Ev sahibinin hakkı mı?

Zam oranı yok sözleşmede. Kendimize göre yaparız demişti. Biz dedik ki, sözleşmede zam yok. Biz bu seneki orandan yatiralim dedik. Onu da kabul etmedi. 75 tl falan oluyor. Ama o 200 tl zam yapmak istiyor.
Kabul etmeyin . Sözleşmede öyle bşy yapmıyor yasal olarakta en fazla bu kadar Artış yapabilirsiniz , onu da geriye dönük asla yapamazsınız ve zaten sene devrinden sonra o kadar yapabilirsiniz de .
Itirazınız varsa da mahkemeye gidin deyin.

Çok fazla yanlış yönlendirenler olmuş. Bir emlakçı olarak cevaplayayım sorunuzu. Öncelikle zamdan önceki kiranız ne kadar? Google dan kira artış oranı hesaplama yazıp aratırsanız pek çok site var. Yıl içerisinde aylar arasında bile farklılık gösterebildiüi için ay seçimi yaparak kira tutarınızı girin. Size yapabileceği maksimum artış tutarını öğrenmiş olursunuz. Daha sonra ev sahibinizin söylediği tutar bunun üzerinde ise aynısını ev sahibine de söyleyin ve bu tutarın üzerine çıkamayacağını, yasaların sizin yanınızda olacağını belirtin.
Diğer kısma gelince. Sözleşmenizde bir oran belirlenmemiş. Ve sözleşme 1 yıllık yapılmış sanırım. Ocak ayı geldiğinde ev sahibinin size bildirmesine gerek olmaksızın sizin zamlı bir şekilde kirayı ödemeniz gerekirdi. Çünkü bu sözleşmenizde yazıyor. Olası bir mahkeme durumunda bu karşınıza çıkacak bir durum. Siz o maddeyi okuyarak imzaladınız. Ocak ayında artış gerçekleşeceğini biliyorsunuz. Ev sahibinizin yasal haklarını kullanması durumunda kirayı eksik göndermişsiniz muamelesi yapılır. Dediğim gibi sözleşme 1 yıllık ve devam etmesi durumunda ne oranda artış olacağı maksimum oranı belli.

Ocakta seneniz dolmuş zamlı vermeniz gerektiğini.biliyordunuz ev sahibi aramadıysa siz neden aramadınız sormadınız senemiz doldu zam işi.ne olacak diye şimd toplu ister tabii ki.ayrıca sözleşme imzalarken yılda ne kadar zam yapacağı da yazması lazım baştan konuşulması lazım bu ibare varsa birşey yapamaz fazlasını vermeyin

Zam yapamaz iciniz rahatlamis olabilir ama ev adamin cikmanizi istiyor sizi zorlamaya calisiyor anladigim kadari ile

Siz sözleşme zamanı dolunca neden arayıp zam ne kadar olsun diye sormadınız ki? Usulü odur. Sanki ev sahibinin aramamasından yararlanmış gibi olmuşsunuz. Adam bu yüzden de ters gitmiş olabilir size.

Ev sahibi haksız ama siz de yıl bitiminde zam yapmayarak ve aylarcada susarak art niyetli davranmışsınız. Ev sahabi aramadıysa siz arayacaktınız. Belki hastaydı belki sizi arayanayacak durrumdaydı.
Ruya1992 rumuzlu üyenin yazdıklarını okuyun. Arkadaş emlakçı ve bu işin kanuni yönlerini biliyor.

