Eşimin ailesinin haksızlığı

Bak dediğin doğru . Cevremde birsürü var dogulu gelinlerin tek isi yemek temizlik yemek temizlik ve cocuk arka arkaya cocuk
Oyuncu, yazar, gazeteci ve sunucu olan İclal Aydın 14 Eylül 1971 Elazığ doğumludur.
Oyuncu olan Derya Karadaş,4 Mayıs 1981 tarihinde Bingöl de dünyaya gelmiştir. Bunlar sadece iki örnek. Demek ki dogulu gelinlerin tek isi yemek temizlik yemek temizlik ve cocuk arka arkaya cocuk degilmis. Ne kadar sacma sapan yerlere getirdiniz konuyu. Dogulusu batilisi mi var bu islerin Allah askina? Her insan bir degildir. Oralı buralı şuralı olmasıyla ilgisi yoktur her seyin. Bu ötekilestirme meraklısı zihniyet neden? Biraz saygı ya...

Neden sürekli iğneleyici yazıyorsunuz ? Gerçekten merak ettim. Benim sizden bir beklentim yok ki içimi döküyorum ya .
Arkadaşım tabiki derdini anlatıyorsun, ama yol var yol var yani.
Bunlar nasıl tavsiyelerdir şok oldum ya.
Siz koskoca evlenmiş barklanmis anne adayisiniz.
Yok baharatı dök, yok bez bitmeden bez aldır gibi zekice(!) Çözümlere girerseniz uzun vadede üzülen siz olursunuz söyleyeyim.

Ben de doğuluyum.
Aynı şehirden biri ile evlendim.
Buna rağmen yaşadıklarını yaşadım diyebilirim

Erkek ailelerinin bazıları gerçekten ne yapmasak kar diye davranabiliyor.
Mesela burda ev eşyalarını erkek alır. Sadece hali, mutfak eşyaları, küçük ev aletleri, tekstil falan kız tarafı alır.
Alyansın yanına tek yaş alınır
Gelin alışverişe götürülür.
Set ve kaç bilezik istendiyse yapılır.

Sizin yanlışınız onlar su adetimiz yok bu adetimiz var derken siz de söylemeliydiniz. Mesela bizde şöyle bohça yapılır deyince bizde de şöyle şöyle adet var demeliydiniz. Isteyene yapıyorlar Gerçekten, hem de nasıl.

Bizler ağırbaşlı olalım derken bazen salak yerine konabiliyoruz. Ama olsun. Evin hakkında hiç hak iddia edememeleri bile o kadar güzel ki. Bilmiyorsunuz belki o geline o kadar şey yapıldı belki huzuru olmayacak. Belki ilk kavgada daha üstüne giyecek donu bile yoktu biz aldık denecek.

Tek tavsiyem bundan sonra hiç bir şeyi ailene yükleme. Anladığım kadarıyla çalışan birisin. Esin bile bilmeden kendi parandan biriktir. Git annenle beraber al kıyafetini beşiğini ıvır zivirini. Lafa gelince annem seçti aldı dersin.

Böyle bir şey yapmayıp kızın ailesi yapsın diyenler, çocuk doğunca erkek tarafıyız en çok bizim torunumuz diye geziyor ortada ayar oluyorum.

Laf dokunduramiyorum konusunda da sıkma kendini. Sana su bu yapılması lazım dediklerinde kavga yollu değil de "anne sizi böyle görünce gözlerim yaşardı, ne çabuk değişmiş âdetleriniz çok güzel olmus" diyebilirsin. Beşiği annen alsın deyince "anne beşiği annem alır, artık sen de dolabını alırsın dimi" de. Ne var ki bunda. Bu kadar korkmayın ayol. Yarın o eşyasına bile sınır olduğun gelin tüm laflarını çekinmeden söyleyip hala sevildiğini görünce emin ol eşyadan çok daha fazla sınır olacaksın.

