• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Dondurucuya Konulabilecek Gıdalar???

“dondurucuda donan hammaddeyi, mamül haline getirdikten sonra yeniden dondurmuyorum, ( bakteri ürüyomuş mu ne)” şu çok önemli.. mesela kıymayı buzluktan çıkarıp köfte yapıp yeniden koymak çok çok tehlikeli.
aynen tatlım. :KK66: bu nokta bir de kızartmanın konmaması konusuna dikkat edilirse pek sorun yok gerisinde. ister haşla, ister çiğ koy, besin değerinin azalıp artmasını etkiler sanırım sadece.

taze fasulye için oktay ustadan duymuştum çiğden dolaba atmak sasılık yapıyormuş fasülyede.önermemişti

onları döker miyim hic, hasladıklarımın bir kısmıyla anında yemek yapıyorum :KK53:
ama dondurucuya attıklarımda besleyici hicbir deger kalmamıs oluyor sanırım...o_O

cook tesekkur ederim!
tek yasadıgım icin onceleri surekli hazır alıyordum, kendim deneyeyim, şöyle yapayım vs derken pazarlarımı köfte/tavuk hazırlamaya, yesillik yıkayama ayırıp,
arada da bu hasladıklarım ile yemek yapıp saglık besleniyorum havasına burunmeye calısıyordum :cool:
ama yanlısımı birkez daha ogrenmis oldum...
bu konu tecrubeli annelerin sayesinde benim icin coook cok iyi oldu :KK68:
Sen baya hamaratsın aslında. Ben de okuldan sonra çalışmaya başlayınca tek kaldığım bir dönem oldu. Evde yemek yapasım bile gelmiyordu. İşten eve gelince ocağın üstüne biraz brokoli koyuyordum o haşlanana kadar ben üstümü değiştiriyordum. Sonra üstüne yoğurt falan yiyordum. Hiç yemek yaptığımı hatırlamam. Buzluk bile kullanmazdım.

taze fasulye için oktay ustadan duymuştum çiğden dolaba atmak sasılık yapıyormuş fasülyede.önermemişti
Benim komşum da yıllardır çiğden atıyormuş. Yıkayıp, kurutup..

Bana da don tadı gelir gibi geldi ama kadın öyle deyince denedim. Bakalım pişirince haber veririm durumu.

zaten haşlayıp suyunun dökülmesi hiç bir sebze için tasvip edilmiyor ki. Makarna için bile. Fasulye potasyum deposu olduğu için kaybı çok oluyor. Ispanakta da demir gibi.
Benipek peki yeşil fasulyenin kurusunda sıkıntı oluyor mu?
ben en çok kurusunu severim,patlıcan,yeşil biber dahil.besinleri gidiyor mu?
ya şu bezelyeyi, barbunyayı cigden koyan arkadaslar,
bu durum yemek yaparken size vakit kaybettirmiyor mu?
ben uzun uzun yapmakla ugrasamadıgım ve surekli aperatife yonelmeyeyim diye elimin altında en fazla 10dk.da yemek pisecek sekilde hazırlıyorum...
bosuna kendime iş mi cıkarıyorum acaba dedim :KK64:
yoksa kofteyi bile gunluk yapıp sabahtan dolapta dinlendirip pisirmek, hic buzluga atmamak taraftarıyım...
bana da çiğden koymak pratik geliyor,haşlanmış hiç denemediğim için :KK48:
çünkü bezelye,y.fasulye de dahil hepsini düdüklüde yapıyorum.
bir kere kuru fasulye haşlayıp koydum ama marul salatasının üstünü süslemek için.
2-3 haftadan sonra kalanının bayatlamış bir tadı vardı.tazeliğini uzun süre korumuyor diye düşündüm.

bir kere kuru fasulye haşlayıp koydum ama marul salatasının üstünü süslemek için.
2-3 haftadan sonra kalanının bayatlamış bir tadı vardı.tazeliğini uzun süre korumuyor diye düşündüm.

Aslında haşlanmış kuru fasülye gayet güzel oluyor. Çıkarıp piyaz yapmak için. Burnuma son derece güvenirim, en ufak bir koku değişikliğini alırım. Bozulmuyor tadı..

