Ev ekonomisine nasıl katkıda bulunuyorsunuz?

Bende çalışarak eşime ekonomik yönden katkı sağlamak isterdim , eşim ne yazıkki çalışmamı istemedi.Şimdi pişman ama iş işten geçti tabi. Ev hanımı olarak bende mümkün olduğunca harcamalarımı en aza indirgedim. En önemlisi büyük markete gitme alışkanlığımızı bıraktık. Sadece eksik olan şeyleri yakın ve küçük marketten almaya çalışıyoruz. Su,elektrik, kağıt, ekmek tüketimlerine çok dikkat ediyorum. Kuaföre sadece saç kestirmeye gidiyorum. Pazar paralarından azda olsa bir kenara ayırmaya çalışıyorum.

açıkcası katkıda bulunduğum demeyimde dikkat etmeye çalışıyorum diyeyim:sm_confused:
2 kiş olduğumuz için aşırı mutfak ihtiyacı almamaya gerekli olanları almaya çalışıyorum
çamaşırları biriktirip yıkıyorum
eşimin gereksiz harcamalarına engel olmaya çalışıyorumm
evet doğalgaz fazla gidiyo diye kısık kullanıyorum hatta hava biraz ılık oldumu gündüzleri kapatıyorumm
kuaföre para vermiyorum çünkü kardeşim kuaför
yapabildiğim şeyler ne yazıkki bununla sınırlıfisfisfis

Bilgisi olan varmı bilmiyorum çamaşır deterjanlarından bazıları konsantre ve
çok az kattığınız halde, çamaşırlar harika yıkanıyor ...
Bu da ev ekonomisine katkıdır.... Ayrıca hanımlar ne olursunuz çamaşır makinasına koyacağınız yumuşatıcıyı çok azıcık koyun iyi değilmiş diye arkadaşımın oğlu yurt dışında doktordu (bu bayan eski belediye başkan eşidir) ve aslında hiç yumuşatıcı kullanmayın derdi... bilginize...

yemegimiz hariç bir çok şeyden kısıyorum.
üstüme yeni şeyler almıyorum
eve yeni birşey almıyor
sırada bekleyen alınması gereken şeyler
beklemede.
2 kişi olduğumuz için
harcamalarımız mutfak üzerine.

yemegimiz hariç bir çok şeyden kısıyorum.
üstüme yeni şeyler almıyorum
eve yeni birşey almıyor
sırada bekleyen alınması gereken şeyler
beklemede.
2 kişi olduğumuz için
harcamalarımız mutfak üzerine.

Anneciğimin bir sözü vardır ; herşey kesilir ama şu boğaz kesilmez diye...
Çok doğru kıyafetle idare ediliyor ama gelde yeme bakalım değilmi canım...
Bu konuda dikkat edilecek en önemli detay , ATMAMAK ... Bir lokma dahi atmam...
bazen ekmek bayatlıyor hemen kızartıyorum yada fırına veriyorum üzerine peynirli yumurtalı karışım hazırlayıp... mutlaka değerlendiriyorum...

O konsantre çamaşır deterjanları var ya, onlar diğerlerinden daha mı ucuz? Mesela 6 kiloluk konsantre 9 kiloluk normal deterjana eşit diyelim, fiyatları aynı mı acaba, farklıysa ne kadar farklı?

O konsantre çamaşır deterjanları var ya, onlar diğerlerinden daha mı ucuz? Mesela 6 kiloluk konsantre 9 kiloluk normal deterjana eşit diyelim, fiyatları aynı mı acaba, farklıysa ne kadar farklı?

Fiyatlarına bakmadım canım yaa, markette çıkarken bayanlar bakıyordu bende o esnada duydum ve çıktım , ayrıca o deterjan hem renkli hemde beyaz çamaşırlara kullanılıyormuşş... fiyatına bakmadım... Hanımlar alıyorlardı...

