Down Sendromu Hk.

132 de 1 ihtimal sağlıksız doğabilir anlamı çıkıyor yaptırıp yaptırmama kendi kararı benim doktorum da çok ısrar etti ki down sendromu değil edward sendromu riski vardı ya anne karnında ya da doğduktan kısa bir süre sonra yaşamını yitirebilir dendi, ya sağlıklıysa diye risk almak istemedim ama doğumu beklemek çok zor oluyor, çok şükür sağlıklı doğdu, tarama testinin bir kesinliği yok ama amnio sentez kesin sonuç veriyor.

bu arada kendı derdımden gormemısım, cok sevındım sızın adınıza saglıklı bır bebegınız oldugu ıcın, Allah analı babalı buyutsun.

sivi almanin iki muhtemel sonucu var.
eger sonuc kotu cikarsa,
ya cocuk down sendromlu olarak dogacak.
ya da cocugu aldirma karari verilecek.
eger downluysa da degilse de dogururum deniyorsa kesinlikle amniyosenteze gerek yok.
amniyosentez sonrasi dusuk riski 100de 1 dir
132de 1 down riski icin 100 de 1 dusuk riski goze alinir mi bilemem.

Tabıkıde cok mantıklı bende bu acıdan yaklasıp,kararı kendısının en dogru olanı secmesın saglayacagım ,teşekkürler.

ama zoruldu olmayan bır testmıs anladıgım kadarıyla, bir de su acıdan bakıyorum şimdi ben soyleyecegım ve bır olumsuz durumda hep benı soylemeselerde suclayacaklar hemde ben cok vıcdan azabı cekerım tam bır bılgım olmadan dr. gibi konustugumdan. kendı bebegım olsa daha net karar verırdım de, ne yapacagımı sasırdım ısın acıgı.teşekkürler cok aydınlattınız.

zorunlu değil testi yaptırmak da amnio sentezi yaptırmak da, beklemek de çok zor bütün hamilelik zehir oluyor resmen, annenin babanın kararı onlar karar verecek, ultrason istesinler ayrıntılı çünkü kromozom bozukluğunda fiziksel görüntü belli ediyor.

Canim kac oraninda cikmis risk kagitta yazar bi baksin. Bazi doktorlar cogu kez amniyosentez yaptirtmak icin yaptiriyorlar. 100de bir gibi dusuk bi deger bile ciktiysa bu sadece % 1 down sendrom orani verir. Ayrica gobegi cok dusukse sivi almakta riskli olabiliyor iyicene arastirsin.

Geçmiş olsun canım benim de çevremde gebelikleri sırasında down sendromlu olacağını söyleyip doğumda sapasağlam doğan bebekler var.

çok sağol canım, merak ettıgım bır baska konuda bu testın sonucuna gore yuzde yuz temız cıkan var mı yoksa hrkeste yuzde 1-2 rısk yazıyor mu, bunun cevabı benı cok aydınlatacak.

Canim kac oraninda cikmis risk kagitta yazar bi baksin. Bazi doktorlar cogu kez amniyosentez yaptirtmak icin yaptiriyorlar. 100de bir gibi dusuk bi deger bile ciktiysa bu sadece % 1 down sendrom orani verir. Ayrica gobegi cok dusukse sivi almakta riskli olabiliyor iyicene arastirsin.

cnm 132 normal gebelik 1 deger yuksek yazıyormus,yada yuksek rısk tama hatırlayamadım suan

zorunlu değil testi yaptırmak da amnio sentezi yaptırmak da, beklemek de çok zor bütün hamilelik zehir oluyor resmen, annenin babanın kararı onlar karar verecek, ultrason istesinler ayrıntılı çünkü kromozom bozukluğunda fiziksel görüntü belli ediyor.

o ultrasondan dr. kesın sonuca varırmıki, var ayrıltılı ultrason hatta seklı semalı bıle belli çok güzel.

şehir olarak nerdesiniz size çok güvendiğim kendi doktorumu tavsiye edebilirim birde o baksın.... çok üzüldüm şimdi umarım bir şey yoktur.

çok sağol canım, merak ettıgım bır baska konuda bu testın sonucuna gore yuzde yuz temız cıkan var mı yoksa hrkeste yuzde 1-2 rısk yazıyor mu, bunun cevabı benı cok aydınlatacak.

10000/1, 1000/1 falan yazıyor risk olmayanlarda 100-200 yüksek risk gibi algılanıyor tam hatırlamıyorum sanırım 400ün altına amnio sentez yaptırın diyorlar.

