- 31 Ekim 2013
- 574
- 514
- 158
- Konu Sahibi gadjo dilo
-
aynen tatlım.“dondurucuda donan hammaddeyi, mamül haline getirdikten sonra yeniden dondurmuyorum, ( bakteri ürüyomuş mu ne)” şu çok önemli.. mesela kıymayı buzluktan çıkarıp köfte yapıp yeniden koymak çok çok tehlikeli.
Sen baya hamaratsın aslında. Ben de okuldan sonra çalışmaya başlayınca tek kaldığım bir dönem oldu. Evde yemek yapasım bile gelmiyordu. İşten eve gelince ocağın üstüne biraz brokoli koyuyordum o haşlanana kadar ben üstümü değiştiriyordum. Sonra üstüne yoğurt falan yiyordum. Hiç yemek yaptığımı hatırlamam. Buzluk bile kullanmazdım.onları döker miyim hic, hasladıklarımın bir kısmıyla anında yemek yapıyorum
ama dondurucuya attıklarımda besleyici hicbir deger kalmamıs oluyor sanırım...
cook tesekkur ederim!
tek yasadıgım icin onceleri surekli hazır alıyordum, kendim deneyeyim, şöyle yapayım vs derken pazarlarımı köfte/tavuk hazırlamaya, yesillik yıkayama ayırıp,
arada da bu hasladıklarım ile yemek yapıp saglık besleniyorum havasına burunmeye calısıyordum
ama yanlısımı birkez daha ogrenmis oldum...
bu konu tecrubeli annelerin sayesinde benim icin coook cok iyi oldu
Benim komşum da yıllardır çiğden atıyormuş. Yıkayıp, kurutup..taze fasulye için oktay ustadan duymuştum çiğden dolaba atmak sasılık yapıyormuş fasülyede.önermemişti
Benipek peki yeşil fasulyenin kurusunda sıkıntı oluyor mu?zaten haşlayıp suyunun dökülmesi hiç bir sebze için tasvip edilmiyor ki. Makarna için bile. Fasulye potasyum deposu olduğu için kaybı çok oluyor. Ispanakta da demir gibi.
bana da çiğden koymak pratik geliyor,haşlanmış hiç denemediğim içinya şu bezelyeyi, barbunyayı cigden koyan arkadaslar,
bu durum yemek yaparken size vakit kaybettirmiyor mu?
ben uzun uzun yapmakla ugrasamadıgım ve surekli aperatife yonelmeyeyim diye elimin altında en fazla 10dk.da yemek pisecek sekilde hazırlıyorum...
bosuna kendime iş mi cıkarıyorum acaba dedim
yoksa kofteyi bile gunluk yapıp sabahtan dolapta dinlendirip pisirmek, hic buzluga atmamak taraftarıyım...
bir kere kuru fasulye haşlayıp koydum ama marul salatasının üstünü süslemek için.
2-3 haftadan sonra kalanının bayatlamış bir tadı vardı.tazeliğini uzun süre korumuyor diye düşündüm.
Sen baya hamaratsın aslında. Ben de okuldan sonra çalışmaya başlayınca tek kaldığım bir dönem oldu. Evde yemek yapasım bile gelmiyordu. İşten eve gelince ocağın üstüne biraz brokoli koyuyordum o haşlanana kadar ben üstümü değiştiriyordum. Sonra üstüne yoğurt falan yiyordum. Hiç yemek yaptığımı hatırlamam. Buzluk bile kullanmazdım.
Kurusu çok güzel oluyor canım. ama ben bu sene matemde olduğumdan pek bir şey yapmadım içim kaldırmadı yani. geçen sene yapmıştım. Çok lezzetli oluyor. Gerçi o da haşlanıyor sonrasında ama kurutup haşladıktan sonra ne kadar kayıp oluyor bilemiyorum. Buna rağmen çok yaptım ben yumurtalı. Ara sıcak olarak çok yakışıyor masaya.Benipek peki yeşil fasulyenin kurusunda sıkıntı oluyor mu?
ben en çok kurusunu severim,patlıcan,yeşil biber dahil.besinleri gidiyor mu?
bana da çiğden koymak pratik geliyor,haşlanmış hiç denemediğim için
çünkü bezelye,y.fasulye de dahil hepsini düdüklüde yapıyorum.
bir kere kuru fasulye haşlayıp koydum ama marul salatasının üstünü süslemek için.
