• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev kadınları neden küçümseniyor

Bu konuda biri " çalışan kadınların hepsi yardımcı alıyor " demiş, katılmıyorum. Ben çalışıyorum, ama çevrem çok çok geniş değil. Ben kendi çevremde gördüğüm kadarıyla calışan kadınların bazıları ancak bayram temizliği için biriyle anlaşıyor, o da dip köşe temizlik için.

Ama mesela bir ara tanıdığım birkaç ev hanımı eve temizlik için birini düzenli çağrıyordu.

Bu arada calışan calışmayan herkes çocuklu insanlar.

Nasıl buluyorsunuz bu arada? Ben çevreye soruyorum genelde ama böyle sitelerden, uygulamalardan vs çıkıyor mu adam akıllı biri?
Ben çevreden referansla veya malum hizmet sitesinden buluyorum. Ama bulduklarim ya benim kriterlerimi karşılamıyor veya bir düzen tutturamiyor, iki gelip bırakıyor... Sonra yine sil baştan

Bundan 2 yıl öncesine kadar 3 cocugumu okula getir gotur yapıp öğle yemeklerini evden hazırlıyordum bende o dönemde çalışan kadından daha çok yoruluyordum 🫨
Sana çok ilginç bir şey söyleyeyim bunu çalışan anneler de yapıyor. Arkadaşım sabah işe giderken oğlunu okula bırakıyor, öğle arasında alıyor eve getiriyor, yemeğini yediriyor, etüde götürüp tekrar işinin başına geçiyor. Akşam da alıp eve geliyor.

Ben düzenli alıyorum da düzenli dediğim öyle 5 gün 8 saat değil. Haftada bir yarım gün geliyor, siliyor süpürüyor derleyip topluyor gidiyor. Bana aylık 3000 liraya mal oluyor bu, ama haftasonu bir günümü temizliğe ayırmamış oluyorum. Bitiyor mu, bitmiyor tabi ki. Yemek, bulaşık, çamaşır, ütü vs yine bizde.
Yarım gün 750 tl mi çok uygun asgari ücretin günlüğü 660 tl. Benim yaşadığım şehirde normal apartmana 1250 tl yarım gün tam 2000 2500. Her şehirde piyasa farklı galiba ya da gerçekten çok ihtiyacı var bu kadar ucuza çalışıyor. Asgari ücret al yarım gün her gün gel teklifini bile kabul eden yok çünkü

Bütçem yetse, konuya yazan herkese hamam+masaj ısmarlardım.
Arttiriyorum, benim bütçem yetse bütün mahallelere birer tane donanımlı ücretsiz kreş, anasınıfı, etüd açardım... İsteyen ordan işe gitsin isteyen evde yan gelip yatsın , çocuklar adamakıllı destek aldıktan sonra gerisi halledilir.

Yarım gün 750 tl mi çok uygun asgari ücretin günlüğü 660 tl. Benim yaşadığım şehirde normal apartmana 1250 tl yarım gün tam 2000 2500. Her şehirde piyasa farklı galiba ya da gerçekten çok ihtiyacı var bu kadar ucuza çalışıyor. Asgari ücret al yarım gün her gün gel teklifini bile kabul eden yok çünkü
Öncelikle maalesef ihtiyacı olan kadınlar konusunda çevrem fazlasıyla geniş, o yüzden rahat buluyorum. Ancak emeğini de hiç etmek istemem gelen kişinin. Yaptığı işin ederi kadar ödüyorum, ucuz değil ve hak yemem.

Evim küçücük 2+1 ve bir odaya sokmuyoruz gelen yardımcıları. Yani totalde 1+1 temizliyor. İki yetişkin yaşıyoruz, eşim titiz ve düzenli bir adamdır. Gelen arkadaş da hocam senin evin temizlenmeye ihtiyacı yok, temiz evi temizliyorum ben diyor. Yani şartlar için ücret uygun.