Bak dediğin doğru . Cevremde birsürü var dogulu gelinlerin tek isi yemek temizlik yemek temizlik ve cocuk arka arkaya cocuk
Sizin yaşadığınız çevre nasil bi çevre ise bilemedim.
Doguluyum, doğuda yaşıyorum. Doğulu gelinim.
Burdaki kadınların sandığınız gibi tek işi temizlik yemek çocuk doğurmak değil.

Bizler de siz müthiş batılılar gibi(!) Altımızda arabamız, sabah işe gidip akşam geliyoruz. Turlu konserlere, sinema tiyatro, cesitli kurslara gidebiliyoruz. Evimize yardımcı kadın alabiliyoruz. Ev işini eşimizle paylaşıyoruz. 6 yıllık evli olacağım çocuğum Yok, kendimi hazır hissetmiyorum deme hakkına sahibiz. Yemek yapamayınca dışardan soyleyebiliyoruz. Haa evden çıkıp gezebiliyoruz bu arada kara çarşaf da giymiyoruz.

Gelinleri bile doğulu diye ayristirdiniz ya, iyiki batilisiniz siz yoksa yasayamazdiniz...

Altın, eşya, çeyiz için mi evlendiniz anlamadım ki... 2 sene sonra kocaya bunun şikayeti mi edilir allah aşkına? Bedavaya gittim kadar insanı küçülten başka bir deyim olanaz herhalde. Siz satın alınacak mal mısınız ki, pahalı veya bedava olasınız? Hayret bir şey ya. Konu nerden tutsam elimde kaldı.

İhtimaller:
O zaman paraları yoktu, artık vardır,
Böyle şeyler gönülden kopar. O kıza yağdırmak istemişler demek ki. Ortada haksızlık filan yok. Size para, eşya borcu mu vardı bunların ki haksızlık olsun?
8 tane çeyiz hazırlamışsınız. 2 sene sonra bile zorunuza gidecektiyse hazırlamasaydınuz. Başınıza silah dayamadılar ya.

Nisanliyken herşeyi sineye çekmişsin. Alttan almışsın. Ne derlerse evet demişsin. Aradan iki sene geçmiş şimdi söylüyorsun. Zamanında diyecektin. İş işten geçmiş. Boş yere kocanla tartışıyorsun. O zamanlar bizde adet budur diyip istediğini yaptirabilirdin.

Benim abimin karısı da istedi istedi istedi, resmen babamı somurduler. Aldırmadıklari şey kalmadı.

16 tane burgu bilezik, takı seti, günlük takı seti, salon takımı, yatak odası, tul, perde, oturma grubu vs. Aklına gelebilecek herşeyi aldirdilar. Üstüne babam sıfır bir daire verdi. 165 M2. Düğün dernek kurdu. Ohoooo daha neler neler. Hepsini babam yaptı.

Ben evlenirken, eşimin babası yok, haliyle eşim kendi çapında düğün yaptı altın taktı.

Sonra bu salak yengem arkamdan ucuza gitti diye konuşmuş.

Benim sagilacak bir kp'im yoktu. Ya da ne bilim babam gibi yolunacak bir kaz. Yengem gibi aç gözlü olmadığım için aldırmazdim hoş. Para, mal, altın diye kendimi yirtmazdim yani.

Babamin parasıyla bana hava atıyor, cahil cuheyla!!!!! Aklıma geldi bian, şimdi babam yaptıklarına çok pişman. Ne abim ne yengem babamla konuşuyor. Nankör pislikler.

Arkadas dogru söylüyor doguda herseyi erkek yapar dugun nisan kina ev esyalari
Kiz sadece bir halı alır birde mutfak esyalarini alir gerisine karismaz. Sonra da evin esiri olur tabi yemek bulaşık.
Allah’a şükür halı bile almadım. İyi ki de almamışım ohh olsun. Hakediyorlar