2-3 haftadan sonra kalanının bayatlamış bir tadı vardı.tazeliğini uzun süre korumuyor diye düşündüm.
Haşlanmış kuru fasulye,nohut,yarma bunları yemek içlerinde kullanmak için güzel oluyor buzlukta.Aslında haşlanmış kuru fasülye gayet güzel oluyor. Çıkarıp piyaz yapmak için. Burnuma son derece güvenirim, en ufak bir koku değişikliğini alırım. Bozulmuyor tadı..
fakat bu alıntıda haslamaya ilişkin birsey yok ki,İlgilenenler için şok haşlamanın besin değerlerini koruduğuyla ilgili bir makale paylaşıyorum Yazarlar Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Dr. Dyt. Meltem Soylu ve Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici.. Önce bir alıntı yapıyorum, link devamında..
"
Dondurulmuş besinler hazırlanırken ve tüketilirken nelere dikkat
edilmelidir?
Besinler fiziksel, kimyasal ve biyolojik saklama yöntemleri uygulanarak, uzun süre dayanıklı hale getirilebilirler.
Fiziksel bir saklama yöntemi olan dondurma işleminde besinlerde bulunan kullanılabilir su, buz kristallerine dönüştürülmekte, biyokimyasal tepkimelerin hızı minimize edilmekte ve
mikrobiyolojik etkinlikler durdurularak depolama sırasında dayanıklılığın ve besin kalitenin en üst düzeyde korunması amaçlanmaktadır...."
http://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B 7.pdf
Haşlanmış kuru fasulye,nohut,yarma bunları yemek içlerinde kullanmak için güzel oluyor buzlukta.
ama direk yemeğini yapınca olmuyor. Konserve gibi oluyor. Ben ilk evlendiğim zaman kuru fasulyeyi önce haşlayıp suyunu dökerdim gazlı olur diye. Hiç güzel olmazdı. Şimdi geceden beklettiğim suyu döküp direk pişiyorum. Yani buzluktan çıkınca yapılan yemek kendi suyunu içermediğinden bu tadı vermiyor. Pilav yaparken falan kullanılabilir.
lazanya, hamur mu oluyor?çok duydum ama hiç yemedim sanırım ya da yedim de farketmedimtesekkur ederim, ama 6 yıldır tek yasayınca sonuc böyle oluyor
bir de gelenim gidenim sık olunca, elimin altında pratik birseyler bulundurmak şart oluyor,
o dedigin favorim zaten : ) bir baska versiyonu da karnıbahar, yemegini nadiren yaparım, yogurt mukemmel bir kurtarıcı.
bu arada salatalıgı kışın marketlerden hic almam, o yuzden 2yıldır cacıklık dograyıp kucuk posetlerde dondurucuya atıyorum, fena olmadı...
gadjo dilo pratik yemek olarak aklıma geldi, soslu makarna yapmak yerine fırında lazanya yap hem daha az işlemi var, hem de daha bi afilli duruyor
Benim mantığım bu açıklamayı reddediyor.İlgilenenler için şok haşlamanın besin değerlerini koruduğuyla ilgili bir makale paylaşıyorum Yazarlar Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Dr. Dyt. Meltem Soylu ve Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici.. Önce bir alıntı yapıyorum, link devamında..
"
Dondurulmuş besinler hazırlanırken ve tüketilirken nelere dikkat
edilmelidir?
Besinler fiziksel, kimyasal ve biyolojik saklama yöntemleri uygulanarak, uzun süre dayanıklı hale getirilebilirler.
