• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

“Durumunuzu tasvip etmiyorum, sizi muayene etmem!”

parkon

bence bitti
Kayıtlı Üye
8 Haziran 2009
14.782
11.186
823
Devlet hastanesinde ayrımcılık iddiası... Prof.Dr. Reşat Belger Göz Eğitim Araştırma Hastanesi'ne giderek muayene olmak isteyen trans kadının, kadın doktor tarafından 'Durumunuzu tasvip etmiyorum' diyerek geri gönderildiği ileri sürüldü. İşte hastanın ağzından yaşananlar...

31 Mart günü Sabah 11.30 dolaylarında Beyoğlu İlçesi Prof.Dr. Reşat Belger Göz eğitimAraştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ünitesi'nin yönlendirmesi ile Kadın Doğum Servisine muayene olmak için giden bir Trans kadın, cinsel kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğradı ve sağlık hakkına erişimi doktor tarafından engellendi.

Bir buçuk ay önce özel bir hastanede cinsiyet geçiş ameliyatı olan H.Ç, ilaçlarını yazdırmak için hastanenin Genel Cerrahi Servisine gittiğini; Genel Cerrahi Uzmanı'nın tavsiyesi üzerine diğer ilaçlarını yazdırmak için Kadın Doğum Servisi'ne de başvurduğunu ifade etti.
Görüştüğü Kadın Doğum Uzmanı'na özel bir hastanede cinsiyet geçiş ameliyatı olduğunu, sigortalı olduğu için devlet hastanesinde muayene olup ilaçlarını yazdırmak istediğini belirten H.Ç; cinsiyet geçiş ameliyatı olurken faydalanamadığı sağlık sigortasından, hiç olmazsa ilaçlar için faydalanmak istediğini söyledi. H.Ç. bunun üzerine yaşadıklarını özetle şöyle anlattı:
“Genel Cerrahi Uzmanı ilaçların bazılarını Kadın Doğum Uzmanı'nın yazabileceğini, bu nedenle kadın doğum servisine kayıt yaptırmam gerektiğini söyledi. Ben de Hastanenin Kadın Doğum Uzmanı F.H’ye muayene olmak için kayıt oldum ve odasına gittim.
Bir buçuk ay önce cinsiyet geçiş ameliyatı olduğumu ve 6 aylık ilaç tedavim için gerekli ilaçları yazdırmak istediğimi söyledim. Kendisine SSK’lı olduğumu belirtip bundan faydalanmak istediğimi ilettim.

Aramızda geçen konuşma aynen şöyle gelişti:

Dr. F. H: “ Benim uzmanlık alanımda değil, ben sizi muayene etmem.
H.Ç: Neden ama siz kadın doğum uzmanısınız..
Dr. F.H: Muayene etmeden ilaç yazamam.
H.Ç: Muayene edin o zaman. Bakın benim yaralarım var, ona göre ilaç yazın.
Dr. F. H: Siz erkeksiniz, ben sizin durumunuzu tasvip etmiyorum, sizi muayene etmem.
H.Ç: Ama ben mahkeme kararıyla ameliyat oldum. Ben bir trans kadınım ve sizin buna hakkınız yok! İnsanların dinine, cinsel kimliğine, ırkına göre muayene edemezsiniz! Siz bir doktorsunuz ve bende herkes gibi sizi gelen bir hastayım. Bana ayrımcılık yapmaya hakkınız yok. Sizi şikayet edeceğim.
Dr. F.H Naaparsan yap! Git istediğin yere şikâyet et.
H.Ç: Bunu yanınıza bırakmıycam..Bunun hesabını vereceksiniz. İsminiz neydi sizin?
Dr. F.H: Adım F.H, yaz git istediğin yere şikâyet et.
Konuyla ilgili yasal işlem başlatabilmek için en az bir tanığa ihtiyacı olan H.Ç, aynı gün öğleden sonra arkadaşıyla tekrar hastaneye gidip muayene olmak istediğini ve yine aynı tepkiyle karşılaştığını söyledi. H.Ç, bunun üzerine olayı SPoD Avukat Ağı’na danışarak bir tutanak tutturduğunu ve dava açacaklarını belirtti.
Davayı SPoD Avukat Ağı takip edecek.
Milliyet

doktor saçmalamış hasta seçme gibi bir lüksü yok

hasta şikayetçi olmakta haklı umarım lehine bir sonuç alır

Haklı bir tarafı yok doktorun. Trans da olsa o bir insaan ve tc vatandaşı dr de tv dokturu ve hipokrat yemini etmiş bir zat. Doktor bakmak zorundaa. Kafasına göre insan seçemez. O maaşı ne diye alıyo devletten. Senin benim vergilerimle alıyo. Benim devletimin insanının kimlik rengi ne olursa olsun memur kayıtsız şartsız hizmet vermek zorunda. Yada yapmasın bu işi arkadaşım

