evde köpek beslemek hamile için zararlımı ?

Hem köpeklere hem de kedilere çiğ et yedirmekten kaçınmak gerekiyor. Sonuçta pek çok parazitin kaynağı büyük baş hayvanlar.
Hele şu kurban bayramının yaklaştığı günlerde insanlar biraz dikkatli olsalar. Kestikleri hayvanların arta kalan bölgelerini usulüne uygun şekilde ortadan kaldırsalar çok iyi olacak ama dinleyen kim.
Çoğu yerde kesilip alınan alınıyor geri kalanlar olduğu gibi bırakılıyor.
Günlerce kokusu çıkmıyor toprağa bulaşıyor sebzelere geçiyor parazitler.

Evet zararlı..Veterinerler eğer bu işten para kazanan pet shopu olan bir veterinerse tabiiki zararlı değil diyecek...Bunu veterinere değil kadın doğum doktorlarına danışın bence....

AIDS gibi bir hastalık olmaksızın eğer kadın gebe kalmadan önce toxoplazmosis ile herhangi bir şekilde enfekte olmuş ve hastalığı önceden geçirmişse, bu hastalığa bağışıktır. Anneye veya doğacak bebeğe hiç bir zararı olmaz.

Parazitle daha önce hiç karşılaşmamış bir kadın ise; ve gebelik esnasında bu parazitle enfekte olmuş ise; o zaman parazit yavruya geçer. Genelde fötus ölür ve düşük meydana gelir. Ya da fötusda anomaliler gelişir: Canlı doğarsa bebek; buna KONGENıTAL TOXOPLAZMOZıS denir. Annede genelde düşük dışında başka semptom görülmez. Bebekde ise: Deride kırmızı lekeler, döküntüler, beyin su toplaası(hydrocephalus), sarılık, göz bozuklukları( korioretinitis) görülebilir.Canlı doğum oranı düşüktür.Canlı kalırsa da zeka geriliği veya göz bozuklukları ile yaşar.

Amerika da yapılan araştırmada doğurma çağındaki kadınların %30 u serolojik kan testleri sonucu seropozitif bulunmuştur.Yani hastalığı geçirmiş, bağışıklık kazanmışlardır.

Türkiye de kedi ile teması bulunan bir çok insanın da bu hastlığa yakalanıp geçirmiş, böylelikle doğal bağışıklık kazanmış olduğu düşünülmektedir.

Yinede eve yeni kedi alınmadan evvel,eğer gebe kalma ihtimali olan bir bayan varsa; önce bu anne adayına labaratuvarda bu hastalık için test yaptırılmalı, eğer test pozitif çıkarsa, hastalığı geçirmiş ve bağışık olduğu kabul edilir ki bu durumda kedi eve alınabilir.Ancak test negatif çıkarsa;yani anne adayı henüz hayatında hiç enfekte olmamışsa,bağışıklığı da yok demektir; bu durumda veterinerce kadiye de özel kan testi yapılır.Kedinin testi de negatifse eve rahatlıkla alınabilir.Kedi hastalığı taşımıyor demektir.

Ancak kedi seropozitifse kedinin eve alınması çok doğru değildir.Tedavi edilmeden alınmamalı.Ve doğum sonrası beklenmeli veteriner hekim ve beşeri hekimce karar verilmelidir.

Diğer normal (gebe olmayan kadın,insan,çocuk vb.) çoğu olayda semptomsuzdur.Enfekte insan enfekte olduğunu bile anlamadan bu hastalığı geçirir ve bağışıklık gelişir. Bazen de hafif geçirir: lenf yumrusu şişer, keyifsiz,bitkin,boğaz ağrısı, depresyon,ateş olabilir. Aylar süren lenf yumrusu şişmesi nadirdir,geçer.
alıntı

