Ev isi kadinin gorevi mi ?

Ben calisiyorum esim suan dil kursunda ev islerinde hep yardim eder evi supurur siler camasirlari atar bulasigi bile yapar yetistiremezsem yemegi bile yapar ortak yapiyoruz. kendiliginden gelir yapar zorlamam bazen rica ederim bugun bile yetisemedim bulasigimi yikamis saolsun... Bu biraz egitme sekline gore olur kayinvalidem Allah razi olsun ondan her zaman destek vermesini soyler... Hersey ortaksa buda ortak oluyo haliyle

çalışmayan kadınlara da yardım etmeli yetiştiremediğinde eş kişisi ha yok derse o zaman kadın tutsun parasını verip hizmetçi değiliz eşiz eş
Bu yapılan hüzmetçilik değil yalnız. Bu gözle bakılırsa ohooo. Yanlış

Ev işi görev değildir, yaşam için gerekli şeyleri müsait olan kimse o yapar. Şu an çalışmadığım icin ağırlıklı olarak ben yapıyorum ama eşim müsait olunca söylememe gerek olmadan o yapar mesela. Bence normal olan da bu. Birbirini seven saygı gösteren insanlar arasında bunun problem olacağını dusunmuyorum ben açıkçası. Böyle dayatmaları da anlayamadim hiç bir zaman.

Şu becerikli kocaları olanlara nasıl imreniyorum ya
Benimki bir kahvaltı hazırlasa halı bile sucuk yağı içinde kalıyor mutfağı hayal edebilirsiniz :skandal:
Önceleri bilerek yapıyor zannettim ama yok adamın fıtratında yok
Yaşken eğilmeyen ağacı eğemiyorsun sonradan

Niye kadın evin uşagimi? Bu bizim kültürümüze nasil yerlesmis bir türlü anlamis degilim.çalışılırken kadin geliyordu simdi evdeyim diye isler cogunlukla bende esim izinliyken eline veriyom supurgeyi bu evde tek ben yasamiyorum senin pisligini temizlemek zorunda degilim diyorum.hic yoksa tuvalet banyoyu yıkıyor.ara sıra kaytariyor ama neyse diyorum.
Ya bırak evin temizligini nerdeyse kaynanamin islerinide ben yapcam var ya sinir oluyorum ayar oluyorum gıcık oluyorum.:kızgın::kızgın:

Yaklaşık olarakk 2 saat önce evde kıyamet koptu bu temizlik yüzünden .
Bağıra çağıra yaptırıyorum ..
bazende diyorum yeteerrr laf anlatmaya çalışcagıma kendım yapım ..
Bazende işte ağzıma ne gelirse sayıyorum ..

Yanlış bir düşünce..Ben çalışmadıgımhalde eşim herzaman yardımcı olur rahatsızsam acelem varsa vs. bırcok işi yapar ev supurur camasır asar yerı gelır. Hayat müşterek. Ki peygamber efendimiz(sav) dahi eşlerine yardımcı olmuştur ev işlerinde. Dini açıdan da asla kadının görevi diye birşey yoktur. Sadece evin huzuru açısından kadına mal edilmiş birşey. Bu ne bir görev ne de sevap... Erkekler çalıştığı için genelde kadına yakıştırılmış yüzyıllardır. Olay bu

Esimde bende calisiyoruz. Bu yuzden ev islerini ortak hallediyoruz.Ben mutfak alisverisine ciktiysam o evde kalip evi toparlar. Ben hamileyken cam silmisligi bile vardir. Ben part time calisiyorum,evde daha cok vakit geciriyorum. Ama iste oldugum gun o evdeyse herseyi yapar saolsun.

Hayır kadının görevi değildir.
Ama bunu toplumda dile getirirseniz, aaa ne biçim kadın denebilir. Maalesef bazı kadınlar, kadın olmayı erkeğe hizmet olarak görüyor ve iş hayatında olup para kazansa bile ataerkil zihniyetin bir parçası olabiliyor.
Bugün bir yazı okudum Facebookta. Başlık " ev işine yardım etmiyorum" idi. Bunu yazan bir adam ve detaylara bakınca adam diyor ki bu evde ben de yemek yiyorsam eşim kadar sorumluluk almalıyım. Yardım etmek değil iş bölümü yapmak...
Bir de geçen gün okuduğum kitaplardan biri Dr. Erdal Atabek'in "Bastırılmış kadınlık kışkırtılmış erkeklik" kitabında da bu konuya değinilmiş ve şu an konuda yazılanlar aynen yazılmış kitapsa 1980lerde yazılmış ama ben günümüzde yazılmış gibi hissettim okurken.
Bazı hemcinslerimiz de aman erkekler düzgün ev işi yapmaz deyip hiç sorumluluk vermeden aldıkları sorumluluk altında ezilse de sadece şikayet eder ama çözüm aramaz. Arkadaşlarınız onlardan sanırım