Avukat varsa çok iyi olur arkadaşlar. Geçen sene ocak ayında girdik evimize. Ev sahibi şuan zam yaptı. Ocakta yapması gerekiyordu aslında ama aramadı etmedi. Zammı da 200 tl yaptı. Bize çok geldi. Tüfeden dedi. Ben tüfeden hesapladım en fazla 150 tl yapabiliyor. Hatta 250 tl yapacaktım da neyse dedi. Ve bizden ocaktan itibaren olan 5 ayın da farkını istedi bu ay. 1000 tl yani. Bu ayki kira+1000 tl. Olmaz deyince bu benim yasal hakkım dedi. Ben internetten araştırdım tüfeden zam yapan ev sahibini mahkemeye verip kazanan birisi olmuş yeni. Ki bizimki tüfeden de çok yaptı zammı. Ve internette diyor ki, 1 yıl sonra imzalanan sözleşme yenilenmemişse diğer yıla aynen devreder diyor. Yani benim anladığım geçmiş kiralara zammı bırakın bize şuanki kiraya bile zam yapamaz. Bu konuda bilgisi olan var mı? İnternete çok da güven olmaz sonuçta. Ödemezseniz çıkın dedi. Taşınmayı ne maddi ne manevi kaldıramam şu anda. Kirasını bir gün bile geç ödemedik. Komşularımızla asla geçimsizliğimiz yok. Evinin tadilatlarını falan bile yapıyorum ben ufak çaplı. Neden böyle yapıyor bu adam ya :KK43:
Biz de ev sahibiyiz biz de nisanda zam yaptık ama haziranda zamlı almaya başlıyoruz 1 yılda 1 kex haziran ayında yapıyoruz. Ayrıca 200 tl çok çok fazla en fazla 100-150 arası yaparız kabul etmeyen mayısta evini boşaltabilir diye de ekleriz. Ayrıca kalkıp 5 aylık zam farkını iateyemez enayi yerine koyuyoe afedersiniz ama öyle. Sakın vermeyin bu devirde para kolay mı kazanılıyor.

Ev sahibi haksız ama siz de yıl bitiminde zam yapmayarak ve aylarcada susarak art niyetli davranmışsınız. Ev sahabi aramadıysa siz arayacaktınız. Belki hastaydı belki sizi arayanayacak durrumdaydı.
Ruya1992 rumuzlu üyenin yazdıklarını okuyun. Arkadaş emlakçı ve bu işin kanuni yönlerini biliyor.
Yo art niyet degil de bize dedi ki kafamiza göre arttiririz. Ben sizi ocakta ararsam artis olur. Aramazsam olmaz zaten dedi. Ve aramadi. E kontratta da zam orani yok zaten

Aralık 2017 zam oranı %15 küsürlü şekilde açıklandı. Kira sözleşmesi bitim tarihinden itibaren yeni kira döneminde zamlı talep edebilir. 1 sene 5 aydır oturuyorsunuz diyelim. 5 ayın zammını ödemediler, eksik ödüyorlar diye bunu talep edebilir. Tabi böyle bir durum yoksa geçen sene ben evi ucuza vermişim 200 TlL daha ödeyin aylık diyemez.

Nerdeyse 1,5 yıldır aynı kirada oturuyorsunuz demektir ki bu da ev sahibine haksızlık yani
Hadi adam aramadı sizin arayıp sormanız gerekmezmiydi kira ne olacak diye?
Biz öyle yaptık hep
Adam bize dedi ki sözleşmede belirtmeye gerek yok zam oranini. Ocakta ararsam zam olur. Aramazsam olmaz. Hadi ocakta arayamadi subat var mart var nisan mayis var. Aramadi hic. Biz de dedik herhalde yapmayacak. Biz aradik bu ay. Dedi ben size zam yaptim 200. Gecen aylari da odeyin.

Adam bize dedi ki sözleşmede belirtmeye gerek yok zam oranini. Ocakta ararsam zam olur. Aramazsam olmaz. Hadi ocakta arayamadi subat var mart var nisan mayis var. Aramadi hic. Biz de dedik herhalde yapmayacak. Biz aradik bu ay. Dedi ben size zam yaptim 200. Gecen aylari da odeyin.

geçmiş farkları isteyebilir diye biliyorum ben. ama kanuni orandan fazlasını isteyemez. öyle 250 yapcaktım 200 yaptım diye bişey yok. kira hesaplama siteleri var. oradan hesaplayıp yatırın. itiraz edemez.

