Araç kullanma korkum

Evet baya gerilmistim ehliyeti alırken de ama sarı hatam olmuştu sadece, tek seferde geçtim ama nasıl becerdim hayret ediyorum. Babama ilk soyledigimde inanmamisti herkes korkumu bildiği için imkansız gözüyle bakıyordu.

Ben sanırım kendi konfor alanimdan çıkmaktan çok korkuyorum. Beni zorlayan şeyler hemen beni geriyor heyecanlandırmak yerine. Anneme açtım konuyu, ben olsam fırsat gözüyle bakardım artık bunun üstüne git kendine güvenin gelir diyor. Ben böyle düşünemiyorum sanırım, gerçekten cesaretlendirilmeye ihtiyacım var.

Araç otomatik, özel iyi bir hoca araştırıp bunun üzerine gitmem gerekiyor, ilk maaşımı alınca hocayla derse başlayayım en iyisi. En azından para verdim deyip aşka gelirim belki 🥲
Anneniz haklı onu dinleyin.

Ayrıca araba kullanıyor olmanız işiniz için de avantaj olur. Ben kullanamam oraya buraya gidemem derseniz onlar için olumsuz bir durum olur bu.

Özel hocayla birkaç derse halledersiniz.

Yok öyle bir şart koymadılar ama benim cv de zaten ehliyetin olduğu yazıyor, bence tahmin etmediler bu kız kullanamaz diye düşünmediler. Ama ben bu korkumun üzerine gidip en azından otomatik araba kullanmak için ders almaya karar verdim.
Çünkü illa ki kullanmam gereken zamanlar olacak kendimi ezdirmeyeyim bu konuda, bir de gerekli ya yavaş da kullansam kötü da kullansam yapacam 😅
Çok sevindim. Otomatik araç kullanmak çok daha kolay, vitesti debriyajdı düşünmüyorsunuz, yokuş derdi yok, tamamen yola konsantre olabiliyorsunuz.

1 bucuk sene once 7 aylik hamileyken ehliyet aldim. Direksiyon calistigim surede ve ehliyeti aldiktan sorna kisa surede cok iyi arac kullaniyordum. Direksiyon sinavini tkete gectim. Hem de manuel. Defalarca trafige çıktım, uzun yola bile esimle donusumlu ciktim hem de karnim burnumdayken. Sonra dogurdum. Sezaryen agrilari vs bebegi arka koltukta birakmak istemememden dolayi bi muddet kullanmadim. 6. Haftamda falan ilk kez direksiyona gectim. Ay unutmus gibiyim dedim şakayla ve esim ciddiye aldi, arkada bebegin pusetiyle birlikte oturmak istemedi ve yanima oturmakta israrci oldu. Neyse sorun yok ben yine duzgunce kullandim aslinda. Ama yol bitip eve geldigimizde bebemi duzgun kilitlyemedigimizi iki buklum pusetin asagisina dogru yuvarlandigini gorduk, hem gulduk hem üzüldük. Eşime de kızdım. Sonraki denememde aklim arkada cocukta kaldi resmen ve bin kere stop etirdim. O gun son oldu resmen. 15 ay gecti uzeirnden bi daha direksyona gecemedim. Aglamak istiyorum bu durum karsisinda napicam bilemiyorum ya 🥲
Hamilelik stresiyle iyi bile almışsıniz. Ben olsam o zaman cesaret edemezdim heralde. Ama siz şehirlerarası yolda da kullanmissiniz bence yaparsınız ya, bebeği pusette güvenli oturttuktan sonra hicbirsey olmaz bebek var yazısı yapıştırın heryere.
Sizinki psikolojik benimki gibi aynı, muhtemeln iyi de kullaniyorsunuzdur ama çocuğu ordan oraya götürürken o kadar gerekli olacak ki. İyi ki almışım diyeceksiniz

Anneniz haklı onu dinleyin.

Ayrıca araba kullanıyor olmanız işiniz için de avantaj olur. Ben kullanamam oraya buraya gidemem derseniz onlar için olumsuz bir durum olur bu.