Tam hatırlamıyorum ama hatırladığım kadarını yazayım. Çalışan kadın genelde eve temizlikçi alıyor. Temizlik derdi olmuyor. Birde evde oturan kadın oldu mu evde daha çok iş çıkıyor gibi birsey yazmıştım sanki öyle aklımda kalmış.

Benim bir arkadaşm var sırf evde oturunca daha çok yorulduğu için çalışıyor hiç bir ihtiyaçları yok birikim yaptıkları yok mesela..çocuklarını da annesi/kyv getir gotur yapıyor (maddi imkanları çok çok iyi ev araba vs de var )

Ayy evde oturup çocuk bakmaktansa çalışmak daha rahat dedi kac kere ..
Kendi calistigi para da kreş e harciyordu artık iki çocuk da okula gidiyor mesela .

Maddi imkanlari cook cook iyi olanlar evde yoruluyorum diye işe gitmez tencere. 😄 işe gitmek istiyordur o ayri ama maddi imkani olan evde yorulmaz.

Kuzenim bekarken calisiyordu evlenip ülke degistirdi esinin yanina tasindi ve o ülkede calismadi bir tane de cocuğu var. Evine duzenli yardimci geliyor yemekler hazirlaniyor vs her imkani oldu. Bi ev bi araba var demek" cook cook" iyi maddi imkan demek degil. Dogum sonrasi milletin perişan oldugu ilk 1-2 ay o şıkır şıkırdı.

Kimisi calissa da bu imkanlari olmaz ya da evde otursa da olmaz. Her şey paraya bakiyor bi yerde.

Bir firmanın teknik servisinde telefon bakıyor/kısmen muhasebe islerini de ayarlıyormuş

Burdan cevap vermiş olayim KudrAlobar KudrAlobar şahsen paraya ihtiyacım olmasa çalışmam.(senelerdir ev hanimi) Yani soruna cevabım evet olmuş oluyor.
Benim annemin ihtiyacı yok emekli de olabilir ama çalışıyor hatta o halde 4 çocuk büyüttü doğumda ücretsiz izin bile almadı 4 5 yaşında 2 çocukla işe başladı. Küçük kardeşim üniversitede aylık sadece onun gideri 30 binden fazla yurt çıkmadı özel yurtta. Ki anne babası memur olduğu halde yurt çıkmadı tıp okuyor. Çevremde çoğu çalışan kadın çocuğuna çalışıyor artık. Keşke herkesin sadece canı istediği için çalışıp çalışmama lüksü olsa

Öncelikle maalesef ihtiyacı olan kadınlar konusunda çevrem fazlasıyla geniş, o yüzden rahat buluyorum. Ancak emeğini de hiç etmek istemem gelen kişinin. Yaptığı işin ederi kadar ödüyorum, ucuz değil ve hak yemem.

Evim küçücük 2+1 ve bir odaya sokmuyoruz gelen yardımcıları. Yani totalde 1+1 temizliyor. İki yetişkin yaşıyoruz, eşim titiz ve düzenli bir adamdır. Gelen arkadaş da hocam senin evin temizlenmeye ihtiyacı yok, temiz evi temizliyorum ben diyor. Yani şartlar için ücret uygun.
Bana çok ucuz geldi bilmiyorum demek ki 750 tl ona büyük para ki katlanıyor. Üzüldüm ne olursa olsun temizlik işi kolay değil. Özel bi hizmet ederinin 750 tl olduğunu düşünmüyorum.

Bana çok ucuz geldi bilmiyorum demek ki 750 tl ona büyük para ki katlanıyor. Üzüldüm ne olursa olsun temizlik işi kolay değil. Özel bi hizmet ederinin 750 tl olduğunu düşünmüyorum.
Abartmayın isterseniz ya. 2-3 saatlik işe maaşımızın tamamını verelim oldu olacak. Ben 3 saatte o kadar kazanmıyorum.

