- Konu Sahibi gadjo dilo
-
internetten gorsel koymak istedim, kimisi abartmıs aradaki malzemeyi...
benimki biraz bunlara benziyor...
cok tesekkur ederim : )Aman bir yanlışlık olmasın. Bu şok haşlama sebzeler ve taze bakliyat için (taze barbunya) geçerli. Satın aldığımız paketli ya da açık kuru fasülye için daha önce de yazdım. Bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün iyice süzüp porsiyonluk poşetleyip dondurucuya atın. Çıkarınca düdüklüde pişirin. Kuru fasülyeyi, kuru barbunyayı, nohutu haşlamak ve sonra pişirmek besin değerini azaltır. Haşlamadan, geceden ıslatarak düdüklüde pişirin :)
makarnadan daha kolay...Hiç lazanya pişirmedim. Sanki zor bir yemek gibi geliyor
Hevese getirdin. Bugün çıkınca bir bakayım markette :) Hangi markayı tavsiye edersin?makarnadan daha kolay...
kıymayı kavurup, daha onceden haslayıp suzdugumuz makarnanın uzerine sos yapıyoruz ya,
bunda tek iş kavurma kısmını hazırlamak oluyor
buyuk marketlerde oluyor genellikle,Hevese getirdin. Bugün çıkınca bir bakayım markette :) Hangi markayı tavsiye edersin?
Ben de hep haşlama serüveninden sonra yapıldığını biliyordum da haşlanmadan olduğunu ilk senden duymuş oldum.linke tıkladım da ben yemeklik yapar gibi hasladıgım icin atlamısım demek ki...
simdi kuru fasulyeyi boyle yapınca haslanmıs oluyor mu hakikaten?oyleyse süpermis!
lazanya su boregi dilimi buyuklugunde kareler veya iki dilimlik dikdortgenler seklinde marketlerin makarna bölümünde satılıyor oradan alıyorum,
annemin zamanında haslanmadan olmuyordu, fakat yeni uretilenler daha ince makarna gibi haslamaya gerek kalmıyor.
ben genellikle kıymalı falan turk usulu damak tadına yakın sekilde yapıyorum, beşamel sosunu da tariflerden ve onerilenden daha az koyuyorum...
bir tavada kıymayı kavuruyorum, rengi donunce miminik minik dogradıgım patlıcan ve biberleri icine atıyorum, sonra sarımsak ve hepsi kavrulunca icine bu malzemeyi sulandıracak kadar domates koyuyorum (mesela 1,5 patlıcan kullandıysam 4-5 domates) ve damak zevkinize gore tuz ve baharat.
sonra bu karısımı kaynar kaynar sogumadan hemen borcama dizdigim ilk kat lazanyanın uzerine dokuyorum,
ustune tekrar lazanya, tekrar malzeme... bu sekilde 4kat yapıyorum.
en son ustune bir kat daha lazanya (toplam 5kat) ve unu kavurarak terayag ve sut ile beşamel sos döküyorum
(normal tariflerde her katın arasına dökülüyor ve lazanyalar aslında bu sivi ile pisiyor, fakat hem agır oluyor hem de zaten karbonhidratlı olan birseyin üstüne unlu karisim dökecegime domates soslu kıyma da pisirmek icin aynı gorevi goruyor. )
üstündeki sos fırında kızarıp rengi dönünce hazır olmus oluyor,
arada cızır cızır sesler gelecek, lazanyalar kıtırdar mı diye cok endiselenmeyin, sosun suyunun karnı yarıkta oldugu gibi bir ses o :)) afiyet olsun
kıymalı su boregi ile besamel soslu makarna arasında bir lezzeti oluyor...
ben cok agır olmasın diye lazanyayı az koyuyorum ama 6katın ustune cıkmamanızı oneririm,
cunku yerken yuksek oldugunda agızda cogalıyor,orta kısım iyice hamurlasmıs gibi geliyor bana.
bunun bir benzerini karidesle bile yaptım, havuclu, mantarlı sebzeli vs.
ama karnıyarıga alısık oldugumuzdan kime yapsam hem hafif hem de cok lezzetli diyorlar (besamelin az olmasından oturu)
Ben de hep haşlama serüveninden sonra yapıldığını biliyordum da haşlanmadan olduğunu ilk senden duymuş oldum.