Sen baya hamaratsın aslında. Ben de okuldan sonra çalışmaya başlayınca tek kaldığım bir dönem oldu. Evde yemek yapasım bile gelmiyordu. İşten eve gelince ocağın üstüne biraz brokoli koyuyordum o haşlanana kadar ben üstümü değiştiriyordum. Sonra üstüne yoğurt falan yiyordum. Hiç yemek yaptığımı hatırlamam. Buzluk bile kullanmazdım.

tesekkur ederim, ama 6 yıldır tek yasayınca sonuc böyle oluyor :KK53:
bir de gelenim gidenim sık olunca, elimin altında pratik birseyler bulundurmak şart oluyor,
o dedigin favorim zaten : ) bir baska versiyonu da karnıbahar, yemegini nadiren yaparım, yogurt mukemmel bir kurtarıcı.

bu arada salatalıgı kışın marketlerden hic almam, o yuzden 2yıldır cacıklık dograyıp kucuk posetlerde dondurucuya atıyorum, fena olmadı...

gadjo dilo gadjo dilo pratik yemek olarak aklıma geldi, soslu makarna yapmak yerine fırında lazanya yap hem daha az işlemi var, hem de daha bi afilli duruyor :KK66:

bana da çiğden koymak pratik geliyor,haşlanmış hiç denemediğim için :KK48:
çünkü bezelye,y.fasulye de dahil hepsini düdüklüde yapıyorum.
Kurusu çok güzel oluyor canım. ama ben bu sene matemde olduğumdan pek bir şey yapmadım içim kaldırmadı yani. geçen sene yapmıştım. Çok lezzetli oluyor. Gerçi o da haşlanıyor sonrasında ama kurutup haşladıktan sonra ne kadar kayıp oluyor bilemiyorum. Buna rağmen çok yaptım ben yumurtalı. Ara sıcak olarak çok yakışıyor masaya.

İlgilenenler için şok haşlamanın besin değerlerini koruduğuyla ilgili bir makale paylaşıyorum Yazarlar Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Dr. Dyt. Meltem Soylu ve Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici.. Önce bir alıntı yapıyorum, link devamında..

"
Dondurulmuş besinler hazırlanırken ve tüketilirken nelere dikkat
edilmelidir?
Besinler fiziksel, kimyasal ve biyolojik saklama yöntemleri uygulanarak, uzun süre dayanıklı hale getirilebilirler.
Fiziksel bir saklama yöntemi olan dondurma işleminde besinlerde bulunan kullanılabilir su, buz kristallerine dönüştürülmekte, biyokimyasal tepkimelerin hızı minimize edilmekte ve
mikrobiyolojik etkinlikler durdurularak depolama sırasında dayanıklılığın ve besin kalitenin en üst düzeyde korunması amaçlanmaktadır
...."

"
• Dondurulmaya uygun taze sebzeler paketlenmeden önce kaynatılmakta olan suya 1-2 dakika süre ile daldırılıp, çıkartılır. Bu işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olan enzim aktivitenin durdurulmasını sağlar. Uygun süre ile haşlanan sebzeyi akan soğuk su altında veya
buzlu su içinde hemen soğutmalı ve süzmelidir. Bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir....."

http://sbu.saglik.gov.tr/Ekutuphane/kitaplar/B 7.pdf

Son düzenleme:
Aslında haşlanmış kuru fasülye gayet güzel oluyor. Çıkarıp piyaz yapmak için. Burnuma son derece güvenirim, en ufak bir koku değişikliğini alırım. Bozulmuyor tadı..
Haşlanmış kuru fasulye,nohut,yarma bunları yemek içlerinde kullanmak için güzel oluyor buzlukta.
ama direk yemeğini yapınca olmuyor. Konserve gibi oluyor. Ben ilk evlendiğim zaman kuru fasulyeyi önce haşlayıp suyunu dökerdim gazlı olur diye. Hiç güzel olmazdı. Şimdi geceden beklettiğim suyu döküp direk pişiyorum. Yani buzluktan çıkınca yapılan yemek kendi suyunu içermediğinden bu tadı vermiyor. Pilav yaparken falan kullanılabilir.

