Dun bir kaç araç beğendim bu hafta alacağız dedik diye kabuslar bende de başlıyor. Ben 1 seneden fazladır eşimle kullanıyorum,hep yanımda inanilmaz sakin bir insan en çok o teşvik etti ama benimde sizin gibi travmam var. Babami birinin arabayi insan gibi kullanmaması yuzunden kaybettim. Birinin günahına girmekten çok korkuyorum. Ama cocuk olmadan da bu işi halletmek istiyorum annem hamileyken bırakmış kullanmayı babami kaybedince hiç kullanmadı çok zorlandik yıllarca gece acile gideceksin taksi ara bul derdiyle. O yüzden çözmek istiyorum bu işi bir an once
Bakın araba kullanırken her zaman kaza riski var bu bir gerçek. Ama ne kadar dikkatli ve kurallara uygun hareket ederseniz,kurtarma şansınız o denli artar. Atıyorum sol şeritte 70-80 km hızla gitmek olmaz,sağdan ilerleyebilirsiniz bu hızla ancak yada ara sokakta 100 km hızla gidemezsiniz,yolunuza hayvan,çocuk çıkarsa kurtarma şansınız yine minimumda olur yada çarparsınız.
Kurallara uyarsanız uymayan birine de denk gelebilirsiniz ama dikkatliyseniz,ayna kontrolü yapıyorsanız yine bir şekilde kurtarırsınız.
Trafikte çok hata yapan insanlar genellikle sinyal kolunu kullanmayan,aynaya bakmayan,geçiş üstünlüğü kimde aldirmadan arabasina güvenip yola fırlayanlar(sanki herkes ona yol vermek zorundaymışçasina)oluyor genelde.
Benim 11 seneden fazla oldu ehliyetimi alalı,hemen çıktım trafiğe ki park etmeyi bile bilmiyordum,arabam manueldi dik yokuşta kalkamadım bir kez,inip arkamdaki araçtaki çocuğa rica etmiştim aracı kenara alırmısınız diye zira arkamda onlarca araç birikmişti,korna sesleri bir yandan. Neyse sagolsun aldi kenara bende trafik sakinleşince bir cesaret çıktım ordan,bastım gittim. Uzun süre o sokağa girmedim mesela. Benim dezavantajım kursta şimdi olduğu gibi eğitim verilmiyordu. Park bile yoktu sınavda dahi,kaldı ki eğitimde olacak.
Sonra arabamı tanımaya emek harcadım epey,kavrama noktasını kavradım,el freniyle kalkma vs çalıştım,deneye yanıla alıştım. Yokuşta da kalmadim ki o olaydan sonra büyuk korku olmuştu bende.
Uzun zamandır otomatik kullanıyorum ki bence büyük kolaylık,debriyaj -gaz-vites büyült,kücült olayı yok,tek yapman gereken aynalarından sagıni ,solunu ,arkanı önünü güzelce kontrol etmek,kurallara uyarak dikkatle kullanmak. Zamanla aracınızı tanıdıkça daha da pratik ve sürdürülebilir olacak sizin icin,ilk günlerde zorlansanızda ,zamanla oturacak.
Herkes araba kullanır,kullanabilir.
Sürüş konusunda kendinize güvenmiyorsanız ders alın ,eşiniz sakinse o da yardımcı olabilir ,sonrasında tek çıkarsınız.
Kolaylıklar dilerim