ek gıdaya geçiş

bizde dün ilk defa elma suyu içtik şapur şupur içti bu arada ben yediğimiz içtiğimiz gıdaların tabii bebek için uygun olanların tadını alsın diye oğluşun ağzına azcık veriyom daha şimdiye kadar hiç bişi ret etmedi sadece biberonu sevmiyor asla emmiyor kaşıkla veriyorum
 
merhaba benim kzımda 3 ay 7 günlük doktorumuz diğer ay başlatacağını söyledi. meyve sularına. yalnız merak ettiğim bir şey var meyveleri rendeliyor musunuz yoksa katı meyce sıkacağında mı sıkıyorsunuz. ben şimdiye kadar su da dahil hiçbir şey vermedim. sadece anne sütü emiyor. cevap verirseniz sevinirim..
 

cam rendede rendeleyip tülbentten suyunu sıkıosun canım.metal değmemesi gerekio diolar büyünce roobotta yapaırz ama şimdi az içiolar zaten
 
Bende belki erken ama günde 1 tane mandalina dilimini ağzına sıkıyorum öyle seviyorki kuzum şapu şupur yalanıyor valla.dün kuru kayısı yiyiyordum baktım bana bakınıyor ağzını da açmış bende onun tadına baksın diye azcık yalattırdım nasılda sevdi görseniz:))
Tarhana çorbası düşünüyorum ama erkenmidir sizce?hani günde 1 kase değilde ne biliyim 4-5 kaşık versemmi?birde nar suyu erkenmidir acaba?
 
zeynepcim bence mandalina verme . felaket gaz yapıyor çünkü. doktor bana özellikle söyledi mandalina ve portakal yeme diye.
 
ewt ya nar suyu versek nasıl olur bıde onu nasıl sıkacaz katı meyve sıkacagındamı bılemedım
 
tanelerını ayıklayı atacaksın mecbur..oda zor our.zaten nar suyu verılmıyor baslangıcta.
 
günaydın.........
bu konu çok ilgimi çekti, kızlar benim kızım 4 ay 2 haftalık biliyorsunuz , artık bizim tabaklarımızla yediklerimizle çok ilgileniyor, bi kaç kez elma suyu içirdim azcık , annem de bi sefer bebe bisküvisini ılık suyla çorba gibi yapıp içirdi .......... geçen kontrolümüz vardı ve doktorumuz kesinlikle hayır dedi, 2 hafta sonra meyve suyuna başla sonra (bir hafta sonra ) da yoğrt ver dedi, ama çok istiyor bebeğim dedim, olmaz böbrek kanallarını tıkayabilirsin , henüz çok erken dedi, ben de kestim şimdi, bir hafta daha bekleyecem, mandalina , portakal gibi meyveleri de 7 aylık filan olunca vermeliymiş
 
örnek 6-9 ay beslenme listesi
(bu sadece örnelk liste arkadaslarher bebek farklıdır bılıyorsunuz..kendı bebeğiniz için doktorunuza danışabılırsınız..)


Kahvaltı (07:00 – 09:00)


Hazırlanışı: Hazır mama (formül süt) meyve suyu anne sütü veya ıhlamur ile hazırlanabilir. 4-6 bisküvi 1 kibrit kutusu kadar tuzsuz yağsız beyaz peynir veya labne peyniri (bebekler daha çok seviyor)1/2 yumurta sarısı(iyi pişmiş ) 1 çay kaşığı pekmez karıştırılarak bebeğe verilir.

Meyve suyu ve püresi (09:00-10:00)

Elma şeftali kayısı üzüm havuç armut mandalina gibi meyvelerin suları tercihen püreleri 1 – 2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Kabızlık problemi olan bebeklere armut suyu ve püresi ağırlıklı olarak önerilir. İshali olanlarda ise elma havuç suyu ve muz püresi önerilir.

