- 22 Aralık 2006
- 1.977
- 6
- Konu Sahibi kalemkitap2
- #1
Resmi işlemlere başlamadan önce nasıl bir düğün istediğinizin kesinleşmiş olması gerekir. Çünkü bu özel günde her etap birbirini aksamadan izlemelidir. Nikahın tarihi ve saati de düğün davetine bağlıdır. Nikahınızın davetin verileceği yerde mi, yoksa nikah salonunda mı kıyılacağı konusunda karar verin. Eğer nikah salonunda kıyılacaksa hangisi olacağını belirleyin. Çünkü nikahınız davetin verileceği yerde olacaksa başvuru sırasında yetkililere bu adresin de verilmesi gerekiyor. Böyle bir durumda ayrı bir ücret ödemeniz lazım. Ancak farklı bir işlem yaptırmanız istenmiyor.
Nikah yerini belirledikten sonra başvuru için gerekli evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. İstenilen evraklar aşağı yukarı aynı olsa da şehirlere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin İstanbul' da eşinizin ve sizin 6' şar adet renkli fotoğrafı, nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri, ikametgah belgeleri ve nüfus kayıt örnekleri tamamlanması gereken belgeler arasında. Ankara' da ise belediyeden eşiniz ve kendiniz için alacağınız beyannameleri doldurmanız ve 3' er adet renkli fotoğraf, nüfus cüzdan asılları ve fotokopileri, nüfus kayıt örnekleri, 2 adet posta pulu ve zarfı ile müracaat etmeniz gerekiyor. Son anda aksaklık olmaması için gerekli evrakları nikah tarihi alacağınız nikah salonundan öğrenmenizde fayda var. Bunun dışında nikah dairesinde size verilecek evlilik beyannamesini de doldurmanız gerekiyor.
Başvurunuzu hafta içi her gün, saat 08.30 ile 11.00 arası yapabilirsiniz. Eğer belirlediğiniz tarih ve saatte başka nikah yoksa, nikah işlemleriniz başvurur başvurmaz tamamlanıyor.
Eğer nikahınızı bağlı bulunduğunuz ilçe dışında bir nikah salonuna kıydırmak isterseniz, ilk önce kendi ilçenizin nikah salonuna başvurmanız ve oradan bir sevk kağıdı almanız gerekiyor. Daha sonra bu sevk kağıdı ve başvuru için gerekli evraklarla istediğiniz nikah salonuna başvurabilirsiniz.
YABANCI UYRUKLULARIN ilk önce bulundukları şehirdeki konsolosluklardan bekarlık belgelerini almaları, bunu valilikteki Vilayet Hukuk İşleri Bürosu'ndan onaylatıp 3 adet fotokopi çektirmeleri gerekiyor. Pasaportlarını yeminli tercüme bürosunda tercüme ettirip noterden onaylatılması ve bütün bu evraklarla başvurulması gerekiyor. Bunun dışında başvuru sırasında pasaportun aslının ve 2 adet fotokopisinin de bulunması koşulu var.
Resmi işlemler evlendikten sonra da sona ermiyor. Bir kısmını siz, bir kısmını da nikah dairesi gerçekleştiriyor. Nikah dairesi, bağlı olduğunuz nüfus dairelerine yeni medeni durumunuzu bildiriyor. Size de, evlilik cüzdanınızı yanınıza alarak nüfus cüzdanlarınızı yeniletmek kalıyor.
DÜĞÜNE HAZIRLIK TAKVİMİ :
Evet büyük gün kararlaştırıldı ve geri sayım başladı. Şimdi hiç telaşa kapılmadan not defterinizi elinize alın ve hazırlıklarınıza başlayın.
BEŞ AY ÖNCE :
Ailelerinizle beraber sade ve samimi bir düğün mü, yoksa görkemli bir tören mi isteyip istemediğinize karar verin.
