ev alamıyoruz, araba alamıyoruz, tasarruflar ne işe yarayacak?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
macbookları nerede satabilirim?

Biriktirmekten ziyade artık bu duzen de harcamak daha mantıklı oldu borçla harçla al ama yükselmeden al devrindeyiz halk fakirleşti yani borç bitiyor birsekilde.

Bereketli olsun, çanta takı sıkıntılı modası geçebilir ama orjinal markalı elektronik eşyalar, küçük ev aletleri süper kar bırakıyor.
mesela ben şu an şirketin verdiği macbook'u kullanıyorum
çok da seviyorum, kendime de almak istiyorum
ama işimi şu an şirket bilgisayarı ile gördüğüm için şu an almak mantıksız geliyor
kullanmayacağım çünkü en azından şu an
hani bi an şimdi alsam, 1-2 sene sonra satsam hiç kutusu açılmamış şekilde diye düşündüm
ama garanti konusu aklımı karıştırdı
sonuçta garanti, satın aldığın tarihte başlıyor
ben 2 sene sonra satmak istesem bile garantisi bitmiş bir ürün olucak
onu napıcaz mesela bilginiz var mı

İyi de o zaman herkes daha düşük fiyatlı olsun diye öyle alıyor nasıl kar edilcek hiç anlamadım.Garantisiz ürün aldım sırf daha uygun diye.

arsa alın ben öyle yapıyorum genelde toprak souçta durdukça değerleniyor akarı kokarı olmaz

Faizler düşükken krediyle borçlanıp bununla yatırımlar yapmak mantıklıydı.
Artık bunu kimse yapmasın bir mantığı yok artık.
Son iki yılda altın yatırım aracı olarak değer kaybettirdi ama yine de altın uzun vadede teselli edecektir.
Dolar ise şuan mutlu ediyor fakat yüksek meblağda doları olanlar bozdurma vakti geldiğinde ağır yaptırımlara maruz kalacaklar bu yüzden tüm parasını kimse dolara yatırmasın.

Araba ve ev alabilen(az faizli veya az faizli kredi yoksa mümkün olduğunca peşinatla) alsın ama zaten biz şuan az birikimli aileleler için konuşuyoruz.

kripto şuan düşüşte ama düşükten de almanızı önermem popülaritesi kara para aklama platformu olduğundan eski haline asla döneceğini sanmıyorum.

Borsa yükseliş trendinde. Borsadada altında olduğu gibi uzun vadede mutlu olursunuz. Köklü markalar dışında olanlar da spekülatiftir önermem.

İyi de o zaman herkes daha düşük fiyatlı olsun diye öyle alıyor nasıl kar edilcek hiç anlamadım.Garantisiz ürün aldım sırf daha uygun diye.
ben de onu anlamadım
bilgisayarda falan garanti çok önemli bi konu
alsam, 1 sene sonra satayım desem garantisi 1 sene eksik alacak alan kişi
ve bunu asla sıfır fiyatına satmak imkansız
ama ben, paketini bile açmadığım halde garanti yüzünden gol yemiş olacağım ve sıfırından daha düşük
rakama gidecek
aklıma yatmadı benim
ayrıca macbooklar öyle deli gibi artmıyor

kripto işi bitti
ben yanından bile geçmem
borsa düşünebilirim

macbookları nerede satabilirim?

Biraz çevre lazım tabii. Etrafınıza sorabilirsiniz. Veya internetteki platformlardan satabilirsiniz. Bir arkadaşım bu şekilde her yurt dışı tatilini neredeyse bedavaya getiriyor. Ama o hep iphone alıyordu kayıt ücretleri artana kadar. Şimdi hayal oldu.

Bende çok umutsuzum.
Nasıl bir zamana geldik böyle..
2 yıl oldu evleneli. Tüm 2010 - 2016 arasi evlenen arkadaşlarım düğünde takılanları peşinat yapıp üstüne 300 bin 500 bin kredi çekip ev aldı. Biz alamadık yaya kaldık. Altınları peşinat bile yapamazsın çünkü 1+1 bile 2 milyon şu an. Ne yapacağız hiç bilmiyorum tek avuntum çocuğum yok ona bir şey bırakmak için aşırı kasmama gerek yok. Kendimizi iyi kötü kurtarsak yeter. Tabi onun içinde başımızı ileride emekli olunca sokacak bir ev lazım. Onu nasıl yapacağız ki? Herkes arsa demiş. Arsa fiyatları inanılmaz yükseldi. Eğer tiny house yapmak için 50 metrekare yer almak hedefse onu yaparız.200, 250 metrekare arsa almak zaten en az 1, 2 milyon (yaşanabilir bir yerde). Üstüne çelik veya prefabrik ev yaptirmak en az 2 milyon. Etti 4 milyon. O kadar param olsa ev alırım zaten. Hedefi tiny house olarak mı belirlesem acaba? 50 metrekare yeter. 30 metrekare ev 20 metrekare de yeşillik:) hayaller 120 metrekare ev, gerçekler 30 metrekare tiny house:)

