evde istenmiyorum, nasıl bulunuyor bu kocalar?

Aile baskıcı ve biraz bunaltıcı olup üstüne bir de işsizlik eklenince mutsuz ve karamsar bir ruh haline bürünmüşsünüz. Eşten önce sosyalleşmeye işe ve kabuğundan sıyrılmaya ihtiyacınız var. Yaşınızda bir sorun yok, bence evlilik düşünülecek yaşların daha başındasınız.Zaten evlilik dediğin de öyle her zaman eğlenceli, mutluluk ve huzur garantili olmuyor maalesef. Evde otururken evleneceğiniz görücü usulümsü bir evlilik olursa zaten aileniz sizi kendilerine benzer bir aile ile evlendirirler ve sıkıntı ve baskı dolu iki ayrı aileniz olur ki inanın bunu hiç istemez, bu günlerinizi ararsınız. Böyle bir ihtimal de var maalesef. Söylemek istediğim evlilik hevesini kaldırın bir kenara. Hayırlı bir zamanda hayırlı eşle olsun diye dileyin. İş konusunda pandemi nedeni ile zaten zor günlerdeyiz malum. Sadece branşınızda değil lisans mezunu olmanızın avantajıyla bulabileceğiniz tüm nezih işlere başvurun. Ücretini de önemsemeyin, boş durmaktan iyidir ve her iş bir tecrübe olarak ismini süsleyip püsleyince CV nizde göz dolduracak bir satırdır. Hem eve kapanıp kalmamış hem de bir kaç güzel arkadaş edinmiş olursunuz. Kendi branşınızı da takibe devam edersiniz tabi ki. Pandemi sonrasında zaten dil ve hobi kurslarına da başlarsınız ki her birinde güzel arkadaş ve çevreniz olacaktır. O çevrelerden zaten talipleriniz de olacaktır merak etmeyin. Özetle geçici bir dönemdesiniz ve birazcık gayret gerekiyor. Her şey yoluna girecektir biraz çaba ile. Hoppa
Güzel tavsiyeniz için teşekkür ediyorum.

Selam arkadaşlar
Şu oruçlu günlerde canım fevkalade sıkkın. 31 yaşında evlenmemiş bir kadımın, çok kazanmasam da evden çalışıp asgarı ücrete yakın kazanıyorum her ay. Velakın evlenemediğim için annem evde istemiyor beni. Bıktı benden doğrusu. Kimseye maddi olarak yük olmuyorum, aksine kazandığımın çoğunu eve harçıyorum, kimse otuz yaşını geçti baba parası yiyor demesin. Ama kazandığımla ayrı eve çıkılmaz, özel sektör belli, kimse iş bulamıyor. Ki aramayı sürdürüyorum. Bölüm ataması az, zaten torpil yoksa hayal o iş. Şimdi inanmazlar da geçen yıl çok çalışıp mülakata girdim, referansın kim diye sordular mülakata. Hala buradayız.....

Nihayetinde anne tarafına çektiğimiz için de çok güzel değiliz, kendimizi kandırmayalım. Evlenemedik, şimdi de evde istenmiyorum. Ne yapayım inan bilmiyorum, çok takmazdım bunları kafama da bir yerden sonra insan üzülüyor.

Ama tüm hatayı ona da vermiyor, makyajın çözemediği şey yok. Fakat karakterimize sinen bir çekingelik var. Benim değil diğer kız kardeşimin de öyle. Gençken, ünv okurken vs yarım saat geç gelsek arkadaşlarla hafta sonu bir pikniğe gitsek kıyamet kopardı. Lisede dershaneden çıkma saatlerini takıp ederdi annem. Kütüphaneye yollamazdı. Başını önüne eğ, sağa sola bakma, ağırbaşlı ol, ciddi ol vs bunlarla yetiştik. Dine yakın biriyim, kuran kursuna gitmek istedim göndermediler. ( Gerçi bu konuda kızmıyorum, az taciz tecavüz çıkmıyor o hocalardan) Erkeklerle düzgün konuşamıyordum ben çalışmadan evvel. Belki inanmayacaksınız ama hala kahvehanelerin önünden geçemem, bir refleks gibi sindi üzerime. Çok küççükken saçımı kapadılar, namazında niyazında biriyim de kapalı olmak istemedim, açtım. Çevre desen ünv sonra koptuk arkadaşlarla. Ailemin zaten tüm akrabaları kavgalı. Kimse ne düğme çağırır ne bayramda gider geliriz. Bir telefon edilse o. İş çevresi zaten yok.

