• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bebek Beslenmesi Ek gıdaya geçenler nasıl başardınız

Bebek Beslenmesi, Ek Besin Önerileri, Mamalar, Anne Sütü, 3 yaştan büyük çocukların çok yeme ya da yememe, obezlik, iştahsızlık, okulda beslenme, beslenirken dikkat edilecek konuların yani her türlü yeme problemlerinin paylaşıldığı alan.

kardelencim

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
14 Şubat 2010
96
2
96
Çanakkale
Kızlar bnim bebiş 5,5 aylık. Şimdiye kadar sadece anne sütü aldı. Sizler ek gıdaya nasıl başladınız. Elma suyu havuç suyu denedim kesinlikle almıyo. Daha biberonu görür görmez yüzü değişiyo. Zaten biberonla emmiyoda. Kaşıkla veriyorum tükürüyo. Açkende denedim ama kesinlikle almıyo. Kafayı yiycem yaaa nasıl olacak bu iş. Önümüzdeki ay işe başlayabilirim ya o zamana kadar alışamazsa naparım ben

doktorum 4. ayı doldurduğunda meyve suyu ve yoğurtla başlamamı önerdi. ek gıda olarak karın doyurmak amaçlı değil sadece farklı tadlara alışmasını ve yetişkin diyete geçişini kolaylaştırmak için dedi. 6. ayın sonuna kadar sadece anne sütü verdim. ama günde 1-2 çay kaşığı meyve suyu bir o kadarda yoğurt verdim. bu arada farklı meyveleri tattırdım. elma, armut, kivi, tatlı portakal gibi. kaşıkla yemeye alışması gerekiyor. sütümü sağıp bıraktığımda kaşıkla veriyoruz. zaten biberonu almıyor. kabız olduğu zamanlarda haşlanmış kayısı ezip verdim.
birde ne kadar doğru bilmem ama yiyebileceği pek çok şeyi tattırdım ben. minnacık bir parça verdim hep.
akşamlarıda bir iki kez evde yaptığım bisküviyle anne sütünü benmari usülü ısıtıp karıştırıp verdim.
sorunumuz yok ama hergün yediği miktar değişiyor. bazen az bazen çok , hala emziriyorum.

selam biz tam 6.ayını bitirdiğinde başladık ek gıdaya 3 hafta oldu.ilk olarak cam rendede hazırladığım elma püresini verdim,sonraki gün armut püresi.aslında doğrusu 2-3 günde bir yeni gıda eklemek,besinleri karıştırmamak ve allerji olup olmadığını görmek.eğer kaşığı diliyle itmiyorsa problem yok.verdiğin gıdayı beğenmiyor olabilir.değişik meyveleri dene istersen.bir de bu denemeyi keyifliyken yapmak lazım.bir de ben meyve suyu çok vermiyorum açıkçası tıkamasın diye.mesela yarım havuç yarım elmayı meyve sıkacağında sıkıp çıkan suyuna posasını da karıştırıp veriyorum.ayrıca doktorumuzun verdiği listede 1. hafta meyve püreleri,2.hafta sebze,3.hafta yoğurtı,4. hafta kahvaltı ,5.hafta et şeklinde.devamı da var listenin.her hafta yeni grubu ekliyorsun ve her hafta yeni besini yavaş yavaş arttırıyorsun.bizde işe yaradı.dediğim gibi diliyle itmiyorsa bu iyi,mutlaka birşeyi beğenecek ve yiyecek

alışır canım telaşlanma.ısrar etmeden hergün dene.daha küçük oldugu için ek gıda olarak keçi sütü verebilirsin.keçi sütüyle irmiği pişirip hafif sulu bir muhallebi deneyebilirsin.meyve suyunu sevmiyorsa baharatsız çorba suyu verebilirsin.cicibebe ya da bazı markaların tahıllı meyveli mamaları var onları verebilirsin.............

