Evimden vazgeçmek istemiyorum

anlıyorum, benim anne babamında kiracıları var. Biri geçici süreliğine çıkmam lazım param yok ödeyecek başka birini oturtalım dese.. evet onlarda kabul etmez belki. Ben onlara da diyim en iyisi, hayat bu...
Aslında yaz aylarında bir yada iki ay kiraya vermeniz yasak degil. Odalardan birini kiraya verebilirsiniz mesela .

Alanınız ne bilmiyorum ama bu durumda Tr'ye dönmek yerine freelance işlere (alanınız uygunsa), günlük bakıcılık, köpek gezdirme tarzı işlere bakabilirsiniz, fazla odanız varsa airnbden misafir ağırlayabilirsiniz. Bunlar da olmazsa trye dönmekten başka çareniz yok.

Ben ev sahibine bu teklifi götürmezdim. Bence farklı bir yol bulun. Şu an biraz para biriktirebilir misiniz kira için? En azından bir kısmını karşılasa Türkiye'de de işe girseniz.

Kira odeyecek durumunuz yoksa bişverin. İş bulunca tutarsiniz biryer. Bazen zorlamaya gerek yok

Ben katılmıyorum yaf, ev bulmak hem zor hem çok masraflı3 ay için tekrar ev arama ve depozito masrafına girmek kötü olur.

Konu sahibesi, Türkiyede çalışsan o zaman zarfında kirayı çıkarsan?
Veya Türkiyeden vergi numarası alıp onunla yurtdışında freelance yapsan? 1000euro çıkaramaz mısın?

Aslında bulunduğun evi kiralamak o kadar yaygın ki, Türkiye'de bile açın airbnb'i, bir sürü ev, çok çok çok azı sahibinden. Çoğu insan kirada oturduğu evin bir odasını kiraya veriyor, şehir dışına çıkacakken denk getirebilecekse aylık kiraya veriyor. Benim psikologum bile yazın iki ay ofisi kapattığında ev olarak kiraya vermiş Airbnb'den tanıdığım çok kişi var, dünyanın cesitli yerlerinden bunu yapan.
Yalnız yasasam ben de bir odasını süsler kiraya verirdim, denk getirsem uzun süre olmayacağım dönemde birini bulurdum. Bence çok doğal bir şey.. konuya gelince ev sahibi neden öyle bir teklifi kabul etsin ki senin iyiliğin için. Sana çık der, ertesi gün eve başka insan bulur. Çünkü her şeyin çok mugallakta. Gelip gelmeyecegin , is bulup bulamayacagin bile 100% değil. Neden sana güvenip iş yapsın ki?
Bence care belli.
Ya sen güvenilir birisini bulacaksın birkaç ay oturmasi için, ev sahibiyle tanıştırip "bu arkadaşım ben Türkiye'deyken kalacak. Güvenilir sevdiğim bir arkadaşımdir. Sizin için sorun olur mu?' diye onayını alacaksın
Ya üç aylik kredi çekip her ay kirani odeyeceksin-ise başladıktan sonra Euro kuru ile kara geçip rahatça kapatacaksin.
Ya ananın babanın kirada evleri varmış,demek ki durumunuz kötü değil. Ailenden birkaç ay destek çıkmalarını isteyeceksin,döndükten sonra da ara ara onlara ödeme yapacaksın.
Ya da evini dağıtıp geleceksin.
Başka da seçeneğin yok.
İnsan bazen sevdigi şeylerden vazgeçmek zorunda kalabiliyor. Ama şanslı biriymissin. Bakarsın şans yine senden yana olur

Ev sahibine
Bu durumda ev sahibi ikna etmen en mantiklisi.Ev sahibine 2-3 ayligina tr ye dönmen gerektigini,bu sürecte yakın bi arkadaşınında evde kalmasini istedigini söyle.Daha önce bi olay yaşamiştik aynisi tekrarlanmamasi icin size söylemek istedim dersin.Hem arkadaşıma kendine bir yer bulana kadar benimle kalabilecegini söylemiştim diyebilirsin yada staj-gezi-iş için 2 ay burda buluncak bende misafir edecektim vs vs biseyler söyleyebilirsin.küçük bir yalan söyleyip idare etmek daha mantikli duruyor.