Hazırlanışı: Mevsimine göre önerilen elma ve şeftalidir. Meyveler iyice yıkanır kabukları soyulur cam rendede rendelenir. Meyveler ilk hafta her gün bir tanesi 5-10 çay kaşığı olacak şekilde başlanır. 2. hafta ise tek tek veya karışım halinde günlük 120 mlt meyve suyu veya 1 kase (150 gr) meyve püresi olacak şekilde arttırılır. Meyve suyu ve pürelerine şeker eklenmemelidir. Meyve püreleri yoğurt ile karıştırılarak bir öğün olarak verilebilir.

Sebze çorbası ve püresi (12:00-14:00)

1. hafta (sebze çorbası): 2 su bardağı su 1-2 çay kaşığı zeytinyağı orta veya küçük boy patates havuç ve kabaktan ½ tanesi bir kapta 30-40 dakika haşlanır. Daha sonra blender veya robottan geçirilerek basit sebze çorbası şeklinde verilir.
2. hafta : Sebze çorbasına 1 tatlı kaşığı irmik veya pirinç ile patlıcan dışındaki diğer sebzelerden (ıspanak kereviz domates semiz otu dere otu maydanoz v.s) ilave edilebilir. Yeşil yapraklı sebzeleri içeren çorbalar bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Bebek 6 ayını doldurmuşsa haftanın 4-5 günü sebze çorbasına et katılabilir. Et kıyma veya tavuk eti şeklinde olmalıdır. Bebek kıyması 3 kez çekilmiş yağsız dana eti olacak tavuk eti ise tavuk göğsünden 1 kibrit kutusu kadar olacak. Yaptığınız sebze çorbasında yeşillik yoksa 2 gün yenebilir.
6. aydan itibaren haftanın 2-3 günü yoğurtlu çorbalar da (yayla veya tarhana çorbası) verilebilir.


Yoğurt (15:00-16:00)

Genellikle ikindi öğününün ek gıdasıdır .
6.aydan önce başlanmışsa günlük pastörize sütlerden yoğurt yapılabilir veya doğal yoğurtlar günde 1 kase (150 gr) kadar verilebilir.
6. aydan sonra her çeşit yoğurt verilebilir. Meyveli yoğurtlar günde 2 taneyi aşmamalıdır.

Muhallebi: (18:00-22:00)

Bebeğiniz 4 – 6 aylıkta başlanır. Muhallebi yada tahıllı kaşık mamaları kullanılabilir. Vitamin ve mineral oranları yüksek olduğu için genellikle firma mamaları tercih edilir.

Muhallebi yapımı:
1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı pirinç unu katılır. 5-10 dk karıştırılarak pişirilir. Sonra soğumaya bırakılır. Ilık hale geldiğinde 4 ölçek toz mama katılır ve iyice karıştırılarak bebeğe verilir.
Biberon maması kullanmayan veya muhallebi sevmeyen bebeklere akşam öğünlerinde tahıllı kaşık mamalarından biri verilebilir.
8.aydan sonra

Çocuğa değişik tatları öğretmek açısından 8. mercimek yoğurt yayla acısız tarhana çorbaları verilebilir.

Köfte: Baharatsız olarak hazırlanmış ızgara köfte veya terbiyeli sebzeli köfteler 8. ayda verilebilir.

Pilav makarna ve dolmalar: 8. aydan sonra bebeklerin hareketleri artar. Kalori ihtiyaçlarını karşılamak için 8. aydan sonra pilav makarna verilebilir. Sebze püresi yerine dolma verilebilir.

Balık(kılçıksız)
8. ayda öğle öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir.

Karaciğer: 8. ayda öğle öğünlerinde et ile değiştirilerek 15 günde birkez olmak üzere verilebilir.
Hazırlanışı: Kuzu koyun veya dana ciğeri kullanılır. Karaciğer az tuzlu suda haşlanır zarı çıkarılır ve püre şeklinde sebze püresinin içine eklenir.

