• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Evlenince kadın çalışmalı fikri.

Evde duran her insana boş demiyorum ama evde boş oturan binlerce ev hanımı var bu ülkede. Günün yarısını tv karşısında kadın programı izleyerek geçiren binlerce, hatta milyonlarca kadın... bunlar evde oturan boş kesim oluyor :)

Oysa ev hanımı olup, hem çocuğuna bakan hem evin işlerini yapan hem kitabını okuyan hem sergiye-müzeye-sinemaya giden hem de kendine bir uğraş/hobi bulup (ahşap boyama, keman çalma vs.) bu konuda çok ilerleyen ev hanımları da var. Bu kadınlar başımın üstünde. Zaten bu kişilere boş dersek, Allah çarpar valla :)

Ama onun dışında evin günlük işleri ve çocuk bakımını halledip bir dünya iş yapmış gibi söylenen kadınlara anlam veremiyorum. Çünkü benim anneannem 35 yaşında eşini kaybetmiş, dul kalmış. O yaşta hem 3 çocuğunu okutmuş, hem evin yemeğini/temizliğini tek başına yapmış hem de her gün sabah 8den akşam 5e kadar memurluk görevine devam etmiş. Huzur içinde uyusun benim meleğim... ama demek istediğimi anladınız siz :)
Ay canım benim.. Işıklar içinde uyusun. Devlet gibi kadınmış..

Demekki yeri geldiğinde evin yükünü üstlenmek istememek gibi şey amaaan anla işte ben yetemem diyor ben sıkıya gelemem diyor

ben bu zamana kadar hıc bı yerde kadınla erkek esıt demedım
esıt olması mumkun degıl
doguran kadın
calısan kadın
temızlık yapan kadın
kadınlık yapan kadın
yemek yapan kadın
bunun kayınvalıde gorumce eltı ucgenınde savas verenı kadın
mısafır gelecek telası ceken kadın

ne esıtlıgı !

Eşitlik diye haykırmamızın sebebi de işte bu eşitsizlikler ama siz kalkmış sarf edilen bu cümlenin abes olduğunu, kendi önceliklerinizin başka şeyler olduğunu (neler olduğunu bahşedin lütfen, çok merak ettim), bu adamın söylediği şeylerden ötürü patavatsız olduğunu düşündüğünüzü söylüyorsunuz ki bütün bunlar bu eşitsizlikleri daha çok artıracak nitelikte. Tutarlı değil söyledikleriniz.

Hani evlilik demek iyisiyle, kötüsüyle hayatı paylaşmak ve sorumlulukları bölüşmek demekti? Bu adam da eşinin çalışmasını istediğini çok açık bir şekilde ifade etmiş. Ne gibi bir anormallik var bunda? Aksine son derece mantıklı bir adamın ağzından çıkabilecek bir cümle bana göre. Bu profilde bir sürü adam var artık. Eşinin çalışmasını ve ayakları üzerinde durabilmesini isteyen, yukarıda saydıklarınızın aksine ev işlerinde bir kadını aratmayacak derecede faal olan bir sürü erkek var.

Toplumsal rolleri hep eleştiririz ama işimize geldiği için de içten içe bayılıyoruz aslında bu rollere.

evet çok riskli değil. Eşim babası ve ablasıyla ortak iş yapıyor. Ama ablası ve eniltesi ortak kese konusunda çok ısrar etmişlerdi. Eşim beni yiye yiye bitiremediler bi de ortak kese yapsak avcumuzu yalarız artık demişti. Hatta sert çıkan ben olmuştum. Siz çift gelirlisiniz biz ay sonunu getiremeyince bizim karnımızı siz mi doyurcaksınız demiştim :) mevzu kapanmıştı o çıkışımdan sonra. Ki eşim babasıyla bile anlaşamıyo çoğu zaman ömür törpülük iş yani aile işi.