Çalışmıyorum ve eşim yardım eder, etmek zorunda!
Onun becerebileceği elinden gelen her şey isterim çalışmayan halimle.
Bir de çalışsaydım beni o zaman görün

Hanimlar su konudaki fikrinizi gercekten merak ediyorum.
Bugun kiz arkadaslarimla bu konu hakkinda konustuk ve sasirdim acikcasi.
Eskiden kadinlar calisma hayatina gunumuzdeki kadar dahil olmadigi icin evde her ise kosturuyorlardi.
Evin temizligi, camasiri,yemegi kadinin gorevi gibi algilanmisti.
Simdi biz kadinlar hem calisiyoruz hem de evimizle ilgileniyoruz. Madem bu hayati ortak yasiyoruz madem artik bizler de erkekler kadar hatta onlardan fazla calisiyoruz evdeki is yukunu de paylasmamiz gerekmez mi ? En azindan bir kismini yapabilmeleri bu ortak hayatin getirisi degil midir sizce ?
Bugun cok guzel kariyeri olan arkadasim, kim ne derse desin evdeki isler kadinin isidir,erkek anlamaz, erkekten bu isleri paylasmayi bekleyenleri ben anlamiyorum. Esim yardim etse de istemem dedi. Digerleri de katildi.
Anlamadim ben mi tuhafim?
Ya da bazi kadinlar eslerinin yardim etmeyisini,paylasmayisini bu kaliplarla mi ortmeye calisiyor ?
Sizler ne dusunuyorsunuz, bu yolda ortak bi yasanti varsa nicin ev isleri kadinin ? Bizler de calisiyoruz
"Gorev" kelimesi artik bu zamanda haddini asmiyor mu bu anlamda ?
Tabi bir idealler dünyası var her şeyin pembe ve tatlı olduğu bir de gerçek dünya var. O gerçek dünyada da erkeklerin çok büyük yüzdesi ev işi yapmaz yapmak istese bile eline yüzüne bulaştırır.

Duruma ve şartlara göre değişir. Çalıştığım dönemde eve eşimden bir iki saat erken geldiğim için yemeği ben hazirliyordum. Sofra kaldırmaya yardım ederdi. İkimiz de sadece hafta sonu evde olduğumuz için temizliğe de yardım ederdi. Oğlum olduktan sonra çalışmaya ara verdim. Evdeyim ve iş hayatının ne kadar yorucu olduğunu bildiğimden eşimden bir beklentim yok. Hastalık yahut ekstrem bir durum olmadığı sürece çalışıp eve yorgun gelen adama "sen de ev işi yapacaksın" demeyi de vicdansızlik olarak görüyorum. Zira ben zaten evdeyim. He buna rağmen ufak tefek yardım istiyorum çok yorgunsam. Benim bebe atom karınca çünku her işe yetişemiyorum.

Bu durum biraz vicdanla alakalı. Akşama kadar dışarıda çalışıp bir de çocukla ilgilenen kadını gören eş zaten vicdanlı ise yardımcı olur eşine. Evde oturup çalışmayan kadın da dışarıda yorulan adamdan iş beklemez vicdani varsa.

Edit: yardım ederdi diye belirttim.is bölümü yapardık diye değil. Zira türk erkekleri maalesef ki iş yapma konusunda becerikli olmadıklarından ki bu tamamen yetiştirilme tarzı ile alakalı, yapabildigi şey yardım etmekti :)

Dönem dönem bu konu gündeme gelir oldu KK da.

Herkes farklı düşünebilir
aile yapısı ve hayat görüşü de farklı cunku Doğal olarak.

Yani bunu bi görev olarak adlandırmak bence yanlış.