selamlar benim de sizlerinki gibi çeşitli yöntemlerim var mesela:
-bulaşıkları kesinlikle makineye atıyorum 2 kişiyiz ve 3-4 günde doluyor o kadar bulaşık sadece 9 litre suyla yıkanıyor elde yıkasak yaklaşık 1 tonu geçiyor ki bu su konusunda müthiş bir tasarruf
-çamaşırları biriktirerek yıkamayı adet edinmiş biriyim
-akşam salonda ufak ve az çok az elektirik harcayan bir yer lambası kullanıyouz
-2 kişi olduğumuz için yiyeceklerin hepsini çok az alıyorum,mesela muzu bile 2 tane alıyorum
-doğalgazı en kısık derecede yakıyoruz,güneşli günlerde açmıyoruz bile
-gereksiz masraf yapmamaya dikkat ediyoruz
-kesinlikle benim mutfak prensibimdir az yemek yaparım,yani bir üçüncü tabak asla çıkmaz çeşit çok miktarı az yapıyorum bu durumda hem gerekli tüm besinimizi alıyoruz hem de yemeğin çöpe atılma gibi bir durumu ortadan kaldırıyorum.
-bayat ekmek kalmışsa bir kısmını rondodan geçirip köftelerde kullanmak için buzluğa atıyorum,bir kısmını küçük kareler halinde kesip fırında kurutup buzluğa atıyorum çorba kıtırı olarak kullanmak için
-pilav kalmışsa içibe soğan,domates,az kıyma,maydanoz baharatlar katarak dolma içine katıyorum inanılmaz bir lezzet veriyor (sakın kalan pilavlarınızı atmayın yani)ya da kalan pilavdan yayla çorbası yapıyorum çok güzel oluyor.
-çoğu marketin çoğu ürün fiyatlarını biliyorum ve takip ediyorum,tüm marketlere çok yakınım bu yüzden ürünü ucuz olan yerden alıyorum,
-kuaföre saç kestirmek dışında gitmiyorum ,artık saç düzleştiriciler bu işi onlardan daha iyi yapıyor,bakımımı kendim yapıyorum genelde.
-eşimle bi yere gideceğimizde(uzak yerler hariç)vapur ya da otobüsü kullanıyoruz böylece benzin parasından ve ayrıca olası park parasından kurtulmuş oluyoruz
-özel günler dışında dışarıda yemek yemiyoruz(dışarı yemeğini pek sevmiyorum zaten)
benim ev ekonomi olayım böyle arkadaşlar kendim henüz işe başlamamış genç bir öğretmenim işe başlarsam ileride çocuklarımızda olursa başka ekonomik paketler oluşturmamız gerekecek:))

Günaydın tutumlu KK hatunları...Swiden harikasın yaaa yazdıklarının birçoğunu bende yapıyorum... Elimden geldiğince ev ekonomisine katkıda bulunuyorum. :1hug:

gerçekten güzel bir konu.birbirimizden kopyada çekebiliriz hanımlar daha hesaplı olabilmek adınaa.s
benim 3 küçük kızım var bu nedenle ne kadar istesemde ancak bir yere kadar boğaz ve giyimden kısabiliyorum.örneğin çocuklar sürekli bişeyler istiyolar birincide almasam ikincide almak zorunda kalıyorum.büyüme çağında oldukları için her sene üçüne ayakkabı ve kıyafet almak zorundayım.kendime mümkün olduğunca az kıyafet alıyorum.asla kıyafet ve ayakkabıda lükse kaçmıyorum.bu çocuklar içinde geçerli
kuaföre sadece ayda bir kaş aldırmaya gidiyorum.süslü bir kadın olmadığım için kozmetik ürünlerede para vermiyorum bir tek parfüm alıyorum
bulaşıkları makinede yıkıyorum ama ev kalabalık olunca hergün hem çamaşır hem bulaşık makinemi çalıştırıyorum.elektrik daha ucuz diye gece saat 10 dan sonra çalıştırıyorum.
evimin alışverişini en uygun olan marketten ayda bir toplu yapıyorum.gereksiz ve pahalı ürünleri almamaya çalışıyorum
yoğurdumu evimde kendim yapıyorum.sütüm kapıma geliyo.ayda ortalama 20 lira gibi bir para veriyorum süt ve yoğurt ihtiyacım için.tabi kızlarım süt içmiyolar içseler daha fazla olurdu
yemeklerimi hep ölçüyle yaparım.artmamasına ve dökmemeye dikkat ederim
tasarruflu lamba bende kullanıyorum.elektrik ve suyuma bende dikkat ediyorum

