Medesam, duydum seni geldim bak :) İyi insan mıyım yoksa diğer atasözümü bilemedim ama
Kızlar, ben sabah tiroidim için doktoruma gittim gitmişken de dukanla ilgili ne kadar tahlil varsa karaciğer, böbrek, kolesterol vs. hepicini yaptırdım.
Sadece kolesterolüm sınırın biraz üzerinde bu da tiroidle ilgili zaten (aşağıda açıklama) onun haricinde bütün tahlillerim gayet iyi, tabiki tiroidim max 4 olması gereken değer
32 :))) Bunun da dukancımla ilgisi yok, bu tsh la kilom sabit ya ben şükretmiyim de ne yapayım
Size azıcık hastalığımı yazayım
Hipotiroidinin en sık rastlanan belirtileri arasında şunları sayıyor:
Yorgunluk, halsizlik, soğuğa tahammülsüzlük, mutsuzluk, isteksizlik, kilo artışı, kabızlık, saç dökülmesi, kas ve eklem ağrıları, ses kalınlaşması, adet düzensizlikleri.
HIPERTROİDİ NELERE YOL AÇAR?
Kalbin ritmini bozuyor: Hipotiroidinin başlangıç döneminde tansiyon yükselmesi (özellikle küçük tansiyon), kalp hızında azalma görülebilirken ileri dönemlerde kalp ritm bozuklukları, kalp yetmezliği, kalp damar hastalıkları da ortaya çıkabiliyor.
Kabızlık yapıyor: Özellikle kabızlık sık görülüyor. Ancak şişkinlik, hazımsızlık da görülen yakınmalar arasında yer alıyor.
Böbrekler suyu atamıyor: Böbreğin vücuttaki suyu atması yavaşlıyor ve ödem oluşuyor. Aynca toksik maddelerin vücuttan atılması da zorlaşabiliyor.
Uykuda solunum duruyor: Özellikle tedavi edilmemiş, ilerlemiş hipotiroidik hastalarda solunum yavaşlıyor, derinliği azalıyor ve normalde kanda oksijen azalmasına ya da karbondioksit yükselmesine verilen etkin cevap bozuluyor.
Kas krampları ve güçsüzlük: Kas ve iskelet sistemi hipotiroididen oldukça fazla etkileniyor. Kas krampları, kas güçsüzlüğü bazen ilk bulgular olabiliyor.
Cilt kuruyor, kalınlaşıyor, kaşınıyor: Cilt kuruması, geçmeyen kaşıntılar, ciltte kalınlaşma görülüyor. İleri dönemlerde ise karoten maddesinin birikimi sonucu ciltte sararma ortaya çıkabiliyor.
ZİHİNSEL GERGİNLİK Hipotirodi sperm üretimini bozuyor: Hipotiroidi östrojen oluşumunda dolayısıyla da kadında yumurtlamayı sağlayan diğer hormonların salgılanmasında bozukluğa yol açabiliyor ve sonuçta sağlıklı yumurtlamanın olmadığı adetler oluşuyor. Erkeklerde ise sperm üretimi ve kalitesi bozulabiliyor. Erkek ve kadındaki bu da kısırlığa yol açabiliyor.
Çocuklarda büyümeye engel oluyor: Hipotiroidi varlığı bebek ve çocuklarda gelişme geriliğine yol açıyor. Aynca tiroid hormonları beyin gelişiminde çok önemli olduğundan bu hormonların eksikliği zihinsel gerilik, anlama güçlüğü, geç öğrenme durumlarına neden olabiliyor.
Metabolizmayı yavaşlatıyor: Metabolizmanın yavaşlaması sonucu enerji üretiminin azalması, hipotiroidinin yarattığı kansızlığın olması üşümeye yol açıyor.
Kötü kolesterolü yükseltiyor: Kan kolesterol düzeyi hipotıroidi de artıyor. LDL kolesterolün artması damar hastalıklarına zemin hazırlıyor, koroner kalp hastalığı oluşumunu artırıyor, kalp krizini tetikliyor.
Şişmanlığa yol açıyor: Hipotiroidi metabolizmayı yavaşlatması ve hastaların, yorgunluk, halsizlik, kas ağrıları gibi nedenlerle aktiviterinin azalması sonucunda kilo artışı olabiliyor.
Bu arada yazmaya 16.57 de başladım ama ancak bitiriyorum, alıntılarımla bilahare geleceğim. Şimdilik hepinizi öpüyorum