Bak canım bebek aşşağıda demek şu anlama geliyor olabilir,bebek anne rahminde farklı konumlarda yerleşebiliyor ,plesenta aşşağıda yada yukarda konumlanmış olabiliyor,bebek baş aşşağı yada ,yukarda duruyor olabiliyor ,yani ben doktoru sevmedim açıkçası,direk yarın eşinle gel sıvı alıcaz demesi ailenin fikrini önemsememek gibi olmuş ,sanki cahil insaniarmış gibi konuşmuş ,bende 7 aylık hamileyim ,son kontrolde bebek aşşağıda biraz dedi ,fazla iş yapma dedi o kadar ,yani bence acil tarafından başka bir doktora hatta tavsiye edeliebilecek bir doktora gidin,mümkünse sende yanında git ,en azından bildiklerini söylersin.

cnm 132 normal gebelik 1 deger yuksek yazıyormus,yada yuksek rısk tama hatırlayamadım suan

doktora gitsin ultrasonda burun kemigine baska organlara filan baksinlar. Bazen hormonlar fazla uretiliyor ve bu test sonuclarini etkiliyor herkesin vucudu ayni degil maalesef. 132de 1 risk bile bebegin % 99 dam fazla oranda saglikli oldugu. Amniyosentezinde riski var bence guzelcene dusunulmeli.

benım kızmışa ultrasonda ense kalınlığı var deiler testler normaldi profa gttim ayrıntılı inceleme yaptı el burun kaval kemiği vs. bir şey yok dedi bir de amniosentez yapalım dedi ama düşük riski çok fazla oluyormuş bende herşeyiyle kabul edip o testi yaptırmadım allah veriyor sonuçta belki beni öle sınayacaktı ama şuan kızım çok zeki sağlıklı maşallah allah herkese nasip etsin bence su aldırmasın düşük tehlikesi var

şehir olarak nerdesiniz size çok güvendiğim kendi doktorumu tavsiye edebilirim birde o baksın.... çok üzüldüm şimdi umarım bir şey yoktur.

Ordu'dalar, ben istanbulda oldugumdan elım kolum baglı burdan bırseyler ogrenmeye calısıyorum. Orduda olup veya bılıp tavsıyesı olanlar ıns.çıkar.

o ultrasondan dr. kesın sonuca varırmıki, var ayrıltılı ultrason hatta seklı semalı bıle belli çok güzel.

canım kesin sonuç diye birşey yok normal denilip de down sendromuyla doğanlar da var, benim doktorum ultrasona göre çok sağlıklı görünüyor demişti, ense kalınlığı, kafa yapısı, el,ayak parmaklarının sayısı bunlar bakılıyor, inşallah bahtı da güzel olur, sağlıkla doğar da annesinin yüzünü güldürür.

Bak canım bebek aşşağıda demek şu anlama geliyor olabilir,bebek anne rahminde farklı konumlarda yerleşebiliyor ,plesenta aşşağıda yada yukarda konumlanmış olabiliyor,bebek baş aşşağı yada ,yukarda duruyor olabiliyor ,yani ben doktoru sevmedim açıkçası,direk yarın eşinle gel sıvı alıcaz demesi ailenin fikrini önemsememek gibi olmuş ,sanki cahil insaniarmış gibi konuşmuş ,bende 7 aylık hamileyim ,son kontrolde bebek aşşağıda biraz dedi ,fazla iş yapma dedi o kadar ,yani bence acil tarafından başka bir doktora hatta tavsiye edeliebilecek bir doktora gidin,mümkünse sende yanında git ,en azından bildiklerini söylersin.

ahh arkadasım memlekette olsam bırakır mıydım, en azından suanda dr.un yanında acıklama beklıyor olurdum. evet bıraz cekıngen durduklarından ,fıkırlerı onemsız gorunmus olmalı gozune. şuan bır yandada tel. ile gorusuyorum bır kac ozel hastaneyle, çünkü devlet hast.gidiyordu.kotulemek ıstemıyorum ama aradakı fark ortada.

arkadaşlar şuan çok moralsizim ve bu konuyu arastırıyorum.
Kısaca kardesımın eşi hamıle 4.5 aylık tam buna sevınırken, kardesımın eşi şimdi aradı ağlayarak, tir tir titriyor ne yapacagını bılememıs yazık ben de cok kotuyum suan.
Dr.a gitmişti down sendromu testi için sonuc almaya, trisomy 21 tarama sonucu 1 değer yüksek riskli yazıyormus,diğer 132 deger normal gebelik diyormus,
dr.da bebekte aşağı düşmüş, şimdi git dinlen yarın gel göbekten sıvı alıcaz ama mutlaka esınde gelsın demış.
Yavrum nasıl aglıyor telefonda, ben de cok kotuyum suan, en azından burada tecrubelı anneler bılırler bu testın ne oldugunu ve bebekten sıvının ne ıcın alındıgını, şimdi arayıp birşeyler soyleyıp içini ferahlatmak istiyorum ve gercekten.
Ne yapacağımı şaşırdım.
Teşekkürler.