biz de 4. ay bitiminde yutma alışkanlığı olsun diye yoğurt ve meyve püresi ile başladık. tam bir öğün olarak almıyor ama kaşıkla yemeye alıştı en azından oğlum reddetmedi şükür ki. çok çabuk alıştı ama yoğurtla pek arası yok malesef. bazı günler yemek istemiyor. meyve püresini çok seviyor. biraz muhallebi yaptım ona da bayıldı. yaladı yuttu beniim tatlı oğluşum :) sana yumuşak uçlu bir kaşık almanı tavsiye ederim. yemek istemezse bir gün ara ver sonra dene. zamanla alışır merak etme.

selam biz tam 6.ayını bitirdiğinde başladık ek gıdaya 3 hafta oldu.ilk olarak cam rendede hazırladığım elma püresini verdim,sonraki gün armut püresi.aslında doğrusu 2-3 günde bir yeni gıda eklemek,besinleri karıştırmamak ve allerji olup olmadığını görmek.eğer kaşığı diliyle itmiyorsa problem yok.verdiğin gıdayı beğenmiyor olabilir.değişik meyveleri dene istersen.bir de bu denemeyi keyifliyken yapmak lazım.bir de ben meyve suyu çok vermiyorum açıkçası tıkamasın diye.mesela yarım havuç yarım elmayı meyve sıkacağında sıkıp çıkan suyuna posasını da karıştırıp veriyorum.ayrıca doktorumuzun verdiği listede 1. hafta meyve püreleri,2.hafta sebze,3.hafta yoğurtı,4. hafta kahvaltı ,5.hafta et şeklinde.devamı da var listenin.her hafta yeni grubu ekliyorsun ve her hafta yeni besini yavaş yavaş arttırıyorsun.bizde işe yaradı.dediğim gibi diliyle itmiyorsa bu iyi,mutlaka birşeyi beğenecek ve yiyecek

doktorunun verdiği listeyi bizimle paylaşırsan bizlere çok faydalı olur diye düşünüyorum....

kademeli olarak başlattı doktorumuz,ama kaşığa alışması bile 3 ayı buldu...önce meyve püresi sonra yoğurt başlattı ardından sebze püreleri.iki kaşık yiyodu başlarda,gerisini istemiyor ve tükürüyordu.9 aylıkken oturmayı tammen öğrenince,damak tadı da gelişince yemeye başladı.sana tavsiyem ek gıda yemesi için zorlama,1 yaşına kadar beslenmede önemli olan anne sütü ya da devam mamaları,1 yaşından itibaren katı gıdalar önem kazanıyor,tabi süt vermeye de devam...

Merhabalar benim zilli kızım su an 4,5 aylık ve ben su ana kadar hiçbirsey vermedim ve tattırmadımda, merak ettiğim şey, sizde hiçbirsey tattırmamısmıydınız ilk 6 ay. İnternete bakınca cok kafam karısıyor acaba diyorum bende 5. aydan itibaren değişik şeylerin tadına baktırmalımıyım yoksa 6. aydan itibaren önce tatlarına bakarak başlayıp sonra yedirmeyemi geçmeliyim. Ama eğer tatlarına 6. ayda bakmaya başlarsa yemeğe geçmesi neredeyse 7. ayı bulacak. Kafam çok karıştı lütfen yardım.......

doktorunun verdiği listeyi bizimle paylaşırsan bizlere çok faydalı olur diye düşünüyorum....