Bence bu SORUMLULUKTUR.

kadin kendi sorumluluğunu bilirse erkek de nasıl olsa kadin var deyip gtu bası dağıtmaz ve kadına saygı gösterirse kısaca erkek de sorumluluğunu bilirse bence hersey asilabilir.

Çalışmayan kadinlar için *bende dahil
Tabiki evini çekip cevirebilmeli yetisemiyorsa eşinden yardım isteyebilmeli ve eslerinde yardım etmeleri doğru olur.

Ben pis ev pislik ortam sevmiyorum ve birisi gelsin temizlesin diye de bekleyemem açıkçası. Mutfakta bulaşık dururken içim rahat uyuyamam valla. İşin açığı ne kadar yorgun olursam olayım bulasigi yıkasın diye de kocamın gözlerine de bakmam.

Şu anda bazı sebeplerden ücretsiz izindeyim. Minik işi kolay bir evim var. Eşim çalışıyor ve orta ayarda yorucu bir işi var. Buna ragmen gelir temizlige, sofra kurup kaldirmaya, cocukla ilgili herseye ( konu cocuk oldugunda benden cok) dahil olur. 1 kere bile su senin görevin bu benim görevim muhabbeti geçmedi aramizda. Ben çalışırken hiç afra tafra yapmadım. Girdim başladım o da iyi hissediyorsa geldi ucundan tuttu. Bazen hiç yapmadı, bazen yalnız başına herşeyi yaptı. Arkadaşım artık şu kadın erkek kavgasından vazgecelim mi? Kadın ve erkeği birbirine düşman eden, sidik yarışına sokan, güç savaşı yaptıran bir zihniyet var. Sonuc? Huzursuzluk. Şimdi şu benim bu senin görevin konusuna girince demeyecek mi çalışan taraf çalışmayan tarafa ' ben disarda çalışıyorum eve karismam'. ?Şu tartışmaları geçelim artık. Gönlü güzel, merhametli adamlar bulun, gönlü güzel merhametli kadınlar olun. Ego savaşı yaparak bir evlilik sürdürülemez.

Şu anda bazı sebeplerden ücretsiz izindeyim. Minik işi kolay bir evim var. Eşim çalışıyor ve orta ayarda yorucu bir işi var. Buna ragmen gelir temizlige, sofra kurup kaldirmaya, cocukla ilgili herseye ( konu cocuk oldugunda benden cok) dahil olur. 1 kere bile su senin görevin bu benim görevim muhabbeti geçmedi aramizda. Ben çalışırken hiç afra tafra yapmadım. Girdim başladım o da iyi hissediyorsa geldi ucundan tuttu. Bazen hiç yapmadı, bazen yalnız başına herşeyi yaptı. Arkadaşım artık şu kadın erkek kavgasından vazgecelim mi? Kadın ve erkeği birbirine düşman eden, sidik yarışına sokan, güç savaşı yaptıran bir zihniyet var. Sonuc? Huzursuzluk. Şimdi şu benim bu senin görevin konusuna girince demeyecek mi çalışan taraf çalışmayan tarafa ' ben disarda çalışıyorum eve karismam'. ?Şu tartışmaları geçelim artık. Gönlü güzel, merhametli adamlar bulun, gönlü güzel merhametli kadınlar olun. Ego savaşı yaparak bir evlilik sürdürülemez.

Anlayamadim neyin ego savasini yapmisiz ?
Kendi adima is bolumu yapmayan bir erkegi es olarak secmeyecegim ve buna karsilik esine boyle davranacak adam da beni istemeyecek. Bu durumda ne ego savasi ne de huzursuzluk soz konusu.
Benim bahsettigim bu dusuncelere olan saskinligim. Kadinlarin hala boyle dusunuyor olabilmesi. Siz konuyu yanlis anlamissiniz kimsenin erkeklerle sorunu yok en azindan benim. Bana dert olan kadinlarin bu durumu normal aksettirme cabasi ki normal degil.
Ayrica herkes sorumluluklarini makul bir sekilde yerine getirirse ne ego savasi ne huzursuzluk cikar. Sizin bahsettiginiz durumlar ,bunlari konusmaktan olmuyor bunlari gerceklestircek sagduya sahip olmayan insanlarla konusmaktan oluyor. Oyle erkek de benden uzak dursun.