gerçekten güzel bir konu.birbirimizden kopyada çekebiliriz hanımlar daha hesaplı olabilmek adınaa.s
benim 3 küçük kızım var bu nedenle ne kadar istesemde ancak bir yere kadar boğaz ve giyimden kısabiliyorum.örneğin çocuklar sürekli bişeyler istiyolar birincide almasam ikincide almak zorunda kalıyorum.büyüme çağında oldukları için her sene üçüne ayakkabı ve kıyafet almak zorundayım.kendime mümkün olduğunca az kıyafet alıyorum.asla kıyafet ve ayakkabıda lükse kaçmıyorum.bu çocuklar içinde geçerli
kuaföre sadece ayda bir kaş aldırmaya gidiyorum.süslü bir kadın olmadığım için kozmetik ürünlerede para vermiyorum bir tek parfüm alıyorum
bulaşıkları makinede yıkıyorum ama ev kalabalık olunca hergün hem çamaşır hem bulaşık makinemi çalıştırıyorum.elektrik daha ucuz diye gece saat 10 dan sonra çalıştırıyorum.
evimin alışverişini en uygun olan marketten ayda bir toplu yapıyorum.gereksiz ve pahalı ürünleri almamaya çalışıyorum
yoğurdumu evimde kendim yapıyorum.sütüm kapıma geliyo.ayda ortalama 20 lira gibi bir para veriyorum süt ve yoğurt ihtiyacım için.tabi kızlarım süt içmiyolar içseler daha fazla olurdu
yemeklerimi hep ölçüyle yaparım.artmamasına ve dökmemeye dikkat ederim
tasarruflu lamba bende kullanıyorum.elektrik ve suyuma bende dikkat ediyorum

Allah yardımcın olsun canım arkadaşım... Çocuklarına sağlık sıhhat versin yüce Rabbim çok haklısın tasarruf için söylediklerine bu zamanda 3 çocuğa yetiştirmek zor olsa gerek. Benim bir oğlum var Allah bağışlarsa, inan evlat sahibi olupda okulada (anasınıfına gidiyor) başlayınca hep daha çok çocuğu olana Allah yardım etsin derdim. Seni tebrik ederim... alkisalkisalkis Ev ekonomisine gösterdiğin önem için... ve evlatlarına çok iyi bir anne olduğunu düşünüyorum... Bu arada anneler günün şimdiden kutlu olsun birtanem... Şeniz

Allah yardımcın olsun canım arkadaşım... Çocuklarına sağlık sıhhat versin yüce Rabbim çok haklısın tasarruf için söylediklerine bu zamanda 3 çocuğa yetiştirmek zor olsa gerek. Benim bir oğlum var Allah bağışlarsa, inan evlat sahibi olupda okulada (anasınıfına gidiyor) başlayınca hep daha çok çocuğu olana Allah yardım etsin derdim. Seni tebrik ederim... alkisalkisalkis Ev ekonomisine gösterdiğin önem için... ve evlatlarına çok iyi bir anne olduğunu düşünüyorum... Bu arada anneler günün şimdiden kutlu olsun birtanem... Şeniz

seninde anneler günün kutlu olsun canım
güzel sözlerin ve dileklerin için teşekkürler.bence her kadın iyi bir anne ve ev hanımıdır canım

internetten azda olsa para kazanıyorum ve bunu kesinlikle harcamıyorum eşimi mümkün olduğunca markete çarşıya göndermiyorum ne varsa toplayıp geliyo :bbo: parasınada bakmaz aldığı şeylerin ucuzmuş pahalıymış kendim gidiyorum asgari br şekilde ihtiyaçlarımızı alıyorum pek alışveriş deliside değilim buda bayağı bir fayda sağlıyor

Ev ekonomisine fazla dışarda kalmayarak indirim ürünlerini takip etmeyerek(giyim konusu özeliklle) ve ihtiyacım olanın fazlasını almayarak (mutfak) katkıda bulunmaya çalışıyorum

hımm güzel konu öncelikle teşekkürler..
evet parayı elinde tutanda birikim yapanda kadındır ve bu yüzden evin ekonomi kontrolü benim elimde...

çamaşır makinasını haftada 1 çalıştırıyorum (çamaşırları biriktirerek)ve bunu gece 22.30 dan sonra yapıyorum ki bu saatlerde elektik daha ucuz olduğunu biliyorum...

haftada 2 kez bulaşık makinamı çalıştırıyorum yine gece saatleri bunlarıda biriktiriyorum asla elde yıkamıyorum çünkü elde yıkandığında suyun daha fazla sarfedildiğini biliyorum....

evdeki ampüllerin hepsini değiştirdim ve tasarruflu ampul kullanıyorum...
bir odanın ışığını kapatmadan diğerini yakmıyorum...
bilgisayar açıksa televizyon kapaılı oluyor
televizyonuda genelde düğmesinden kapatmak yerine tamamen kapatıyorum....

merketlerin indirim günlerini kolluyor ve araştırıyorum...
hengi markette ne daha uygunsa yahut fiyatı düşmüşse oradan alışveriş yapıyorum...

yaz mevsiminden dondurucuya bezelye,fasulye,patlıcan vs vs...hazırlayıp koyuyorum ki kışın rahat oluyor sadece salatalık malzeme alıyorum kışın buda büyük tasarruf sağlıyor....