konu kopekti alintinizda kediyle ilgili, ustune ustluk petshopcuya sorulmaz bu soru herkes jinekologuna da veterinere de sorar. herkesin hamileligi cok iymetlidir. yazinizin konuyla ilgisi yoktu ve bilgisizceydi.
ayrica sonradan yaptiginiz alintilarin hepsi kopek sahiplerinin asilamayla karsilasmayacagi sorunlardir.
kayiplariniza cok ama cok uzuldum o yuzden bu kadar hassas davranip direk zararli diyorsunuz simdi daha iyi anladim. gerci bahsettiginiz enfeksiyonu bilmiyorum baktim internetten kedi veya kopekle ilgisi yok, siz bu tartismanin icine yazinca ilgisi varmis gb gorunuyor ve urkutuyor. ama listeria bakterisinin kedi kopek ve kusla ilgisi yok, siz belki bunu biliyorsunuz ama burda bunu yazmassaniz oyleymis gb algilaniyor ben de yasadiginizi okuyunca cok korktum mesala. ama unutmayin buraya hamile bir arkadasimiz yaziyor ve kopekle ilgili soruyor. bildigimiz konularda yazmazsak bosuna korkutmus oluruz. stres hamileler icin hic iyi degildir.
ayrica kusura bakmayin ama kopegi sorana evet zararli deyip kediyle ilgili bir ornek verirseniz ne diyebilirimki.
ayrica evinde hayvani olan herkes kopek ya da kedisini bir cocugu sever gb sever, asilarini da yapar yuzde doksan. bir hamilenin birisinin kokutmasiyla bosuna kopeginden ayrilip ne kadar uzulcegini ve hamileligini nasil etkileyecegi hakkinda bir fikriniz var mi?
bir arkadasimi aynen boyle korlutmuslardi, kopegini vermis bir hafta aglamis ve hastanelik olmus, hormonlarini etkilemis bu durum sonra gidip geri almis kopegini tabii bu arada kac veteriner ve doktorla da gorusup hata yaptigini anlamis, oglu uc yasinda iki ay once gordum kopekle cok iyi anlasiyorlar.
yani lutfen hayvan deyip gecmeyin hamile bir kadin icin cocugu gb sevdigi bir hayvandan ayrilmak cok aci olsa gerek. o yuzden bilincli yazalim.

Son düzenleme:
Listeriozis besinler yolu ile bulaşan ve Listeria monocytogenes adı verilen bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Her yıl Amerika Birleşik Devletlerinde 2.500 civarında kişinin bu hastalığa yakalandığı ve bunlardan beşyüzünün hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Listeria enfeksiyonu hamile kadınlarda düşük, erken doğum, anne karnında ya da doğum sonrası erken dönemde ölüm gibi ciddi sonuçlar doğurabilir.

Listeridan sorumlu olan bakteri toprak, su, bitkiler gibi her yerde bulunabilir. Hayvanlar ve insanlar hastalığa yakalanmadan bakteriyi taşıyabilirler. Doğada bu kadar yaygın bulunmasına karşın çok sık karşılaşılmayan listeria enfeksiyonları insanlara bakteriyi taşıyan besinler yolu ile bulaşır.

Her 1 milyon kişiden 7'sinde listeria enfeksiyonu görülmektedir. Küçük çocuklar, 60 yaşından büyük erişkinler, kanser, AIDS, şeker hastalığı ya da böbrek hastalığı gibi bağışıklık sistemi yetersizliğine neden olan kronik hastalığı olanlar ile organ nakli sonrası kullanılan ilaçlar nedeni ile bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler listeria enfeksiyonu açısından yüksek risk grubunu oluşturular. Hamilelik sırasında da bağışıklık sistemi bir miktar baskılandığından risk artışı söz konusudur. Amerikan Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) hamile bir kadının listeria enfeksiyonu açısından hamile olmayan bir kadına göre 20 kat yüksek risk taşıdığını belirtmektedir. Bu ülkede görülen listeria enfeksiyonlarının önemli bir kısmı hamile kadınlarda ortaya çıkmaktadır.

Listeria nasıl bulaşır?
Bir besin zehirlenmesi türü olan listeria enfeksiyonu sağlıksız koşullarda üretilen ve saklanan besinler yolu ile bulaşır. En sık etkilenen besin maddeleri çiğ et, çiğ deniz ürünleri, çiğ yumurta, pastörize edilmemiş süt ve bu süt ile üretilen besinler, iyi yıkanmamış sebze ve meyveler, önceden pişirilmiş hazır gıdalardır. Bu tür gıdaların alınması ile vücuda giren bakteri enfeksiyona neden olabilir.

Önlemler
Listeriayı önlemenin tek yolu bakteri içerebilecek besin maddelerinden uzak durmaktır. Basit bir kural yiyecekleri yemeden hemen önce pişirmektir. Pişmiş yiyeceklerin buzdolabında saklanması listeriayı önlemez. Bu nedenle hazırlandıktan sonra üzerinden 12 saatten fazla geçmiş olan yiyeceklerin yenmemesi idealdir.

