o zaman henüz 7-8aylık bir ağrı olduğu için teşhis konmamıştı. Aradan geçen bir yıl üzerine tekrar hastaneye gittiğimde (ben kolum veya dizim filan çıktı sanıyordum ağrıdan, küçükken çok çıkardı bileklerim ters bi hareket yaptığımda, acısı aynı geliyordu) ortopediye gittim, o fibromiyalji ihtimali gördüğü için fizik tedaviye yönlendirmişti. İlk orada teşhis kondu. Ben kabullenmedim ilk başta, fizik tedavi profesörüne de gittim o da tahlil ve muayeneden sonra kesinleştirdi benim için. Hatta eşime "işiniz var, durumu kötü" dedi. Sen de eşinle git doktora, direkt doktorun ağzından duysun. Fibromiyaljide dışarıdan görünen bir kızarıklık morarıklık yok ki inandırasın... Eşim sağolsun bana destek olur ama ilk başlarda ağlama krizlerine giriyordum çok, onu anlamlandıramıyordu. Bende de anksiyete var. Şimdi o da alıştı ama :) sporuma da hep yardım eder. Ayrıca masaj çok rahatlatır benim ağrılarımı. Dayanamadığım zaman eşim bir iki dakikalığına masaj yapar omzuma, sırtıma, hafifler biraz. Eş desteği çok önemli. Önceleri açıp oku bi hastalığım neymiş, senin de bilmene ve bana destek olmana ihtiyacım var derdim. Geçenlerde öyle pek önemli olmayan bir yazı yazıyordum, mürekkepli kalemle yazmam gerektiği için önce telefonda metni yazdım çizdim sildim, sonra kağıda yazdım. Eşim güldü, ya yaz gitsin işte dedi. Ben de dedim ki ben mükemmelliyetçi bir insanım, yapamam öyle. O da, zaten fibromiyalji mükemmelliyetçi kişilerde olurmuş dedi. Ben gülünce, yaa ben okumuyorum sanıyorsun değil mi dedi :) çok hoşuma gitti.
Fizik tedavi doktoru da zaten direkt antidepresan tarzı ilaçları tavsiye ederek başlıyor tedaviye. O yüzden psikiyatristle başladığın tedaviyi sakın ola yarıda kesme kafana göre, yoksa daha beter olursun. Ben 24 yaşına girmek üzereyim, hamilelik de düşündüğüm için antidepresana hiç başlamadım. 4 yıl oluyor ağrılar başlayalı. Devamlı çekiyorum ağrıları ama spor çok işe yarıyor, çok rahatlatıyor. İhmal etme sakın. Mevsim geçişlerinde veya yağmurlu soğuk havalarda artar ama yazın daha iyi olursun. Her sabah birkaç esneme hareketi güne daha güzel başlatıyor. Devamlı değil ama ağrılarım çok olduğunda rahatlatıcı melisa veya pasifloralı çay içiyorum. Kasları gevşetince rahat uyumamı da sağlıyor.
Özetlersem; Öncelikle düzenli spor yap ve hafif beslen. Sonra sakinleşmek için kullanacağın bazı yöntemler bul (ben özgüven telkini veya olumlama yöntemleri uyguluyorum, araştırabilirsin. Yine kendi uyguladığım başka bir şey; Allah'ın isimlerini söylüyorum, mesela kalbimle(sevgiyle) ilgili bir şey olduğunda "Ya Vedud" ismiyle dua ediyorum, ağrıdan uyuyamıyorsam "Ya Şafi" ismiyle, bazen "Ya Musteaan", bazen "Ya Rahman ve Ya Rahiim" ismiyle dua ediyorum, bunlar benim rahatlamama büyük olanak sağlıyor, iyi hissediyorum. Sen de kendine uyan bir yöntemi deneme yanılmayla bulabilirsin) antidepresan tedavisine başlamışsın, o da sakinleştiriyordur. Direkt rüzgardan, ceyrandan korun, terledin mi hemen değiş, üstünde kurumamalı. Canlı, güzel müzikler dinle. Sabah kasları açacak, esnetecek hareketler uygula. Bazı geceler bir fincan seni gevşetecek çaylardan iç. Hafif bi omuz masajı da seni rahatlatacaktır umarım.
Yazmayı unutmuşum; en önemlisi de kan değerlerini yüksek tutmak. Benim hemoglobin, b12, d vitamini ve demir devamlı düşer. Bunlar düştüğünde ağrılarım 3-4 kat şiddetlenir. Ona çok çok dikkat etmek lazım...