Bu arada Türkiyeden gelip kalacak yer arayan çok konu sahibesi, Türk arkadaşım kalacak ben yokken eve göz kulak olacak dersin. Benim mezun olduğum okulun fb grubu var, oda ev arayanlar ilan koyuyor valla ilanlarla dolup taşıyor :)

Kiracı sizkem baskasına kıralamak da ayrı bır olay .Vay be

Benim yaşadığım yerde bu geçici başkasına kiralama yapan vardı ama ev sahibine bildirmek şartıyla. Mesela karşı komşularımız 6 aylığına başka ülkeye gideceklerdi ve o süre için kiracı buldular. Bir sözleşme imzaladılar o 6 aylık süre için. Yani evle ilgili oluşabilecek bir hasar durumunda onlar mesul olacaktı. Bakın böyle kanunlu iş yapıldı mı kimsenin gözü arkada kalmıyor. Evi geçici tutanlar eşyalara eve çok temiz bakıyorlar, böyle buldum böyle bırakırım zihniyeti var.

İşiniz garanti olsa, borç isteyin akrabanızdan veya küçük miktar kredi çekin derim ama iş de garanti değil. İş teklif etmişler ama sponsor olmak istememişler, bu iyi işaret değil. Göçmenlik büro da aynı şeyi soracaktır onlara.

Bu işleri alavere dalaveresiz yapmak, dürüst oynamak gerekir. Ticari kiralamadım ne demek, para almadınız mı veya sizin adınıza kira ödemesi yapmadılar mı? Çalışma izniniz olmadığı halde kaçak çalışmayı bile denemişsiniz. Anlıyorum bir şekilde tutunmak, başınızın çaresine bakmak istiyorsunuz. Kanunsuz kaçak iş yaptığınız ortaya çıkarsa geri gönderilirsiniz ve bir daha almazlar sizi ülkeye.

€ bölgesi dediniz ama hangi ülke olduğunu yazmadınız. Almanya İsviçre Avusturya üzerinden konuşursak burada kafanıza göre çilingir çağırıp anahtar yaptıramıyorsunuz. Anahtarlar özel yapılıyor; ev kapısı, dış kapı, posta kutusu ve size ait bodrum kattaki kiler/odanın kapısı tek anahtarla açılıyor. Haber veriyorsunuz ve kendilerinin belirlediği bir anahtarcıya yönlendiriyorlar sizi. Bir anahtarcıya gidip ben bunu çoğaltmak istiyorum dediğinizde hemen size izin kağıdı soruyorlar.

Kaybettiğim için biliyorum. Dış kapı da o anahtarla açıldığı için tüm sistem değiştirildi 500 CHF gibi bir rakam ödedik. O yüzden insanlar anahtarlarına büyük anahtarlıklar nesneler takıyorlar.

Habersiz başkasına kiralamak suç bilginize. Siz ticari kiralamadım dediniz ama bunu yapanlar var. Aylık 2.500 ödüyorsunuzdur ama airb.. gibi yerlerde haftalık atıyorum 1.000€ kiralanabilir. Özellikle Avrupa'da böyle usulsüzlükler yapmayın, ev sahibiniz parasını aldığı için sorun çıkarmamış ama kuralcı bir evsahibine denk gelirseniz çalışma iznini unutabilirsiniz. Şanslıymışsınız ve ev sahibiniz size bir şans daha vermiş. Bildirseydi kanunen başınız derde girerdi emin olun.

750 euro kira verip 1250 euro ya çalışmak da ne bileyim?
İlk iş için fena değil bu rakam. Arkadaşlar Almanya için yazıyorum, bekar bir insan 50€ bilemedin 60€ 'ya çok rahat haftalık alışverişini yapabilir. Toplu taşıma ucuz. Hafta sonu arkadaşlarıyla bile dışarıda vakit geçirebilir. Bir kahve 2€ veya orta halli bir yerde yemek yese en-en fazla 15-20€. Giyim desen bizde artık lüks konumuna gelen H&M 'de ikili pakette pamuk tişörtler 9.99€

Isınma ve su faturası zaten kiraya dahil. Sadece elektrik ve telefon faturası ödeniyor. Her evde buzdolabı fırın bulaşık makinesi var. Ortak kullanılsa da çamaşır ve kurutma makinesi var. Benim gördüğüm evlerin hepsinde stor var, istemezsen perde takmazsın veya yerden ısıtma var hiç halı alınmaz.

