Eat Stop Eat Diyeti ile Kilo Verme

EmmaAutumn

Saygı ve nezaket en büyük erdemlerdir
Kayıtlı Üye
21 Şubat 2014
968
287
43
Merhaba,
Brad Pilon tarafından yaratılan bu diyet, diğer birçok diyet gibi (örneğin 5:2 diyeti, su orucu diyeti, intermittent fasting vs) belli aralıklarla yemek yemeyerek alınan kalorinin azaltılması ve kalori açığı yaratılması yoluyla kilo verme esasına dayanıyor. Brad Pilon, haftada 2 kez oruç tutulmasını öneriyor, bu oruç 18, 24, 32 ya da 36 saatlik olabilir ama uygulanabilirlik açısından daha kolay olması nedeniyle 24 saatlik oruçları öneriyor. Günün hangi öğününde yemek yiyeceğinizi seçiyor ve ve bir sonraki gün aynı öğüne kadar su, çay, kahve ve kalorisiz içecekler haricinde hiçbir şey tüketmeyerek oruç tutuyorsunuz. Tabii, oruç sonrası öğünü "bir gün" gibi değil de "bir öğün" gibi yemeli ve kalori sınırını çok fazla aşmamalısınız.

Oruçla kilo verme konusunda farklı görüşler var. Bazılarına bakalım:
(Amerika ve İngiltere kaynaklı makalelerden okuduğum kadarıyla yazıyorum)

Şok diyetler, fasting vs sadece kas kaybına neden olur, yağ yakılmaz.
Hangi diyeti yaparsak yapalım belli bir oranda kas kaybı yaşanır. Ağırlık egzersizi yapan, protein alımına çok dikkat gösteren kişilerde bu kayıp nispeten daha az olsa da bu durumu tamamen engellemek mümkün değildir. Vücudun uzun vadeli enerji kaynağı her zaman yağdır ve vücudun yağ varken enerji kaynağı olarak kasları seçmesi, kasları yıkarken yağları koruması söz konusu değildir. Kas kaybı 1/7 ya da 1/6 oranında gerçekleşebilir (kişiden kişiye değişmekle birlikte), yani 6 kiloluk yağ yakarken 1 kilo kas ya da 7 kiloluk yağ yakarken 1 kiloluk kas da yıkılmış olur.

Uzun süre aç kalırsan ya da çok düşük kalorili diyet yaparsan vücuda kıtlık sinyali göndermiş olursun ve açlık moduna girer, kilo veremezsin.
Yapılan araştırmalara göre vücut, kullanabileceği yeterli yağ deposu kalmayana kadar açlık moduna girmez. Kadın vücudunun düzgün çalışabilmesi için 6-8 kilo arası vücut için gerekli bir yağ kütlesi vardır (yani fit bile olsanız kadınlık hormonlarının çalışabilmesi için vücutta bulunması gereken "essential -yani gerekli- yağ kütlesi miktarı bu) Ancak vücuttaki yağ depoları ciddi miktarda azaldığında vücut açlık moduna girer ve bir nevi kendi kendini yemeye, imha etmeye başlar (bilimsel terimler kullanmıyorum, daha anlaşılabilir olsun diye böyle anlatıyorum) Ama bu demek değildir ki kilo vermeye çalışna yağ yüzdesi fazla kişilerin diyet süresince metabolizması yavaşlamaz. Elbette yavaşlar, az yendiği sürece 1-2 haftalık sürecin ardından vücut metabolizmasını yavaşlatarak duruma adapte olmaya çalışır ama kalori açığı olduğu sürece yağlar yanmaya devam eder ve tabii siz de kilo vermeye devam edersiniz. Tek fark, ilk 1-2 haftada olduğu gibi hızlı bir düşüş söz konusu olmaz, artık yavaşlayan bir tempoya girilmiştir.