zaman zaman hava çok kötü değilse eğer tranvay-otobüs-minibüs kullanmak yerine uzun yolda olsa yürüyorum ki bu hem spor oluyor hem ben severim yürümeyi artı para cepte kalıyor...

cep telefon kontürünü 3 aydan 3 aya yüklüyorum çünkü gurbette kimsem yok annem ablam abimler aynı şehirdeyiz onlarında genelde evlerini arıyorum hal hatır sorup kapatıyorum....

suyu tasarruflu kullanıyorum..
banyo yapacağım zaman su ısınana kadar bayağı bir akıyor bunun için ısınana kadar akan suyu bidonlara dolduruyorum bununla temizlik yapıyor çiçeklerimi suluyorum....

doğalgazı genelde en alt seviyede yakıyorum ki zaten eşimle biz varız evde kalın giyiniyoruz hareket halinde oluyoruz...

yazdan reçel yapıyorum,çilek böğürtlen,incir (ki genelde annemlerin bahçesinde yetişiyor)
kompostu,hoşaf yapıp kavonozluyorum(meyva suyuna para vermiyorum hem sağlıklı hem organik)
yazdan annem salça,tarhana yapıp banada veriyor sağolsun...
kışın portakal aldığımızda kabuklarını atmıyorum turunç reçeli yapıyorum...
böylelikle kahvaltımızda hem çeşit oluyor hemde değerlenmiş oluyor..
kahvaltılık için peynir,şokella,zeytini marketten alıyoruz sadece...

kıyafet giysi alırken sezon sonu indirimlerini takip ediyorum..
örneğin şubat ayında bir mont aldım rodi den üstelik sadece 20 ytl...

zaman zaman evde pohaça börek kek yapıyorum...
bu 2 gün falan hem yemek yerine geçiyor hem kahvaltıda güzel oluyor...
hemde o gün ekmek almıyoruz...

kurban bayramından gelen etleri dondurucuya attım..
bunları kasapta çektirip kıyma yaptırdım yemeklerimde kullanıyorum zaman zaman köfte yapıyorum..dondurucuda hiç birşey olmuyor gayet rahat kullanabiliyorum...

bulaşık makinamın parlatıcı gözüne sirke koyuyorum bu hem bulaşıklarımı parlatıyor hemde kanserojen maddelere karşı koruyucu...(bu tv den doktor önerisi)
böylelikle parlatıcıya para vermiyorum...

deterjanlarımı toptan ve indirime girdiği günlerde alıp stokluyorum ve uzun süre gidiyor...

yoğurdumu evde yapıyorum...
dışarıda oldukça pahalı ve benim içime sinmiyor..
sütçüm kapıma geliyor kilosu 1 ytl 5 kilo alıyorum yarısından yoğurt yapıyor yarısından da tatlı hamur vs için kullanıyorum....

kartlı su sayacı kullanıyorum 10 yltlik su alıyorum 1-1,5 ay gidiyor...

bu arada evde eşe dosta bonculu havlu işliyor satıyorum..
o paralara hiç dokunmadan kumbaraya atıp küçük birikim yapıyorum....

maaştan faturalar sair giderleri ayırdıktan sonra kalan paranın bir miktarını kenara atıyorum ve onu unutuyor yok sayıyorum böylelikle birikimim artıyor....

ve bunları yapabildiğim için kocam benimle gurur duyuyor :jeyyar:
ay canım çok harika yazmışsın emeğine sağlık canım ya

Ev ekonomisine fazla dışarda kalmayarak indirim ürünlerini takip etmeyerek(giyim konusu özeliklle) ve ihtiyacım olanın fazlasını almayarak (mutfak) katkıda bulunmaya çalışıyorum
aynen bende indirm ürünü diye diyeee dolduruyorum yaa

ben çalışıyorum
sizin yaptıklarınızı yapmaya çalışıyorum çoğunu
eksiğim bayat ekmekleri değerlendirmiyodum bunu yapcam
çamaşırımı değilde bulaşığımı akşam yıkarım
elektirgin gereksiz kullanılmasına dikkat ederim
ama eşimin masrafı çok bizde her gün 50 km araba kullanıyo birde araba fazla yakıyo
yemeğini evden götürüyor oda dışarda yediği zaman daha çok zarardaydık alkisalkisalkis

kıyafete öyle para vermem
gerçekten ihtiyacım varsa alırım
marka takıntımda yoktur öyle çok şükür
alkisalkisalkis

