Ben de tam yazacaktım, üstteki yorumu okudum bütün çocuklara alınması gerekir. Bütçeyi zorlar diye yazmadım.
Diğerleriyle etkileşimleri varsa öğrenebilirler. Öğrenmeyecekleri kesinse şöyle bir yazı buldum.
"Otizm tanısı almış bir çocuğa bir armağan seçerken, çocuğun gelişimsel düzeyini iyi değerlendirmek gerekir. Bu, hediye alacağınız çocuğun takvim yaşını değil, gelişimsel düzeyini dikkate almanız gerektiği anlamına gelir. Bu konuda emin değilseniz, çocuğun ebeveynleri ya da özel eğitim öğretmenleri ile görüşebilirsiniz. Örneğin eğer çocuğun dil ve sosyal becerilerinde sorunlar varsa, bu alandaki becerilerini geliştirebilecek oyuncaklar seçmeniz yerinde olacaktır. Bu sayede çocuk, oyun oynarken hem eğlenecek hem de eksik olduğu alanlarda bir ilerleme sağlayacaktır.
Spektrum içine giren çocuklar için sakinleştirici oyuncaklar almak da akıllıca olabilir. Otizm spektrumu içindeki çocuklar, sosyal iletişim ve dil becerileri alanıda zorluklar yaşadıkları için, kurdukları her türlü iletişim sürecinin stresten, gerginlikten ve kaygıdan uzak olması hedeflenmelidir. Bu nedenle çocuğu yatıştırıcı bir hediye, hem çocuk için hem de aile bireyleri için keyif verici olacaktır. Otizm tanısı almış çocukların birçoğu
titreşimli yastıklar ve minderlerden hoşlanabilir. İçinde balıkların yavaş hareket ettiği
oyuncak akvaryumlar ve yatıştırıcı paneller de düşünülebilir.
Hediye seçiminde çocuğunuzun yatkınlık duyduğu alanları da dikkate almanız gerekir. Çocuğunuzun görsel duyarlığı güçlü olabilir. Bu durumda ışıklı, hareket eden, dönme temalı görsel oyuncaklar seçebilirsiniz. Dokunma duyusu güçlü olan ve nesnelere dokunmaktan hoşlanan çocuklar için de, taktil, yani dokunma duyusu temelli oyuncaklar seçilmelidir."
Bu konularda ben fikir veremem ama genel bir hediye olarak tuval ve boya tarzı bir hediye olabilir. Beyaz tahta olabilir, yanında tahta kalemi ve eğitici, bol görselli hatta sesli bir kitap.