Ne yazık ki dediğiniz gibiymiş kendi akrabaları daha çok tutuluyor. Evet hamileyim ve daha şimdiden beşiği kız tarafı alır diye kesip attılar benim ailem zaten lafını etmez durumları iyi fakat bana gelince adet şu bu ama kendilerinde tık yok. Söylemek istiyorum dile getirmek istiyorum ama eşimin ailesiyle de aram bozulur diye korkuyorum
Bunlar alışmışlar bence çok saçma alma sende beşik. Kocana aldır

Gecmis gecmiste kaldi keske o zaman herseye evet demeseydin ama simdi ac gozunu kendi ailene aldrma besik falan eger birileri alacaksa kv alsin yok alinmayacaksa kendinz alin bizde adetler boyle de gec sende...hii cok mu dokunuyor sana yapilanlar laf sok o zaman, simdi durduk yere esinle arani bozma ama dedigim gibiu sakinn ailebe birsey aldrma kv derse birsey sizin adetlerinize de guven olmuyor 3 yilda degisiyor artik bizm adetlerimize gore hareket edecegim bebegin takimi erkek annesine de gec alirsa alir almazsa siz alirsinz...madem o kadar dokundu bu kadar lafi da edeceksin

Kızlar merhaba ,
Gecenin bu saatinde uyku tutmadı sinirimden size de sormak istedim. Eşimle evleneli 2 yıl bitti, huzurlu bir evliliğimiz var çok şükür. Evlenirken çok fedakarlık yaptım eşim doğulu ve hala doğu adetlerini birebir yaşayan bir aile. ( eşim tamamen farklı ama )Evlenirken dolu adet sürüldü öne ve hepsine tamam dedim. Düğünüm istediğim yerde olmadı , gelinliğim açık olmama rağmen kapalı gibiydi, imam nikahımda mehir dahi kesmediler. Hiç birinin üzerinde durmadım eşimle mutlu olayım yeter dedim. Evlenirken çeyizimi deneksiksiz aldım hepsi bayıldılar hala anlatırlar. Eşimin ailesi çok zor bir aile ama bir şekilde ayak uydurdum. Şimdi sıkıntı şu; eşimin kuzeni sözlendi ve yakın zamanda nişanı var. Kız kendi kültürlerinden uzaktan akraba. Eşimin ailesi de büyük olduğu için çoğu şeyle ilgileniyorlar adetleri yerine getiriyorlar. Ama bana yapılmayan çoğu şey bu kıza yapılıyor alınıyor. Örneğin; bana yatak örtüsü pike filan hiç almadılar ben kendim aldım ama bu kıza bildiğin çeyiz seti almışlar soruyorum bizde erkek tarafı alır diyorlar , beni nişan zamanı kıyafet alışverişine götürmediler durumları yok diye ben de üzerinde durmadım ama bu kıza bilmem kaç takım elbise yok ayakkabı yok bilmem kaç tane çanta filan alınıyor neymiş adetmiş almadan olmazmış. Bana nişan zamanı bohçada bizim adetimizde akrabalara gelin bohça yapar içine de pike seti yaptırır dediler o sıkışık halimde 800 tl verip 8 ayrı bohça yaptım. Şimdi kızın bohçasının pikelerini erkek tarafı yapıyor. Böyle şeylerin lafını yapan biri asla olmadım ama artık dokunmaya başladı o kız kendi kültürlerinden biri diye dolu şey yapılırken ben yetim gibi evlendirilmişim. Eşime söyleme gafletinde bulundum benim ne eksiğim vardı neden yapılmadı diye bunları konuşarak canımızı sıkma diye beni tersledi. tartıştık ve konuşmuyoruz şuan
Kızlar inanın çok dokunuyor ya. Kendimi enayi yerine konmuş gibi hissediyorum. Bana düğünde set bile alınmadı bizde yok dediler kıza şimdiden beş taşına kadar alınıyor. Paraları da yok hani ama ayıptır adettir alınacak diyorlar , ben neydim peki sırf kendi yörelerinden değilim diye beni resmen bedavaya getirmişler yanlış mı düşünüyorum.
Bunun kurali bu senin getirdigin çul çaput oluyor onlarin gozunde bakma bayildiklarina herkese ederi kadar değer vermeyi öğrenmek lazım

Aynen dediğin gibi onlardan olmadığın yabancı olduğun için sana yapılmamış. Hadi yapmadılar yok dediler sen niye bohça mohça yapıyorsun.
Olan olmuş eşine söylediysen geç gitsin boşyere huzurunu bozma.
Yeri geldiğinde ilişkine bağlı olarak kv ue söylersin.