Son düzenleme:
Bir evimiz var,araç yok ve bir çocuğumuz var, vakti zamanında aldık evimizi kalan kazancımızla yiyip içip geziyoruz, eve bazen birşeyler alıyoruz yada dekorasyon yapıyoruz ,yatırım amaçlı bir birikimimiz yok bu dünya 3 günlük yatırım yapacağız diye niye hayatı es geçelim ki.

ya bi konfor yok ki
napacaksın o kadar küçük yerde
illa ki ekonomi bi yerde düzelme sürecine girecek, girmek zorunda
ama bunun için hala daha 2 sene falan zamana ihtiyacı var bence
herkesin neden arsa dediğini ben de anlamadım
200 bin birikimimi üzerine bankanın verdiği 100 bin krediyle birleştirsem bile alamıyorum
milyonluk arsayı nasıl alayım

vakti zamanında ev alan herkesin tuzu kuru zaten şu an
sizde kenarda az da olsa hiç mi para yok mesela
acil ihtiyaçlar için vs

Ben olsam mümkün oldugunca elimdeki parayı kullanırdim,elimdeki para yetmiyorsa üstüne kredi cekerdim.Paranizi kenarda tutup kredi çekerseniz krediye faiz ödeyeceksiniz,paranız da enflasyon karşısında küçülecek.100 cekseniz 24 ayda 50 bin fln faiz ödemeniz gerekecek.Paranizi motor alarak cogaltin bence,paranızdan ne kadar kullansanız o kadar iyi şahsi fikrim.
Motor fikri güzel,bana da fikir oldu.

hiçbir zaman yarını düşünmeden sıfıra sıfır yaşayan biri olmadığım için
sizi anlamam imkansız
mutlaka kenarımda kıyımda biraz param olmalı
Ben anımı yaşamaktan yanayım, evim maaşım var ,ihtiyaçlar gideriliyor, çocuğumdan hiçbir konuda kısmıyoruz eğitim sağlık sosyal ihtiyaçlar anlamında, ödenemeyecek borcum da yok o zaman kalanı kişisel zevklere ve hayatı yaşayıp tecrübe etmeye harcamayacaksam neden varım ki.
Varsın köşemde 1 kuruşum olmasın.
Çevremde var bazıalrı sizi tenzih ederek söylüyorum sürekli yatırım derdindeler ev araba ne arasan var karı koça çalışır ama ömürlerinde bir tatil yapmamış, bir yere gidip bir çay içmek için bile paraya kıyamayan tipler, çocuklarına da varlık içinde yokluk yaşatıyorlar öyle olmaktansa böylesi daha iyi.
Sizi de anlıyorum dünyanın bin bir türlü hali var acil durumda lazım olur diye köşeye para atmak mantıklı ama tercih meselesi tamamen.

o dedikleriniz cimrilik tabii ki
her şey mal mülk para pul değil
ben her zaman bir kısmını tutup bir kısmını harcamaktan yana oldum
ama ekonominin hali insanı korkutuyor
gelecek için kaygılanıyorsunuz
ki evli değilim, çocuğum yok
bence en çok kaygılanması gereken insanlar çocuk sahibi olanlar
ben de var olana şükrediyorum elbette, 6 senedir çalışmış deneyim kazanmışım
halihazırda maaşım var
kenarda param da var
borcum yok
ama türkiye gibi önünüzün bulanık olduğu bir ülkede
ister istemez kaygılanıyorsunuz

Genel piyasa böyle ama fiyatları biraz yüksek tuttuğunuz için ulaşması daha zor geliyor bence.

Tiny house piyasası genel olarak 600-750 bin tl bandında çünkü şu anda. Tamam o da aşırı ucuz demiyorum ama daha da yüksekmiş gibi değerlendirmek hedefi gözünüzde buyutmenize sebep olur.

Ev fiyatları da nereden bahsedildiğine göre değişir. 1 milyonun altında 1+1 leri hala sarı sitede görebilirsiniz gibi gibi.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…