Ben de haşlanmadan olan bir paket bulup denemek istiyorum en kısa zamanda. Aynen anlattığın şekli de çok kolaymış. Benim de tereddüt ettiğim şey 5 kat+malzeme dağılma olmaz mı diye. Sunumu bozuk olmasın sonra?
buyuk marketlerde oluyor genellikle,
orada veronelli barilla hangisine denk geldiysem alıyorum...
ikisinin de pismesi ve kalınlıgı aynı.
ilk yapıldıgında daha ıslak oluyor, ikincide tekrar fırında ısıtınca biraz kuruyor, yani porsiyonu coook buyuk tutmamakta fayda var,
ben bir paketin yarısını yapıyorum,
onden corba, ortaya yesillikli bir salata ve yogurtlu soguk mezeler ile zannedersin cok ugrasmısım gibi masa doluyor
Annem Ağustos ayında bir sürü sarımsak almıştı canım,malu havalar sıcak Akdeniz'de ve çabuk çürür sarımsakların hepsini tek tek soyduk ve buzdolabı poşetlerinde doldurup buzluğa koyduk,ara sıra alıp kullanıyoruz gayrette güzel memnunuz,asma yaprağını sarıp koymadık onu sarmadan koyduk dolaba.Sebzeleri nasıl atıyorlar acaba?
teşekkür ederim. ben de yıkayıp çiğ koyacağım o halde çoğunu. çiğ koyabileceğim her şeyi çiğ koymak istiyorum.Aradım, sordum sebzelerin yıkanıp çiğ dondurulabileceğini sadece yemeğe su kaynadıktan sonra ekleneceğini söyledi. Sadece barbunyayı haşlayıp koyuyormuş.
Zehirlenmek istiyorsun herhalde.
Yaprağı çözüp sarıp tekrar mı donduracaksın bir de
her gün dışardan yemek benim için büyük bir dert.Burası bir derdim var bölümü hanımlar dondurucuya konulacak gıdalar hakkında fikir alışverişi yapma bölümü değil bunun için forumda ayrıca yemek tarifleri ve önerileri bölümü var zaten orada da bu konular bolca mevcut hem yararlanabilir hem fikir verebilirsiniz lütfen konuları doğru yere açalım.
benim mevsimlik hazırlık değil de yaptığım marketin iki üç hafta gitmesini sağlayacak şeylere hitiyacm var.http://www.kadinlarkulubu.com/forum...erelim-ogrenelim.550483/page-81#post-36858861
ben hiç bilmezdim. şu topik bana çok yardımcı oldu. çoğunu buradan okuyarak yaptım
oh maşallah : )günaydın jooker,
yavrum ben her şeyi dondurucuya atmıyorum, kendi ev hanımlığım şöyle:
- dondurucuda donan hammaddeyi, mamül haline getirdikten sonra yeniden dondurmuyorum, ( bakteri ürüyomuş mu ne)
- sebzeleri kızartmadan koyuyorum, kısa bir sıcak sonra kısa bir soğuk su darbesiyle şoklama yapıyorum. hatta en son biber koydum, hiç bir işlemden geçirmeden sadece doğrayıp temizledim, koyuverdim öylece.
- közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberleri temizleyip, doğrayıp dondurucuya koyuyorum, salata mı yemek mi ney yapacaksam sonradan şekillendiriyorum.
- et, tavuk, balık ne kadar pişireceksem hepsini porsiyonlayıp dondurucuya koyuyorum.
