ev alamıyoruz, araba alamıyoruz, tasarruflar ne işe yarayacak?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Borsa, borsada bilanço okuyamam direnç destek uğraşamam diyorsanız, bes hesabı. Bes hesabınız da aslında seçtiğiniz bir fon ile yönetiliyor dolaylı borsa olmuş oluyor. Yok ben birikimle ilgilenmiyorum daha somut şeyler lazım diyorsanız paranızın yettiği kadarıyla borçlanarak hisseli olmayan bayındırdan falan zeytinlik alın.
Not: Borsa şu aralar alevlendi. Twitler da onun bunun yazdığı hisseye girmeyin. Nasıl zarar ettiğinizi anlayamadan kalırsınız öyle. Halka arzlara girin sadece. O yedek akçe olsun hiç ellemeyin.

Elinizdeki birikime dokunmadan bir şey yapamazsınız. Öncelikle bunu söylemek isterim. Birikime devam edecekseniz, küçük çaplı ara ara hisse senetlerine girebilirsiniz. Ancak sakın birikimin tamamını borsaya aniden koymayın. Borsa evet kazandırıyor ama bir yıldır zararda duran hisselerde var. Genelde insanlar kaybettiklerini paylaşmaz. Bu nedenle parça parça bundan sonra alabilirsiniz.

Elinizdeki birikimi kullanarak ev almanız da zor. Verilen Max kredi limitini alsanız, elinizdeki peşinat yetmez yine ev almaya.

Araç düşünüyorsanız aslında düşük model araba alabilirsiniz. Herkes burada araçlar 700k falan demiş ama illa orta - üst veya sıfır araç olmasına gerek yok ki. Düşük model araç alınabilir. Hatta düşük model araçları satmak daha kolay, parçası falan da ucuz olur.
100 bin kredi iki yıllık çekseniz ayda 6 bin civarı ödemesi olur. Elinizdekiyle beraber 300 bin civarında bir araç bulunabilir bence.
Aman bunun modeli düşük , aman bu evin odası küçük diye diye biz birçok fırsat kaçırdık. Pekçok kişi iyi kötü bir şeyler edinip ( peşinat + borç) daha sonra onu satıp , üst model bir şeye geçiyor yeniden borçlanarak. Anne babadan falan maddi destek yoksa anca böyle bir şeyler yapılabilir diye görüyorum ben.

koca parası yeme kafasında olmadığım için
otomatik olarak iki maaş şeklinde düşündüm :)
hayat müşterek çünkü benim için.

yani param çok hızlı artsın dersem almam gereken risk de büyük olur
motor alım satımı ve borsa önerildi
arsaya gücüm yetmez muhtemelen
arsa aslında güzel bir araç. Ama ben de buldum cesaret edemedim. Ben de aynı durumdayım. Konuyu takipteyim. Motoru çok duydum. Sanırım garantici olup risk almayınca bir şey sahibi olunmuyor.

2000 lıra artırmıs . Allah aşkına ne kredısını ödeyebilecek 2000 lırayla

Bende birikim yapsak ne yapabılıcez dıyorum
Ye iç gez yapıyorum
Sonucta benım bırıktırdgım paraya ne ev olur ne araba
Boşa kürek cekmıs gıbı oluyor ınsan

Elinizdeki paranın üzerine kredi çekip bi an önce araba, arsa alın. Teneke dediğiniz arabalar geçen sene 85-90 bandıydı şu an 200 ve üzeri. Önümüzdeki sene kim bilir ne olacak. Artık faize koymak bile zarar etmek demek. Elinizde para tutmayın parayı bişeylere harcayın. Yastık altına koymak tamamen zarar etmek demek artık. Altın bile kar ettirmiyor parayı koruyor sadece.

