"• Dondurulmaya uygun taze sebzeler paketlenmeden önce kaynatılmakta olan suya 1-2 dakika süre ile daldırılıp, çıkartılır. Bu işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olan enzim aktivitenin durdurulmasını sağlar. Uygun süre ile haşlanan sebzeyi akan soğuk su altında veya buzlu su içinde hemen soğutmalı ve süzmelidir. Bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir....."
Oldu mu? :) Lütfen linke tıklayın ayrıntılar içerde...
linke tıkladım da ben yemeklik yapar gibi hasladıgım icin atlamısım demek ki...
simdi kuru fasulyeyi boyle yapınca haslanmıs oluyor mu hakikaten?
oyleyse süpermis!
lazanya, hamur mu oluyor?çok duydum ama hiç yemedim sanırım ya da yedim de farketmedim
güzel bir lazanya tarifin varsa alabilirim. Benim de lazanya kültürüm kıt biraz.
lazanya su boregi dilimi buyuklugunde kareler veya iki dilimlik dikdortgenler seklinde marketlerin makarna bölümünde satılıyor oradan alıyorum,
annemin zamanında haslanmadan olmuyordu, fakat yeni uretilenler daha ince makarna gibi haslamaya gerek kalmıyor.
ben genellikle kıymalı falan turk usulu damak tadına yakın sekilde yapıyorum, beşamel sosunu da tariflerden ve onerilenden daha az koyuyorum...
bir tavada kıymayı kavuruyorum, rengi donunce miminik minik dogradıgım patlıcan ve biberleri icine atıyorum, sonra sarımsak ve hepsi kavrulunca icine bu malzemeyi sulandıracak kadar domates koyuyorum (mesela 1,5 patlıcan kullandıysam 4-5 domates) ve damak zevkinize gore tuz ve baharat.
sonra bu karısımı kaynar kaynar sogumadan hemen borcama dizdigim ilk kat lazanyanın uzerine dokuyorum,
ustune tekrar lazanya, tekrar malzeme... bu sekilde 4kat yapıyorum.
en son ustune bir kat daha lazanya (toplam 5kat) ve unu kavurarak terayag ve sut ile beşamel sos döküyorum
(normal tariflerde her katın arasına dökülüyor ve lazanyalar aslında bu sivi ile pisiyor, fakat hem agır oluyor hem de zaten karbonhidratlı olan birseyin üstüne unlu karisim dökecegime domates soslu kıyma da pisirmek icin aynı gorevi goruyor. )
üstündeki sos fırında kızarıp rengi dönünce hazır olmus oluyor,
arada cızır cızır sesler gelecek, lazanyalar kıtırdar mı diye cok endiselenmeyin, sosun suyunun karnı yarıkta oldugu gibi bir ses o :)) afiyet olsun
kıymalı su boregi ile besamel soslu makarna arasında bir lezzeti oluyor...
ben cok agır olmasın diye lazanyayı az koyuyorum ama 6katın ustune cıkmamanızı oneririm,
cunku yerken yuksek oldugunda agızda cogalıyor,orta kısım iyice hamurlasmıs gibi geliyor bana.
bunun bir benzerini karidesle bile yaptım, havuclu, mantarlı sebzeli vs.
ama karnıyarıga alısık oldugumuzdan kime yapsam hem hafif hem de cok lezzetli diyorlar (besamelin az olmasından oturu)