Eğer düğün daveti verecekseniz, şeklini belirleyin. Nikahınız davetin verildiği salonda mı kıyılacak, yoksa evlendirme dairesinde kıyılacak nikahtan sonra mı davet vereceksiniz. Düğün daveti yemekli mi, yoksa açık büfe yada kokteyl şeklinde mi olacak? Bunlara karar verirken nikahın tarihini ve saatini de belirleyin. Saat belirlerken nikahın ve davetin şeklini unutmayın. Örneğin; düğün davetiniz öğleden sonra bir kokteyl şeklinde olacaksa, nikah saati sabah olmalıdır.
Davetli sayısının ve ayırdığınız bütçenin %20 aşılabileceğini öngörün.
Düğünü yapacağınız yeri belirleyin ve rezervasyonunuzu yaptırın.
Ve hazırlıkların en keyiflisinde sıra. Gelinlik seçimi. Gelinliğinize karar vermek için modellere şimdiden göz atmaya başlayın ki, siparişine 2 yada 3 ay ayırabilesiniz.
DÖRT AY ÖNCE :
Davetlilerin listesini hazırlayın
Vereceğiniz davet için birkaç organizasyon ve catering firmasıyla görüşün. Karşılaştırma yaparak isteklerinize ve bütçenize uygun firmayı belirleyin.
ÜÇ AY ÖNCE :
Davetiyelerinizin şeklini ve adedini belirleyin. Düğünden altı hafta önce elinizde olacak şekilde sipariş edin. Adedi belirlerken her aileye bir adet davetiye gideceğini unutmayın.
Damadın kostümünü belirleyin.
Eğer bir organizasyon şirketinden yardım almayacaksanız fotoğraf ve video çekimi yapan, araba kiralayan şirketlerle bağlantıya geçin.
Düğün davetiniz yemekli olacaksa mönünüzü belirleyin. Düğün pastanız daveti vereceğiniz yer tarafından hazırlanmıyorsa, siparişinizi verin.
Balayınızı ayarlayın ve rezervasyonunuzu yaptırın. Yurtdışına çıkacaksanız vizelerinizi ve pasaportlarınızı hazırlayın.
BİR AY ÖNCE :
Davetiyelerinizi dağıtmaya başlayın. Şehir dışındaki konuklarınıza öncelik tanıyın.
Konuk listenizi kontrol edin ve organizasyon şirketini gelecek konuk sayısından haberdar edin.
Şapka, eldiven, ayakkabı gibi aksesuarlarınızı satın alın. Düğün günü daha rahat etmek için ayakkabılarınızı bir gün önceden deneyin.
Duvağınızla birlikte kuaförünüze gidin ve saç modelinize karar verin.
Cilt bakımınızı yaptırın ve makyajınızı deneyin.
Nikah şahitlerinizi belirleyin ve bunu kendilerine bildirin.
ONBEŞ GÜN ÖNCE :
Gelin çiçeğini sipariş edin.
Organizasyonu tekrar gözden geçirin ve görev dağılımlarını kontrol edin.
Davetinizin yemekli yapılacaksa oturma planını çıkartın ve masa kartlarını hazırlatın.
BİR HAFTA ÖNCE :
Yüzüklerinizi kuyumcudan alın.
Gelinliğinizin tüm detaylarını son kez gözden geçirin.
Balayı için bavullarınızı hazırlayın.
Vücut ve cilt bakımınızı yaptırın.
Damadın da kıyafetini son kez gözden geçirin.
EVLİLİK LİSTESİ :
Bir oda dolusu kahve fincanıyla karşı karşıya kalmamanın en ideal çözümü, bir evlilik listesi hazırlamaktır. Böylece hem tüm hediyeler zevkinize uygun olur, hem de dostlarınız hediye seçme sıkıntısından kurtulmuş olur.
Evlilik listenizi oluşturmadan önce kendinize doğru soruları sormanız gerekiyor. Yeni yuvanızın büyüklüğü ve şekli nasıl olacak? Onu modern mi, klasik mi döşemeyi düşünüyorsunuz? Hangi renkler hakim olacak?