Bu şartlar altında nasıl koca bulunur inanın aklı başında bir insan olarak bilmiyorum. Naçizane görüşlerini kibar bir uslupla bildiren arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Şuraya bir düzeltme yapayım: Tüm kuran kursları böyledir, kötü niyetlidir demedim. Ya da tüm kurumlar asgarı ücretin altını veriyor ya da herkese torpilli demedim, böyle bir şey aklımdan da geçmez. Niye herkes lafin altında ters manalar arıyor. Ne yaşadıysam DÜRÜSTÇE onu yazdım. Altında manalar aramayın. Yok çünkü. Ne yaşadıysam onu yazdım. Genelleme yapmak için, laf göndermek, zan altında bırakmak için yazmadım. Şaşırıp kaldım yorumlara. Algı yaratmakla bile suçlandım.
Tüm hocalar tacizci ya o yüzden ıyiki kuran kursuna gitmemişsin , gerçekten pes bu kafayla daha çok beklersin ... 🙄

Kardeşimle ben üç aşağı beş yukarı aynı durumdayız, o da aynı sorunlardan müzdarip, bahsettim ufak bir yerde bu yüzden öyle yazdım. Bunun altında da özel bir mana yok. Niye buna takıldınız ki? Ne gerek var, psikolojik sorum çıkarmak için mi?

psikolojik sorun neden çıkarayım ki

aksine hep biz olarak büyütüldüğünüzü yani özetle birey olamadığınızı, bu nedenlerle de iş hayatına dair de kaygılarınızın arttığını düşündüm

psikolojik sıkıntı olup olmadığı da cidden aklıma gelmemişti, varmış öyle bir şey ben de yorumlarda gördüm

ben sizi İİBF mezunu sanmıştım, coğrafya mezunu imişsiniz yani öğretmenlik imkanınız da varmış

konu koca olduğu için bunlara takılmamıştım ama bir yerden başlayın

alamayın 4 ay maaş başka yere geçin ama evde oturup kuracağınıza dışarıda tırnaklayın hayatı

güzel günler sizin olsun ama ütfen yarın yine akşam olup hava kararacak diye başlamayın güne, sabah güneş doğacak diye yatın akşamları

Kur'an kursuna gidip tacize mi ugradiniz
Yok, mesaj değiştirilemiyor diye asıl bölümde değiştirme yapmadım. Böyle alıgılanacağını bilmiyordum yazdıklarımın. Bu formda çok tecrübeli değilim. Ailem bu endişeyle zamanında göndermedi, ben de bu kararları yüzünden pişman değilim.. ( Açıklayayım, taciz olaylarını vs bildiği için başına bir şey gelir diye o dönem göndermemişti. )

psikolojik sorun neden çıkarayım ki
Sizin için demedim, böyle düşünüleceğini bende bilmiyordum, sizden sonra biri sizin mesajiniza istinaden psk tahlilde bulundu. Üsstelik alaycı bir üslüpla.
Güzel tavsiyeniz için teşekkürler.

