Son bir aydır günümün büyük bir bölümünü sadece bu işe harcıyorum. Hormonlar nasıl düzelir meselesi
Ben başka hormonlarla alakalı araştırma yaparken AMH ile alakalı da yurt dışında yapılmış bir bilimsel araştırma buldum sonra bu başlığı görünce paylaşmak istedim. Yazının özetini elimden geldiğince Türkçeye çevirip buraya ekliyorum. Orijinalini okumak isteyenler için link:
https://www.paleo-mama.com/is-it-possible-to-increase-amh-levels/ Bu linkte ayrıca yapılan araştırmalara da link veriyor bu şekilde de bakabilirsiniz. Yazıya geçiyorum:
DHEA ve D vitamini Yumurta ve embriyo kalitesini sağlamak ve AMH değerini stabilize etmek için en sık tartışılan besin takviyesi DHEA'dır.
DHEA takviyesi almadan önce lütfen bunu jinekoloji doktorunuza bildirin ve testosteron ve DHEA-S'nizi kanda ölçtün. Bu basit kan testiyle, DHEA almadan önce hormonal dengesizliklerin olup olmadığından emin olunmalıdır.
Bu temele dayanarak, DHEA seviyeniz 25 yaş civarı kadınlara göre %20 daha fazla olacak şekilde takviye alın. (DHEA yaşla birlikte düşer ve burada yapılması gereken DHEA seviyesini doğurganlık oranları yüksek ve yumurtaları hem sağlıklı hem de bol olan kadınlarla aynı seviyeye getirmektir.)
Son zamanlarda öğrendiğimiz bir diğer şey, D vitamininin yumurtalık rezervini pozitif yönde etkileyen güçlü bir takviye olduğudur. Fakat D vitamini gerçekten AMH seviyesini yükseltir mi? Bu çalışmada, AMH seviyelerinin kış aylarında nasıl% 18 azaldığını ve bu etkilerin D vitamini desteğiyle nasıl tersine çevrildiğini okuyabilirsiniz:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22508713 Bu nedenle, 35 yaş üstü kadınları yaz ayları haricinde, yıl boyunca günde 4000 IU D vitamini takviyesi almalarını teşvik ediyorum.
Kısaca:
DHEA ve D vitamini takviyesi, yumurta kalitesi ve IVF başarısı üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir.
CoQ10 takviye olarak alınabilir, ancak bu konuda hala çok fazla veri yoktur.
Son zamanlarda yapılan bazı araştırmalar düşük AMH ile obezite arasında ilişki kurmaktadır, ancak kilo vermenin AMH'nin artmasına yol açıp açmayacağı belli değildir.
Sağlıklı ve organik bir diyet uygulanabilir en azından zararı yoktur.
Akupunkturu denemenin zararı olmaz.