- 21 Eylül 2012
- 303
- 107
-
- Konu Sahibi Baslangic_Noktasi
- #281
Merhaba Selen hn.,
yıllık rutin kontrolde 20 yaşındaki oğlumda (boy 1.80m, 74kg, göbek yok, kilo sorunu hiç olmadı, biraz hareketsizlik olabilir, malesef salata, sebze yemeği beslenme düzeninde yok)
açlık glukoz 103mg/dl,
açlık insulin 13.61mU/ml,
kreatinin 0.96mg/dl,
ALT 45,
AST 12,
Dvit 59.8 ng/mol,
TSH 3.16 olup,
insulin direnci olabilir denip, 1,2 ay içinde endokrinolog dr. görsün dendi..
1.)10,12 saatlik açlık sonrası, fakat sabah susamıştı, su içebilirsin dedim..1,2 bardak su içmişti kan alınmadan 1 saat evvel..bu sonuçları etkiler mi sizce?
2.) kendisi biraz salata, sebze yerim dr. gitmem diyor..gitmesi için ısrar etmelimiyim?
3.) İnsulin Direnci var mı sizce? Müdahale gerektirecek boyutta mı?
İlginiz için tşk :)
belgin.oztoprak@gmail.com
3- Beslenmenin yanında bunu fırsat sayıp hergün 30dk tempolu yürümesi lazım!!!! (koşmayacak - yürüyecek!!!!)
Merhabalar,
Gecikme için özür dilerim. Arkadaşım hastalanınca jokerden refakatçi oldum:) Bilin bakalım neyi vardı? :))
İşte söz verdiğim yazı
Özellikle yoğun karbonhidrat tüketiminden 2-3 saat sonra ortaya çıkan durumun adıdır.Yemek yedikten sonra kan şekeriniz yükseleceği yerde aksine düşer. Tanısı Açlık kan şekeri ve yemeğin ilk lokmasından itibaren 2.saatte ölçülen tokluk kan şekeri değerleriyle konulur.
- Yemeklerden kısa süre sonra yüksek kalorili, bol şekerli besinlere neredeyse saldırıyorsanız
- Aniden kendinizi çok halsiz, parmağınızı oynatamayacak kadar bitkin hissediyorsanız, neredeyse el ve ayaklarınızdan can çekilmiş gibi oluyorsa,
- Bu belirtiler ağzınıza attığınız ilk lokmayla hemen hafifliyor ve az sonra kayboluyorsa,
- Yemek zamanı yaklaştığında huzursuzluk, sinirlilik ve alınganlık yaşıyorsanız
- Herşey yolunda giderken ve öğününüzü az önce yemişken, bir anda kendinizi tatlı, pasta, börek, çukulata ararken buluyorsanız.
- Sabahları aç kalkıyor, kahvaltının ilk lokmasına kadar kendinizi 50 yıldır aç bırakılmış gibi hissediyorsanız.
- Ne yazıkki siz de Reaktif Hipoglisemi’ye boyun eğmiş olabilirsiniz.
Vücudumuzdaki organların çalışmasını sağlayan enerji kaynağı kan şekeri dediğimiz karbonhidrat birimleridir. Veen çok enerjiye ihtiyacı olan organımız Beynimizdir. Doğru çalışması için yeterli enerjinin sürekli hazır bulunması gerekir. Normal çalışan bir vücutta kan şekerinde öğünler arasında ani yükseliş ve düşüşler olmadığı için beynin çalışmasında da sorun yaşanmaz. Ancak kan şekerinin düştüğü durumlarda ki buna hipoglisemi denir, en çok etkilenen organımız beynimiz’dir. Bu nedenle yeterli enerjiyi alamayan beyin, dikkat dağınıklılığı, aşırı sinirlilik, uykuya eğilim, halsizlik, davranış bozuklukları hatta depresif ruh hali gibi belirtiler ortaya çıkarır. Ne yazıkki bu durum özellikle hanımlar arasında çok yaygındır.
Reaktif Hipoglisemi özellikle ailesinde şeker hastalığı olan, düzensiz ve dengesiz beslenen, aşırı ve uzun süreli stres altında kalan bireylerde sık görülür. Vücudun şeker metabolizmasının bozulmaya başlamasının ilk sinyalleridir. Baklava, bisküvi, gofret, browni, cips, patlamış mısır, beyaz ekmek, nişasta, kızarmış patates kan şekerimizi aniden yükselttiğinden vücut bunu dengelemek için çok fazla insülin –kan şekeri dengeleyici hormon – salgılar. Bu da ani kan şekeri düşmesine yol açabilir. Özellikle öğün atladığımızda, bu duruma davetiye çıkarmış oluruz.