İlk önce günlük kullanılacak malzemeleri düşünün; tabaklar, bardaklar, tencereler, örtüler, vazolar ... Bu konuda size en çok yardımcı olabilecek kişi elbette ki annenizdir. Yada elinize kağıt kalemi alıp annenizin mutfağındakilerin listesini çıkarmanız da yeterli olacaktır. Böylece rende, maşa, tahta kaşık gibi sürekli kullanılan, ancak kolay unutulabilecek küçük ama son derece gerekli parçaları da listenize ekleyebilirisiniz.
Özel yemek davetleriniz için tabak ve çatal-bıçak takımlarının, bardakların ve tabii örtünün peçetelerin, yemek odanızın stiline uygun olması gerekir. Klasik bir yemek takımına modern tabaklar yada modern bir yemek odasına gümüş çatal bıçaklar hiç uygun düşmez. Elbette mağazalarda göreceğiniz birbirinden şık modeller aklınızı karıştırıp, ne alacağınıza karar vermenizi zorlaştırabilir. Ama kendinize hakim olun ve hem yemek odanızın hem de evinizin tarzı ile uyum sağlayacak takımları seçmeye çalışın. Alacağınız tüm eşyaların kendi stilinizi de yansıtması gerektiğini unutmayın. Çünkü tarzınıza zıt düşen şeyleri sevemezsiniz veya çabuk sıkılırsınız.
Özel yemekler için alacağınız bu takımlar dışında gündelik olarak da kullanabileceğiniz, kırılsa bile yerine yenisini koyabileceğiniz ve tek tek de satın alabileceğiniz daha ekonomik tabaklar seçin. Son derece çekici ama bir o kadar da pahalı olan modellerden kaçının. Çünkü her gün elinizin altında olan tabakların ve bardakların kırılma olasılığı çok fazladır.
Evinizin mutfak ve yemek odasını donatmakla döşenmiş olmuyor. Yatak odası, banyo ve oturma odanız olduğunu da unutmayın. Evinizin bu bölümlerinde de mutfağınız için önerdiklerimizi uygulayabilirsiniz. Yani elinize kağıt kalem alarak annenizin evinde dolaşmaya devam edin.
Evlilik listenizi hazırlamanın bir pratik yolu ise, bir dekorasyon mağazası belirleyip tüm alışverişinizi oradan yapmanızdır.
Alışverişte karışıklık yaşamamak ve ileride işinize yaramayacak eşyalar satın almamak için listenizi birinci derecede gerekliler ve alınması acil olmayan eşyalar olarak iki gruba ayırın. Böylesi daha kolay olacaktır.
Eğer siz ve nişanlınız ailelerinizle birlikte yaşamıyorsanız, eşyalarınızı yeni evinizde de kullanabilirsiniz. Örneğin; koltuklarınızı yeni kumaşlarla kaplayabilir, duvarlarınızı farklı bir renge boyayabilir veya aksesuarlarınızı değiştirerek yeni bir ev yaratabilirisiniz. Evlilik listenizi ise değiştirmek istediğiniz veya eksik olan eşyalardan oluşturabilirisiniz.
ÖNEMLİ DETAYLAR :
DAVETİYELER :
Davet etmeyi unuttuğunuz ve son dakikada aklınıza gelen isimler davetli listenizi uzatabilir. İsimlerde %10' luk bir artışı öngörmeli ve davetiyeleri fazla bastırmalısınız.
Düğün gününden en az 3 ay önce davetiye şeklini ve adedini belirlemelisiniz. Bu nedenle de nikah tarihinin alınmış ve düğün davetinin verileceği yerin belirlenmiş olması gerekiyor.
Nikahı ve düğün davetini farklı yerlerde yapacaksanız ve bazı kişileri sadece nikaha davet edecekseniz, bu kişilerin davetiyelerinde davetin yerini ve zamanını belirtmeyin.
Eğer düğün daveti verecekseniz ve ulaşımı siz sağlayacaksanız, geleceklerini kesinleştirmeleri için davetiyelere, bu konuyla görevlendireceğiniz bir yakınınızın telefon numarasını yazın. Eğer konuklar telefon etmeyi ihmal ederlerse ki önemli bir kısmı mutlaka edecektir, bir yakınınızın onları arayıp geleceklerini teyit ettirmelerini sağlayın. Böylece beklenmedik sürprizlere karşı hazırlıklı olmuş olursunuz.