Sizde öğrenilmiş çaresizlik gördüm açıkçası. Yaşadıklarınızın sonucunda karamsar bir ruh hali içindesiniz. Memlekette sizin durumunuzda birçok kişi var hem kadın hem erkek... öncelikle bunu bilin yalnız değilsiniz. Evlilikle güzelliğin inanın hiçbir alakası yok. Ne çirkinler tanıyorum genç yaşta evlendiler. Evden çıkmanın bir yolu evlilik evet ama tek yolu ya da bir mutluluk kaynağı değil. Sadece yeni sorumluluklarla dolu bir hayatın başlangıcı. O yüzden size tavsiyem mutluluğu hedeflere bağlamayın, başka işler ve ortamlar kovalamaya bakın

Bu tür haberler oldukça sık çıkar gazetelerde. X kuran kursunda tecavüz, yatılı kuran kursunda taciz. Gazetelerden okuyoruz. Başıma böyle bir hadise gelebilirdi.

İkinci husus çok kolay bir şeymiş gibi bahsettiniz yüksek ücretli bir iş bulup gitmekten. Yıllardır iş arıyorum, asgari ücretin üstünde iş veren yerler bile düzgün ödeme yapmadı. Yaşadım, biliyorum. kaç ay borç parayla kira ödedim... her neyse artık
Bir eğitimci olarak sizi kınıyorum, yani islam dinini hocalar üzerinden ancak bu kadar aşağılayabilirdiniz ... Umarım birgün pişman olursunuz..

aslında kafanız karışık

alakasız hususlar uçuşuyor kafanızda yani kuran kursu açık kapalı olmak vs bunlar sizi içsel olarak rahatsız ediyor

bir nevi beni cezalandırıyor yaradan duygunuz var sanki

bunlar bir süreç şehriniz küçük mü yazmadınız

yani iş imkanı ne ile sınırlı bilmiyoruz

ama bildiğim bir şey varsa önlisans mezunları dahi ücretli öğretmenlik yapıyor

bu cümlemle ücretli öğretmenliği desteklediğim sonucu çıkmasın ama siz yapmadıkça o uygulama kalkmıyor, yani her yıl gidin ilçe milli eğitime gayet de bulunur ücretli

hatta sınıf bulmaya çalışın köylerde vs boşluk varsa şehrinizde, gayet de düzenli hayatınız olur

Sizde öğrenilmiş çaresizlik gördüm açıkçası. Yaşadıklarınızın sonucunda karamsar bir ruh hali içindesiniz. Memlekette sizin durumunuzda birçok kişi var hem kadın hem erkek... öncelikle bunu bilin yalnız değilsiniz. Evlilikle güzelliğin inanın hiçbir alakası yok. Ne çirkinler tanıyorum genç yaşta evlendiler. Evden çıkmanın bir yolu evlilik evet ama tek yolu ya da bir mutluluk kaynağı değil. Sadece yeni sorumluluklarla dolu bir hayatın başlangıcı. O yüzden size tavsiyem mutluluğu hedeflere bağlamayın, başka işler ve ortamlar kovalamaya bakın
Evet o konuda haklısınız, o kadar işten ret cevabı aldım ki artık zaten almaz bu kurum diyorum bazen. Bunu aşmaya çalışacağım. Eksik olmayın, güzel yorumunuz için.

aslında kafanız karışık

alakasız hususlar uçuşuyor kafanızda yani kuran kursu açık kapalı olmak vs bunlar sizi içsel olarak rahatsız ediyor

bir nevi beni cezalandırıyor yaradan duygunuz var sanki

bunlar bir süreç şehriniz küçük mü yazmadınız

yani iş imkanı ne ile sınırlı bilmiyoruz

ama bildiğim bir şey varsa önlisans mezunları dahi ücretli öğretmenlik yapıyor

bu cümlemle ücretli öğretmenliği desteklediğim sonucu çıkmasın ama siz yapmadıkça o uygulama kalkmıyor, yani her yıl gidin ilçe milli eğitime gayet de bulunur ücretli

hatta sınıf bulmaya çalışın köylerde vs boşluk varsa şehrinizde, gayet de düzenli hayatınız olur
ücretli öğretmenliğe başvurdum ve iki yıldır sonuç alamıyorum. Halbuki herkesi alıyorlar diye biliyorum. Küçük şehirde yaşamayıyorum ama yazmayacağım neresi olduğunu.