Yo art niyet degil de bize dedi ki kafamiza göre arttiririz. Ben sizi ocakta ararsam artis olur. Aramazsam olmaz zaten dedi. Ve aramadi. E kontratta da zam orani yok zaten

Çok teşekkür ederim. Sözleşmemizde zam oranı yok. Demişti ki bir yıl benim istediğim kadar olur bir yıl sizin istediğiniz kadar. Dedik siz ne kadar yaparsiniz ki? En fazla 100 dedi. Ve 250 lira zam yapmak istedi. Hem de eski borclari da istedi. Biz de tecrübesizdik yeni ögreniyoruz.

Ama sözleşmede zam yüzdesi belli değil. Biz yazalim simdiden dedigimizde kendimize göre yapariz ocak basinda dedi. Ocakta aramayinca biz de yapmayacak zam sandik. Biz aradık birşey için. Ve kafasına göre zam yaptı. 250 lira dedi sonra 200e düştü. Sonra gecen aylarin da farkini istedi.

Mesajınızın birinde “bir yıl benim istediğim olur bir yıl sizin istediğiniz olur” dediğini söylüyorsunuz.
Diğerinde; evsahibinin “kendimize göre yaparız ocak başında” dedi diyorsunuz.

Şimdi de evsahibinin “ ben sizi ocakta ararsam artış olur aramazsam olmaz” dediğini yazıyorsunuz.
Hangisi doğru. İlk ikisi doğruysa siz de hatalısınız.

Çok fazla yanlış yönlendirenler olmuş. Bir emlakçı olarak cevaplayayım sorunuzu. Öncelikle zamdan önceki kiranız ne kadar? Google dan kira artış oranı hesaplama yazıp aratırsanız pek çok site var. Yıl içerisinde aylar arasında bile farklılık gösterebildiüi için ay seçimi yaparak kira tutarınızı girin. Size yapabileceği maksimum artış tutarını öğrenmiş olursunuz. Daha sonra ev sahibinizin söylediği tutar bunun üzerinde ise aynısını ev sahibine de söyleyin ve bu tutarın üzerine çıkamayacağını, yasaların sizin yanınızda olacağını belirtin.
Diğer kısma gelince. Sözleşmenizde bir oran belirlenmemiş. Ve sözleşme 1 yıllık yapılmış sanırım. Ocak ayı geldiğinde ev sahibinin size bildirmesine gerek olmaksızın sizin zamlı bir şekilde kirayı ödemeniz gerekirdi. Çünkü bu sözleşmenizde yazıyor. Olası bir mahkeme durumunda bu karşınıza çıkacak bir durum. Siz o maddeyi okuyarak imzaladınız. Ocak ayında artış gerçekleşeceğini biliyorsunuz. Ev sahibinizin yasal haklarını kullanması durumunda kirayı eksik göndermişsiniz muamelesi yapılır. Dediğim gibi sözleşme 1 yıllık ve devam etmesi durumunda ne oranda artış olacağı maksimum oranı belli.
Tesekkür ederim yorumunuz icin. Ev sahibi bize ocakta aramazsam zam yapmayacagim demektir dedim ve aramadi. Bu ayda zam yapip gecmis borclari da istiyor. Ve sizin dediginiz gibi de hesapladim maksimum 100 tl yapabiliyorken 200 yapmak istiyor. 250 dedi hatta da indirdi.

Mesajınızın birinde “bir yıl benim istediğim olur bir yıl sizin istediğiniz olur” dediğini söylüyorsunuz.
Diğerinde; evsahibinin “kendimize göre yaparız ocak başında” dedi diyorsunuz.

Şimdi de evsahibinin “ ben sizi ocakta ararsam artış olur aramazsam olmaz” dediğini yazıyorsunuz.
Hangisi doğru. İlk ikisi doğruysa siz de hatalısınız.
Üçü de doğru. Dedi ki önümüzdeki yıl benim istedigim gibi olur artis. Ama ocakta aramaz isem kirada artis olmaz. Bir miktar belirlememize gerek yok kafamiza göre yapariz.

X