Eki Görüntüle 1156471
Yani yedikçe doymak yerine yedikçe daha çok acıkırsınız. Bu da sizin ihtiyacınızdan daha fazla kalori almanıza sonuç olarak ta şişmanlamanıza yol açar. Bu kısır döngüyü kırmadığınız sürece ne yazıkki kiloları bir alır bir verirsiniz. Sık sık duyarız diyetteyken çukulata ya karşı koyamıyorum diye.
Glisemik İndeksi yüksek bütün gıdalar bu kısır döngüye yol açarlar. Bunun çözümü özellikle proteini yüksek ara öğünleri hiç kaçırmamaktır. 1 bardak ayran ya da 1 bardak yağsız süt gibi. 2-3 kuru kayısı, 1 adet ceviz gibi. Ara öğünlerde de ölçüyü kaçırmak yarardan fazla zarar getirir.
Diyor ve soru ve yorumlarınızı bekliyorum:)
Sağlıkla kalınız
Selen
Merhaba Selen hanim. Koshmayacak,yuruyecek demishsiniz. Koshmaktansa yurumenin daha faydali oldugunu mu soyluyorsunuz?
Bize ne gibi sporlar oneriyorsunuz?
Teshekkurler!
Bu yazi beni anlatiyor da. Aclik sekerime bakildi da onda da sorun yok. Degerleri bilmiyorum tam. Seker yuklemesi de yapilmadi.
Bu teshisi koyabilmek icin tam olarak ne yapmak gerekiyor. Teshis konulduktan sonra yavas yavas dikkat etmeye basliycam.
Merhabalar, hipoglisemi ya da hiperglisemi için sormak istedegim bir soru var. Acaba bu rahatsızlıklar bacak ağrısı yapar mi? Özellikle gece olan bir ağrı sendromu bu ve dizden ayak parmaklarına kadar etkili olan ve uykudan uyandıran bir ağrı. Ben henüz açlık tokluk kan şekeri değerlerim için tahlile gidemedim ama bu rahatsızlığı endokrin uzmanıma söylediğimde sadece açlık şekerine bakılmıştı o da normal çıkmıştı, simdi aklıma takıldı tekrar... Herkese sağlıklı günler diliyorum.
Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
Luck7 ah o açlık kan şekerine bakıp baştan savmalar yokmu öldürecek beni
Topiğin devamında okuyacağın gibi Açlık ve Tokluk kan şekeri ve insülin değerlerine bakılması gerekiyor. Yine de buraya kopyalıyorum:
yalnız açlık kan şekeri ölçülerek reaktif hipoglisemi tanısı koyulamaz. İş başa düştü Açlık ve toklık kan şekeri nasıl ölçülür açıklayayım:)
Açlık Kan şekeri en az 8 saat açlıktan sonra (bunu kolaylaştırmak için gece 10dan sonra birşey yiyip içmeyerek, sabah tercihen yarım bardaktan fazla su içmeden) hemen tahlilin yapılacağı yere gidilerek kan verilerek ölçülür.
Tokluk kan şekeri:
Açlık kan şekerini ölçtüğünüz aynı gün (ölçüm şartlarını mümkün olduğunca eşit tutmak için) aşağıda yazacağım kahvaltının ilk lokması ağza atıkdıktan tam 120dk sonra kan verilerek yapılır. 110 veya 130.dk da olmaz!!!!!!!!
Tokluk Kan Şekeri için Kahvaltı Menüsü
1 tam simit
1dilim peynir
3-4 zeytin
1 yumurta
1 tatlı kaşığı reçel ya da bal
1 bardak taze sıkılmış portakal suyu
ne eksik ne de fazla yenecek!!!! Portakal suyu sıkılarak hazırlanmış olması şart! hazır almak olmaz!!!! geceden sıkıp yanınızda götürebilirsiniz. İçine ek şeker vb konmayacak!!!!
Bu ölçümleri eminim bütün sağlık ocaklarında yaparlar. Eğer evinizde ya da bir yakınınızda ölçüm cihazı varsa siz de yapabilirsiniz. Eğer ölçümlerinizi bana söylerseniz sizlere yardımcı olurum arkadaşlar.
DİKKAT!!!! BU KAHVALTI MENÜSÜ ŞARTTIR!!!! DIŞINA ÇIKILAMAZ!!!!
Fazla geliyor olabilir 1 günlük zorlayınız!!!(Ben kendi ölçümümü yaparken öyle yapıyorum)
Bu ölçümü yaparken tercihen yanında açlık ve tokluk insülin değerlerinin yapılması da çok iyi olur.Bir çok insanda reaktif hipoglisemi insülin direnci ile birlikte seyrediyor. Onun tanısını koymanın tek yolu da insülin değerlerini ölçmek. Ancak bu ölçüm ne yazıkki sağlık ocaklarında genellikle yapılmıyor. Yine de sormakta fayda var.