Son düzenleme:
Şöyle söyleyim biz yurt dışında yasıyoruz burda sadece edım ve ben varız birbirimizden başka kimsemiz Yok ,normalde ev hanımıyım sadece 2saat bir temizlik işim var ben saat 6 da kalkarım 6,30 da eşimle beraber benim işime giderim (ehlıyetım yok trenle sabahın o saati çok zor otobüs Yok ,kendi aramızla gidiyoruz )günde 2 saat bir restoran temizliyorum eşim le sonra eve geliyoruz 2 saat yatıyor sonra kalkıp kendi işine gidiyor (ben uyuyorum kalkar kalkmaz kahvaltı edemiyor 1-2 saat geçmesi lazım )saat 2 gibi işten çıkıyor eve geliyor dinleniyor 5 de 2. İşine gidiyor gece saat 11 -12 arası geliyor hiç izni Yok sadece pazar günleri aksam 5 e kadar boş ve eşim kendiliğinden yeri gelince buzdolabınıda temizler çamaşırda asar kahvaltı da hazırlar yemek te yapar yazın balkon da yıkar yerleri de siler sürür tozda alır ben ondan şunu yap bunu yap demem içinden gelirse yapar dün sabah bir kalktım erken uyanmış mutfak dolaplarını siliyor kabus görmüş uyku tutmamış yanı sadece kadının görevi değil erkek de eşine destek olarak yapmalı bana diyormuş sen ailenin bana emanetisin diğer yarımsın mümkün olduğunca yardımcı olurum .o adama yazık değilmi sabahın 6 sondan gecenin 12 sine kadar ayakta ve 2 restoranda hem içerde hemde kurier olarak çalışıyor yani hep ayakta dinlenmek o nunda hakkınama o eşine destek olmak için uğraşıyor diğer erkekler bunu eşlerine niye yapmıyoranlam veremiyorum ve bazı kadınlarda bunu normal görüyorlar çok saçma bir durum ben evlendim diye köle gibi çalışmak zorunda değilimki evim elbette yaparım ama bunun hastalığı var iyi günü var kötü günü var anlayamıyorum

Hanimlar su konudaki fikrinizi gercekten merak ediyorum.
Bugun kiz arkadaslarimla bu konu hakkinda konustuk ve sasirdim acikcasi.
Eskiden kadinlar calisma hayatina gunumuzdeki kadar dahil olmadigi icin evde her ise kosturuyorlardi.
Evin temizligi, camasiri,yemegi kadinin gorevi gibi algilanmisti.
Simdi biz kadinlar hem calisiyoruz hem de evimizle ilgileniyoruz. Madem bu hayati ortak yasiyoruz madem artik bizler de erkekler kadar hatta onlardan fazla calisiyoruz evdeki is yukunu de paylasmamiz gerekmez mi ? En azindan bir kismini yapabilmeleri bu ortak hayatin getirisi degil midir sizce ?
Bugun cok guzel kariyeri olan arkadasim, kim ne derse desin evdeki isler kadinin isidir,erkek anlamaz, erkekten bu isleri paylasmayi bekleyenleri ben anlamiyorum. Esim yardim etse de istemem dedi. Digerleri de katildi.
Anlamadim ben mi tuhafim?
Ya da bazi kadinlar eslerinin yardim etmeyisini,paylasmayisini bu kaliplarla mi ortmeye calisiyor ?
Sizler ne dusunuyorsunuz, bu yolda ortak bi yasanti varsa nicin ev isleri kadinin ? Bizler de calisiyoruz
"Gorev" kelimesi artik bu zamanda haddini asmiyor mu bu anlamda ?

Konuyu geniş açıdan ele alayım, iş bölümü konusunda mutlak kadının görevidir, mutlak erkeğin görevidir gibi bir düşünceyi reddeden kesimdenim, bir erkek evi süpürebilir, yemek yapabilir, bir kadın da musluk tamir edebilir ya da arabanın lastiğini değiştirebilir.

Çalışmıyorum ama bizim evde işler ortak yapılır, birimiz süpürür diğeri siler, eşimin yardıma ihtiyacı olduğunda da ben devreye girerim, conta değiştirip musluk tamir ederim ya da bir cihazın montajına yardımcı olurum.
Erkeğin eli süpürge tutmalı, kadının eli de tornavida.

Back
X