Abooo tam şu aralar canımın sıkkın olduğu konuya parmak bastın abaam valla eşimin başının etini yiye yiye sonunda ortak bir karar aldık evim var çok şükür sabit bi krediyle az az ödüyoz . Araba çok istiyorum ama fiyatlar uçuk malum alınmıyor . Bizde biraz biraz kenara birşkim yapmaya karar verdik . İlerde Allah ne gösterir bilinmez ama belki fiyatlar düşerse bir araba alırız seneye

koca parası yeme kafasında olmadığım için
otomatik olarak iki maaş şeklinde düşündüm :)
hayat müşterek çünkü benim için.

Siz çalışmayı düşünüyor olabilirsiniz ne guzel ama ev hanımlarına koca parası yiyorsun diye ezmek böyle bir yorum yapmakta ne bileyim

Yanı sizene kim kimin parasi yer yada yemez

siz bunu kimin için söylediniz?
benim için mi?
ben sadece bir örnek verdim
kuruş kuruş her şeyi yazacak halim yok burada.

yani böyle sonsuza kadar gidecek hali yok
her şeyin pik yapma ve o pikten sonra gerileme evresi vardır
illa ki bu işler de yoluna girecek
ama ne zaman tabii :) mezara girince mi

arsa aslında güzel bir araç. Ama ben de buldum cesaret edemedim. Ben de aynı durumdayım. Konuyu takipteyim. Motoru çok duydum. Sanırım garantici olup risk almayınca bir şey sahibi olunmuyor.
ben de cesaret edemiyorum açıkçası
çünkü bu hayatta sadece kendime yaslanabilirim
başkaları gibi gelirine veya desteğine güvenebileceğim kimse yok
batarsam kimse elimden tutmaz yani

Siz çalışmayı düşünüyor olabilirsiniz ne guzel ama ev hanımlarına koca parası yiyorsun diye ezmek böyle bir yorum yapmakta ne bileyim

Yanı sizene kim kimin parasi yer yada yemez
ben yiyorum valla, evlenme kararı aldığımızdan bu yana da çalışmıyorum. oh çok da güzel, iyi oldu ihtiyacı olup da çalışmaktan kaçmak başka, ihtiyacınız yoksa da çalışmayı çok umursamıyorsunuz... ha yarın olur da işler iyi gitmez elinizde mesleğiniz vardır işe girersiniz. mesleğiniz yoksa da gider gündelikle para kazanırsınız. kadının elinden her zaman iş gelir... koca parası yeme espri dışında benim de hoşuma giden bir laf değil.

Aynı benim kafasınız arsa al sat yapa yapa senelerdir evimi arabamı şimdi yeniden arsamı aldım üzerine de tiny house koyup kiralayacağım. Arsa kadar yatırım getiren bisey yok
siz doğru arsa seçimlerini nasıl yapıyorsunuz peki
yani hangi konulara dikkat ediyorsunuz
değerlenecek, potansiyeli olan arsayı nasıl buluyorsunuz mesela

Motor alabilirsiniz.
Eşim seçimlerden bir iki gün önce motor aldı sıfır 70 bine 10 gün önce 84 bine sattı.
84 bin zaten o günkü 70 bin oldu. Alimgücü olarak .rakamsal olarak kâr gibi görünsede alimgucü kıyaslaması yapılmalı.
Ornek secimden once mazot 18 tl ydı.secimd3n sonra 40 tl oldu.suan .

Secimden önce 70 bin ile 3.8 litre mazot alabiliyorsunuz.
Secimden sonra 84 bin tl ile 2.1 litre mazot ancak alabiliyorsunuz.

Yani secimden knceki 70 bin daha fazla para oldu. Tabiki her kalem malzeme için bu değişkenlik gösterir ama ne yazık ki TL deger kaybediyor çık ciddi kar yapmadıkça bi onemj yok

konu dışı sorulara ayıracak zamanım yok
iyi forumlar
20 yaşındaki biriyle 45-50 yaşındaki birine verilecek akıl ve tavsiyeler farklıdır. O yüzden yaş sorulmuştur. Bu konuda yaş sorulması zaten bence en baştan yapılması gerekendi. arkadaşları neden terslediniz ki

Kredi kartına taksitli aldık . Taksit miktarı şimdi eridi gitti . Gelen parayı da TL de bekletmeyin dolara yatırmıştık .

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…