Ama olan olmuş zaten takma

Eşinizin kuzeni evleniyormuş. Hani eşinizin kardeşi evlense de ailesi bunları yapsa tamam diyeceğim de kuzen yahu. Kuzenin anne babasının maddi imkanları yetiyordur o yüzden yapıyorlardır.
Benim rahmetli kayınvalidem de bana hiç bir şey yapmadı ama eltime yaptıklarını yazsam buralara sığmaz.
Huzurumu 1-2 dünya malı karşılığında bozacak değilim. Herkesin canı sağolsun. Çıkar yada kar elde etmek için evlenmedim ben dedim.
Sizde takmayın. Klasik gelin tavırları bunlar.

Kızlar merhaba ,
Gecenin bu saatinde uyku tutmadı sinirimden size de sormak istedim. Eşimle evleneli 2 yıl bitti, huzurlu bir evliliğimiz var çok şükür. Evlenirken çok fedakarlık yaptım eşim doğulu ve hala doğu adetlerini birebir yaşayan bir aile. ( eşim tamamen farklı ama )Evlenirken dolu adet sürüldü öne ve hepsine tamam dedim. Düğünüm istediğim yerde olmadı , gelinliğim açık olmama rağmen kapalı gibiydi, imam nikahımda mehir dahi kesmediler. Hiç birinin üzerinde durmadım eşimle mutlu olayım yeter dedim. Evlenirken çeyizimi deneksiksiz aldım hepsi bayıldılar hala anlatırlar. Eşimin ailesi çok zor bir aile ama bir şekilde ayak uydurdum. Şimdi sıkıntı şu; eşimin kuzeni sözlendi ve yakın zamanda nişanı var. Kız kendi kültürlerinden uzaktan akraba. Eşimin ailesi de büyük olduğu için çoğu şeyle ilgileniyorlar adetleri yerine getiriyorlar. Ama bana yapılmayan çoğu şey bu kıza yapılıyor alınıyor. Örneğin; bana yatak örtüsü pike filan hiç almadılar ben kendim aldım ama bu kıza bildiğin çeyiz seti almışlar soruyorum bizde erkek tarafı alır diyorlar , beni nişan zamanı kıyafet alışverişine götürmediler durumları yok diye ben de üzerinde durmadım ama bu kıza bilmem kaç takım elbise yok ayakkabı yok bilmem kaç tane çanta filan alınıyor neymiş adetmiş almadan olmazmış. Bana nişan zamanı bohçada bizim adetimizde akrabalara gelin bohça yapar içine de pike seti yaptırır dediler o sıkışık halimde 800 tl verip 8 ayrı bohça yaptım. Şimdi kızın bohçasının pikelerini erkek tarafı yapıyor. Böyle şeylerin lafını yapan biri asla olmadım ama artık dokunmaya başladı o kız kendi kültürlerinden biri diye dolu şey yapılırken ben yetim gibi evlendirilmişim. Eşime söyleme gafletinde bulundum benim ne eksiğim vardı neden yapılmadı diye bunları konuşarak canımızı sıkma diye beni tersledi. tartıştık ve konuşmuyoruz şuan
Kızlar inanın çok dokunuyor ya. Kendimi enayi yerine konmuş gibi hissediyorum. Bana düğünde set bile alınmadı bizde yok dediler kıza şimdiden beş taşına kadar alınıyor. Paraları da yok hani ama ayıptır adettir alınacak diyorlar , ben neydim peki sırf kendi yörelerinden değilim diye beni resmen bedavaya getirmişler yanlış mı düşünüyorum.
Canım benim adet edevatla alakası yok bunun. Resmen seni pek istememişler gibi. Ben de doğumluyum. Nefret ederim bu düğün adetlerinden ama normalde neredeyse her şeyi erkek tarafı yapar. Kız tarafı koz veriyoruz daha ne verelim diye düşünür. Ki tekrar esiyorum nefret ederim ve çok yanlış. Her şeyi evlenenler yapsın kafasindayim. Ama aradan geçmiş iki yıl. Bunun dışında bir tatsizliginiz yoksa umursama.