Özel hocayla birkaç derse halledersiniz.
Bende öyle düşündüm, kullanamam demiyim de soforlugum iyi değil, pek trafiğe çıkmadım, çok az kullandım derim. Ama ders oluyorum, gelistiricem der biraz da ağır giderek bu işi çözerim inşallah 🙏

Araba kullanmanın en önemli şartı arabayı kullanacağınıza inanmak kendine güvenmektir. İkinci şartı da yol bilgisi yani yolları-gideceğiniz yeri iyi bilmeniz gerekiyor. Düşünün hem kendinize güveniniz yok hem de nereye gideceğinizi tam bilmiyorsunuz/emin değilsiniz nasıl araba kullanmayı düşünüyorsunuz. Tamam harita programları da var hepimiz kullanıyoruz ama kafanızda gideceğiniz yönü çizmeniz gerekiyor. Bir de gözlem yeteneği çok önemli mesela ben eşimin yanında onun nasıl park ettiğini gözlemleyerek öğrendim kafamda olayı bitirdim yani.Son olarak arabanın da otomatik vites olması önemli yoksa gerçekten zor öğreniliyor:))

Araba kullanmanın en önemli şartı arabayı kullanacağınıza inanmak kendine güvenmektir. İkinci şartı da yol bilgisi yani yolları-gideceğiniz yeri iyi bilmeniz gerekiyor. Düşünün hem kendinize güveniniz yok hem de nereye gideceğinizi tam bilmiyorsunuz/emin değilsiniz nasıl araba kullanmayı düşünüyorsunuz. Tamam harita programları da var hepimiz kullanıyoruz ama kafanızda gideceğiniz yönü çizmeniz gerekiyor. Bir de gözlem yeteneği çok önemli mesela ben eşimin yanında onun nasıl park ettiğini gözlemleyerek öğrendim kafamda olayı bitirdim yani.Son olarak arabanın da otomatik vites olması önemli yoksa gerçekten zor öğreniliyor:))
Yön duygum da çok zayıftır, mecbur firmalara giderken haritalardan bakacağım.
Şehir icinde sadece derste kullanırım, amacım şirketin işleri için kullanıp sonrasında kendime güvenim gelince trafiğe çıkmak.

Sizi cok iyi anliyorum, ayni korku bende de var. Su yasima kadar (34) bir suru sey yaptim ama araba kullanmaktan korkuyorum. Kaza yapip birine zarar verecegim diye korkuyorum. Ehliyetimi TR den aldim, su an yurt disindayim burada ozel ders aliyorum. Ama kurallar cok kati, hic cesaretlendirmiyor kimse, surekli suraya bakmadin, sunu yapmadin fln dedikleri icin iyice cekiniyorum. En azindan Turkiye'de yaparsin, edersin diye gazliyorlar insani :KK70: Isin sakasi, trafik kurallarini, tabelari tekrar okuyun gozden gecirin, faydasi cok oluyor. Pratik yapmak da en onemlisi, zamanla pratikle olur diyor herkes. Bol sans size de bana da :)

YouTube da çok güzel videolar var. Dilek yazın videoları çok iyi. Güven veriyor. O diyordu ki ama bir hocayla ama yakınınızda ama tek 30 saat aktif araç kullanmadan kullanamıyorum demeyin. Gerçekten öyle. Tutun bir hoca. Sahibinden sitesinde uygun fiyatlı oluyor. 10 saat ders alın.. sonra ne korku kalır ne başka bir şey.