Atanmak kolay degil benim 7 8 sene atanmak icin cabalayan arkadasim vardi
Ama o da bos durmadı arada baska bir okul daha okudu, iletisimimiz koptu ama atanmistir simdiye. Baska bir arkadaşım memur olma hedefindeydi ve lise mezunuydu, 24 25 yaslarinda evlendi atandı falan
Yani atanmak icin de calismak lazim ben atandığım zaman ilk atamada kadro acilmamis ve düz memurluklari kusuratla kacirmistim. Ikinci tercihlerde de meslekten kadro acildi sansima ve atandim. Is hayati da zor, memur da olsak bir cok sorun yaşadım, yasiyorum.
Is ararken bir cok is arama sitesinde cv ekleyip is ilanlarina başvurmuştum. Atandiktan sonra dönüş yaptılar :) basvurudan 1 sene sonra falan
Yeter ki cabalayin, emek verin illa ki emeginizin karsiligini alirsiniz.
Kuran kursu demissiniz, calistiginiz icin nasil olur bilmiyorum ama gündüzleri camilerin altinda acilan kiz kuran kurslarina basvurabilirsiniz. Annem gitmisti ben de arada onunla gidiyordum sonra sinava girip sertifika bile aldim :)
Üniversite mezunusunuz, yüksek lisans düşünebilirsiniz. Illa coğrafya diye düşünmeyin egitim bilimlerinde bir cok alanda yüksek lisans yapabilir ve özel okullarda yöneticilik bile yapabilirsiniz. Ya da egitim danismanligi/eğitim koclugu gibi isler de yapabilirsiniz. Bunun icin bir yere bağlı kalmaniza gerek de yok.
Evlenmeye gelince, ben bu pandemi döneminde hep evdeyim 1 yilim resmen çöp oldu diyebilirim. Sosyallik hic yok. Ama bu süreçte bile arkadaslar aracılığı ile tanisip konustugum insanlar oldu. Sonu olumsuz da olsa yine tanistim konustum bana farklı seyler kattilar.
Bir de cok farkli yerlerde yasadim, okudum derken benim de cok cevrem yok bulundugum yerde. Ama nasipte varsa kapiya gelen kargocu bile aday olabilir. Kendinizi kisitlamayin, bakis acinizi daraltmayin.
Ne demisler "nasipse gelir çinden yemenden nasip degilse ne gelir elden".
Siz evde durmaktan bunalmissiniz hak veriyor ve anliyorum sizi. Eğer benim gibi kronik bir rahatsızliginiz yoksa, aksamlari mesai dışında yarim saat bir saat yürüyüşe ya da hava almaya çıkın. Annenizle didismek yerine bir arkadasin dedigi gibi yapın iki kahve oturun keyfini cikararak sohbet edin.

Çok güzel algı yapıyorsun ama sana burdan ekmek çıkmaz, tertemiz kendini islama adayan nice hocalar var , gelmiş burda hepsini alenen karalıyorsun... Bir sen mi akıllısın yoksa ..
Bana ne tertemiz hocalarınızdan, ben tüm hocalar tacizcidir mi dedim, genelleme olarak algılanmış, düzeltme olarak yazdım koyu puntoyla altına. Kimseye suçlama yapmıyorum diye.
Tüm hocalarınız böyledir deseydim inanın aynen öyle yazardım.

Bu konulara çok şaşırıyorum. Çevremde o kadar çok evlenmek için kız arayan var ki. onlarda 32-33 🤔 Herkes nasibini bekliyor işte sizde çaresiz bekleyeceksiniz. Ama evlilik çare değil valla Allah korusun öyle biri denk gelir ki aile evini mumla ararsınız.