Listeria enfeksiyonunu engellemek için alınabilecek bazı önlemler şunlardır:

Çiğ ya da az pişmiş et ve yumurta yemeyin
Salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş, çiğ ve soğuk tüketilen besin maddelerinden uzak durmaya çalışın.
Açık büfe restoranlarda uzun süre beklediğinden şüphe ettiğiniz yiyecekleri yemeyin.
Pastörize edilmememiş süt ve süt ürünlerini kesinlikle tüketmeyin. Bu tür ürünleri alırken mutlaka tanınmış ve üzerinde pastörize sütten üretilmiştir ibaresi bulunan markaları tercih edin.
Türk mutfağında yaygın olarak tüketilmeyen ancak büyük marketlerde son zamanlarda satılmaya başlanan camambert, fetta gibi yumuşak peynirleri tüketmemeye özen gösterin
Dondurulmuş gıdaları çözdükten sonra yeniden dondurmayın
Önceden pişirilmiş besin maddelerini yemeden önce mutlaka yeniden ısıtın
Ambalajlı besin maddelerinin üzerinde yazan saklama koşullarına mutlaka uyun ve son kullanma tarihi geçmiş ürünleri asla tüketmeyin
Önceden hazırlanmış ve beklemiş soslu salataları yemeyin
Sebze ve meyveleri çok iyi yıkamadan yemeyin
Çiğ ya da füme edilmiş deniz ürünleri yemeyin

BU ALINTIYI BU BASLIKTA YAZDINIZ DIYE YAPIYORUM CUNKU SIZDEN OKUYUNCA KEDI VE KOPEKLE ILGISI VAR SANIP INTERNETTEN BAKTIM AMA EVDEKI EVCIL HAYVANLARLA ILGISI YOKMUS? TAMAMEN ET VE SUT URUNLERIYLE ILGISI VAR; YANLIS ANLAMAYIN SIZE KARSI DURMAK ICIN DEGIL. KAYBINIZDAN KORKUP OGRENMEK ICIN BAKTIM BENIM GB KAFASI KARISAN EVDE HAYVANI OLAN ARKADASLAR ICIN EKLIYORUM; KEDI KOPEKLE ILGISI YOK CUNKU BIZ EVINDE HAYVANLARI OLANLAR HER KONUYU BILMELIYIZ

konu kopekti alintinizda kediyle ilgili, ustune ustluk petshopcuya sorulmaz bu soru herkes jinekologuna da veterinere de sorar. herkesin hamileligi cok iymetlidir. yazinizin konuyla ilgisi yoktu ve bilgisizceydi.
ayrica sonradan yaptiginiz alintilarin hepsi kopek sahiplerinin asilamayla karsilasmayacagi sorunlardir.
kayiplariniza cok ama cok uzuldum o yuzden bu kadar hassas davranip direk zararli diyorsunuz simdi daha iyi anladim. gerci bahsettiginiz enfeksiyonu bilmiyorum baktim internetten kedi veya kopekle ilgisi yok, siz bu tartismanin icine yazinca ilgisi varmis gb gorunuyor ve urkutuyor. ama listeria bakterisinin kedi kopek ve kusla ilgisi yok, siz belki bunu biliyorsunuz ama burda bunu yazmassaniz oyleymis gb algilaniyor ben de yasadiginizi okuyunca cok korktum mesala. ama unutmayin buraya hamile bir arkadasimiz yaziyor ve kopekle ilgili soruyor. bildigimiz konularda yazmazsak bosuna korkutmus oluruz. stres hamileler icin hic iyi degildir.
ayrica kusura bakmayin ama kopegi sorana evet zararli deyip kediyle ilgili bir ornek verirseniz ne diyebilirimki.
ayrica evinde hayvani olan herkes kopek ya da kedisini bir cocugu sever gb sever, asilarini da yapar yuzde doksan. bir hamilenin birisinin kokutmasiyla bosuna kopeginden ayrilip ne kadar uzulcegini ve hamileligini nasil etkileyecegi hakkinda bir fikriniz var mi?
bir arkadasimi aynen boyle korlutmuslardi, kopegini vermis bir hafta aglamis ve hastanelik olmus, hormonlarini etkilemis bu durum sonra gidip geri almis kopegini tabii bu arada kac veteriner ve doktorla da gorusup hata yaptigini anlamis, oglu uc yasinda iki ay once gordum kopekle cok iyi anlasiyorlar.
yani lutfen hayvan deyip gecmeyin hamile bir kadin icin cocugu gb sevdigi bir hayvandan ayrilmak cok aci olsa gerek. o yuzden bilincli yazalim.

