Bugün ev sahibi aradı.nisan ayında da 1000 lira kirayı 2000yapmak istemişti.eve d.gaz dosetecegini konuşmamız gerektiğini söyledi.ben de doseyebilecegini ama extra para vermeyeceğim.o söyledim.ben bu evi sobalı tuttum.tetmosifon aldimocak ona göre alındı.bana dediği aralıkta sözleşmenin bittiği.o sizin acınızdan bitiyor.bir sözleşme 10 yıl geçerli dedim.evi satacağını söyledi ama satamaz.ev davalık ve tedbirli olduğunu ustkomsum söyledi.beni.onetim aRalikta 2000liraolsundu.onu da kabul etmediler nisanda.ben şimdi 1250 yapacam aralıkta. Ev tedbirli değilse satarsa en kötü başıma gelebilecek ne.kapiya gelir rahatsız eder mi ya da hukuken ne olur.2 senelik kiraciyim
Konunuzda çok fazla hatalı cevap var, avukatın dediği de yanlış anlaşılmış, hemen toparlayalım:
1) Kira kontratınızda yıllık tefe tüfe oranında artış yapışabileceği yazar. Her yıl bu orana göre artış yapılır, yalnız bu sene özel durum var belli konutlarda yüzde 25 artış yapılabiliyor araştırın.
2) Ev sahibi kafasına göre kirayı yüzde yüz artıramaz ve bu nedenle sizi çıkartamaz. Çıkarması için kirayı ödememeniz, çevreyi rahatsız etmeniz veya ev sahibinin birinci dereceden yakınının oturması, evin yıkılması gerekir.
Bu şartlarda önceden tebligatla boşaltma süresi bildirilir, ona göre çıkarsınız.
3) Ev sahibi 5.yılda kira tespit davası açabilir, ona göre yeni fiyattan kira belirlenir. Ancak 10.yılda koşulsuz şartsız çıkartabilir.
Doğalgaz yaptırdığı için ekstra ücret isteyemez, bu faktör ancak kira tespiti davasında geçerli olur.
4) Ancak.. ev sahibi evi satarsa yeni sahibi en geç 6 ay içinde evi boşaltmanızı isteyebilir, zira kontratınız eski ev sahibi ile.
Davalık ve tedbirli olmasına güvenmeyin, bu tip meseleler akrabalar arasında çıkıyor bir anlaşsalar tedbir kalkar.
Şu noktada size önerim şudur:
Bölgenizdeki kira fiyatlarını araştırın. Eğer arada uçuk bir fark varsa (Mesela benzer evler 4000-5000 liraya çıkmışsa) ev sahibi ile oturup ortak paydada buluşun.
Zira kira çok ama çok geriye düştüğünde evi satma, akrabayı öne sürme gibi yollara başvuruluyor bu sefer de yeni kiracı olarak aşırı kiralar ödemek durumunda kalabilirsiniz. Eski kiracı olarak ev sahibi tefe tüfeden kaçamıyor, yeni kiracılar ciddi dezavantajda.
Piyasanın ciddi altında olan, ama evi sattıracak kadar da düşük olmayan bir kira ile devam edin.