Davetiyelerin düğün tarihinden yaklaşık altı hafta önce elinizde olması gerekir. Şehir dışındaki konuklarınıza davetiyelerini öncelikle yollamayı unutmayın. Bu hem postadaki gecikmeleri, hem de konukların önceden plan yapmaları için gereklidir.
DÜĞÜN YEMEĞİ :
Düğün yemeğinin en önemli hazırlıklarından biri masa planı oluşturmaktadır. Doğru hazırlanmış bir masa planı düğününüzün keyifli geçmesini sağlayabilir. Tabii aksi de hoş olmayan durumlara neden olabilir. Bu planı yaparken zorlanmamanız için işte size birkaç öneri;
MASA DÜZENİ :
Düğün yemeklerinde yuvarlak masa seçmek en uygunudur. Böylece davetli sayısında artış olursa, yuvarlak masaya daha kolay yerleştirilebilir.
Gelin ve damadın oturacağı şeref masasında çiftin anneleri ve babaları, onlardan başka istenirse en yakın arkadaşları yer alabilir.
Hangi davetlinin kiminle aynı masada oturacağını belirleyebilmek için birlikte oturmasını planladığınız insanların yakınlık ve samimiyet derecelerine, yaşlarının uygunluğuna bakabilirisiniz.
Her masada evlenecek çiftin akrabalarından, o masaya ev sahipliği yapacak birileri olmalıdır. Ev sahipleri karşılıklı otururlar. Onların sağ taraflarına mutlaka en yaşlı yada sözü geçen önemli bir davetli yerleştirilir. Sol taraflarına ise önem sıralamasında ikinci gelen kişi oturtulur. Geri kalan boş yerleri davetlilerin cinsiyetlerini de gözeterek kendinize en uygun şekilde doldurabilirsiniz.
Oturma planını belirledikten sonra davetlilerin isimlerinin yazılacağı masa kartlarını hazırlamayı ve düğün günü bunları masaya yerleştirmeyi unutmayın.
Herkesin oturacağı yeri kolayca bulabilmesi için masalara birer numara verin ve salonun girişine oturma planını asın. Konukları karşılayıp yerlerine yerleştirmek için, yakınlarınızı veya çok yakın arkadaşlarınızı da görevlendirebilirsiniz.
Nikah yerini belirledikten sonra başvuru için gerekli evraklarınızı hazırlamaya başlayabilirsiniz. İstenilen evraklar aşağı yukarı aynı olsa da şehirlere göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin İstanbul' da eşinizin ve sizin 6' şar adet renkli fotoğrafı, nüfus cüzdanlarının aslı ve fotokopileri, ikametgah belgeleri ve nüfus kayıt örnekleri tamamlanması gereken belgeler arasında. Ankara' da ise belediyeden eşiniz ve kendiniz için alacağınız beyannameleri doldurmanız ve 3' er adet renkli fotoğraf, nüfus cüzdan asılları ve fotokopileri, nüfus kayıt örnekleri, 2 adet posta pulu ve zarfı ile müracaat etmeniz gerekiyor. Son anda aksaklık olmaması için gerekli evrakları nikah tarihi alacağınız nikah salonundan öğrenmenizde fayda var. Bunun dışında nikah dairesinde size verilecek evlilik beyannamesini de doldurmanız gerekiyor.
Başvurunuzu hafta içi her gün, saat 08.30 ile 11.00 arası yapabilirsiniz. Eğer belirlediğiniz tarih ve saatte başka nikah yoksa, nikah işlemleriniz başvurur başvurmaz tamamlanıyor.
Eğer nikahınızı bağlı bulunduğunuz ilçe dışında bir nikah salonuna kıydırmak isterseniz, ilk önce kendi ilçenizin nikah salonuna başvurmanız ve oradan bir sevk kağıdı almanız gerekiyor. Daha sonra bu sevk kağıdı ve başvuru için gerekli evraklarla istediğiniz nikah salonuna başvurabilirsiniz.