1 kilo yağ yakmak için kaç kalori harcaman gerekir?
İnternete baktığınızda bu konuda farklı rakamların verildiğini görürsünüz, kimi yerde 6800 kalori der, kimisi 7000, kimisi 7716... ABD'de 14 obez kadın ve erkek üzerinde yapılan deneyde, tüm deneklerin vücutlarının farklı yerlerinden yağ dokuları alınmış ve yapılan inceleme sonucunda her yağ hücresinin farklı miktarda enerji depolama kapasitesinin olduğu görülmüş. Bazı yağ hücrelerinin sadece %87'lik bir kısmı lipid iken (yani yağ) bazılarının ise %72'lik kısmı lipid imiş. Bu demektir ki bir yağ hücresi sadece yağdan değil, yağın yanı sıra su, protein ve diğer bileşenlerden de oluşuyor. Buna göre 1 kilo yağ vermek için gereken enerji hücreye göre 6000 kalori ile 7800 kalori arasında değişebilmekte.

Orucun faydası nedir?
İllaki oruç tutmak gerekmez, uzun süre yemek yememek (ortalama 20-24 saat diyelim) vücuttaki glukagon ve leptin hormonlarının aktif hale gelmesine izin veriyor ve böylece vücut yağ hücrelerini enerji olarak kullanma imkanı buluyor. Karatay diyeti yapanlar bilir, Canan Hoca da öğünler arasında uzun zaman aralıklarının olmasını tavsiye eder (6-8 saat) Mantık aslında aynıdır. Ama yapılan araştırmalara göre vücudun insülin hormonuna duyarlı olabilmesi için en az 14 saatlik bir açlık gerekmektedir. Bildiğiniz gibi biz sürekli ve sık aralıklarla yediğimiz için bir süre sonra hücrelerde bulunan ve kandaki insülini tanıyarak enerji üretilmesi için hücre içine almakla görevli reseptörler (alıcılar) bir süre sonra duyarsız hale geliyor ve insülin direnci dediğimiz metabolik sendrom ortaya çıkıyor. Yani kanınızda enerji dönüştürülebilecek bir sürü enerji kaynağı varken bunu kullanamadığımız için tekrar acıkıyor ve daha çok yiyoruz, tabi onları kullanamadığımız için depolanıyor ve yağa dönüşüyorlar.

Uzun süren açlık süreleri kimler için uygundur?
Sağlıklı olan herkes için uygundur, kronik hastalığı olanlar, metabolik sendromu olanlar doktor önerisi/gözetimi olmadan yapmamalıdır.



Bunlar uzun süredir okuduğum makalelerden derlediğim bilgiler arkadaşlar. Farklı diyetleri bizzat kendi üzerinde denemiş biri olarak bu yöntemin aklıma yattığını söyleyebilirim. Tabi benim yaptığım diyet birebir bu değil, ben kendime göre değişiklikler yaptım, kendimi nasıl rahat ve sağlıklı hissediyorsam o şekilde devam ediyorum. Bence her şeyin temeli vücudumuzu ve verdiği sinyalleri iyi dinlemek, birimize uygun olan bir diyet, bir diğerimize uygun olmayabilir.


Aslında okurken o kadar çok not almışım ki, hepsini yazmaya kalksam yaz yaz bitmez Bir sürü detay-bilgi var dikkatimi çeken ve sizlerle paylaşmak istediğim. Sanırım kadın forumu olduğu için daha yüzeysel paylaşımlarda bulunuyoruz ve diyet yaparken aslında bilimsel bir arkaplan sunma gereği duymuyoruz ama belki benim gibi meraklı olanlarınız vardır, bu başlık altında paylaşımda bulunuruz :)


Ben Eylül ayının başına kadar planımı hazırladım. Eylül ayından sonra tekrar revize edicem duruma göre. Gün be gün burada gelişmeleri paylaşacağım, tartıldığım günlerin yanına da kilo bilgimi gireceğim.

Sevgiler.


30 Haziran √
1 Temmuz √

2 Temmuz
3 Temmuz
4 Temmuz
5 Temmuz
6 Temmuz
7 Temmuz
8 Temmuz
9 Temmuz
10 Temmuz
11 Temmuz
12 Temmuz
13 Temmuz
14 Temmuz
15 Temmuz
16 Temmuz
17 Temmuz
18 Temmuz
19 Temmuz
20 Temmuz
21 Temmuz
22 Temmuz
23 Temmuz
24 Temmuz
25 Temmuz
26 Temmuz
27 Temmuz
28 Temmuz
29 Temmuz
30 Temmuz
31 Temmuz
1 Ağustos
2
Ağustos
3 Ağustos
4 Ağustos
5 Ağustos
6 Ağustos
7 Ağustos
8 Ağustos
9 Ağustos
10 Ağustos
11 Ağustos
12 Ağustos
13 Ağustos
14 Ağustos
15 Ağustos
16 Ağustos
17 Ağustos
18 Ağustos
19 Ağustos
20 Ağustos
21 Ağustos
22 Ağustos
23 Ağustos
24 Ağustos
25 Ağustos
26 Ağustos
27 Ağustos
28 Ağustos
29 Ağustos
30 Ağustos
31 Ağustos



