• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dondurucuya Konulabilecek Gıdalar???

tecrübeli arkadaşlardan fikir önerisine ihtiyacım var. fikir alışverişi yapabiliriz. : )

her türlü gıdaları ve yemekleri en pratik şekilde pişirebilmek için neleri dondurucuya atabiliriz? Markete gitme fırsatı çok olmayanlarınız var mı, dondurucuyu nasıl değerlendiriyorsunuz stoklamak için?

Mesela patlıcan, kabak, biber, ıspanak, pırasa, karnıbahar vs diğer sebzeler nasıl konulur?

Dondurucumdaki salamura yaprağı etli sarıp çiğden dondurabilir miyim?

Suluköfte köftesi donduran var mı?

Sebzeleri çiğden mi yoksa şoklayarak mı dondurmalıyız?

Hangi sebzeler ve yeşillikler kızartıp, hangileri haşlanıp, hangileri kavrulup konmalı?

Hangi yeşil sebzeler çözdürüp kullanılabilir?

Kavanozlanabilecek gıdalar?

Kısacası dondurucuyu açtığımda soğanı salçayı kavurup tencereye atıp sadece pişmesiyle uğraşacağım hazırlıklar istiyorum.

Aklıma geldikçe soracağım.

Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. :kk77::kk77::kk77:

Balık deneyimim:
balıkçıdan bolca palamut alıp temizletip fileto şeklinde kestirip dondurmuştum. 1,5-2 ay boyunca durdu. Porsiyon porsiyon fırınlayıp yedik. Son yediklerimize kadar tadında bozulma olmadı. 1 ay çok rahat taze gibi oluyor eritmeden, ısıtılmış fırında piştiğinde.
arkadaşlar zaten gereken bilgileri vermişlerde söylemeden geçemeyeceğin yarım saattir size gülümsüyorum...
aklıma babam böyle pasta yapmayı nerden öğrenmiş reklamını getirdiniz:-)

dondurucu çok kullanan biri olarak ben de yazayım..

sigara böreği sarar atarım. fırında pişirmek için buzluk böreği yapar koyarım. ama illaki tuıpper ile koyarım. poşetle koyunca böreklerde koku oluyor bence.
2 kilo köfte yapar, porsiyonlara böler çiğ koyarım. yiyeceğimiz gün sabah işe gelirken dondurucudan çıkarır buzdolabına koyarım. akşama kadar çözülür.
8-10 kilo vişne koyarım çiğ olarak. kompostosuna bayılıyor bizimkiler.
bamyayı yıkar ayıklar çiğ koyarım.
barbunya ve bezelye çiğ koyarım.
balıktan tırsarım koymam, taze taze yiyeceğimiz gün gider alır yeriz.
yeşil fasulye 10 kilo koydum. domates ve çok az yağda kavurur , domatesin suyunu çektirir soğuyunca poşetlerim. haşlayınca ya da çiğ koyunca kokuyor bana.
melemen için çiğ biber koydum felaket koktu. o yüzden dolmabiber de koymuyorum.
6 kilo patlıcan közledim, 3er 3er poşetledim attım. kırmızı biber aynı şekilde. közleyip çekirdeklerini ayıklayıp doğrayıp koydum.
süt mısırı koçanıyla vs direk attım. kışı kullanacağınız zaman buzunun çözülmesini beklemeden direk düdüklüye koyun. üzerine soğuk su ekleyip normal mısır gibi haşlayın. ben zamandan tasarruf etmek içinbuzlu mısırın üstüne ketılda ısıttığım suyu döktüm pişirdim ilk seferinde. koçanın kokusu mısıra çıktı yiyemedik. musluk suyu koyup pişirin.
pişip artan yemekleri tupper ile koyarım.
yoğurtlu çorba koyunca kesiliyor bilginiz olsun. dondurucuya yoğurtlu çorba konmuıyor.
çorbalık nohut ve yarma haşlar koyarım.
ben sarma koymadım ama koyanlar çok memnun.

komşum Antakyalı. içli köfte ve lahmacun yapar atar. lahmacunu pişirip atar, çıkınca mikrodalgada ısıtıyormuş. içli köfteyi çiğ koyuyor çıkınca kızartıyor.

tecrübeli arkadaşlardan fikir önerisine ihtiyacım var. fikir alışverişi yapabiliriz. : )

her türlü gıdaları ve yemekleri en pratik şekilde pişirebilmek için neleri dondurucuya atabiliriz? Markete gitme fırsatı çok olmayanlarınız var mı, dondurucuyu nasıl değerlendiriyorsunuz stoklamak için?

Mesela patlıcan, kabak, biber, ıspanak, pırasa, karnıbahar vs diğer sebzeler nasıl konulur?

Dondurucumdaki salamura yaprağı etli sarıp çiğden dondurabilir miyim?

Suluköfte köftesi donduran var mı?

Sebzeleri çiğden mi yoksa şoklayarak mı dondurmalıyız?