Maddi imkanlari cook cook iyi olanlar evde yoruluyorum diye işe gitmez tencere. 😄 işe gitmek istiyordur o ayri ama maddi imkani olan evde yorulmaz.

Kuzenim bekarken calisiyordu evlenip ülke degistirdi esinin yanina tasindi ve o ülkede calismadi bir tane de cocuğu var. Evine duzenli yardimci geliyor yemekler hazirlaniyor vs her imkani oldu. Bi ev bi araba var demek" cook cook" iyi maddi imkan demek degil. Dogum sonrasi milletin perişan oldugu ilk 1-2 ay o şıkır şıkırdı.

Kimisi calissa da bu imkanlari olmaz ya da evde otursa da olmaz. Her şey paraya bakiyor bi yerde.
Bizim 2 araba 1 evimiz var demek ki durumumuz çok iyi oysa her gün bu ekonomide bebeğim ne yapacak diye üzülüp duruyorum benim maddi imkan anlayışım farklı sanırım

Benim annemin ihtiyacı yok emekli de olabilir ama çalışıyor hatta o halde 4 çocuk büyüttü doğumda ücretsiz izin bile almadı 4 5 yaşında 2 çocukla işe başladı. Küçük kardeşim üniversitede aylık sadece onun gideri 30 binden fazla yurt çıkmadı özel yurtta. Ki anne babası memur olduğu halde yurt çıkmadı tıp okuyor. Çevremde çoğu çalışan kadın çocuğuna çalışıyor artık. Keşke herkesin sadece canı istediği için çalışıp çalışmama lüksü olsa
Şimdi bir de o konuya girmek istemedim çünkü daha önce defalarca linclenmisligim var 😁 ama yani çocuk çok pahalı birşey değil mi arkadaşlar?

Bez mama kreşle bitmiyor ki, katlanarak artıyor..

Burda biz tek maaşla çok rahat geçiniyoruz , çatır çatır para yiyoruz diyenler benim çocuk için olmazsa olmaz dediğim herşeye "onlar lüks, senin çocuğun şımarık, sen çok abartiyorsun" filan diyorlar mesela, aklım almıyor...

Nasıl buluyorsunuz bu arada? Ben çevreye soruyorum genelde ama böyle sitelerden, uygulamalardan vs çıkıyor mu adam akıllı biri?

Yaşadığım şehrin temizlik whatsap grubu var. şehrin batısı ve doğusu ayrı grup. Temizlik isteyenler de temizliğe gidenler de aynı grupta. Grubun kuralları var. Fiyat fiks belli. Perşembe şu ilçede tam gün birini arıyorum yazıyosun mesela. 3-5 dk ya hemen biri çıkıyor. Birinden şikayet mi geldi, gruptan atılıyor hemen. Bir araştırın belki sizin yaşadığınız şehrin de vardır.

Abartmayın isterseniz ya. 2-3 saatlik işe maaşımızın tamamını verelim oldu olacak. Ben 3 saatte o kadar kazanmıyorum.
10da gelip 1 de çıkıyor mu? Benim yarım gün aldığım sabah 9 gelir 3te çıkar. Buna yarım gün diyorlar. Ki 2 şehirde yaşadım hep bu saatti.

Arttiriyorum, benim bütçem yetse bütün mahallelere birer tane donanımlı ücretsiz kreş, anasınıfı, etüd açardım... İsteyen ordan işe gitsin isteyen evde yan gelip yatsın , çocuklar adamakıllı destek aldıktan sonra gerisi halledilir.
Yazdım yine yazıyorum. Ben her kadının, bir yerden hayata karışmasını, kendi ayakları üzerinde durmasını, bağımsız olmasını isterim. Ancak ev hanımı olmayı tercih eden bir kadına da bir şey demem, kendi hayatı ve hayatıyla ne yapmak istiyorsa onu yapabilir.