Sağlıkla
Valla size tarif yazacağım diye iyiden iyiye mutfak araştırmacısı oldum:)
Muhteşem bir tadı var umarım siz de beğenirsiniz:)
4 adet büyük boy kabak (sanırım 1 kilo kadar)
1 yumurta
2 çay kaşığı karbonat
3 çorba kaşığı yulaf kepeği
yarım demet maydanoz.
1 avuç kadar dere otu.
2 çorba kaşığı kuru nane
2 çorba kaşığı lor peyniri
yarım çay bardağı zeytinyağı
Zevkinize göre tuz, karbiber, kırmızı pul biber ekliyoruz
Kabakları iri iri rendeliyoruz. Sonra avucumuzda sularını sıkıyoruz. (Ben o suyu atmayıp sonradan tepside üzerine döktüm)
Sonra tüm malzemeyi yavaş yavaş karıştırıp teflon tepsiye 1 parmak kalınlığında olacak şekilde yerleştiriyoruz.
180 derecede 20dk da pişiyor. Üzeri nar gibi kızarınca alıp servis ediyoruz. Afiyet Olsun
Canim ben yurt disinda yasiyorum ve onlarin kafasina gore yapmak zorundayim malesef. Gorende koyde yasiyorum sanir.Tatilden yeni geldim keske Tr de yaptirsaydim diyorum simdi.
Kendim nasil olcebilirim bir arastirayim. Bilgiler icin sagol canim.
Merhabalar, hipoglisemi ya da hiperglisemi için sormak istedegim bir soru var. Acaba bu rahatsızlıklar bacak ağrısı yapar mi? Özellikle gece olan bir ağrı sendromu bu ve dizden ayak parmaklarına kadar etkili olan ve uykudan uyandıran bir ağrı. Ben henüz açlık tokluk kan şekeri değerlerim için tahlile gidemedim ama bu rahatsızlığı endokrin uzmanıma söylediğimde sadece açlık şekerine bakılmıştı o da normal çıkmıştı, simdi aklıma takıldı tekrar... Herkese sağlıklı günler diliyorum.
Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
20 yaşıma kadar spor aktivitesi yaptığım zamanlar hissederdim bu ağrıyı yorgunluktan uyuyamiyorum diye düşünürdüm ama sonra spor yapsam da yapmasam da her gece yasar oldum şuan 28 yaşındayım yaklaşık 8 yildir özellikle yaz geceleri bu ağrıyı çekmeye alistim. Yürütmekten ziyade sürekli masaj yapma isteği ve germe isteği oluşuyor...
Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.
Hayır onların dediği gibi yapmak zorunda değilsin!!!!!! Hangi ülkedesin? Ben gerekirse senin sorumlu hekiminle bağlantıya geçer gerektiği gibi yapılmasını sağlarım.!!!
-Ülke ismi rica ediyorum. Biliyorsan oradaki sorumlu hekimin isim tel email vb özelden yaz lütfen. Ben zaten İngiltere'de hekimlik yapıyorum. Benim için sorun olmaz!!!
Sağlıkl
Peki kimler söylediğim gibi günde 2,5 - 3 lt suyu sabah 8 - akşam 5 arası yavaş yavaş içerek bitiriyor el kaldırsın lütfen .)
Ben! :)
Suyumu iftar sahur arasi mutlaka ichiyorum. Yeshil chayim da var.
Bi de ben, her gun 1-2 bardak suyuma "Alkala 'N' " (Almanyanin) karishtirip oyle ichiyorum. Bu galiba Turkiyedeki "ingiliz karbonati" gibi bi shey. Karbonatli su ile ilgili ne dushunuyorsunuz?
P.S Bunu zayiflamak ichin degil, sagligimiza pek chok yararlari oldugunu duydugum ichin ichiyorum.
Sevgiler...
merhaba selen hanım ve başlığa katkıda bulunan tüm hanımlar.
yaklaşık 7-8 ay önce midem için doktora gittim. şikayetim sabahları çok fazla bulantı idi öncelikle. ve ani açlık durumları. karnım oldukça tok hissediyorken 10 dakika sonra midem kazınıyordu. ya da gece yarısı karnımın açlık sancısıyla uyanıp, ağzıma bir lokma bişey atınca açlığım geçiyordu. polikistik over ile de çok uzun süredir uğraşmaktayım... velhasıl, mide için gittiğim doktor 4 saat süren şeker yükleme testi yaptı ve bir sıkıntı olmadığını söyledi. (şuan evde olmadığım için net tahlil değerlerini giremiyorum) fazla ekşi tuzlu vs. şeyler yemeyip dikkat etmem gerektiğini söyledi ve yolladı... mide bulantılarım şu sıralar fazla yok. ama ani açlık durumu aynen devam ediyor ve ramazan ayında beni bir hayli zorluyor...