Petshopçuya sorun demedim..Bu işten para kazanan petshopçu veterinerse dedim..Burada hem satış hem de veterinerlik yapan hekimler var...İyi okuyun yazdıklarımı ve beni bilgisizlikle suçlayın sonra..Eşi ve babası da dr olan biri olarak petshopçuya sorulmayacağının gayet farkındayım..
Listeria kedi köpekten geçer diye bir şey yazmadım..Toksoplazmaya benzer özellikler gösterir dedim..Yani iyi pişmemiş et ve yıkanmamış sebzeler vs gibi ..Bu yönüyle toksoplazma ya benzer..Köpeklere de çiğ et verilmemesi yazıyor bilimsel yayınlarda..
Kuzenim de hamileydi..İki yıl üst üste doğum yaptı,Bu sebeple hamileliği döneminde riske atmaktan çekindiği için köpeklerini güvendiği birilerine emanet etti..Yani illa hormonlarını etkileyecek diye bir durum yok...
Hayvan deyip geçmiyorum,Allah ın yarattığı bir canlı olarak görüyorum ve şimdiye dek hiç bir kedi köpek vs ye zarar vermedim hayatım boyunca..Yine de evde hamileyken kedi-köpek beslenmesini doğru bulmuyorum..Bana göre zararlı..Size göre değildir..Ben de bu konuda bulduğum bilimsel yazıları koydum..Köpeklerin doğal ortamlarında veteriner kontrollerinde daha sağlıklı olacağına inanıyorum..Hele evinde köpek besleyip yaşlanınca ya da hastalanınca sokağa atılan köpekler olduğunu çok gördüğüm ve duyduğum için bu hayvalar için üzülüyorum...
Ayrıca belki kızacak herkes ama kedi-köpek vs beslenen evlerde yeterince hijyenin sağlanamayacağını,hele hele ilerleyen hamilelik dönemlerinde bunun önlemini almanın daha da zorlaşacağını düşünerek sağlıklı bulmuyorum..

İsteyen beslesin..Ben beslemiyorum..

Bir arkadaşım köpek yüzünden eşinden boşandı..Sebebi de köpeğin bütün yeni koltuklara yataklara yatması,arkadaşım istemiyordu bunu..Evde kaka,çiş yapması yasaktı ama çok afedersiniz köpeğin poposunu yapışmış kakalar oturduğu zaman arkadaşın yatağında,halılarında,koltuklarında yapışmıştı...Arkadaşım temizlik yapmaktan iyice bunalıma girmişti...

:sm_confused: konu dondu dolasti evinde kopegi kedileri olanlar pistire geldi:)) zaten kopegi sorana kediyi ornek vererek niyetiniz ortadaydi.
neden yazdiginiz da belli, ne kadar bildiginiz de belli, hayvanlara bir pislik kaynagi olarak baktiginizda.
walla evim cok temiz hic de koltugmda bahsettiginiz pisliklerden yok hicbir hayvan bakandan da kopegimin poposundan koltugum kaka oldu diyeni de duymamistim. ama siz de daha neeeeeeee ornekler vardir. evet konu buysa gercekten gicik oluyorum bunlari yazan ve soyleyenlere bu da bilmeden konusmak cunku.
neyse konuyu acan arkadasim, arkadas diyorki kisaca senin evin simdi pistir kopegin disari yapsada kicindan yine bulasir, haa sen pislikte yesarsin ama bebgini yasatma:)))
walla ne diyeyim kactir bilincli yazalim diye vakit ayirdim, toxzoyu aciklasam da anlamassaniz bu onyarginizdan demistim, yoksa akilla ilgisi yoktu. cunku cok kisiler yaziyor sizin gb toxzodan girip hayvan bakanlarin pis evlerde yasadigindan cikan, biz hayvan sahiplerinden alisigiz bu muhabbette.
kimseye hakaret etmiyorum kusura bakmayin ama hayvan dusmanlari umrumda bile degiller, ben ciddi ciddi siz toxzo falan yazinca okuyan hamile arkadaslara yardim olsun diye yazdim yazdiklarinizi. konulari kisilestirmek icin degil. ayrica basiniza gelen ne yazikki cok uzucu olaya listeria bakterisinin sebep olmasindan dolayi kopekten gectigini yazdiginizi dusunmedim oyle gorunuyor korktum diye ciddi ciddi baktim. kedi kopegi konusunca bu ornek verildigi icin oyle olabilir mi diye baktim, alakasi yokmus bunu da benim gb korkan olursa (hayvan sahipleri) bilsinler diye yazdim.
bu tartismamiz farklidir ama gercekten cok gonulden; insallah cok cok saglikli ve huzurlu bir hamilelik gecirmenizi diliyorum. bebek kaybetmek nedir iyi bilirim. etiketten hamile oldugunuzu okudum. Allah bebeginizi size bagislassin, bir daha bebeginizle ilgili hic uzulmeyin Insallah.