1.hafta: meyve püresi(8-9 aya dek narenciye, 1 yaşa dek kivi,çilek hariç)(kuşluk ara öğün)
2.hafta: sebze püresi (kırmızı mercimek ve zeytinyağı eklenebilir)(ana öğün)
3.hafta: yoğurt (evde yapılan ya da raf ömrü kısa olanlar)(ara öğün)
4.hafta: kahvaltı(2-3 bebe bisküvisi veya 1 dilim ekmek,50 gr tuzu alınmış beyaz peynir ya da bir miktar(ben 1 tatlı kaşığı vermiştim) labne,1 kaşık pekmez,anne sütü,mama ya da yoğurtla ezilebilir.)(ana öğün)
5.hafta: et(günlük 1 köfte kadar dana ya da tavuk kıyması sebzesine eklenir)(1 tepeleme çorba kaşığı veriyorum)
6.hafta: yumurta sarısı (1\8 ile başlayıp hergün arttırıılıp günde yarım ila 1 yumurta sarısına çıkarılır7
7.hafta: Aieye pişen yemeklerden akşam öğünü başlar.yağ zeytinyağı, salça tuzlu olduğundan yerine domates,bebeğin yiyeceği kısım ayrılır tuz eklenmez.bu şekilde hazırlanan dolma,türlü,etli-etsiz sebzeler,yoğurtla ezilen pirinç pilavı,çatalla ezilen köfte.aile ile sofraya oturma alışkanlığı da kazanacak.
8.hafta: kurubaklagiller(kuru fasülye,hohut,yeşil mercimek ve bulgur.haftada en az 1 öğün
9.hafta: narenciye grubu meyveler ve çiğ domates
10.hafta: balık (az kılçıklıi,bol etli,kızartma olmayacak,haftada en az 1 öğün)

ek besinler aşağıda verilen sırayla yaklaşık her hafta 1 grup eklenerek sabit öğün saatlerinde verilir.her grup 2-3 mama kaşığı/gün başlanıp hergün verilen miktar 2 kat arttırılarak 150cc yani 1 mamam kasesine ulşırher grup bir ana ya da ara öğün oldıktan sonra ki gerekli süre 1 haftadır sonraki besin grubu eklenir(ben yumurta dışında yavaş yavaş arttırma işine uymadım sevdiyse verdim.aslında yavaş arttırmak ve karıştırmamak lazım allerjiye karşı)

1 yaşa kadar bal,çilek,kivi,umurta akı,çerez,inek sütü,tuz,şeker yok.istedikleri kadar emecekler formül ile besleniyorsa 500 ml/gün mama alacaklar
kavaltı olarak domatese geçtikten sonra zeytinyağlı peynirli domates ezmesi ve ekmek olabilir.yumurta sarısından sonra da peynirli omlet.

canım liste bu.ana hatlarıyla .ayrıntılar anne ve bebeğin tercihine kalmış.mesela öğün zamanlarını kendime göre ayarlıyorum.bebe bisküvisi kesinlikle vermiyorum, tatlıya alışmaması için.meyve suyu vermiyorum.sadece püre veriyorum,yumurta için de 6. haftayı beklemedim kahvaltıyla başladım çünkü benim oğlum süt ürünlerine reaksiyon veriyor.bari yumurta yesin dedim.dün ete başladık bakalım.umarım işinize yarar en azından bir fikir verir.ayrıca doktorumuz ankara üniversitesi tıp fakültesi hocalarından, yani güvenilir bir liste olduğunu düşünüyorum.zaten 3 aşağı 5 yukarı heryede aynı şeyler var.hepimize kolay gelsin

Son düzenleme:
benm kızım şuan iki aylık ama 4 aylıkken bakıcıya bırakmak zorunda kalıcam işe başlıyorum çünkü.ben şimdiden düşünüyorum o kadarcık ben işteyken nasıl duracak diye.sizce bakıcıya sölesem de ek besine 4 aylıkken başlasak mı?çok erken gibi geliyor bana...