ayrıca kadın hastalıkları doktorum pko dan ötürü, yumurtalarımın kalitesini artırsın diye glifor kullanmamı istedi, bu ilacın bende kilo kaybı yapacağını da söyledi. çok düzenli kullanamadım ama kullandığım sürede hiçbir kilo değişikliği yaşamadım. 2 senedir aynı kilodayım. ne ileri ne geri. 58 kilo, 163 boy. ve 24 yaşındayım...
bu başlığı bulunca çok sevindim, neredeyse önceki yazılanların tamamını okudum. bu emeğinizden dolayı sizi tebrik ediyorum. midemle ilgili bu ani açlık iniş çıkışlarının normal olmadığının farkındaydım ama gittiğim 3 doktorun da bir teşhis koyamaması... ben de şimfi reaktif hipoglisemi hastasıyım diyebilir miyiz? polikistik over ın zamanla insülin direnci durumunu oluşturduğunu zaten biliyorduk... evet selan hanım, benim hikayem kabaca bu şekilde... ne yorum yapar, ne önerirsiniz...
teşekkürler.
edit: unutmuşum şöyle de bir durum var. uzun süredir kilom değişmedi ama beni görenler zayıfladığımı söylüyor... bunu da çözebilmiş değilim...
Merhaba Yaramaz 1212, Hoşgeldin:)
Tüm bu anlattıkların sende insülin direnci ile birlikte reaktif hipoglisemi olabileceğini düşündürüyor bana. Stress altında olmak, uykusuzluk tüm bu tatlı krizlerinin şiddetini ağırlaştırır. Üzerine uykusuzluk eklendiğinde de bazen ilaçla birlikte bile kan şekerini dengede tutmak zorlaşır.
REAKTİF HİPOGLİSEMİ VE İNSÜLİN DİRENCİNDE KİLO VERMEK İÇİN ALTIN KURAL KENDİNİ DİYETTE HİSSETMEMEKTİR
E peki bu nasıl olur? ASLA!!! ara öğünlerinizi kaçırmayacak ve bu öğünleri proteinden zengin seçeceksiniz. El altında istisnasız her zaman atıştırmalıklarınız olmak zorunda. bu yarım çay bardağı kadar leblebi ve 2 kuru kayısı olabilir. Bir bardak kakaolu süt olabilir (tatlandırısıyla hazırlanmış). Benim kek tarifimden 1 parmak kalınlığında ve büyüklüğünde bir parça olabilir. Yarım kase meyveli yoğurt olabilir. 4-5 tane light kepekli bisküvi + 1 adet light üçgen peynir olabilir.
Bak ben az önce daha önce tarifini verdiğim kekimi fırına koydum şu an pişiyor. Çünkü 11 Temmuz da regl olacağım ve tatlı krizlerim başladı. Gaflet anımda elimin altında sağlıklı bir alternatifim olmazsa ben de herkes gibi çok şahane bir çılgın atıp 1 kavanoz nutellayı bitiriveririm.Kavanozun dibi gelince aklım başıma gelir ama nafile. Hadi bakalım bütün emekler çöpe!!!! kaç ayda verilir o bir kavanoz fındık kremasının kalorisi siz hesaplayıp. 3 ileri 5 geri! mehterden kötü!!!! :18:
İNSÜLİN DİRENCİNDE ORUÇ TUTULMAZ!!!!!!!!!!!
Oruç sağlıklı bireylere farz!!!! aksini kim söyleyebilir?
İnsülin direnci olan kişi sağlığını kaybetmiş, eğer tedavi olmazsa durumu ağırlaşıp DİYABET olacak kişidir.
Size farz olmayan bir ibadet için lütfen üzülmeyiniz!! Ayrıca daha önce yazdığım gibi dinimiz kolaylıklar vermiş. Fitre vermek seçeneklerden biri. Allaha şükürler olsunki hepimiz belirli imkanları olan insanlarız. Hepimizin internet erişimi var ve ben bunu açlık sorunumuzun olmadığı şeklinde yorumluyorum. Peki Ramazan vesillesiyle fitre vererek açlık çeken aileleri, çoluğu çocuğu doyurma şansı varken ben oruç tutamıyorum diye üzülmeye gerek yok. Üstelik her markette satılan çok uygun fiyatlı 1 aileyi 1 ay doyurmaya yetecek erzak paketleri satılırken y:ani herşey kolayken inanın hiç üzülmüyorum. Ne güzel ihtiyaçlılar da bu vesileyle neşeyle bir aile sofrası kurabilsin. Bu tabloyu düşünmek benim için mutluluk
Sağlıkla
Dr Dilihan