• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Düğünden sonraki "Duvak" merasimi ile ilgili bilgisi olan var mı?

larissa1907

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
21 Haziran 2013
2.222
170
123
Evlenmek ne zormuşşş... Bazı illerin adetlerine göre, düğünden sonra, ertesi gün duvak merasimi yapılırmış..gelen giden olurmuş..ya çok saçma değil mi?

bunu yaşayan, ya da bilen birileri vardır umarım :53:

benim bildiğim çiftler yalnız bırakılır bi süre..

Son düzenleme:
valla bende ilk kez sizden duydum böyle birşey, bir araştırayım dedim.İnternette bile konu ile ilgili pek bilgi yok, bulduğum 2 farklı bilgi de ise bu adetin uzun zaman önce yapıldığı ile ilgili.Sizinle paylaşayım buyrun

"DUVAK TÖRENİ :Düğünün bu dördüncü günü... Günlerden de Pazartesi. Öğleden sonra yapılacak olan bu tören bayanlar içindir. Kız evinden davetliler ile oğlan evi yakınları toplanırlar. Oğlan evinin düzenlediği mekâna gelen bayanlar,hem gelini yakından görüp tanıma olanağını bulurlar ,hem de gelin için aldıkları hediyeleri takdim ederler ,gelin ortaya alınır,duvağı açılır.Bu esnada kaynananın özel duvak hediyesi geline verilir. Tebrikler,hayırlı olsunlar,mutluluk dilekleri ,bir yastıkta kocasınlar temennileri bu gün söylenen sözlerdir .Müzik çalar,gelin,kaynana,görümce,kadınlar,kızlar oyun döktürüp gerdan bükerek yeni geline son gösterilerini yaparlar..( Bu tür düğünlerin yapıldığı yıllar ...X.....den 1990 lı yıllara kadar olan zamanlar içindir )"

"
DUVAK GÜNÜ
Ertesi sabah (Duvak günü) ise; damat ve gelin sabah damadın yakın akrabalarını dolaşarak el öpmeye giderler. El öpme esnasında gelin tarafından getirilen minder, havlu vb. hediyeler el öptüğü damadın yakın akrabasına verir. Eli öpülen damadın yakın akrabası da geline EL ÖPME PARASI verir. Damadın yakın akrabalarını dolaşıldıktan sonra tekrar eve gelirler. Duvak günü tekrar kız tarafından oğlan(damat) evine gelinerek yenilir, içilir ve eğlenilir. Daha sonra bir çeşme başına gidilir. Gelinden habersiz (görmeden) çeşmenin yakınındaki çamura bıçak ve tarak saklanır. Bu saklanan bıçak ve tarağı gelin bir şiş vasıtasıyla aramaya başlar; eğer bıçağı bulursa ilk doğacak olan çocuğu oğlan, tarağı bulursa kız olacak derler. Gelinle birlikte genç kızlar ve kadınlar çeşmenin yakınındaki bir düzlükte iki gruba ayrılırlar. İki grup aralarında 20-30 metre mesafede açılarak guruplar el ele tutarlar bir hiza şekline geçerler. Karşılıklı gruplar arasında sırayla bir kişi, iki kişinin ismini çağırır bu şahıslar koşarak karşı gruptakilerin ellerini tutan iki kişinin ellerine süratli bir şekilde vurur bu iki kişiyi bir birinden ayırmaya çalışır. Bu şekilde karşılıklı devam eder. Buna GOLATA denir. Golata bittikten sonra. Gelin çeşmeden suyla doldurduğu bardağı veya ibriği yavaş yavaş suyu dökerek eve giderler. Duvak merasimi bitmiş olur. "

Evlenmek ne zormuşşş... Bazı illerin adetlerine göre, düğünden sonra balayına hemen gidilmezmiş, ertesi gün duvak merasimi yapılırmış..gelen giden olurmuş..ya çok saçma değil mi?

bunu yaşayan, ya da bilen birileri vardır umarım :53:

benim bildiğim çiftler yalnız bırakılır bi süre..

kim takar duvagı yahu al bıletını tak kocanı koluna bak balayına boşver

kayınvalidene ya da annene sorarsan anlatırlar sanırım. herkeste oluyor mu bilmiyorum ama bizde de vardır. gelin damat kayınvalidenin evine giderler düğünden sonraki gün. geline altın vs bişeyler takılır. el öperler vs.
çok uzun kalmanıza gerek yok gider öpersiniz elleri yarım saat bir saat oturur gidersiniz biletinizi ona göre alırsınız. ama öyle bir adetiniz varsa ve gitmezseniz saygısızlık olarak algılanabilir

kızlar düğün salonuna girince duvak kapalı olarak tbi. damadın o duvağı açmak için yüz görme duvak açma için bir altın takması gerekmiyor mu??
sizlerde olmadı mı??

Back