Hangi sebzeler ve yeşillikler kızartıp, hangileri haşlanıp, hangileri kavrulup konmalı?

Hangi yeşil sebzeler çözdürüp kullanılabilir?

Kavanozlanabilecek gıdalar?

Kısacası dondurucuyu açtığımda soğanı salçayı kavurup tencereye atıp sadece pişmesiyle uğraşacağım hazırlıklar istiyorum.

Aklıma geldikçe soracağım.

Deneyimlerinizi ve yorumlarınızı bekliyorum. :kk77::kk77::kk77:

Balık deneyimim:
balıkçıdan bolca palamut alıp temizletip fileto şeklinde kestirip dondurmuştum. 1,5-2 ay boyunca durdu. Porsiyon porsiyon fırınlayıp yedik. Son yediklerimize kadar tadında bozulma olmadı. 1 ay çok rahat taze gibi oluyor eritmeden, ısıtılmış fırında piştiğinde.
Bence en mantıklı çiğden koyulabilenler. Barbunya, bezelye gibi. Bunlar kesinlikle en taze şekliyle muhafaza ediliyor. Gerçi bezelye mevsimi geçti ama hala barbunya bulabilirsin az da olsa..

Kızartma olarak koyulanlar bana itici geliyor. O yüzden hiçbir kış patlıcan vs kızartıp buzluğa koymuyorum ben.

Şoklama olayı da 2-5 dk sıcak suda kaynıyor sonra soğuk suya atıyorsun. Mesela taze fasulye bu şekilde şoklanınca içinde olan potasyumun büyük kısmı suda kalıyor. Ne kadar akıllıca?? Hafif kavurmak daha mantıklı olur bu aşamda. Bunu denedim sonuç güzel. Ama bir komşum direk çiğden koymuş, çözdürmeden tencereye koyunca hiç tadı değişmiyor dedi. Pişirmek için aldığım sonrasında üşendiğim 1,5-2 kilo kadar fasulyemi aynen böyle çiğden koydum. Ama henüz kullanmadım. Sonuç iyi olursa böyle yapacağım bundan sonra hem de daha kolay.

ne koyarsanız koyun da kızartıp değil. kızartma da ki yağ ürünün donmasını engellediğinden bakteri üretir.
Bende tam bunu yazacaktım.kızartılmış şeyleri dondurucuya koymayın.
karnıyarıklık patlıcanı ben yağlı suda haşlayıp koyuyorum,daha hafif oluyor.
yeşil fasulye,semizotu gibi yiyecekleride kendi suyuyla kavurup atıyorum.
ıspanak hiç koymadım.sarma koydum.bir sıkıntı olmuyor.
sulu köfte ve kuru köfteyi şekil verip çiğden öyle koyuyorum.
bezelye,barbunya gibi şeyleri çiğden koyarım.fasulye,nohut haşlayıp koymam.
zorda kaldığımız kışın bulunmayan şeyleri dondurucuya atmak daha mantıklı geliyor.
diğerlerini zaten arkadaşlar yazdığı için tekrar yazmıyorum.

konu sahibinden alıntı yapacaktınız sanırım...
neyi nasıl koyacagını soruyor zaten. acaba siz mi uyanamadınız? :KK48:
şu alakasız mesajımdan ban yemek istemiyorum ama ben de uyanamadım. hatta uyanmak istemiyorum. ptesi görünümlü çarşamba iş başı yapsak bile ne uzundu sanki hafta. yarın gelmeyecek olsam hafifletici bir neden olur ama herkes uyurken evde işe gelmek çok koyuyor şimdiden. Akşam olsa da gitsek bari. Cumalar çekilmiyor.:mad:

Bezelye ve barbunyayı çiğden koyuyorum
Taze fasulye ve bamyayı domatesle hafif öldürüp koyuyorum
Vişneyi çiğden koyuyorum
Patlıcanları közleyip koyuyorum (yemek, karnıyarık ve salata için istediğim gibi şekillendiriyorum)
Et suyu ve tavuk suyunu koyuyorum
Yeşil biberi,maydanoz ve dereotunu doğrayıp buzluk poşetlerinde donduruyorum yemek yaparken kolaylık oluyor
Sarmısakları ezip donduruyorum yine yemek yaparken kolaylık olması için
Köfteleri porsiyonlara ayırıp koyuyorum, tavuk bagetleri ve butları soslayıp donduruyorum (sosa yağ koymadan harcı hazırlıyorum)
Dolmalık biber ve kabakları doldurup donduruyorum(yaprağı denemedim hiç)
Dana etinden kavurma yapıp koyuyorum
Etleri dondurduktan sonra çözdürüp tekrar buzluğa koymamaya dikkat etmelisin, çözdürme işlemi için en ideali bir gün önceden buzluktan dolap kısmına indirmektir. Mikrodalga ile de çözdürme yapılıyor ama ben sağlıklı bulmuyorum, mikrodalga zaten hiç kullanmıyorum
Bazen bitiremediğimiz yemekleri de buzluk poşetinde donduruyorum
Peynirleri, börek harçlarını, sigara böreğini de donduruyorum
Domatesleri bir kez dondurucuya koydum ama pek sevmedim o yüzden artık kavanoz yapıyorum
Tatlı ince biberlerden ve küçük kornişonlardan turşu yapıyorum
Benden bu kadar, kolay gelsin :)