YABANCI UYRUKLULARIN ilk önce bulundukları şehirdeki konsolosluklardan bekarlık belgelerini almaları, bunu valilikteki Vilayet Hukuk İşleri Bürosu'ndan onaylatıp 3 adet fotokopi çektirmeleri gerekiyor. Pasaportlarını yeminli tercüme bürosunda tercüme ettirip noterden onaylatılması ve bütün bu evraklarla başvurulması gerekiyor. Bunun dışında başvuru sırasında pasaportun aslının ve 2 adet fotokopisinin de bulunması koşulu var.
Resmi işlemler evlendikten sonra da sona ermiyor. Bir kısmını siz, bir kısmını da nikah dairesi gerçekleştiriyor. Nikah dairesi, bağlı olduğunuz nüfus dairelerine yeni medeni durumunuzu bildiriyor. Size de, evlilik cüzdanınızı yanınıza alarak nüfus cüzdanlarınızı yeniletmek kalıyor.
DÜĞÜNE HAZIRLIK TAKVİMİ :
Evet büyük gün kararlaştırıldı ve geri sayım başladı. Şimdi hiç telaşa kapılmadan not defterinizi elinize alın ve hazırlıklarınıza başlayın.
BEŞ AY ÖNCE :
Ailelerinizle beraber sade ve samimi bir düğün mü, yoksa görkemli bir tören mi isteyip istemediğinize karar verin.
Eğer düğün daveti verecekseniz, şeklini belirleyin. Nikahınız davetin verildiği salonda mı kıyılacak, yoksa evlendirme dairesinde kıyılacak nikahtan sonra mı davet vereceksiniz. Düğün daveti yemekli mi, yoksa açık büfe yada kokteyl şeklinde mi olacak? Bunlara karar verirken nikahın tarihini ve saatini de belirleyin. Saat belirlerken nikahın ve davetin şeklini unutmayın. Örneğin; düğün davetiniz öğleden sonra bir kokteyl şeklinde olacaksa, nikah saati sabah olmalıdır.
Davetli sayısının ve ayırdığınız bütçenin %20 aşılabileceğini öngörün.
Düğünü yapacağınız yeri belirleyin ve rezervasyonunuzu yaptırın.
Ve hazırlıkların en keyiflisinde sıra. Gelinlik seçimi. Gelinliğinize karar vermek için modellere şimdiden göz atmaya başlayın ki, siparişine 2 yada 3 ay ayırabilesiniz.
DÖRT AY ÖNCE :
Davetlilerin listesini hazırlayın
Vereceğiniz davet için birkaç organizasyon ve catering firmasıyla görüşün. Karşılaştırma yaparak isteklerinize ve bütçenize uygun firmayı belirleyin.
ÜÇ AY ÖNCE :
Davetiyelerinizin şeklini ve adedini belirleyin. Düğünden altı hafta önce elinizde olacak şekilde sipariş edin. Adedi belirlerken her aileye bir adet davetiye gideceğini unutmayın.
Damadın kostümünü belirleyin.
Eğer bir organizasyon şirketinden yardım almayacaksanız fotoğraf ve video çekimi yapan, araba kiralayan şirketlerle bağlantıya geçin.
Düğün davetiniz yemekli olacaksa mönünüzü belirleyin. Düğün pastanız daveti vereceğiniz yer tarafından hazırlanmıyorsa, siparişinizi verin.
Balayınızı ayarlayın ve rezervasyonunuzu yaptırın. Yurtdışına çıkacaksanız vizelerinizi ve pasaportlarınızı hazırlayın.
BİR AY ÖNCE :
Davetiyelerinizi dağıtmaya başlayın. Şehir dışındaki konuklarınıza öncelik tanıyın.
Konuk listenizi kontrol edin ve organizasyon şirketini gelecek konuk sayısından haberdar edin.
Şapka, eldiven, ayakkabı gibi aksesuarlarınızı satın alın. Düğün günü daha rahat etmek için ayakkabılarınızı bir gün önceden deneyin.