Çokk iyi yapmissiniz. Bu aile islerinde, hele ortak kesede illa bir taraf yiyor, bi taraf sömürülüyor ben onu gördüm, duydum hep. Eşiniz de farkindaymis neyse ki. Bazilari safligina doymuyor cunku :D

tam öyle değil bence o. Tabi sorun yine kadınlarda. Çünkü erkek evlat yetiştirmeyi bilmiyorlar. Benim annem de gelenekçi bi kadındı kardeşimin eline iş değdirmezdi. Cadılık yapa yapa yemek de yaptırırdım kardeşime bulaşık da yıkatırdım temizlik yaptırırdım. Annem kızardı bana yine de tınlamazdım. 4 yıl yalnız yaşadı kardeşim çoğu kadından daha temiz ve düzenliydi ve enfes yemekler yapar. Şimdi 2 yıllık evli eşi de çalışıyo. Temizlik yemek kardeşimde. Bulaşık eşinde. Eğer temizliği yapamazsa yardımcı getirir eve ve eşi inanılmaz mutlu bu halinden dolayı. Anneme kalsa o da hizmet bekleyen bi kütük olcaktı. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir.

Evet ogullarini yetistiremeyen kadinlar var fakat bu konu disi birsey. Her kadin oglunu öyle yetistirmiyor. Bak benim gibiler istisna dedin, kardesinde esim gibiymis. Demek ki eslerine yardimci olan, saygili olan erkekler vardir ve coktur.

Benim annemde asla benim is yapmami istemezdi. Evlendigimde temizlik, yemek nedir bilmezdim. Ayni sekilde esimde evde hic is yapmazmis. Ama ne oldu? Yetiskin, kendi kararlarini veren bireyler olarak ve sevgi ve saygi cercevesinde birbirimize yardimci olmayi karar verdik.

Sorun dedigim gibi, erkeklerde degil, kadinlarda. Kendini hizmetci olarak gören kadinlar ve onlarida öyle gören erkekleri ile evlenmeleri.

Erkek çalışma derse sen nasıl böyle bir şey ima edersin hangi çağdayız diyoruz. Erkek çalış dese sen beni param için mi sevdin diyoruz... İtiraf etmek gerekirse bazen ne istediğimizi bilmiyoruz. :KK64:

Bi de şu nokta var tabii: Erkek bize neden çalış veya çalışma diyebiliyor. Biz erkek hakkında böyle karar vermezken neden onları hayatımızın karar mekanizması olarak görüyoruz

Demekki yeri geldiğinde evin yükünü üstlenmek istememek gibi şey amaaan anla işte ben yetemem diyor ben sıkıya gelemem diyor
Adam zaten tek yaşıyor ya. Sorumlulugunu almış daha fazlasını hatta. Onden test suruyusu var yani:) ev gecindirmek onu kaygilandirmaz. Sadece sen evde oturunca bana sararsin kafayi tum gun dışardan herif mi beklicen diyo :)

Erkek çalışma derse sen nasıl böyle bir şey ima edersin hangi çağdayız diyoruz. Erkek çalış dese sen beni param için mi sevdin diyoruz... İtiraf etmek gerekirse bazen ne istediğimizi bilmiyoruz. :KK64:

Bi de şu nokta var tabii: Erkek bize neden çalış veya çalışma diyebiliyor. Biz erkek hakkında böyle karar vermezken neden onları hayatımızın karar mekanizması olarak görüyoruz

Bir erkeğe çalışmama gibi bir opsiyon sunabiliyor mu kadınlar? Çalışmayan, doğru dürüst işi olmayan bir erkekle evlenmek isteyen kaç kadın çıkar mesela?

Her insanın gün içinde ilgilendiği farklı işler ve kişiler vardır ancak bu kadın ile erkeğin eşit olmadığını göstermez.

Bunu şahıs bazlı yorumlamak zaten çok yanlış.