Bana ne tertemiz hocalarınızdan, ben tüm hocalar tacizcidir mi dedim, genelleme olarak algılanmış, düzeltme olarak yazdım koyu puntoyla altına. Kimseye suçlama yapmıyorum diye.
Tüm hocalarınız böyledir deseydim inanın aynen öyle yazardım.
Yazdıklarınıza dikkat edin , bu mecrada bu mesleği cani gönülden yapan kişiler de var , sözleriniz beni çileden çıkardı, düzeltme yapılması bencede elzemdi, insanların dini hassasiyetlerini çiğnemeden herkesi bir keseye koymadan yazmak lazım, yani o kadar sinirlendim ki direk bu konuya odaklanıp cevap yazdım.. Üzgünüm

İşsizlik günümüzün en büyük sorunlarından, benden tavsiye eğer coğrafya öğretmeni olarak iş bulamıyorsan sektör değiştir.
Günümüzde geçerli olan sektörlerden başla zaten sosyal çevre, eş dost derken geliyor o evlenilecek insan.
Bir yandan da damdan yazmış yukarıda sen evlenmek istiyorsan birilerine söyle orada buraya yayılsın.
Kısmet bu nereden geleceği belli olmaz.
Hayat zordur, iş arayıp bulamamak çok yorucu bir süreç ben çok iyi bilirim ama şunu diyeyim hepimiz bir yerlere hiç kolay gelmedik.
Bende bir sınava hazırlandım ve inan bana 4.seferde kazandım ondan öncesinde 1-2 puanla kaçtı hep sınavlar.
Delirmek üzereydim.

Biraz daha sabır, evrene olumlu mesaj :KK25:

Bence su pandemi doneminde sikilmak bunalmak kadar normal bi durum yok. Sizin icin ilk onerim, yazinizda bahsettiginiz on yargilarinizi bir kagida yazip asmaniz ve zihninize hergun bu onyargilardan kurtulma mesaji gondermeniz.
mesela
1-kahvehane onlerinden hala gecemiyorum aile baskisi yuzunden demek yerine, cocukken tehlikeli olabilirdi ama suan yetiskin bir kadinim. Her yerde her zaman basim dik yolumda yururum deyin.
2- kimse cirkin degildir. Kendinize boyle soulemeyin daha onemlisi annenizi suclamayin. Bakimli temiz olun, uyumlu sik giyinin... durusunuz bakisiniz aliminiz endaminiz olsun.
3-surekli olumsuzluklara yakilip biseyleri birilerini suclamak yada genellemek ciddi kotu bir hastalik. Bu huyunuzdan vazgecin. Mesela kuran kurslarinda taciz olaylari olabiliyo demek yerine, ailem uygun gormedi vardir bi bildikleri deyin.
4- yukaridakileri uygulamaya basladiktan sonra insan iliskileriniz aile iliskileriniz duzelicektir. Sosyal cevrenizi arttirabilirsiniz. Kimse ici gecmis negatif genellemeci pessimistic insanlarla uzun sure gorusmek istemez. Kendinizi yenilemelisiniz
Umarim ask da sizi kisa surede bulur. Evlenmek icin boyu posu tipi maasi cok irdelemeyin. Anlasmaya konusmaya bakin. Hakkinizda hayirlisi olsun.

ücretli öğretmenliğe başvurdum ve iki yıldır sonuç alamıyorum. Halbuki herkesi alıyorlar diye biliyorum. Küçük şehirde yaşamayıyorum ama yazmayacağım neresi olduğunu.

iki yıldır başvurdunuz, başvurmaya devam

40lı yaşlarda her yıl ücretli öğretmenlik yapmış tanıdıklarım var

nerede buldu ise oraya gitmiş mesela

büyük şehir ise imkanlar daha da fazladır

yani özel okullar tu kaka deniyor da hiç yoktan iyidir

yine dershaneler, etüt merkezleri vs varsa -ki büyükşehir ise vardır- oralarda da iş aranır

hem çok kazanayım hem az çalışayım maalesef ülke gerçeklerine uymuyor

Coğrafya sadece liselerde var ve ders saati sadece 2. Çok ihtiyaç duyulan bir branş sayılmaz, atama kontenjanı kaç kişi bilmiyorum ama bir ara 15 falandı ülke genelinde. Özelde çabalarım diyorsanız daha köklü kurumlarda şansınızı deneyebilirsiniz.

X