selamlar ssoleil senin dedigin adreste bu diyetler basta dukan ve onu elestiren baska bir diyetisyenin diyetleri zararli mi degil mi diye dergiye konu olduklarinin haberi var altta da bir video var, derginin editoru neden bu konuyu ele aldiklarini soyluyor, bu konunun cok tartismali oldugunu cunku bazi temel gidalarin diyet disinda kaldigi, bazi kilo verenlerin 1 ila 5 yil icinde tekrar kilo aldigi vs gibi tartisma konulari oldugu icin dergide bu hafrta bu islenicek diyor,derginin konu ile ilgili sayfasinin linkini de fransizca bilenler icin yolluyorum
La méthode Dukan : une diète carnivore - Société - Nouvelobs.com kisaca tercume etmek gerekirse soyle diyor:
dukan diyeti
Avantajlari; ilk haftadan gozle gorulur bir kilo kaybi, istedigin saatte istedigin kadar protein tuketme ozgurlugu, bir cok menu yaratma imkani ve spora verilen onem
olumsuz yanlari: atak evresi cok zor, asiri protein alimi bobrekleri yoruyor, sebze ve meyvelerin eksikligi, vitamin ve mineral eksikligi, kabizlik, yorgunluk hissi, seker eksikligi, buyuk bir disiplin gerektirmesi cunku geri almamak cin uzun sure yapmak gerekiyor yoksa baslangictan daha cok alirsiniz,
(bence bu son cumle sabitleme evresine atif yapiyor)
gida guvenligi ve saglikli beslenme konseyinin diyete bakisi: dukanin onerdigi rejimde alinan protein miktari gunluk ihtiyacin 3-4 kati fazla iken lifli gidalar ilk iki etapta normal ihtiyacin 10da biri, gunluk tuz kullaini dunya saglik orgutunun onerdiginden fazla, dolayisi ile damarlarda basinc artiyor, kalp ve damar hastaliklarini tetikleyebilir, son olarak C vitamini eksikligi soz konusu
Dr DUKAN'in cevabi: "konseyin raporunun aksine, ben hastalarima mumkun oldugunca az tuzlu yemelerini oneriyorum, yine eksikliginden bahsedilen lifleri yulaf kepegi ve iki gunde bir yenilen sinirsiz sebzelerle tamamliyoruz, yaglara gelince sadece az yagli etlere izin veriyorum ve son olarak ben tum omur boyu surecek bir saglikli beslenme sunan tek doktorum, insanlarin motive olmasi icin basta boyle bir sey gerekiyor."
sizlere sitedeki haberi tercume ettim ancak tahmin ediyorum ki derginin kendisinde daha detayli bilgiler vardir, donunce bir goz atip yazarim yine, internet sitesinde sadece bunlar yayinlanmis
bizler de bunlari biliyoruz arada vitamin destegi ya da kacamaklar yapiyoruz zaten, ben kan tahlilimi de yaptirdiktan snra bu diyetin sagliksiz olmadiginin altina imzami atmaya hazirim:) herkese kolayliklar diliyorum