Az bile yazmışsınız ben sayfalarca yazardım :) Takiplerinin yapılmasına çok sevindim. Başta biraz fazla hastaneye gittik ama zamanla sağlığı iyileştikçe sıkıntı olmayacaktır. Kabızlık genel bir sorun Down sendromlularda. Kas zayıflığı bağırsak kaslarını da etkiliyor o nedenle oluyor. Bulduğum en iyi çözüm tahin vermek oldu. Onu da bir arkadaş söyledi. Tahin susam yağından yapıldığı için sindirim sistemine iyi geliyor. Ama sizinki ufak. Henüz veremezsiniz sanırım. Bir doktora danışın ancak popoda çatlak da olabiliyor o zaman da yapmıyorlar. Onun için doktor bir merhem vermişti bize. O iyi gelmişti. Ama doktorun bakması gerekir.
Ege 2,5 yaşında. Tam 30 aylık şu anda. Şöyle Down sendromunun 3 tipi var.
1- Hücre bölünmesinde yaşanan hata nedeniyle oluşan tip (Regüler deniyor): Çoğu Down sendromlu bu tiptedir. Kısmet yani hücre bölünmesi problemi sizin bebeğinize denk gelmiştir. Kromozom analizi sonucunda şöyle yazar: 47,XX,+21 (Kızlar için XX erkeklerde XY yazar)
2-Anne babanın taşıyıcı olduğu tip (Translokasyon): Anne ya da babada bu gen var ama aktif olmadığı için onlar Down sendromlu değil. Ancak çocuklarına bu gen geçip çocukta aktif olursa o zaman çocuk Down sendromlu oluyor. Çok sık görülen bir tip değil. Test sonucunda 46,XY,t(14q21q) yazar.
3-Mozaik: Çocuğun tüm hücrelerinin 47 kromozomlu değil, bazılarının 46 bazılarının 47 olduğu durum. Daha hafif seyrettiği söyleniyor. Test sonucunda 46/47,XX,+21 yazar.
Bir başka çocuk düşündüğünüzde bunlar daha fazla önem kazanıyor. Günlük hayatta çok etkisi olan bir bilgi değil.