Bilen de bilmeyen de kafasına göre yazıyor.
Daha açık anlatayım örneklerle. Kiracılar haklarını bilsin, ev sahipleri zaten malum.
Ben kiraciyim, kiramı zamanında ödüyorum. Zamanında sözleşmeyi bir yıllık yaptık. Ev sahibim ihtiyac nedeniyle beni tahliye edemez çünkü bir çok evi var. Ben bu evde 1 yıllık kontrat+10 uzatma yılı süresince oturabiliyorum. Nokta! Bu süre sonunda beni kayıtsız şartsız, hiç bir gerekçe göstermeden tek bir ihtar ile tahliye edebilir.
Ev sahibimin iki evi var, bir de kızı var. Kızının oturması için beni tahliye edebilir.
3 ev ve iki evladı var, beni yine tahliye edebilir.
5 ev ve iki evladı var ama evlerden sadece benim oturduğum ev evladının ihtiyacını karşılayabilecek büyüklükte veya konumda. Beni tahliye edebilir.
Bunun gibi onlarca farklı senaryo üretebiliriz. Hepsi kendi içinde değerlendirilir.
Durum bu, tahliye için geçerli sebep gerek.GECERLİ! Sizin yazdığınız gibi ama öyle ama böyle değil. Samimi bir sebep varsa mahkeme tahliyeye karar verir, sebep samimi bulunmadıysa mahkeme talebi RED ediyor! Bu kadar basit.
Şu an kira rayiçlerinden dolayı ev sahipleri mülklerini daha yüksek liraya vermek adına kiracılarına tahliye davası açıyor. Bakın kira tespiti davası bile değil. Direkt tahliye. Ama mahkemeler büyük çoğunu red ediyor çünkü durumun farkındalar.Kızım oturacak oğlum oturacak hangi yılda yaşıyoruz 70 lerde mi? Kızın oğlun oturur tabii ama şarta tabii.
Peki red alan ev sahipleri ne yapıyor? Bu da duruma göre...
Eğer son beş yıl içinde yaptığınız kira zamları TÜFE altında ise ve ev sahibi ile bu konuda anlaştığınıza dair ispatınız yoksa geçmiş olsun. Kira tespit davasından önce tahliye talepli icra talebi başlatıp geriye dönük yapılmayan zamları ve faizlerini çatır çatır alıyorlar. Kiraya o zamlı fiyattan devam rdiyorsunuz. İtiraz etmenin anlamı yok, yasal hakkı ev sahibinin. Ödediniz ne ala, yoksa direkt tahliye kararı çıkıyor.Hem farkları ödeyip, hem avukat ve dava giderlerini ödeyip hem tahliye ediliyorsunuz.
Ödediniz kurtuldunuz mu? Hayır bu defa ev sahibiniz kira tespit davası açıyor size. Emsal evlerin fiyatına yaklaşmak için.
Lütfen haklarınızı bilin, doğru öğrenin, avukat desteği alın. Burada salt inatlaşmak için yanlış örnekler veriyorsunuz, bunu yapmayın. Mahkemeler hiç değilse bu konuda hala kiracıdan yana
Bunların hepsi 2022 yılı Türkiye'sinde şu anda yaşanıyor. Her gün yaşanıyor. Ne kadarını biliyorsunuz? Bu konuya da bu son cevabımdır. İsteyen dikkate alır, isteyen almaz.