Siz neden kedi ile ilgili yazıma takıldınız ki ? Köpeklerden insanlara geçen hastalıkla ilgili yazım dikkatinizi çekmemiş..Sizin yaşadığınız örnekler farklıdır,benim arkadaşımın,kuzenimin yaşadığı ve bana gösterdiği örnekler farklıdır..Bunlar benim uydurduğum şeyler değil..Evde kedi-köpek beslenmesini doğru bulmamak hayvan düşmanlığı değildir...Böyle iyice düşünmeden kestirip atmanız ve karşınızdaki kişiyi suçlamanız çok yanlış..Bunu diyebilmeniz için beni herhangi bir hayvana zarar verirken görmeniz lazım..Evet ben ev içinde doğru bulmuyorum.Ancak bahçeli bir evi olan biri için daha sağlıklıdır diye düşünüyorum..Kişilerin düşüncelerine saygılı olun..Ne siz panter emelsiniz ne de ben hayvan düşmanı...Ben evde beslenmesini doğru bulmuyorum diye hayvan düşmanı olarak lanse etmeye çalışmanız çok düşüncesizce...
Bebeklerimle ve hamileliğimle ilgili düşünceleriniz için teşekkür ederim..

gundogmadan tesekkurler cunku ben de listeria diye bir seyden kedi kopekten bahsedilirken okuyunca senin gb korktum bir an, aa neden bilmiyorum veterinerim niye demedi, diye; rahatladim simdi.
hamile arkadasimiz evime kopek alayim mi evde kopek pis mi olur hic bilmiyorum diye sormamiski, o yuzden bu basliga bunlarin yazilmasi bence de onyargi ve hayvan sahiplerini pis olmakla suclamaktir.
yada kuduz gb hastaliklarin ornekleri verilmis sanki biz hayvan sahipleri burdan ogrenecegiz o hastaliklari, o hastaliklarin yuzde doksunu kopek bebekken gecirir yasar ya da atlatamaz. digerleri de asiyla asla kopeginize bulasamaz.
o yuzden burda laf kalabaligi yapacagimiza soruyu soran arkadasimiza yararli olalim.
arkadasim, kopeginin ic ve dis parazit ilaclarina cok dikkat et. kuduz asisini da turkiyede kuduz hastaligi oldugu icin her yil yaptir.
hamileliginde kopeginle tadini cikar, baktin stressin onunla konus, oyna bilirsin ne kadar rahatlatir.
burdaki laf kalabaligini da bosver, doktorun ve veterinerin bizim soylediklerimizi soyler zaten.
asil hastalik cig ette ve iyi yikanmayan sebzelerdedir, sut konusunda da dikkatli ol; pastorize edilmis sut kullan. bunlarin da baslikla ilgisi yok ama bu baslikta kedide olabilcek toxzo ve konuyla alakasi olmayan listeria konusu gecmis ve cok belliki ikisi de bir hamile icin, cok cok onemlidir, bu bahaneyle bilmiyorsan bunlari da ogrenmis oldun, her sey gonlunce olsun.

toksoplazma olursun cnm köpek varken bebegin yaşamı durur aniden di,kkat et ben vermi,ştim köpegimi gebeyken biyere mecburrr

ay canim gercekten toksoplazma olursun diye mi verdin kopegini yoksa baska nedenleri var mi?? cunku bu yuzden verdiysen yazik etmmissin KOPEKLERDE tokzoplazma OLMAZki!! sende bende kedi de kusta farede olur ama kopeklerden gecmiyor tokso.
gundogmadan arkadasinin yirtinarak aciklamasi bosuna degil demekki.

Son düzenleme:
Toksoplazma: Hastalığın bulaşması oral yoldan olmaktadır. Parazitin yumurtaları ile enfekte olan çiğ etlerin yenilmesi ile olabildiği gibi paraziti taşıyan kedi ve köpeklerin dışkısı ile bulaşmış gıdaların yenilmesiyle de ortaya çıkabilir. Oral yolla alınan parazitler, bağırsak epitellerine tutunarak çoğalırlar ve buradan da kan ve lenf yoluyla beyin, akciğer, karaciğer ve plasenta gibi yerlere ulaşarak buralarda çoğalmalarını sürdürürler. Belirgin belirtiler; iştahsızlık, yüksek ateş, zor solunum, felç görünümü sayılabilir. Hamilelikte yavru atmaya kadar giden bu durum hemen her yaştaki köpekte görülebilir. Bu enfEksiyondan korunmak için çiğ ya da az pişmiş et verilmemeli hekim tarafından düzenli kontroller yaptırılarak bu parazitlerin atılması gereklidir.