Merhabalar benim zilli kızım su an 4,5 aylık ve ben su ana kadar hiçbirsey vermedim ve tattırmadımda, merak ettiğim şey, sizde hiçbirsey tattırmamısmıydınız ilk 6 ay. İnternete bakınca cok kafam karısıyor acaba diyorum bende 5. aydan itibaren değişik şeylerin tadına baktırmalımıyım yoksa 6. aydan itibaren önce tatlarına bakarak başlayıp sonra yedirmeyemi geçmeliyim. Ama eğer tatlarına 6. ayda bakmaya başlarsa yemeğe geçmesi neredeyse 7. ayı bulacak. Kafam çok karıştı lütfen yardım.......

merhaba evet ben de hiçbirşey tattırmadım ilk 6 ay sadece anne sütü alsın istiyordum dr. da öyle yönlendirdi.6. ayını bitirdiği gün ek gıdaya başladık ve ne versem yiyo:)yemeğe geçmesi 7.ayı bulmaz sebze püreleri vs alacak.ama bulsa bile "2 yaşına dek bebeklerin temel protein kalsiyum-fosfor ve en kolay kalori kaynağı süttür" dr.un verdiği listede yazıyor.genelde işe başlamak zorunda kalanlar 6 aydan önce ek gıdaya başlıyor galiba.ama yine de tercih tabii.bence bu yemek işi biraz da şans.

benm kızım şuan iki aylık ama 4 aylıkken bakıcıya bırakmak zorunda kalıcam işe başlıyorum çünkü.ben şimdiden düşünüyorum o kadarcık ben işteyken nasıl duracak diye.sizce bakıcıya sölesem de ek besine 4 aylıkken başlasak mı?çok erken gibi geliyor bana...

merhaba benim işe başlamak zorunda olan arkadaşlarım meyve suyuyla başladılar.ama ayrıntısını bilmiyorum doktoruna danış bence

Yazdığın listede yogurt vs gibi süt ürünleri var onların yerine ne yapıyorsun peki???

emzirdiğim için problem olmadığını söyledi allerji uzmanımız.6 hafta süt ürünü yasak sonra bakıcaz ben arada labne veriyorum onda yoğurt kadar reaksiyon vermiyor.ama genel olarak süt ve süt ürünü vermiyorum.keçi sütünü de sordum hiç bir anlamı yok dedi dr,%97 oranında inek sütüyle benzermiş.boşuna vermeyin dedi.

Kızlar benimki sadece yoğurt yiyo o da yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar. Onuda parmağımı batırıp veriyorup kaşığı kesinlikle ağzına sokmuyo. Meyvenin ne suyunu nede püresini yiyo. Offfffffff offff.

kızlar yardım lütfennn
Oğlum 6 aylık.Çorba konusunda çok zorlanıyoruz.Sebze çorbasını kesinlikle yediremiyorum.Zorlayınca da kusuyor.Dr kesinlikle blendır süzgeç yok dedi çatalla ezecekmişim.Ama yiyemiyor.2 yemek kaşığı zorla yediriyorum.Sadece tarhanayı yiyor onu da içinde pütür olmadığı için yediğini düşünüyorum.
Dün şehriye tavuk suyu ve havuçla çorba yaptım.Çok hafif blendırdan geçirdim yiyemedi.Tekrar blendırdan geçirdim yine yiyemedi.Ne yapacağımı şaşırdım.Ağzına ekmek içi verince çiğniyor.Ama pirinç de dahil olmak üzere çorbanın içindekileri yutamıyor.
Sizce ne yapmalıyım??????????

kızlar yardım lütfennn
Oğlum 6 aylık.Çorba konusunda çok zorlanıyoruz.Sebze çorbasını kesinlikle yediremiyorum.Zorlayınca da kusuyor.Dr kesinlikle blendır süzgeç yok dedi çatalla ezecekmişim.Ama yiyemiyor.2 yemek kaşığı zorla yediriyorum.Sadece tarhanayı yiyor onu da içinde pütür olmadığı için yediğini düşünüyorum.
Dün şehriye tavuk suyu ve havuçla çorba yaptım.Çok hafif blendırdan geçirdim yiyemedi.Tekrar blendırdan geçirdim yine yiyemedi.Ne yapacağımı şaşırdım.Ağzına ekmek içi verince çiğniyor.Ama pirinç de dahil olmak üzere çorbanın içindekileri yutamıyor.
Sizce ne yapmalıyım??????????