Kızlar merhaba ,
evet bedavaya gittiniz 18 haftalık gebesiniz sorgulamak yeni mi geldi aklınıza.buna iş işten geçince kıllığına huzur bozmak denir ,kendinize gelin bence.

Kızlar merhaba ,

hickimse size hicbir sey yapmak durumunda degil. size bir sey yapmak sorumlulugu olan tek kisi, esinizdir. esinizin sulalesi degil. sizin onlarin adetletine uyum saglamaniz, yahut fedakarlikta bulunmaniz da sizin kocanizla huzurunuz icin yaptiginiz bir seydir, size maddesel geri donus de bulunmalari icin degil.

Razı gelmişsiniz değil , farklı kültür olduğu için kız yapar diyip kandırılmam sıkıntı. Kuzeni doğru ama aynı apartmanda yaşıyorlar ve eşimin ailesi en büyük olduğu için tüm alışveriş işlerine onlar yön veriyor. Maddi olarak aynılar yani borçta olsa yapılacak diyor eşimin ailesi e madem öyleydi bende bana neden hiçbiri yapılmadı derdindeyim
Yenısınız evlilikte..
Daha buyuk sorunlar cikarsa ne yapacaksınız..
Ailen dahi huzurunu bozma demiş..
Irdelemeyın derim..
Mutlulugunuzu zedelemek Laf sokmak.. Kın beslemek.. Öc yasatmak..kolay şeyler bunlar bır kelimeye bakar. Corap sökugu gıbı gelır ardı arkası..
Sonrasında esim boyle yaptı ailesi boyle dedı diye burada yazar bulursunuz kendınızı..
Akıllıca mantık yurutmek.sızın yararınıza olur..
Burada hepımızın yasantısı kışılıgı ayrı..
Sız gecmişi hatırlayıp (normal aklına gelir ınsan oglunun) ılerlersenız ne olacagını en ıyı bilenlerdensınız bana gore..
Mutluluk sızde ıyı duşunun.. Sevgiyle kalın:)

Eşinin kuzeniymis takma bence..kaybına olsa bukadar yipranmakta haklısın ama benim anlamadığım bu kuzene KV lermi hediye alıyor?? Bebek beşiği kız tarafının dediklerinde bizde öyle adet yok..erkek tarafı alır hatta de geç:) bana kalırsa anne baba olarak bizler yapmalıyız beşik işlerini filan.kimseye yük olunmamali.

Eşinizin kardeşi degil kuzeni. Onun ailesi yaparken esinizin ailesi de yardım ediyordur. Hem olan olmuş artık zamanında sesinizi cikarmamissiniz şimdi kavga etmenin ne faydası var? Ne değişecek ki? Artık şu çeyiz adeti azalarak yok olsa da herkes rahat etse keşke. Nice yuvalar bunlar yüzünden dağılıyor ya.

Ne yazık ki dediğiniz gibiymiş kendi akrabaları daha çok tutuluyor. Evet hamileyim ve daha şimdiden beşiği kız tarafı alır diye kesip attılar benim ailem zaten lafını etmez durumları iyi fakat bana gelince adet şu bu ama kendilerinde tık yok. Söylemek istiyorum dile getirmek istiyorum ama eşimin ailesiyle de aram bozulur diye korkuyorum
Aman bozulsa ne olacak sanki kraliyet ailesi. Bu kadar umursamayın insanları. Ailenizle ilgili bir şey söylediklerinde susmayın. Zamanında siz herşeyi aldınız ya onlarda alır merak etmeyin deyin.

X