Burası bir derdim var bölümü hanımlar dondurucuya konulacak gıdalar hakkında fikir alışverişi yapma bölümü değil bunun için forumda ayrıca yemek tarifleri ve önerileri bölümü var zaten orada da bu konular bolca mevcut hem yararlanabilir hem fikir verebilirsiniz lütfen konuları doğru yere açalım.

Dondurucudan cikan bezelyem kokuyor yiyemiyoruz kizlar sorun ne acaba???
Şok haşlamayla dondurucuya atıp, kullanmak için çıkardığında şöyle bir suya tutup donu çözülmeden hemen kullanacaktın. Bir de poşetlerken ağzını sıkıca kapatmış olmalısın. Yoksa dolap kokusu siner.

Canim ben yesil fasulyeyi temizleyip yikayip üstüne kaynar au döküp bekliyorum sogumqyq yqkin o suyu suzup bidaha kaynar su dokuym bekleyip sonra suzuyorum soguyunca posetliyorum..bide gecen annemle domates dogradik tencereye cokk az yag fasulyeyi de attik icine bi tasim kaynattik sogutuk aaaaa attik dolaba..tqbi azcik tuzda d koyduk..sonra bamyayi annemle yaptık yine ama inanki cigdenmi koyduk hatirlayamadm gqliba cig koyduk sadece temizleyip. .mesela patlican biber kozleyip soyuo iyuce dovup ezdik karıştırdık onubkoyduk..imambayildiicin patlicani soyup dorde ayirip kizarttik sogutup koyduk, biber vardi yesil..bqktik fazla halka halka vs dograyip birer yemwklikayirdim atrim kisin cok pahali oluyor hem..domates te kavqnozda yaptik ama yariyariya falso verdik kavanozlar hava almisti bozuld yarisi.geri kalan sapasağlam. .onuda soyduk dogradik azcij yqgda bi tasim kaynatyik sicak sicak kavaniza koyuo kapagi sikica kapatıp ters cevirdik beklettik...bide ben arada yufka vs sarip atiyrm yqotigimiz borek kalirsa at yada pisir aogut at dolaba hicbise olmuyor ama cift powet yqp koku sanki cqbuk geçiyor hamura..şimdilik bukadar :)
merhaba taze fasulyeyi bende domates rendeleyip biraz çeviriyorum rengi solana kadar,yeğ koymuyorum tuz konusunda da eklemek isterim; tuz fasulyeleri eritir

konu sahibinden alıntı yapacaktınız sanırım...
neyi nasıl koyacagını soruyor zaten. acaba siz mi uyanamadınız? :KK48:

İkinizin de uykusu var hala, hamamböceği tek tek koyduğu sebzeleri yöntemsiz yazdığı ilk mesajı alıntılayacakken yalnışlıkla sizinkini alıntılamış, o yüzden uyanamadım mı diyor :)

Yemekleri de korkumdan atamadim nedense..aslinda cokta severim böyle hazirdan yemeyi..amanbenndogumdan sonra kolay olsun diye bunlari kullanmıyorum simdilik..doguma yakinda manti icli kofte borek vs döküp atacam buzluga. .herkes elini cekip evimde tek kaldigmda kolay olsun diye..bakliyatlarida kizlar hasliyorumnsogutup posetliyorum..yani benim bildigim bunlar..hic meyve koymadim nasil olur bilmiyorum tecrubeli hanimlar eger farkli biseler anlatrsa biz acemilerde öğrenip yapariz :))
meyve olarak hepsini denemişti dondurucu aldığım ilk zamanlarda bir hevesle...ne yazık ki vişne dışında diğer meyvelerde istediğim tadı,tazeliği alamadım,ya sulanıyor,ya kararıyor ya da tadı değişiyor

Şok haşlamayla dondurucuya atıp, kullanmak için çıkardığında şöyle bir suya tutup donu çözülmeden hemen kullanacaktın. Bir de poşetlerken ağzını sıkıca kapatmış olmalısın. Yoksa dolap kokusu siner.

Bezelyeyi bir akrabam verdi. 3-4 poset. Bu sekilde yaptim ama nafile. O da sizin gibi tarif etmisti.

İkinizin de uykusu var hala, hamamböceği tek tek koyduğu sebzeleri yöntemsiz yazdığı ilk mesajı alıntılayacakken yalnışlıkla sizinkini alıntılamış, o yüzden uyanamadım mı diyor :)
ortalığı karıştırdım,sanırım pardon:KK15:devam edebiliriz uyandım

Back