2009 yılında aldım ehliyetimi hiç korkmuyorum hele otomatik vites Manuel daha zor ama ben de manuel seviyorum çok korktuğunuz anlarda yakarsınız 4 lüleri 1 de 2 gidersin zaten bayan sürücü olunca 4 lüler yanınca kaçıyorlar merak etmeyin.😂😂Sanıldığı gibi korkulacak bir durum yok

Asıl otomatik vites zor aniden fren yerine gaza basarım korkusu var bende debriyajın gözünü seveyim 😂

Kızlar bugün yeni işe başladım, hayırlı olsununuzu alırım :KK76:
Sorun şu ki başladığım departmanda sanayi içinde tedarikçileri ziyaret etmem gereken durumlar olabilir, bir de sanayi içinde başka fabrika daha var bizim ekiptekiler arada oraya arabayla gidip geliyorlarmis.
Şirketin otomatik vites arabaları var, bugün anladım ki benim artık bu korkuyu aşmam gerekiyor ama eve geldiğimde ağladım. Hayatta çoğu şeyden korkmam ama araç kullanma konusunda aşırı ozguvensizim ve üzerine gitmeme rağmen koltuğa oturursam biliyorum ki dizlerim titreyecek, çok gerilecegim ve en önemlisi araba kullanmayı hiç sevmiyorum. Belki çoğu kişiye göre basit gelecek ama bir türlü asamiyorum kızlar çok gerginim napicam ben diyorum.
Manuel ehliyet aldım 4 sene önce ama nasıl aldım inan bilmiyorum şu anda sorsanız gaz fren nerde unuttum. Özel ders de almıştım kadın bı hocadan ama şu anda yine kullanamam. Hani insan kendini bilir ya yapamiycam duygusu aşırı yüksek. Benim sinir sistemimi etkileyecek kadar korkuyorum asla cesaretim yok. Acaba diyorum psikomotor becerim mi yok, üzerine gidip sonra daha da gerilip kendimi üzmek istemiyorum. 😢
Napicam bana tavsiye verin, işyerindekilere bunu söylesem kesin bana gülerler ya da bu kız bişey beceremiyor falan derler, özgüvenim ki yok acaba, kendimi kötü hissediyorum. Kardeşime falan söyledim saçmalama diyorlar kimse anlamıyor benim şu anki halimi ama ben kendimi biliyorum
Aynı şekilde kaygı bozukluğundan şikayetçiydim. Stres anında elim ayağım inanılmaz titrerdi. Psikiyatri veya kardiyolojiye görünürseniz kaygı durumunuz için antidepresan değil de vucudunuzu rahatlatacak ve kalp ritminizi düzenleyecek ilaç yazabilirler.

Ben manuel araba kullanıyorsam herkes araba kullanabilir 🤣 umutsuz olmaya gerek yok. Sakin olmak, ani hareketlerden kaçınmak çok önemli trafikte. Ayrıca herşey beynimizde bitiyor. Özel ders almakta çok fark ediyor.
Bazen tak diye direksiyonu önüne kırıyorlar,böyle anı hareketlere ani manevra yapmak şart oluyor

Abartısız sizin gibiydim, panik atak geçirecek gibi olurdum. Sonra biraz mecbur kaldım. Önce yakın derler sonra uzak yerler derken yavaş yavaş alıştım. Nefes egzersizi yaptım. Aman benden değerli mi, aman kimler kimler araba kullanıyor, erkekler araba kullanabiliyorsa ben hayli hayli kullanırım gazıyla yavaş yavaş alıştım. Eğer pratik yapabileceğiniz bi araba varsa her gün biraz yolu uzatarak pratik yapın. O ilk heyecan hemen geçmiyor ama alışıyor insan.

'Aman her şey olabilir, kaza da olabilir Allah kimsenin canına zeval vermesin' dediğim an bişeyleri aştım. Ben heyecan yapıyordum, altında kaza yapma korkusu yatıyormuş herhalde. Korkacaksın en başta heyecan da yapacaksın, normaldir. Tek çıkmaya çalış. Ve her çıktığında yolu biraz dolandır. Al kendini şehir değiştir değil dediğim şey, her defasında yolu az biraz uzat. Herkes öğreniyor, senin neyin eksik.

Yüksek hızlarda ani hareketler yaparsan takla atma riskin var.
Allah korusun,hız limitim şimdilik düşük ama mesela hız yapan birinin önünde tak diye ani fren yapan biri olunca ani fren mi yapmak lazım yoksa el frenini mi çekmek?
El frenini çekince de takla riski olur mu yani ?

X