bence tek bir dr lafıyla hiçbirşey yaptırmayın...1 dr daha görsün....çünkü sıvı alımının düşük riski olduğunu biliyorm...allah yrdmcnz olsun...

benım kızmışa ultrasonda ense kalınlığı var deiler testler normaldi profa gttim ayrıntılı inceleme yaptı el burun kaval kemiği vs. bir şey yok dedi bir de amniosentez yapalım dedi ama düşük riski çok fazla oluyormuş bende herşeyiyle kabul edip o testi yaptırmadım allah veriyor sonuçta belki beni öle sınayacaktı ama şuan kızım çok zeki sağlıklı maşallah allah herkese nasip etsin bence su aldırmasın düşük tehlikesi var

zaten ılk uc ay kalkamadı heo tedavı gordu dusuk tehlıkesı vardı, neyse tam tutundu derken (ki hep aynı dr.kontrol edıyor,memnundu ve degıstrmeye korkuyordu dr.unu) şimdi asagıda, bununla rısk daha fazla bıraz mantık ılıskısı kurdugmda.

Benimde bebeğim son aylarda aşağıya baskı yapmıştı fiille halledildi...o önemli deil bence....bana da dr pek güvenilir gelmedi

arkadaşım bu husus benim ilgi ve bilgi alanıma giriyor istersen yanıtlamaya çalışayım. bize de böyle çok hasta yollanırdı, amniyosentez yapılmayan merkezler ikili ve üçlü tarama testindeki en ufak sorunlarda dahi bize yolluyorlardı. ama saçma sapan işler işte, hastanın kağıttaki risk değeri yüksek çıktı diye hemen ortalık velveleye verilmez. o değerleri etkileyen yüz tane şey sayabilirim sana. en basitinden zayıf kadında başka çıkar kilolu kadında başka. anne sigara içiyordur başka çıkar içmiyordur başka çıkar. bu değerler bize sadece ihtimal verir. yani sizin bebeğiniz 132de 1 ihtimalle down sendromlu olacak. bu tarama testleri hiç kimseye yüzde yüz güven vermez. size 132de 1 denmiştir başkasının 50de 1 başkasının 1000de 1. bu onların down sendromlu bebek doğurmayacakları manasına gelmez. o 1 ihtimal başa geldiğinde o kişi için yüzde yüzdür. biz 250de 1'i sınır kabul ederiz. kağıdı incelemenizi de tavsiye ederim biyokimyasal risk kombine risk yaş riski diye üç farklı değer olmalı bunlardan kombine risk dışındakileri biz kaale almıyoruz zaten. kombine riskin 250de 1den yüksek çıkması durumunda bebekte ek anomali var mı onlara bakılır. mesela ikili testteki ense kalınlığı nasıl,burun kemiği var mı,ek olarak mesela kalp anomalileri vs eşlik ediyor mu? emin ol ikili tarama testinde bakılan bebeğin burun kemiği var mı yok mu olayı bu rakamlardan bin kat daha muteberdir.

burda aslında kilit nokta şu ve zaten biz de hastalarımıza hep şunu sorardık: allah korusun amniyosentezde falan bi sıkıntı çıktı aldırmayı düşünüyor musun? buna yanıt hayırsa zaten bebeği bir de amniyosentezle riske atmaya gerek yok. he tabi yok aldırmıcam ama bir sıkıntı varsa bilmek isterim diyenler de olabiliyor. ama sırf önceden bilmek için psikolojik olarak hazırlanmak için bu derece riskli bir girişimsel işlemi yaptırmak akıl karı değil. kaldı ki amniyosentez sonuçları da yüzde yüz değildir. tıpta hiçbir şey yüzde yüz değildir. tavsiyem, size fikrinizi sormadan hemen ertesi gün amniyosenteze gel diyen doktoru dinlemek yerine sakinleşip oturun ve başka doktorların da görüşünü alın. bugün artık kimsenin beğenmediği devlet hastanelerinde bile bu tavır yoki, hastaya önce ister misin diye soruluyor.

merak ettiğiniz başka hususlar olursa yardımcı olmaya çalışırım, bu yaramaz bebişler beni çok etkiliyor hep.

X