Kaynak :köpeklerde toksoplazma - Mama Dünyası

Köpeklerden insanlara toksoplazma geçer mi konusu için de kaynak :http://www.yesilkoyvet.com/toxoplazma.html

Hayvan Besleme: Kedi ve köpekler, toxoplazma paraziti taşıma riskine sahiptir. Toxoplazma toksoidi kedi ve köpek dışkısı ile doğaya atılır, sebze ve otlara bulaşır, bunları yiyen koyun, inek gibi hayvanlara geçip kas dokularına yerleşir. İnsanlara hem iyi yıkanmadan çiğ yenen tüm sebze ve meyvelerden, hem de çiğ ya da az pişmiş etlerden geçer. Toxoplazma enfeksiyonu, vücut direnci normal bir erişkin için fazla sorun yaratmaz; ancak immün sistemi baskılanmış kişilerde (AIDS, kemoterapi alanlar gibi) ciddi enfeksiyona neden olur. Gebe kadına bulaşınca plasentadan geçip fetusu enfekte eder, konjenital toxoplazmozis denilen ciddi bir duruma neden olur.

Evdeki hayvanda toxoplazma yoksa bile her sokağa çıkıp dolaşmasında bulaşma riski vardır. Gebe ile aynı evde yaşayan hayvan dışarı çıkarılmamalıdır. Evdeki hayvanın bakımı, temizliği ve atıklarının atılması işlerini mümkün olduğunca gebe adayı yapmamalıdır. Yapmak zorunda kalmışsa eldiven ve maske takmalı, işlem bitince elini ılık ve sabunlu su ile yıkamalıdır. Etler iyice pişirilerek yenmeli, sebzeler bol suyla yıkanmalıdır. Çiğ et ve sebzenin temas ettiği tüm mutfak zemini, kaplar, kesme tahtası, bıçak ılık ve sabunlu su ile yıkanmalıdır. Yumurta ve balık da iyice pişirildikten sonra yenmelidir. Balık, içerdiği protein ve değerli yağ asitleri nedeniyle haftada 2 kez tüketilmelidir. Özellikle deniz diplerinde yaşayan iri balık türlerinde ve midyelerde çevre kirliliği sonucunda civa gibi ağır metaller artmıştır. Bu sebeple hep aynı balık türünün değil, farklı balık türlerinin tüketilmesi, tütsülenmiş ve konserve balıkların gebelikte yenmemesi uygundur.
kaynak :http://med.fatih.edu.tr/?haftalik,45

Bir diğer bilimsel kaynak :http://uvt.ulakbim.gov.tr/uvt/index...TSOS&c=google&s_f=_5&detailed=1&keyword=81533

Toksoplazma parazitinin ara konağı kedi bağırsağıdır. Yani bu parazit kedilerin bağırsağında yaşam döngüsünü tamamlar ve bu şekilde ortama dağılır. Özellikle kedi dışkıları yoluylada köpeğe bulaşabilir ve köpekte mekanik olarak başka hayvanlara ve insanlara bulaştırabilir.
Ama düzenli olarak verilen parazit ilaçları sayesinde toksoplazmanın yaşam döngüsü kırılır ve insanlar için tehdit oluşturmazlar.

Bu arada şunu da ifade edeyim, 18 yaşında bir köpeğim ve ikisi 5 biri 3 yaşında üç kedim var.
6 senedir hayvan barınağı gönüllüsüyüm düzenli olarak barınağa giderim. Hamileliğimin başında yaptırdığım toksoplazma testim negatif çıktı. Yani bunca zamandır hayvanlarla bu kadar haşır neşir olmama rağmen bu parazit bana bulaşmamış.