boğazımızdan kısmıyoruz sadece
birde gezmeyi çok seviyoruz
gamyoncuiremsu

Arkadaşlar hepinizinde dediği gibi bir tek boğazdan kesilemiyor. Her ne olursa olsun kısıtlama yiyecekte yapılamıyor, evde yoğurt yaparak yada ekmeğini evde yaparak ev ekonomisine katkıda bulunulması güzel. alkisalkisalkis
Bazı gıdalarda birbirinin yerini tutabiliyor. Mesela kıyma et alamayanlar yeşil mercimekten , kuru fasulyeden faydalanabilirler protein adına. Yada daha farklı bilgisi olan arkadaşlar burada paylaşırlarsa alamayan yada bilgisi olmayan arkadaşlar faydalanırlar... Sofranızdan ve cüzdanınızdan bereket eksik olmasın.... :Saruboceq::nazar:

Bence yapılabılıcek en mantıklı ıslerden bırı bı cok kredı kartı yerıne en fazla 2 tane kullanmak etrafımda gozlemlıyorum cuzdanı acıyo arkadaslarım 15 tane kredı kartı aynı bankadan bı cok kart bıle almıslar
Ben aılemle yasıyorum babamın kartının 2 ek kartını kullanıyoruz annem ve ben .. zamanında ogrencı kartlarından cıkarttırmıstım ama baktım oyle olunca alısverısı abartıyorum onları kaparttırıcam zaten odemelerı sımdı cok cüzi 20 lıralarda erken kapatmanın da bana bı yararı yok agustosta bıtıcek kartlar kapanıcaklar. Tek kart kullanmanın avantajı o kartta cok puan bırıkıyo ozellıkle benzın ve supermarkette cok puan gelıyo. Puanlarımızı alısverıste kullanmıyoruz anlasmalı bı kuyumcumuz var annem 6 ayda bır falan bı ceyrek altın alıyo bırıken puanlarla. O bankanın ıyı musterısı oluyosunuz faız oranları sızın ıcın dusuk oluyo gerekırde cekersenız yada unutur gec odersenız olurda herhangı bırınden daha az faız odenıyo
onun dısında ben pazarlardan kıyafet almıyorum senede bır yada ıkı ayakkabı alıyorum oda modası gecmıcek bısey olsun yıllarca kullanılsın dıye eger rahat etmıyosam ne kıyafet ne ayakkabı cok ucuz bıle almıyorum eskıden cula caputa verdıgım parayı sımdı kalıtelı bır tek urune verıyorum pısman olmuyorum. Annem market alısverısını ıyı takıp eder nerde deterjan ucuz nerde sebze meyve bılır. Sukurler olsun bırıkım yapabılıyoruz. Bu krız zamanında Allah kımseyı gorduklerınden gerı koymasın

bizde tek kredi kartı kullanıyoruz canım.dediğin gibi bayağıda puan birikiyo.bizde genellikle biriken puanla arabamıza gaz alıyoruz
ama yinede en güzeli kredi kartı kullanmamak bence.eşim ilk fırsatta iptal ettirecem diyo.o zaman daha hesaplı alışveriş yaparız cebimizdeki paraya göre alırız herşeyia.s

Arkadaşlar hepinizinde dediği gibi bir tek boğazdan kesilemiyor. Her ne olursa olsun kısıtlama yiyecekte yapılamıyor, evde yoğurt yaparak yada ekmeğini evde yaparak ev ekonomisine katkıda bulunulması güzel. alkisalkisalkis
Bazı gıdalarda birbirinin yerini tutabiliyor. Mesela kıyma et alamayanlar yeşil mercimekten , kuru fasulyeden faydalanabilirler protein adına. Yada daha farklı bilgisi olan arkadaşlar burada paylaşırlarsa alamayan yada bilgisi olmayan arkadaşlar faydalanırlar... Sofranızdan ve cüzdanınızdan bereket eksik olmasın.... :Saruboceq::nazar:

haklısın canım ama ben bu ay mutfak alışverişimde cidden mucizeyi başardım.sadece 80 lira civarı marketten alışveriş yaptım:1shok:ben bile şaşırdım inan.pazarımda ortalama ayda 50 lirayı buluyo.bir tek kasap borcumu pek düşüremiyorum.ben etçil bir insanım mutlaka haftanın en azından 3 günü soframda et olmalı ama bu ay onada dikkat ediyorum
malum kriz var eşimin maaşını nerdeyse yarıyarıya düşürdüler.bende dengeyi sağlamaya çalışıyorum dolayısıyla bu ayki kasap parasıda az olmalıa.s
allah hepimizin yardımcısı olsun:Saruboceq:

X