Kendi gorusumu yaziyorum.icinde oldugum koy ortamindan bildiklerimle.
Tarim kredileri veriliyor,yol yapiliyor ama insanlar uretmekten kaciniyor.tarlada ,hayvan psinde kosturmadan uretim olmuyor.o bedeni yipranmasin diye kacan koylu,norvec kremiyle bile sehir insani gibi olamiyor.ama sehirde gece kermi ayri ,gunes kremi ayri.bilinclenmis insan hangisini tercih eder.
Az yiyim yorulmayim diyor,göçüyor sehre.
Göç ve insanların tercihleri konusunda çok haklısınız ama devletin yürüttüğü tarım politikaları içler acısı.
Nereden biliyorum, ben ters göç edenlerdenim. Henüz göçü tamamlamasak da :)
Dogma buyume İstanbulluyuz eşimle.
İkimizin de yüksek eğitimi var. Ailelerimiz ticaret ile uğraşıyor, maddi sıkıntımız yok.
İstanbul a yakın küçük bir şehire yerleşme aşamasındayız, şimdilik iki şehirde yaşıyoruz diyebilirim.
Tarım yapmak niyeti ile yola çıktık.
Karşımıza çıkanlardan bir kaçını yazayım.
Evet yeni nesil toprakla uğraşmaktansa, okuyup memur olmayı tercih ediyor.
Ve başı sıkışan toprağını satıyor.
Toprak yatırım aracına dönüyor, oradan kira falan alıp işletmeyi başkasına veriyorlar, çünkü uğraşmak istemiyorlar.
Babanın 100 dönüm yeri varsa evlatlara bölüne bölüne kıymeti kalmıyor. Tarım arazileri parçalanıp bir şekilde 5 dönüm 10 dönüm kalmışlar. Korunamaması şaka gibi... tamam kişisel mülk ama ya tarım?
Neyse...
Devlet Benim ürettiğim buğdayı almak içim şart koşuyor ‘sertifikalı’ tohum olacak diyor.
Bu tohum İsrail den ithal tohumdur.
Ve toprağı isteyen kabul eder isteyen etmez zehirliyor. Ve her sene biraz daha dusuk verim oluyor.
Bizim ata tohumlarının suyu mu çıktı? Onlara neden sertifika verilmiyor? Bu müdaheleye neye karşılık eyvallah ediyoruz merak ediyorum açıkcası..
Tarım ilaçlarına girmiyorum bile.
Her neyse bir şekilde tamam diyip o tohumu ekiyorsunuz, sonra tam hasat zamanında sürpriz.
Devlet ne hikmetse buğday ithal ediyor.
Atıyorum 10 liraya verilecek ürünü bu sefer çiftçi 8 liraya vermek zorunda kalıyor. Yada depolaması gerekir ki bu ayrı bir masraf.
Elimde ne kalsın çiftçinin :) meyve-sebzede durum daha vahim...
yani ben bugün çiftçi olmaya niyet ettim çünkü harici gelirim var. Aksi pek mümkün degil.