Atıyorum siz kaynananızdan çekiyorsunuzdur, eşiniz rahattır. Sırf bu yüzden kadın erkekten daha zor şartlarda yaşıyor diyemezsiniz. Çünkü kim bilir belki karşı komşunuz çok rahatken, onun kocası kayınpederiyle tartışma yaşıyordur vs.. bu durumda da erkek kadından daha zor şeyler yaşıyor diyemeyiz. Herkesin farklı hayatı, kafaya taktığı farklı olayları, çatıştığı farklı kişileri ve farklı uğraşları var. Ama günün sonunda, kadın = erkektir. En azından böyle olmalıdır.

Evde duran her insana boş demiyorum ama evde boş oturan binlerce ev hanımı var bu ülkede. Günün yarısını tv karşısında kadın programı izleyerek geçiren binlerce, hatta milyonlarca kadın... bunlar evde oturan boş kesim oluyor :)

Oysa ev hanımı olup, hem çocuğuna bakan hem evin işlerini yapan hem kitabını okuyan hem sergiye-müzeye-sinemaya giden hem de kendine bir uğraş/hobi bulup (ahşap boyama, keman çalma vs.) bu konuda çok ilerleyen ev hanımları da var. Bu kadınlar başımın üstünde. Zaten bu kişilere boş dersek, Allah çarpar valla :)

Ama onun dışında evin günlük işleri ve çocuk bakımını halledip bir dünya iş yapmış gibi söylenen kadınlara anlam veremiyorum. Çünkü benim anneannem 35 yaşında eşini kaybetmiş, dul kalmış. O yaşta hem 3 çocuğunu okutmuş, hem evin yemeğini/temizliğini tek başına yapmış hem de her gün sabah 8den akşam 5e kadar memurluk görevine devam etmiş. Huzur içinde uyusun benim meleğim... ama demek istediğimi anladınız siz :)

yazdıklarımın hıc bırı sahıs bazlı degıl kı tamamen genel
kadın erkek esıt olmamalı
kadın her zaman bır adım onde olmalı benım hayat gorusume gore
aynı sartlar sunulsa kadınların erkeklere cok buyuk fark atacagı orta da
fakat gercekler?

kac tane erkek var ev ıslerınde esıne yardım eden ?

bu konu da ard arda uc yorum yaptım dıkkatlı okursanız ne demek ıstedıgımı daha ıyı anlayacagınızı dusunuyorum

cocuk ısterler, guzel yemek ısterler, duzenlı temızlık beklerler calısan kadın olsun derler hatta bılhassa su meslekten olsun da derler hanı esıtlık dıyorum ?

kımse calıstı dıye incileri dokulmez fakat bu kısıye sart kosuldugunda bunun stresı ınsanı yaslandırır. benım esım calısan kadın ısterım deseydı evde oturdugum o 2 senelık dönemde stres topu olur cıkardım sanırım kendımı cok zorlardım belkıde manevı yonden daha fazla yıpranırdık

ben degıl once bız olmayı ogrenmek gerek demek ıstedıgım bu.

gunun yarısını tv ızleyerek gecıren kadınlar belırlı bı yas ustu olanlar yanı tamamen sahıs bazlı ve azınlık olan bı ornek... evde oturarak o evın duzenı saglanmıyor malesef :) hele cocuk varsa mumkun degıl oturabılmek.
:)

dusuncelerınızı benımle paylastıgınız ıcın tesekkur ederım bu arada ıyı forumlar

Bence bunda kızacak bir sey yok. Onun hoşlandığı kriter de böyle demekki.

Ayrıca evde bomboş da oturabilir bir kadın. Bize ne herkesin kendi hayatı. Çocuklarını iyi yetistirip iyi insan yapiyorsa beni daha fazlası ilgilendirmez. Doya doya yatsınlar, kendilerini yıpratmasınlar işte ne güzel.