çorbanın içine ekmek içi doğrayıp biraz katılaştırıp versen .bize deblender kullanmayın dedi.ben çorbaları geçiriyorum blenderdan.kıymasını sonra ekliyorum.ya da ekmek içi doğruyoum.sebze pürelerini çatalla eziyorum.bence ekmek doğranmış blenderdan geçmiş çorbayla başlayıp yavaş yavaş katılaştırıp,pütürlere geçebilirsin.

kızlar ben de ek gıdalara çok zor geçtim. kızım beni kısa bir süre emdiği için fırsatım oldu ama çok kusuyordu bebeğim o yüzden hiçbir şey veremiyordum. meyve suyunu falan kusuyordu. ben ek gıdalara evvela hazır mamalarla(sebze çorbası, muhallebi) başlamıştım. bir de benim kızım tek başımızayken yemezdi de masada yemek yiyen olursa yahut etrafta bir kalabalık olursa yerdi. ben yoğurtla başlamıştım. sonra peşpeşe geldi, hiç elimi korkak alıştırmadım çorbalarına et koyup çektim balık verdim ne bulursam verdim. valla ben yerken gözümün içine bakıyor diye kıyamadım 3 tane burger king patatesi bile verdim 10 aylıkken. bayıla bayıla yedi.

bir de ben hep blendırdan geçirdim. el kadar bebek kimse kusura bakmasın çatalla ezilmiş patatesi biraz zor yer. tedirgin olmaya gerek yok, er ya da geç bebek kendi kendine alışıyor pütüre. alışamayan çok az bir yüzde. öğlen öğününde mesela hala çorbasını blendırdan şöyle bir geçiriyorum çünkü öyle yemesi kolay oluyor. kolay derken gene 1 saatimi harcıyorum. akşam, ara öğün ve sabah kahvaltılarında ben ne yiyosam koparıp veriyorum. bir sorun yaşamadım. 1 ay öncesine kadar meyve yemezdi mesela kızım, kahrolurdum hasta olacak diye ödüm kopardı. allaha şükür maşallah diyeyim korktuğum başıma gelmedi, akşamları meyve suyu sıkıp veriyorum içiyor. elma veriyorum ısıra ısıra yiyor.

demek istediğim her bebek aynı değildir. ben bu hatayı çok yaptım başkaları yapsın istemiyorum. kimisi löp löp yer eti bile yer kimisi en ufak pütürde kusar. bebeğinizi yedirirken içinizde huzursuzluk olunca o bebek o huzursuzluğu anlayıp yemiyor. kafanızı rahat tutun.

bir de ben hep blendırdan geçirdim. el kadar bebek kimse kusura bakmasın çatalla ezilmiş patatesi biraz zor yer.

her bebek aynı değildir ama el kara bebek yiyemez diye bişey yok benim oğlum löpür löpür yiyo cam rendeden geçirdiğim elmayı bile beğenmiyo illlaki pütürlü seviyo çatalla ezilmiş patates havuç kereviz kabak yada tüm bunların rendelenmiş ve haşlanmış olanlarını yiyor hemde hiç blenderden geçirmeden ilk bi kaç sefer zorlandı ama alıştı benim çevremde çok var 1 yaşına gelmişler ama hala blendersız yemiyolar çünkü alıştılarr elbetteki bebeğin yapısıyla alakalı ama birazda annelerde bitiyo iş

sözüm size değil ama kimse kusura bakmasın kolaylık olsun diye çayın içine herşeyi katıp karışırıyolar cocuk ne lezzeti alıyo ne püğtüre alışıyo ben peynirini yumurtasını ayrı veriyorum damak zevki gelişiyo farklı tat verdikçe hoşuna gidiyo

Back