Yani kariyer odaklı düşünülüyorsa, işimde ilerleyeyim deniyorsa bekar biri bu rakamla rahat geçinir. Bir iki sene bu şartlarda çalışır, çevre edinir sonra daha yüksek maaşlı iş bulur. Paylaşımlı yer tutsaydı çok daha rahat yaşardı ama tercih meselesi.

Çalışma izni yok, başı derde girer. Şu aralar yabancıları ülkeden deport etmek için bahane arıyorlar. Bırak çalışma izin başvurusunu turist vizesi bile alamaz.

Bakıcılık yardımcılık falan bunlar için hep şirketler var, onlar sizi gönderiyor. Temizliğe günlük yardımcı bile kayıtsız tutamazsın.Köpek gezdirmeyi hadi çaktırmadan yaptı diyelim hem geçinmesine yetmez hem de biri ihbar edebilir.
Hele kendinin olmayan kiralık evi, ev sahibinden habersiz kiraya verirse hepten belaya bulaşır. Biz normal düşünüyoruz, ödemesini yaptıktan sonra düzgün yaşıyorsa ne var canım gelip kalsın deriz. Ama düşünsenize aranan veya kaçak birinin gelip kaldığını. Kendi evini yasal yollarla bu şekilde kiraya versen bile kalanların pasaport bilgilerini gönderiyorsun ilgili yere.

Ya evsahibiyle anlaşacak ki bu zor bir olasılık, çünkü ev durumuna göre çok iyiymiş kolayca başka kiracı bulur. Ya da buradan bir şekilde para bulup kirasını ödeyecek. Ama iş de garanti değil, firma vize başvurusuna sponsor olmuyormuş. Garanti olsaydı şirket vizesine yardım eder biraz da avans verirdi. Çalışma vize çıkmazsa yazık olur ödediği kira.

Evet burada da bir çok insan ev kiralayıp ya evin tamamını yada odalarını ayrı ayrı kiraya verip gelir elde ediyor. Paylaşımlı evlerin zorluğuda bu aslında, önceki 2 yıl boyunca paylaşımlı evlerde oda kiralayarak yaşadım, ama esas kiracının odaları kiraladığından ev sahiplerinin haberi olmadığından, sana ikametgah yaptırmıyorlar. Bu büyük bir problem mesela, ikametgah herşey için gerekli burada. Ama kiralanan odaların tamamı bu usulle kiralanıyor. İstisnalar, acentelerin kiraladıkları odalar sadece, o da bir sürü komisyon bedeli ve bir sürü eve giriş kuralı barındırıyor.
Burada kira kontratları fix. Her birinde 'evi başkasına kiralarsan, ev sahibinin belirleyeceği tarihte evi boşatman gerekir eğer boşaltmazsan yasal yollar açılır ev sahibine' ama vay başkasına kiraladın diye hemen tespit edince öyle kelepçe falan takıp götürmüyorlar yada sınır dışı edilmiyorsunuz. Biraz abartmışsınız.

Anahtar konusuna gelince, evet benim evinki de özel, gidip rasgele bir çilingirciye çoğattıramam çünkü anahtarlar ve sayıları kayıt altında. Ama o Ocak ayında çocuk nasıl açtırdı kapıyı çilingire, çilingir açarken bişey sormadı mı hiç bilmiyorum Ev sahibi yakaladığına göre ya çilingirden önce komşulara yada bi şekilde ev sahibine ulaşıp ona sordu sanıyorum. (pislik) Çünkü ev bulmak öyle zor ki aslında bir nevi ben ona o bana iyilik yapıyorduk. Bi arkadaşımın arkadaşının arkadaşı gibi bişeydi. Burada iş bulmuş, gelmiş 2 haftadır otellerde kalarak tutacak ev arıyordu. Otele verilen paraya kıyasla, 1 ay geçici ev tutup bu sürede kalıcı evine bakmak daha avantajlıydı. Ve açık açık konuştum. Bak bu benim kontratım bu benim kira bedelim. Senden fatura parasıda istemeyeceğim sadece kira bedelimin aynısını istiyorum, ve ev sahibinin haberi yok, olurda biri sorarsa erkek arkadaşım olduğunu falan söyle dedim. O da 'tamam tamam lütfen lütfen' diye havalara uçtu resmen. Eve de çok güzel bakmış döndüğümde tertemizdi ve yeni nevresim havlu falan alıp koymuş bana, o benimkileri kullandığı için. Ama gel gör ki tam ben dönmeden iki gün önce kapıda kaldı ve bi iş çevirdi biliyorum, ama bana söylemiyor. 'çilingir çağırdım o açtı' başka kimseyle kontak kurmadım dedi.