Durumunuzu tasvip etmiyorum ne ya muayene edip ilaç yazıp yolliycaksin alt tarafı eline mi yapisir insani rezil etmeye hakki yok ki hasta hastadır. Tamam bi bakıma kadın doğuma bi erkek geliyo muayene etmek saçma olabilir ama bu isin formalitesi zaten önemli olan ilaçlar. Kimse kimseyi tercihleri yüzünden bazı haklarından mahrum birakamaz

bu doktor kadınmı erkekmi?
eğer kadınsa adı üstünda kadın doğum,ben tek kadınları muayene ediyorum
o yüzden bu mesleği seçtim diye bi mantık ta olabilir
o yüzden yadırgamıyorum
ama bu diğer branşlar olursa tabikide bakmak zorunda
zaten doktor günah münah ayırımı yapamaz.

bu doktor kadınmı erkekmi?
eğer kadınsa adı üstünda kadın doğum,ben tek kadınları muayene ediyorum
o yüzden bu mesleği seçtim diye bi mantık ta olabilir
o yüzden yadırgamıyorum
ama bu diğer branşlar olursa tabikide bakmak zorunda
zaten doktor günah münah ayırımı yapamaz.

Bir doktorun kendi branşına girmeyen bir hastayı muayene etmek istememesi normal karşılanabilir ancak burada genel cerrahiden o alana girdiği için kadın doğuma sevk edilmiş bir hasta söz konusu. Demek ki onun alanına giriyor. Kaldı ki bir doktorun ben erkek hasta görmek istemediğim için kadın doğum uzmanı oldum demesi çok hastalıklı bir düşünce bence. Ayrıca doktorlar hem öğrenciliklerinde hem stajyerlik dönemlerinde her bölüme girip her türlü hastayı görüyorlar. Doktor olmayacaktı o zaman. Savunulacak hiçbir tarafı yok bana kalırsa. :KK14:

Bir doktorun kendi branşına girmeyen bir hastayı muayene etmek istememesi normal karşılanabilir ancak burada genel cerrahiden o alana girdiği için kadın doğuma sevk edilmiş bir hasta söz konusu. Demek ki onun alanına giriyor. Kaldı ki bir doktorun ben erkek hasta görmek istemediğim için kadın doğum uzmanı oldum demesi çok hastalıklı bir düşünce bence. Ayrıca doktorlar hem öğrenciliklerinde hem stajyerlik dönemlerinde her bölüme girip her türlü hastayı görüyorlar. Doktor olmayacaktı o zaman. Savunulacak hiçbir tarafı yok bana kalırsa. :KK14:

önceden her bölüme girmiş olması şimdiki branşını etkileyemezki
herkesin düşüncesi farklı işte,sen savunmazsın,ben savunurum
ama yinede ikilemdeyim.

Hiçbir doktorun bir hastaya durumunu tasvip etmiyorum deyip onu muayene etmeme gibi bir lüksü yoktur. Tasvip etmeyebilirsin, ama bu senin görevin yapmak zorundasın. Doktorun hasta seçtiği nerede görülmüş?
yaralarım var demiş muayne edip ilacı yazmak zorunda.her kim olursa olsun:KK12:

önceden her bölüme girmiş olması şimdiki branşını etkileyemezki
herkesin düşüncesi farklı işte,sen savunmazsın,ben savunurum
ama yinede ikilemdeyim.
Branşından bağımsız olarak her doktor öncelikle doktordur bunu da unutmamak lazım. Zira Hipokrat yemini TUS'dan önce ediliyor. Her neyse sizinle tartışıyorum gibi bir hava oluştu sanki, yanlış anlaşılmasın. İyi günler. :KK51:

Biz kadınlarda kadın doğumcuyu kadın seçebiliyoruz ama ameliyat sırasında ekipde erkekler oluyor sonuçta hepsi birden çalışıyorlar erkekler kadınlar doktorun hasta seçme lüksü olmamalı saygızıslık olmadıysa yaşanmadıysa arada bilemeyiz.. Üstelik başka türlü ayrımcılık yapan ve kötü davranan aşağalayan doktorlar da var.. Doktoru aşağılayıp ilacı yazmak zorundasın diyen hastada .. Kim haklı orada olmadığımız için bilemeyiz..

Doktorun açıklamasını merak ediyorum, yaşam şeklini tasvip etmediği için mi reddetti hastayı yoksa gerçekten erkekten kadına dönüştüğünden dolayı bu konuya vakıf olmadığı için mi muayene etmedi.... ikisinin arasında çok fark var...

Doktorların bir tek hakaret, siddet vb sebeple muayeneden cekilme hakkı var benim bildigim, böyle kafalarına göre hasta secimi yapamıyorlar.

Back