Duvağınızla birlikte kuaförünüze gidin ve saç modelinize karar verin.
Cilt bakımınızı yaptırın ve makyajınızı deneyin.
Nikah şahitlerinizi belirleyin ve bunu kendilerine bildirin.
ONBEŞ GÜN ÖNCE :
Gelin çiçeğini sipariş edin.
Organizasyonu tekrar gözden geçirin ve görev dağılımlarını kontrol edin.
Davetinizin yemekli yapılacaksa oturma planını çıkartın ve masa kartlarını hazırlatın.
BİR HAFTA ÖNCE :
Yüzüklerinizi kuyumcudan alın.
Gelinliğinizin tüm detaylarını son kez gözden geçirin.
Balayı için bavullarınızı hazırlayın.
Vücut ve cilt bakımınızı yaptırın.
Damadın da kıyafetini son kez gözden geçirin.
EVLİLİK LİSTESİ :
Bir oda dolusu kahve fincanıyla karşı karşıya kalmamanın en ideal çözümü, bir evlilik listesi hazırlamaktır. Böylece hem tüm hediyeler zevkinize uygun olur, hem de dostlarınız hediye seçme sıkıntısından kurtulmuş olur.
Evlilik listenizi oluşturmadan önce kendinize doğru soruları sormanız gerekiyor. Yeni yuvanızın büyüklüğü ve şekli nasıl olacak? Onu modern mi, klasik mi döşemeyi düşünüyorsunuz? Hangi renkler hakim olacak?
İlk önce günlük kullanılacak malzemeleri düşünün; tabaklar, bardaklar, tencereler, örtüler, vazolar ... Bu konuda size en çok yardımcı olabilecek kişi elbette ki annenizdir. Yada elinize kağıt kalemi alıp annenizin mutfağındakilerin listesini çıkarmanız da yeterli olacaktır. Böylece rende, maşa, tahta kaşık gibi sürekli kullanılan, ancak kolay unutulabilecek küçük ama son derece gerekli parçaları da listenize ekleyebilirisiniz.
Özel yemek davetleriniz için tabak ve çatal-bıçak takımlarının, bardakların ve tabii örtünün peçetelerin, yemek odanızın stiline uygun olması gerekir. Klasik bir yemek takımına modern tabaklar yada modern bir yemek odasına gümüş çatal bıçaklar hiç uygun düşmez. Elbette mağazalarda göreceğiniz birbirinden şık modeller aklınızı karıştırıp, ne alacağınıza karar vermenizi zorlaştırabilir. Ama kendinize hakim olun ve hem yemek odanızın hem de evinizin tarzı ile uyum sağlayacak takımları seçmeye çalışın. Alacağınız tüm eşyaların kendi stilinizi de yansıtması gerektiğini unutmayın. Çünkü tarzınıza zıt düşen şeyleri sevemezsiniz veya çabuk sıkılırsınız.
Özel yemekler için alacağınız bu takımlar dışında gündelik olarak da kullanabileceğiniz, kırılsa bile yerine yenisini koyabileceğiniz ve tek tek de satın alabileceğiniz daha ekonomik tabaklar seçin. Son derece çekici ama bir o kadar da pahalı olan modellerden kaçının. Çünkü her gün elinizin altında olan tabakların ve bardakların kırılma olasılığı çok fazladır.
Evinizin mutfak ve yemek odasını donatmakla döşenmiş olmuyor. Yatak odası, banyo ve oturma odanız olduğunu da unutmayın. Evinizin bu bölümlerinde de mutfağınız için önerdiklerimizi uygulayabilirsiniz. Yani elinize kağıt kalem alarak annenizin evinde dolaşmaya devam edin.
Evlilik listenizi hazırlamanın bir pratik yolu ise, bir dekorasyon mağazası belirleyip tüm alışverişinizi oradan yapmanızdır.
Alışverişte karışıklık yaşamamak ve ileride işinize yaramayacak eşyalar satın almamak için listenizi birinci derecede gerekliler ve alınması acil olmayan eşyalar olarak iki gruba ayırın. Böylesi daha kolay olacaktır.