- bir de dereotu, maydanoz, temizleyip, doğrayıp koyuyorum,
- tereyağını (kendim süt kaymağından tereyağ yapıyorum da söylemesi ayıp, 2 hafta üst kısımda kalınca bozuluyor, iki hafta yetecek kadar kaselere alıyorum, öyle koyuyorum buzluğa) lor tarzı peynir, hamur işleri (pişmiş börek öz.) yufka, ekmek, uzun süre kullanmayacağım kalan her türlü "daha önce donmamış" her şeyi koyabiliyorum.
- domatesleri rendeleyip kaynatıyorum, içine de az sıvı yağ, tuz koyuyorum, kaynar kaynar kavanozluyorum, bir de acılı sos yapıp onu da kaynarken kavanozlladım bu sene ilk defa.. tarifini iste de veriyim hehehe. valla süper oluyor. damak tadı değişir ama deneyenler bayıldı!!!!
kendimle feci gurur duydum.
- yaz sebzeleri yazın kış sebzelerini kışın, dondurulmuştan ziyade taze tüketmeyi daha çok yeğliyorum sanırım.
tebrik ediyorum tek başına neler neler yapıyormuşsun hepsini deneyeceğim :)bamyayi ayiklayip tencerede hafif hasliyorum,
suyunu suzup posetlere koyuyorum,
yesil fasulyeyi zeytinyaglık veya yemeklik kırıp yine yukardaki gibi haslayıp atıyorum,
bezelye, kuru fasulye, barbunya, nohut bunları da uzun uzun haslayıp derindondurucuya koyuyorum,
patlıcanı fazla közlediysem kalanını ayıklayıp posete koyuyorum, salata ve daha cok sıcak yemekler icin (hunkar begendi gibi) elimin altında hazır oluyor.
bunlar haricinde pırasa, ıspanak vb otları haslayıp, suyunu sıkıp posetlere borek ici olarak kullanmak uzere kaldırıyorum.
bezelye veya fasulyeyi istersen kaynattıgın suyu ile beraber minik kavanozlara doldur konserve olarak sakla (domates sosu yapar gibi) oyle de yapıyorum ama suyunda kalınca nedense tadını cok begenmiyorum...
benden bu kadar : )
diger konuda sarımsak yazmıstım, onları kavanoza koyup buzdolabında saklıyorum,
yesillikleri yıkıyorum hazırlıyorum vs yazmıstım, onları da dogramadan yine alt gozde tutuyorum.
uzun uzun et pisirmeyi dusunmuyorsun anladıgım kadarıyla,
o yuzden et suyunu kapaklı buzluklara koyabilirsin, tablet gibi ; )
fakat dondurucuyu kokutmasın diye ustune tekrar poset geciriyorum.
bu arada kırmızı biberi peynirle doldurup konservesini yapıyorum meze olarak tavsiye ederim...
Oburluk fena sey ; )))tebrik ediyorum tek başına neler neler yapıyormuşsun hepsini deneyeceğim :)
Ben de hep haşlama serüveninden sonra yapıldığını biliyordum da haşlanmadan olduğunu ilk senden duymuş oldum.
Ben de haşlanmadan olan bir paket bulup denemek istiyorum en kısa zamanda. Aynen anlattığın şekli de çok kolaymış. Benim de tereddüt ettiğim şey 5 kat+malzeme dağılma olmaz mı diye. Sunumu bozuk olmasın sonra?
konudan bildirim gelince aklima geldi,Buralar büyük market kaynıyor, o yönden sorun yok. Ama merak etme bir paket bize tek öğün olur. Evde 3 tane adam ve ben yaşıyorum
İki makyajla uğraşılmış bir masa haa, seni uyanıkValla ağzım sulandı desem yeridir. Eşim de geçen şöyle değişik bir şey yesek demişti. Fırsat bu fırsat, sağol valla
çok güzel bişeymiş. sevgilin çok şanslı :)Oburluk fena sey ; )))
Tesekkurler bu arada,
kolay gelsin, gelismeleri bekliyoruz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?