Kaçak çalışma konusuna da gelince. Hayır, çalışan değil çalıştıranın başı derde girer burada. Çalışana hiiiç bişey olmaz. Hatta bir kanun var; eğer burada 2 yıldır yaşıyorsan ve bu sürenin 6 ayında bi yerde çalışma iznin olmadan çalıştıysan, işvereni ihbar etmek kaydıyla, çalışma iznine başvurma ve çalışma izni alma hakkına sahip oluyorsunuz. Bi arkadaşım bu yılla çalışma iznini aldı. O nedenle kaçak işe almıyorlar zaten.

Ya keşke. Ama Tr de bana 3 aylık kim neden iş verir ki.. Gerçi başvurmaya başladım bile. Bakalım umarım bir ses çıkar. Freelance lık bir mesleğim yok bide Proje yöneticiliği alanım. Belki çeviri falan yapabilirim, onun için vergi numarasına ihtiyacım yok zaten bazı bürolara kayıt oldum, yeminli tercümanım hemde. Ama 3 yıldır hiç iş gelmedi, öyle söylüyüm. Yinede bu ikisini toplasanız 1000 euro çıkartamam.

Ve evet ev bulmak çok çok zor. Bide sahibinden olmasının avantajı şu, burada acenteler yıllık komisyon alır, bir seferliğine değil. Yıllık kiranın %15 i her seferinde. Ve şuan kiralık ilan sitelerinde sahibinden kiralık ev 0 öyle söyleyeyim.

Ya ailem zaten bana okurken destek oldu, hatta o dönem pandemiye denk geldi, onlarında kiraları kesildi gelirleri küçüldü birikimleri eridi falan, yinede o halde okulu bitireyim diye bana destek oldular, o yüzden artık yardım istemeyeceğim onlardan, daha yeni yeni rahata geçtiler, ben çalışmaya başladım onlar kiralarını alabilmeye başladı falan derken son aylarda. O yüzden krediyi de çekmeyeceğim. Bu ikisi kesin.

Bence ev sahibine sizin dediğiniz gibi diyeyim. Kabul etmezse zaten iki yolda evi boşaltmama çıkıyor. Üzgünüm, çünkü stresli bir geri dönüş beni bekliyor olacak

Eveet biliyorum, ah o fb gruplarında ne odalar ne evler aradım bende zamandında, günlerce haftalarca.. Yeni gelecek öğrencilere, expatlarada iyi olur geçici süreliğine bir yer kiralamak, çünkü otele evin aylık kirasını sadece 1.5-2 haftada ödüyorsun. Ve 1.5-2 hafta ev-oda bulmak için yeterli bir süre bile değil. Ben birini 1 saat içinde bulurum bulmasına ama, ev sahibi ne der bilemiyorum sadece.

Son düzenleme:
Ben yaşadığı ülkeyi sordum cevap vermedi :)

Ben gidip kalmayı değerlendirebilirdim.
Haziran itibari ile bir kaç ay yurtdışına gidip kafa dağıtmak istiyorum işim evden boşanma evresindeyim iyi gelirdi.

Arkadaşın iletişim sorunu var kendi bilir

Benim evi 7 haftalığına kiralıyabilirim. Kafa dağıtmak icin bire bir (isvec) Göl kenarında ve kocaman bahçesi var. Hem ben yokken bahçeme de bakım falan yaparsın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…