Bence veriyoruz. Calismayan erkekle kim evlenip yuva kurar ki ? Oldu olacak kahveye gitsin cay parasinida ben vereyim:)

Çokk iyi yapmissiniz. Bu aile islerinde, hele ortak kesede illa bir taraf yiyor, bi taraf sömürülüyor ben onu gördüm, duydum hep. Eşiniz de farkindaymis neyse ki. Bazilari safligina doymuyor cunku :KK70:
yok yine de doymuyo. Kese ortak değil ama annesi babası bi yandan ablası yiğeni öte yandan sömürüyolar. Sessiz kocam da hiç ses çıkarmıyo elimde varken yapayım boşver diyo :)) bazen delleniyo bana içini boşaltıyo amaa tabi ki ailesine sesini çıkaramıyo. Beni saf sanıyolar ama ben her şeyin farkındayım nereye kadar yiycekler ömrümü bakalım diyo. Ee alan razı veren razı bana laf düşmüyo haliyle.

yazdıklarımın hıc bırı sahıs bazlı degıl kı tamamen genel
kadın erkek esıt olmamalı
kadın her zaman bır adım onde olmalı benım hayat gorusume gore
aynı sartlar sunulsa kadınların erkeklere cok buyuk fark atacagı orta da
fakat gercekler?

kac tane erkek var ev ıslerınde esıne yardım eden ?

bu konu da ard arda uc yorum yaptım dıkkatlı okursanız ne demek ıstedıgımı daha ıyı anlayacagınızı dusunuyorum

cocuk ısterler, guzel yemek ısterler, duzenlı temızlık beklerler calısan kadın olsun derler hatta bılhassa su meslekten olsun da derler hanı esıtlık dıyorum ?

kımse calıstı dıye incileri dokulmez fakat bu kısıye sart kosuldugunda bunun stresı ınsanı yaslandırır. benım esım calısan kadın ısterım deseydı evde oturdugum o 2 senelık dönemde stres topu olur cıkardım sanırım kendımı cok zorlardım belkıde manevı yonden daha fazla yıpranırdık

ben degıl once bız olmayı ogrenmek gerek demek ıstedıgım bu.

gunun yarısını tv ızleyerek gecıren kadınlar belırlı bı yas ustu olanlar yanı tamamen sahıs bazlı ve azınlık olan bı ornek... evde oturarak o evın duzenı saglanmıyor malesef :) hele cocuk varsa mumkun degıl oturabılmek.
:)

dusuncelerınızı benımle paylastıgınız ıcın tesekkur ederım bu arada ıyı forumlar

İyi de, eşim zengin olsun, eşimin evi olsun, eşimin arabası olsun, eşimin ailesi sessiz sakin olsun vs.. kadınların da erkeklerden bu tarz bir sürü beklentisi var. Kim 40 yaşında, işsiz, daha kendini bile doyuramayan biriyle aile kurup 5 çocuk yapmak ister ki? Şahsen ben eşimin doğuştan zengin olmasını istemem ama aklını kullanıp iyi bir meslek sahibi olamayan boş beleş bir insana da 2.ye dönüp bakacağımı sanmıyorum.

Ben eşimden çalışkan olmasını beklerim, belki o da benden iyi yemek yapmamı bekler. Bunlar kişisel isteklerdir. Kadın erkek eşitliğini asla etkilemez.

Ben de size cevap için teşekkür ederim. Farklı fikirlere sahip insanlarla konuşmayı hep sevmişimdir :)

Evet ogullarini yetistiremeyen kadinlar var fakat bu konu disi birsey. Her kadin oglunu öyle yetistirmiyor. Bak benim gibiler istisna dedin, kardesinde esim gibiymis. Demek ki eslerine yardimci olan, saygili olan erkekler vardir ve coktur.

Benim annemde asla benim is yapmami istemezdi. Evlendigimde temizlik, yemek nedir bilmezdim. Ayni sekilde esimde evde hic is yapmazmis. Ama ne oldu? Yetiskin, kendi kararlarini veren bireyler olarak ve sevgi ve saygi cercevesinde birbirimize yardimci olmayi karar verdik.