Çay:
Besleyici değeri olmayan bu içeceğin çocuğun beslenmesinde yeri yoktur. Aksine diğer gıdaların ve özellikle demirin bağırsaktan emilmesini engelleyerek çocuğa zarar verebilir.






amann cakılım ya doktorlar cok bılıorr....bence basla sen yavastan meyve sularına elma,armut,havuc..
 
merhaba benim oğlumda 3.5 aylık bugün oldu ve ben cam rendede havuc rendeleyip suyunu verdim çok sevdi ek gıdaya 3.5 - 4 aylıkken başlayabilirmişiz
 
Katı gıdalara geçiş

EK GIDALARA BAŞLAMA ZAMANI


Bebeğiniz 16 haftalık olduğunda bebeğinizin günlük gıdasına katı yiyecekler eklemeye başlamalısınız. Bebeğinizin tam gelişmemiş olan sindirim sistemi katı gıdaları öğütmeye hazır olmadığından, bu süre içinde bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tek gıda süttü. Ama bebeğiniz dört ya da beş aylık olduktan sonra gittikçe daha etkin hale gelmesi ve yüksek büyüme hızı onun daha çok acıkmasına yol açar. Bu dönemde bebeğinizin sizin yediklerinizle daha çok ilgilendiğini, kuvvetli bir öğünden sonra bile tatmin olmadığını, geceleri sık sık uyandığını ve durmadan küçük yumruklarını dişlediğini görebilirsiniz. Öyleyse artık daha doyurucu şeyler deneme vakti gelmiş demektir!


BEBEK YEMEKLERİ


Öncelikle bebeğinizi nerede besleyeceğinize karar verin. Bebeğinizi ek gıdalarla beslerken yatan bebek koltukları ya da araba koltuklarını kullanabilirsiniz. Bebeğiniz başka gıdaları yemeyi öğrenirken yüzünüz ona dönük olmalıdır; böylece kaşığı ağzına götürebilmek için uygun açıyı seçebilir ve bebeğinizle göz teması kurarak onu yemeye teşvik edebilirsiniz. Bebek beslemek ortalığı epey kirletir, bu yüzden bebeğiniz için çok sayıda önlük alın. Ama bazı anneler besleme sırasında bebeklerinin üzerinde yalnızca bezini bırakır. Ek gıdalara mutlaka anne sütü ya da mamayla karıştırdığınız pirinç unuyla başlayın. Başlangıçta günde iki ya da üç kaşık verin. Ek besinlerden vermek için bebeğinizin normal öğünlerinden birini seçin; bebeğinize biraz süt verin ve bebeğiniz henüz tam olarak doymadan pirinç unu besleyin. Bazı bebekler ek besinlere hemen alışıp her verileni çabucak yutarken bazıları gerçekten direnir. Bebeğiniz ek gıdalara geçmek istemiyorsa, birkaç gün ara verin ve sonra yeniden deneyin. Henüz bebeğiniz için erken olabilir. Bebeğiniz yaklaşık bir haftada pirinç ununa alışır, sonra püre haline getirilmiş havuç, elma ya da armut vermeye başlayabilirsiniz. Bu yeni tatların bebeğinize daha hoş gelmesi için bu gıdaları anne sütü ya da mamayla karıştırın. Acele etmeyin. Başlangıçta haftada bir ya da iki yeni gıda yeter de artar bile. Bebeklerin ek gıdalara alıştırılmasıyla ilgili, çok güzel tarifler ve hazırlama önerileri içeren kitaplar var. Bunlardan almak için kütüphaneye ya da bir kitapçıya gitmeye değer. Üstünüzün başınızın mama olmasına kendinizi hazırlayın ve bu yeni deneyimi zevke dönüştürün!



primadan bana dün gelen mesaj umarım yararı olur
 
saol celencım bunu okuduğum ıyı oldu..
ben anne sutune bebe buskıvısı koyup verıyorum 3 gundur.
armut suyuna da alıştı.bugünde havuc suyuna baslayacağım.:icecream:
 
ben şimdiye kadar elma suyu sonrasında püresini verdim.ona alıstıktan sonra havuc suyu verdim.şimdi ona lışma devresinde.o bitince armutu deniycez.ama akşam uyutmadan önce pirinç unuyla mama veya su kavanoz mamalarından vermeyi düşünüyorum.tok uyur uyanmaz gece.bugun bakcem bu milupanın stlaçlarından.
 

canım elmanın püresini nasıl yaptın blendırlamı:uhm:
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…