Eğer siz ve nişanlınız ailelerinizle birlikte yaşamıyorsanız, eşyalarınızı yeni evinizde de kullanabilirsiniz. Örneğin; koltuklarınızı yeni kumaşlarla kaplayabilir, duvarlarınızı farklı bir renge boyayabilir veya aksesuarlarınızı değiştirerek yeni bir ev yaratabilirisiniz. Evlilik listenizi ise değiştirmek istediğiniz veya eksik olan eşyalardan oluşturabilirisiniz.
ÖNEMLİ DETAYLAR :
DAVETİYELER :
Davet etmeyi unuttuğunuz ve son dakikada aklınıza gelen isimler davetli listenizi uzatabilir. İsimlerde %10' luk bir artışı öngörmeli ve davetiyeleri fazla bastırmalısınız.
Düğün gününden en az 3 ay önce davetiye şeklini ve adedini belirlemelisiniz. Bu nedenle de nikah tarihinin alınmış ve düğün davetinin verileceği yerin belirlenmiş olması gerekiyor.
Nikahı ve düğün davetini farklı yerlerde yapacaksanız ve bazı kişileri sadece nikaha davet edecekseniz, bu kişilerin davetiyelerinde davetin yerini ve zamanını belirtmeyin.
Eğer düğün daveti verecekseniz ve ulaşımı siz sağlayacaksanız, geleceklerini kesinleştirmeleri için davetiyelere, bu konuyla görevlendireceğiniz bir yakınınızın telefon numarasını yazın. Eğer konuklar telefon etmeyi ihmal ederlerse ki önemli bir kısmı mutlaka edecektir, bir yakınınızın onları arayıp geleceklerini teyit ettirmelerini sağlayın. Böylece beklenmedik sürprizlere karşı hazırlıklı olmuş olursunuz.
Davetiyelerin düğün tarihinden yaklaşık altı hafta önce elinizde olması gerekir. Şehir dışındaki konuklarınıza davetiyelerini öncelikle yollamayı unutmayın. Bu hem postadaki gecikmeleri, hem de konukların önceden plan yapmaları için gereklidir.
DÜĞÜN YEMEĞİ :
Düğün yemeğinin en önemli hazırlıklarından biri masa planı oluşturmaktadır. Doğru hazırlanmış bir masa planı düğününüzün keyifli geçmesini sağlayabilir. Tabii aksi de hoş olmayan durumlara neden olabilir. Bu planı yaparken zorlanmamanız için işte size birkaç öneri;
MASA DÜZENİ :
Düğün yemeklerinde yuvarlak masa seçmek en uygunudur. Böylece davetli sayısında artış olursa, yuvarlak masaya daha kolay yerleştirilebilir.
Gelin ve damadın oturacağı şeref masasında çiftin anneleri ve babaları, onlardan başka istenirse en yakın arkadaşları yer alabilir.
Hangi davetlinin kiminle aynı masada oturacağını belirleyebilmek için birlikte oturmasını planladığınız insanların yakınlık ve samimiyet derecelerine, yaşlarının uygunluğuna bakabilirisiniz.
Her masada evlenecek çiftin akrabalarından, o masaya ev sahipliği yapacak birileri olmalıdır. Ev sahipleri karşılıklı otururlar. Onların sağ taraflarına mutlaka en yaşlı yada sözü geçen önemli bir davetli yerleştirilir. Sol taraflarına ise önem sıralamasında ikinci gelen kişi oturtulur. Geri kalan boş yerleri davetlilerin cinsiyetlerini de gözeterek kendinize en uygun şekilde doldurabilirsiniz.
Oturma planını belirledikten sonra davetlilerin isimlerinin yazılacağı masa kartlarını hazırlamayı ve düğün günü bunları masaya yerleştirmeyi unutmayın.
Herkesin oturacağı yeri kolayca bulabilmesi için masalara birer numara verin ve salonun girişine oturma planını asın. Konukları karşılayıp yerlerine yerleştirmek için, yakınlarınızı veya çok yakın arkadaşlarınızı da görevlendirebilirsiniz.