Sorun dedigim gibi, erkeklerde degil, kadinlarda. Kendini hizmetci olarak gören kadinlar ve onlarida öyle gören erkekleri ile evlenmeleri.
tamam iş yapmamış olabilirsiniz ama ben bu fikri aşılamasam kardeşime o da gördüğü gibi hizmet bekliycekti eşinden. Yani yine anne eğitimi ve ev içi ilişkiler önem kazanıyo burda. Siz ve eşiniz gelenekçi bi ortamda yetilmemilsiniz belli ki. Kayınvaldemin her işini evlenene kadar eşim yapmış fakat eşimin bana yardımcı olmasına katlanamıyo kadın. Bu zihniyetler de var yani.

Bir erkeğe çalışmama gibi bir opsiyon sunabiliyor mu kadınlar? Çalışmayan, doğru dürüst işi olmayan bir erkekle evlenmek isteyen kaç kadın çıkar mesela?
esımle evlendıgımde işsizdi
soyle kı ; daha dogru ızah edeyım
esım benım mükellefimdi. kısa surelı bır sırkettı . sırketı kapattı kafasına gore ıs aramaya basladı.
arkadasım oldugundan gorusmeye devam edıyoruz tabı , o ıs ararken bız nişanlandık. evlenmeye 1 ay kala bırıyle ortak oldu işe basladı. ne zaman baslayacagı ne ıs yapacagı bellı degıldı. ısı geregı ısterse evde de calısabılır serbest de calısabılır. ben evın odasının bırını kendıme ayırıcam evde bırseyler yapıcam dese ona da tamam derdım

onemlı olan gecım döngusunu saglamak, benım ofısımı kapattıgım doneme denk geldı evlılıgımız

esım ıse gırdı ama ben cıktım ısten 6. ayımda amelıyat 7. ayımda hastalıklar cok zorlu bı hamılelık ve dogum derken 2 seneyı buldu. sımdı kendı ısımı kurdum ... o 2 sene ıcınde zorlandıgımızda oldu cok harcadıgımız da . demedı kı tek maasız su ıhtıyac ertelensın. ne lazımsa oldu. ben tası sıkar suyunu cıkarırım her turlu yeterım sen canını sıkma dedı hep

ne kadar bazen kendısını bogmak ıstedıgım olsa da atıssak da :) bu destegı bu gucu benı guclendırdı. guven verıyor en basıtı. dıyebılır dı ben calısan kadın ısterım baska bırının sorumlulugunu kaldıramam dıye ozaman ona gore bırıyle evlenırdı.

bu arada calıstıgım donem boyunca asla evde yorulmadım her ısı ortak yaptık. evde oldugum zamanda kendımı cok yordugumda ya yardımcı hanım cagırsana canına yazık dedı ya da yardım ettı

cunku dedıgınız gıbı hayat musterek olması gereken evet bu ...

umarım benı yanlıs anlamamıssınızdır :) sozum ters algılandıysa da ozur dılerım ıyı geceler

Bence veriyoruz. Calismayan erkekle kim evlenip yuva kurar ki ? Oldu olacak kahveye gitsin cay parasinida ben vereyim:)

Kastettiğim şu sevgili BaBing eğer erkek denildiğinde akla hemen çalışması gereken birey geliyorsa bu bilinçaltı kodlarımızdan dolayıdır. Aynı kodlar ev işini de kadına yıkmakta beis görmüyor

Eğer var olan kadın emeği sömürüsüne karşı savaşmak istiyorsak bu tek taraflı ayrımcılık üzerine dayanan bir savaş olmamalı. Var olan normlara tümüyle karşı çıkmayı da göze alabilmeli

Asgarü ücrette kadın veya erkeğin ücreti ayrı tutulmazken eve para getiren cinsiyet erkek olmalı diyoruz. Bu da bir çelişki değil midir?

Calisma evde otur diyen daha rahatsiz edici bence. Kadinin ekonomik ozgurlugu olmali bence. Eskidendi oyle eve kadini kapatip gozu acilmasin diye yirtinmak...

Back