 
Son düzenleme:
Biliyorsun ben de tek öğün besleniyorum :) ve uzun bir süre de (aralarda kaçamaklar olabilir ailemin yanında olduğum zamanlarda vs...) kaçamaklar dışında bunu uygulamayı planlıyorum. Ben de gelişimimi buraya yazarım :) Ben de gerçekten gün boyu ne yemek yapsam, ne yesem, ne yememeliyim diye düşünürken kendimi yiyor buluyordum. Sürekli yemek düşünmek beni kötü etkiliyordu ve sürekli şimdi nasıl bir sağlıklı atıştırma yapsam modundaydım. Şimdi ise günde tek öğün yeyince yemek düşünmüyorum. Ve gerçekten açlık o kadar da rahatsız etmiyor. Ben büyük bir tek öğünle beslenmeye karar verdim bundan sonra (karbo-pro-yağ oranlarına dikkat ederek 1000 kalori civarı). Zaten kahvaltı alışkanlığının 100-200 yıllık bir geçmişi var, ondan önce kahvaltı diye bir olay yokmuş. Eski tarihleri anlatan filmlerde belki fark edersiniz, kimse kahvaltı yapmaz. Akşamları bir ziyafet olur, orada peyniri de olur, eti de olur, sütü de olur meyvesi tatlısı da olur. Bana bu tip bir beslenme çok daha mantıklı geliyor. Tek öğün, sağlam öğün.

Ben de gelişmeleri paylaşacağım canım sana da kolay gelsin
 
Çok aciklsyici olmuş teşekkürler ve basarilar

Çok teşekkür ederim.


Çok teşekkür ederim Esra.

Sen de benim gibisin yani, sadece akşam yemek yiyenlerden :)

Şu ana kadar nasıl sonuç aldın, kaç kilo verdin?

Ben henüz çok başlarda olduğum için "şu kadar kilo verdim" diyemiyorum, zamnala o da olacak inşallah.

Burada deneyimlerini paylaşırsan çok memnun olurum, deneyim ve bilgiden daha değerli bir şey yok, hele ki kilo verme konusunda :)
 

Tatlım ben başlayalı da 4 gün oldu. En son cuma tartılıp başlamıştım. Yine cuma günü ilk sonuçlarım belli olacak bakalım. Ben hep paylaşırım sen de paylaş sonuçlara göre şekillendiririz, dediğin gibi en değerli şey deneyim :)
 

Heyecanla bekliyorum sonuçları :)


Bugün oruca saat 21'de başladım, sahura kadar su içmeye devam edicem, sahurdan iftara kadar dry fast -yani susuz şekilde- devam edicem, yarın akşam 21'de normal bir akşam yemeği yiyeceğim.
 
Emma canım nasıl gidiyor tek öğün durumun?

Ben bugün tartıldım hayatım tam bir hafta oldu intermittent fastinge başlayalı. Sadece akşamları yiyorum biliyorsun. Yaklaşık 800-900 kalori filan alıyorum ve karbonhidrat-protein-yağ dengesini elimden geldiğimce ayarlamaya çalışıyorum. Bu hafta kaçamak yaptığım bir gün de oldu, o gün akşam baya tatlı, simit filan yedim karbonhidrat ağırlıklı oldu Ama sadece bir gün kaçırdım ve yine de oruç durumunu bozmadım, her gün 8buçuk, 10 buçuk arası dışında hiçbir şey yemedim.

Sonuç, geçen cuma 51,0 kiloydum, bugün ise 50,5 çıktım. Benim için 500 gram çok iyi bir kayıp. Hem kilonun yüzdesine göre iyi bir oran, hem de ben genelde çok yavaş veriyorum... O yüzden ben çok memnun kaldığımı söylemeliyim canım :)

Umarım senin de iyi gidiyordur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…