- 21 Eylül 2021
- 3.624
- 10.577
- 29
Benim de esimin dilinde bazen kendi cevresindeyken kullandigi ifadeler var, notmalde diksiyonu cok guzeldir. Ama ailesinin kojusma bicimi bana baya cirkin geliyor acikcasi. Esim oyle konusan biri olsa ısınamazdim sanirimeşim ve ailesi şiveli konuşuyorlar açıkçası bazen çok batıyor
Bende ailemin yanına gidince k lar g ye dönüşüyor. K ile konuşunca tuhaf oluyor gibiAslında şive çok yaygın bizim ülkemizde.
Benim de doğduğum yere iç Anadolu ya özgü bir sivem var mesela.
Ama artık üniversite eğitimi, okunan kitaplar vs derken o şive düzeliyor.
Aileyle bir araya gelince o şive kaysada yine de yolunu buluyor
Ben kendisini düzeltme istediğini taşımasını isterdim karşımdaki kişinin.
Zor değil uğraşınca düzelecek bir şey bu.
Eşimin yeğeni papağanlarıma elini uzattı, papağanım ısırdı. Kızın tepkisi uiiyyyyy yeyi beni oldu çok güldüm, tabii ki herkese sevimli gelmiyor.Daha az önce kuzenim çocuklarının videosunu attı. 4 yaşındaki kız elindeki bir şeyi düşürdü uuiiyyy diyoBana da sevimli geliyor valla.
Çok pis alındım şuvanMalatyalı mı?
Olur mu öyle şey şive ilk öğrendiğimiz konuşma şekli oluyor. Bende üniversite mezunuyum, evimde 4 duvar dolusu kitaplığım var okumadan duramam ama ailemin yanında veya samimi olduklarımın yanında hâlâ şivem devreye girer.Eğitimli mi? Üniversite mezunu , kitap okuyan biri olsaydı şive kayboluyor büyük ölçüde çünkü
O taraflar gürmedim diyorMalatyalı mı?
Hayır gürmedim denmez bizde diyen de yok Malatya ağzı daha çok "geliyim, yapıyım" şeklindedir. Trakya tarafları ö ye ü der: ürdek derler mesela.O taraflar gürmedim diyor
Eniştem iç anadoludan, eşim trakyadan. İkisi de ailesiyle konuşurken "bi' tık" şiveli gibi konuşuyor ama diğer her yerde normal (neye göre dicem marmaraya göre shshs) konuşuyorlar. Alıştıktan sonra garip gelmiyor.Merhaba hanımlar, bir konuda sizin fikrinizi almak istiyorum. Hayatıma yeni birisi girdi, numaralarımız verildi bir süre mesajlaştık. Sonrasında aradık birbirimizi, çocuk şimdiye kadar anlaşabildiğim bir kaç insandan birisi. ( En azından şuan öyle düşünüyorum) Ama şiveli konuşuyor. Mesajını görmedim değil de mesela gurmedim gibi. Artık görüntülü de konuşuyoruz kendisi bulunduğum ilde yaşamıyor. Ama çok tatlı birisi :) Bu şive olayını kafama takmamalıyım diyorum. Çünkü hiç çevremde şive ile konuşan birisini görmedim. Eşiniz, çevrenizde şive ile konuşmaya devam edenler var mıdır ? Ben öyle konuşması ya da konuşmaması hakkında bir şey söylemedim, söyleyemem de adamın kendi karakteri bu şekilde. Şimdiden teşekkür ederim :)