Fiziksel bir saklama yöntemi olan dondurma işleminde besinlerde bulunan kullanılabilir su, buz kristallerine dönüştürülmekte, biyokimyasal tepkimelerin hızı minimize edilmekte ve
mikrobiyolojik etkinlikler durdurularak depolama sırasında dayanıklılığın ve besin kalitenin en üst düzeyde korunması amaçlanmaktadır...."
http://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B 7.pdf
fakat bu alıntıda haslamaya ilişkin birsey yok ki,
cigden bezelye koymak daha dogruymus, bunu anlıyorum sadece
güzel bir lazanya tarifin varsa alabilirim. Benim de lazanya kültürüm kıt biraz.tesekkur ederim, ama 6 yıldır tek yasayınca sonuc böyle oluyor
bir de gelenim gidenim sık olunca, elimin altında pratik birseyler bulundurmak şart oluyor,
o dedigin favorim zaten : ) bir baska versiyonu da karnıbahar, yemegini nadiren yaparım, yogurt mukemmel bir kurtarıcı.
bu arada salatalıgı kışın marketlerden hic almam, o yuzden 2yıldır cacıklık dograyıp kucuk posetlerde dondurucuya atıyorum, fena olmadı...
gadjo dilo pratik yemek olarak aklıma geldi, soslu makarna yapmak yerine fırında lazanya yap hem daha az işlemi var, hem de daha bi afilli duruyor
Benipek peki yeşil fasulyenin kurusunda sıkıntı oluyor mu?
ben en çok kurusunu severim,patlıcan,yeşil biber dahil.besinleri gidiyor mu?
kurutma gölgede yapılmalıdır diyor.o zaman güneşte kuruttuklarımız besin kaybına uğruyor.Dirim izin verirsen ben de bu soruna bir cevap vermek istiyorum. Kuru sebzelere bayılırım. Sık kullanmasam da her pişirmemde ne kadar doğru acaba diye içimden geçirmişimdir. Bu soru kafama takıldığında savunma mekanizmam "hadi canım yıllardır köylerde kadınlarımız sebze kurutup yemedi mi, yemiyor mu, ne olacak ki" diye devreye girmiştir. Gerçi kuru sebze yemek tabiki hasta etmez. Sadece besin değerleri konusunda sıkıntı yaşarız. Aşağıda yine bir yazı paylaşacağım. Link de devamında mevcut :)
"...Kurutma yönteminin yine geleneksel olarak kullanıldığını anlatan Diyetisyen Çapaş, “Özellikle patlıcan, biber, domates gibi sebzeler ve kayısı, erik, elma gibi meyveler sıklıkla kurutma işleminden geçirilir. Burada amaç mikroorganizmaların ihtiyacı olan nem oranını düşürmektir. Fakat sebze ve meyvelerin su içeriğini yüzde 10-20'nin altına düşürülürken önemli ölçüde C vitamini kaybının olduğu unutulmamalıdır. Bazı B vitamini kayıpları ise güneşe maruziyet derecesine bağlıdır. Bu nedenle yiyecekler gölgede kurutulmalıdır....."
http://www.aktifhaber.com/sebzeler-kis-icin-dondurulup-saklanmali-1047244h.htm
linke tıkladım da ben yemeklik yapar gibi hasladıgım icin atlamısım demek ki..."• Dondurulmaya uygun taze sebzeler paketlenmeden önce kaynatılmakta olan suya 1-2 dakika süre ile daldırılıp, çıkartılır. Bu işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olan enzim aktivitenin durdurulmasını sağlar. Uygun süre ile haşlanan sebzeyi akan soğuk su altında veya buzlu su içinde hemen soğutmalı ve süzmelidir. Bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir....."
Oldu mu? :) Lütfen linke tıklayın ayrıntılar içerde...
lazanya, hamur mu oluyor?çok duydum ama hiç yemedim sanırım ya da yedim de farketmedim
güzel bir lazanya tarifin varsa alabilirim. Benim de lazanya kültürüm kıt biraz.
linke tıkladım da ben yemeklik yapar gibi hasladıgım icin atlamısım demek ki...
simdi kuru fasulyeyi boyle yapınca haslanmıs oluyor mu hakikaten?oyleyse süpermis!
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?