Bipolarım, biliyorsunuzdur; denk geldikçe konulara yazıyorum. İş hayatı benim gibiler için ekstra zor ve yorucudur. Yine de bir ucundan tutmaya çalıştım, özelde çeşitli işlerde çalıştım ancak benim hastalığım sık mola isteyen bir hastalık. %40 engelle ekpssden belki şansımı deneyebilirdim ancak maddi güvencem de var dedim, kasma hastasın deyip ev hanımlığına doğru yolumu çizdim. Çocuk olunca işim gücüm o oldu, eh belli bir yaşa kadar da geldi. Evin içinde nereye saracağımı şaştım, kendimi evden çıkarmam gerekiyor dedim ve mütevazı bir dükkanla kendi el emeklerimi sattığım bir yere koydum kendimi iş hayatında. Tabii buna ne kadar iş hayatı denilebilir orası da tartışılır. O kadar iyi geldi ki anlatamam. Hastalığıma bile...

Bu konudaki yarışı da anlamıyorum. Yani "En çok ben yoruldum" deniyor ya. Ya kırılmasınlar gücenmesinler elbet yoruluyor herkes de, belli yani şimdi o yorgunluk yarışına girersen çalışan kadın karşısında kaybedersin. Ben kaybederim şahsen. :)) Niye giriyorsun? "Rahatım" diyebil. Yerimde iyiysem, küçümseseler ne, küçümsemeseler ne... Bilemiyorum bana tuhaf geliyor. Hayatın kendisi yorucu zaten amaan.

Şimdi bir de o konuya girmek istemedim çünkü daha önce defalarca linclenmisligim var 😁 ama yani çocuk çok pahalı birşey arkadaşlar, bez mama kreşle bitmiyor ki, katlanarak artıyor, biz tek maaşla çok rahat geçiniyoruz ,diyenler benim olmazsa olmaz dediğim herşeye "onlar lüks, senin çocuğun şımarık, sen çok abartiyorsun" filan diyorlar mesela, aklım almıyor...
Valla öyle tus dershaneleri normal dershaneler aşırı pahalı bi üniversite okutsan kaç para gidiyor. Benim anne baba ayrı memurdu yurt çıkmadı abime çıkmadı 2 kişi okuduk. Kardeşim tıp okuyor puanı yüksek annesi babası memur ona da yurt çıkmadı. Böyle olunca en büyük gider barınma. Onlar da 300 bin senelik. Ortalama bi yurt parası bu arada. Öyle lüks havuzlu bi yurdun değil. Hadi biz bi şekilde okuduk bu kadar pahalı değildi. Şimdi hepten zor.

10da gelip 1 de çıkıyor mu? Benim yarım gün aldığım sabah 9 gelir 3te çıkar. Buna yarım gün diyorlar. Ki 2 şehirde yaşadım hep bu saatti.
Hani formal, belli mesaisi olan bir iş değil ya bu. Evin durumuna, büyüklüğüne göre falan değişiyor ya. Canı istediği zaman geliyor, işi bitince gidiyor. Küçücük evin neyini temizleyecek 6 saat zaten. Ayrıca 6 saat yarım gün olmaz, yarım gün 4 saattir. Birine sabah, birine öğleden sonra giderler günü tamamlarlar. Yarım gün deyip 6 saat çalıştırmak asıl sömürü sanki. 2 saat daha durur tam gün parası alır.

Bizim 2 araba 1 evimiz var demek ki durumumuz çok iyi oysa her gün bu ekonomide bebeğim ne yapacak diye üzülüp duruyorum benim maddi imkan anlayışım farklı sanırım
Çocuk büyüdükçe o üzüntü artarak kaygı ve korkuya dönüşüyor 😥

Şurda 3-4 sene önce (yanilmiyorsam) evler daha alinabilir durumdaydi. Özellikle korona zamani kapis kapis alindi.
Evi olan herkes zengin oldugundan ev sahibi degil. Şuan ki ekonomik sartlarda tabi ki kira odememek rahatlatir ama durumu çok çok iyi yapmiyor evet.

Back