Son düzenleme:
durum gittikce karisiyor ama kopeklerde toxzo insanlara bulastirma acisindan olmuyor arkadaslar ya da soyle demeli insanda toxzo oluyor mu evet, oluyor. insan insana bulastirabiliyor mu, hayir diski temasi olsa bile hayir. kan vermeniz gerekir. hamilesiniz ve veterinere ya da jinekologa soruyorsunuz "kopegim var? bana toxzo bulasir mi" adam da hayir diyor cunku sizin cinliler gb kopek eti yediginizi dusunmuyor.
kopekte olay sudur: kopek, kedinin toxzo parazitine sahip kedinin diskisini yiyecek cunku kedi diskisinda kirmizi ette bulundugundan daha aktif. hadi ya da diyelim etten de kapti. ama etten kapmasi ve kedi diskisindan kapmasindan farkliylmis burasi cok teknik ben de unuttum ayrintisini ama kedi diskisindaki aktif paraziti yemesiyle durum daha vahim. sonra da siz kopegi kesip etini yiyeceksiniz. tum bu gelismeler yasanirsa evet zararli:))
o yuzden de arkadasin verdigi kaynaklarda mekanik gecis olabilir diyor. zaten orda da cinde kopek eti yenmesiyle ortaya cikan yeni arastirmalarda da demis.
tum bu donusumu veteriner ya da kadin dogumcu, nasil olsa kopek eti yemiyorlardir diye, kopekten gecmez der. cunku aslinda kedilerin cok sorumlu tutulmasinin nedeni bu parazit kedi bagirsaginda daha uzun yasayabiliyor olmasi yani ureme olanagini bulup kedi diskisinda uzun sure yasayabiliyor.
normalde bir kadin toxzo gecirse hicbir zarari yok, cogunuzda bagisiklik cikmistir hic farkettiniz mi kaptiginizi, hayir.hamile kadin toxzo kaparsa orda basliyor sorun. hamile degilse hicbir sorun yoktur. kopekte gecerse kopekte farketmiyor. insan nasil bulastirmiyorsa kopekte bulastirmiyor. o yuzden bilenler ya da veterinerler hamile kadina kopegin toxzo konusunda zararsiz oldugunu kesin dille soyler.
olay icinde kucuk ifade hatalari yapmis olsam da budur. o yuzden hamileler kopegi varsa toxzo konusunda rahat olsun kedisi varsa da dikkatli. bir de kedi de insan gb eger bir kez kaparsa bir daha zararsizdir, yeniden yeniden kapmaz boylelikle bulatirmazda.
internetten bu konuda guvenli bilgileri bumaniz icin cok ugrasmaniz yabanci kaynaklarla karsilastirma yapmaniz gerekecektir.en dogrusu veterinerle konusmaktir.

Son düzenleme:
liyodora arkadasim, tartismak icin yazmiyorum hatta konu beni baydi ama ortaya bir sey atip alinti yapip buraya hamile ve evinde hayvani olan arkadaslar geldigi icin onlara yaziyorum. benimde evimde hayvanim var ve yine hamile kalmaya calisiyorum o yuzden biz hayvan sahipleri bu konuda merakli ve yer yer endiseliyiz. yani sahsina algilama bu cevaplarin seninle ilgisi yoktur.
ciddiye aldigim icin konuyu ingilizce makalelerden ozellikle okudum. cunku alinti verilen yazi da ingilizce kaynaktan cevirilmis. pek de cevirilememis hatta. zaten verilen alinti orneginin sonunda yapilmasi gerekenlerde; etler iyi pisirilmeli; sebzeler iyi yikanmali; kedinize kuru mama verilmeli ve hamile kadin kedi kumunu degistirilmemeli yaziyor. kopegin adi bile gecmemis. cunku kopekten kapmiyorsunuz. hatta kopek de toxzoyu cig etten kapmiyor(parazitli kedi diskisini yerse diyor, gerci biri de eti yerse de kapabilir ama sonucta bulastirmadigi icin konu fazla arastirilmaya deger bulunmadi yazmis) yaradilislari bagisikliga megilli, kopek eti yiyen ulkelerde konu gundeme gelmis ve yeni yeni arastirilmaya baslanmis. bu kismini hic duymamistim acikcasi ogrendigime de sevindim, cinlilerin kopek kedi yemesine sinir oluyorum da!!:
yukarda arkadas aciklamis zaten, insanda nasil birbirine gecirilmiyorsa, insan birbirini yemez ama kan verirse belki gecirebilirmis; demekki hamile kadin kan alirsa da dikkatli olmali, kopek etinin de yenmesi lazimmis. yani kedi diskisindan verir ama kopek vermez. kisacasi hamile kadinin kopekle toxzo acisindan bir derdi yok.
peluse aynen bende de cikmadi bagisiklik, uc ay bir hamileligim oldu, salata ve et yemekten korktum kedi kabina da hic dokunmadim esim zavalli bir sey demese de bu isin ona kalmasindan pek de mutlu degildi. ama veterinerim demistiki, bu yasiniza kadar cikmadiysa testte negatif gorunsede henuz testlerin gostermedigi gizli bagiskliginiz vardir muhtemelen, bu konuda yeni test calismalari var demisti. tabii ben yokmus gb davrandim ama sadece ilginc diye yazdim. (nasil olsa baslik baslik olmaktan cikti toxzo basligina dondu ondan yaziyorum.:)))
neyse basligi acan arkadas da ugramiyor, biz de tum bildiklerimizi soyledik. herkese saglikli hamilelikler, darisi basima:))

evimde iki köpeğim ve annemin evinde de bir köpeğimiz var. rott golden ve minyatür pincher.
hamile kalmak istiyorum önümüzdeki aylarda...

hiçbir şekilde köpeklerimden vazgeçmek istemiyorum. bebeği olan köpekli arkadaşlar neler yapıyorsunuz?

Gündoğmadan, başlığı arkadaş iki sene önce açmış. Muhtemelen çoktan bebeğini kucağına almıştır bile. Ama yeni hamile kalan ya da bu konuda tereddütü olan hamile arkadaşlar için güncelliğini koruyan bir konu.
Ben de köpekten bulaşmadığını biliyordum ancak köpek belki toxoplazma bulaşmış kedi dışkısını insana taşırsa yani (biraz iğrenç ama) dışkıyı yiyip sonra bir insanın elini yalarsa o kişi de elini ağzına falan götürürse yani pratikte pek mümkün olmayacak ancak teorik olarak belki böyle bir ihtimal söz konusu olabilir ama buna varana kadar yurakarıda da açıklandığımız gibi çok daha kolay bulaşma yolları var bunlara dikkat etmek gerekiyor.

ben kopek sahıbı bır gebeyım ve veterıner teknıseyım.. evde hayvan olması (asılı oldugu surece) kesınlıkle bır sorun degıl. toksoplazma asısız hayvanlardan, salamdan sosısten, cıg kofteden bıle gecebılır.. yanı kopek yada kedılerınız asısına onem verırsenız hıc bır problem olmaz.. bırde şu verın, verdım kopegı gıbı sozler gercek bir hayvan severe kesınlıkle yakısmıyor.. nedır kı verdıgın??? bir ESYA mı sormak ıstıyorum veren arkadaslara.. vereceksende almıycaksın.. cunku onlarda tıpkı cocuklar gıbı bızlere baglanıyor ve terk edılmıslıgı en derınden yasıyor.. barınaklarda sahıbı tarafından terk edıldıgı ıcın, yemek yemegı kesıp, resmen ıntıhar eden kopekler var... kopek beslemek cıkılan uzun bır yol, almadan once dusunmek lazımm..

Petshopçuya sorun demedim..Bu işten para kazanan petshopçu veterinerse dedim..Burada hem satış hem de veterinerlik yapan hekimler var...ıyi okuyun yazdıklarımı ve beni bilgisizlikle suçlayın sonra..Eşi ve babası da dr olan biri olarak petshopçuya sorulmayacağının gayet farkındayım..
Listeria kedi köpekten geçer diye bir şey yazmadım..Toksoplazmaya benzer özellikler gösterir dedim..Yani iyi pişmemiş et ve yıkanmamış sebzeler vs gibi ..Bu yönüyle toksoplazma ya benzer..Köpeklere de çiğ et verilmemesi yazıyor bilimsel yayınlarda..
Kuzenim de hamileydi..ıki yıl üst üste doğum yaptı,Bu sebeple hamileliği döneminde riske atmaktan çekindiği için köpeklerini güvendiği birilerine emanet etti..Yani illa hormonlarını etkileyecek diye bir durum yok...
Hayvan deyip geçmiyorum,Allah ın yarattığı bir canlı olarak görüyorum ve şimdiye dek hiç bir kedi köpek vs ye zarar vermedim hayatım boyunca..Yine de evde hamileyken kedi-köpek beslenmesini doğru bulmuyorum..Bana göre zararlı..Size göre değildir..Ben de bu konuda bulduğum bilimsel yazıları koydum..Köpeklerin doğal ortamlarında veteriner kontrollerinde daha sağlıklı olacağına inanıyorum..Hele evinde köpek besleyip yaşlanınca ya da hastalanınca sokağa atılan köpekler olduğunu çok gördüğüm ve duyduğum için bu hayvalar için üzülüyorum...
Ayrıca belki kızacak herkes ama kedi-köpek vs beslenen evlerde yeterince hijyenin sağlanamayacağını,hele hele ilerleyen hamilelik dönemlerinde bunun önlemini almanın daha da zorlaşacağını düşünerek sağlıklı bulmuyorum..

ısteyen beslesin..Ben beslemiyorum..

evinde bir hayvanın yok veteriner degılsın, bu alandada calısmıyorsun ve bellı kı bız hayvan sahıplerı kadarda hayvan sever degılsın.. o zman ne dıye bu baslıgın altına 50 tane sey yazıp ortamı gerıyorsun kı.. besleyen besler beslemeyen beslemez.. sana gore benım evım hıjyenık degıl bana gore de senınyuregın benımkı kadar genıs degıl... evde kopegı hamıleyken mantıklı bulmuyorsan almazsın evıne.. sankı kpegın varmıs gıbı yazmısda yazmıssın.. bu konuya bırakta bu konuda gercekten bılgısı, tecrubesı olanlar yazsın...

X