İlgilenenler için şok haşlamanın besin değerlerini koruduğuyla ilgili bir makale paylaşıyorum Yazarlar Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Dr. Dyt. Meltem Soylu ve Uzm. Gıda Müh. Cengiz Kesici.. Önce bir alıntı yapıyorum, link devamında..

"
edilmelidir?
Besinler fiziksel, kimyasal ve biyolojik saklama yöntemleri uygulanarak, uzun süre dayanıklı hale getirilebilirler.
Fiziksel bir saklama yöntemi olan dondurma işleminde besinlerde bulunan kullanılabilir su, buz kristallerine dönüştürülmekte, biyokimyasal tepkimelerin hızı minimize edilmekte ve
mikrobiyolojik etkinlikler durdurularak depolama sırasında dayanıklılığın ve besin kalitenin en üst düzeyde korunması amaçlanmaktadır
...."

fakat bu alıntıda haslamaya ilişkin birsey yok ki,
cigden bezelye koymak daha dogruymus, bunu anlıyorum sadece o_O

Haşlanmış kuru fasulye,nohut,yarma bunları yemek içlerinde kullanmak için güzel oluyor buzlukta.
ama direk yemeğini yapınca olmuyor. Konserve gibi oluyor. Ben ilk evlendiğim zaman kuru fasulyeyi önce haşlayıp suyunu dökerdim gazlı olur diye. Hiç güzel olmazdı. Şimdi geceden beklettiğim suyu döküp direk pişiyorum. Yani buzluktan çıkınca yapılan yemek kendi suyunu içermediğinden bu tadı vermiyor. Pilav yaparken falan kullanılabilir.

Evet ben de ilk postumda belirtmiştim. Kuru fasülyeyi geceden ıslatırım, ertesi gün poşetleyip dondurucuya atarım. İstediğim zaman hop düdüklüye atar pişiririm. Hiçbir zaman bakliyatı haşlayarak pişirmem zaten. İşta vitamin kaybı asıl orada. Ama piyaz için haşlayıp atarım, sorun olmuyor.

bir de gelenim gidenim sık olunca, elimin altında pratik birseyler bulundurmak şart oluyor,
o dedigin favorim zaten : ) bir baska versiyonu da karnıbahar, yemegini nadiren yaparım, yogurt mukemmel bir kurtarıcı.

bu arada salatalıgı kışın marketlerden hic almam, o yuzden 2yıldır cacıklık dograyıp kucuk posetlerde dondurucuya atıyorum, fena olmadı...

gadjo dilo gadjo dilo pratik yemek olarak aklıma geldi, soslu makarna yapmak yerine fırında lazanya yap hem daha az işlemi var, hem de daha bi afilli duruyor :KK66:
lazanya, hamur mu oluyor?çok duydum ama hiç yemedim sanırım ya da yedim de farketmedim:KK22:

"
edilmelidir?
...."

Benim mantığım bu açıklamayı reddediyor.

Yaparken suyunun sarardığını gördüm. Bana mantıksız geldi. Ama yapmak isteyenler bu açıklamayı dikkate alabilir tabi.

fakat bu alıntıda haslamaya ilişkin birsey yok ki,
cigden bezelye koymak daha dogruymus, bunu anlıyorum sadece o_O

"• Dondurulmaya uygun taze sebzeler paketlenmeden önce kaynatılmakta olan suya 1-2 dakika süre ile daldırılıp, çıkartılır. Bu işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olan enzim aktivitenin durdurulmasını sağlar. Uygun süre ile haşlanan sebzeyi akan soğuk su altında veya buzlu su içinde hemen soğutmalı ve süzmelidir. Bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir....."

Oldu mu? :) Lütfen linke tıklayın ayrıntılar içerde...

güzel bir lazanya tarifin varsa alabilirim. Benim de lazanya kültürüm kıt biraz.

Dirim izin verirsen ben de bu soruna bir cevap vermek istiyorum. Kuru sebzelere bayılırım. Sık kullanmasam da her pişirmemde ne kadar doğru acaba diye içimden geçirmişimdir. Bu soru kafama takıldığında savunma mekanizmam "hadi canım yıllardır köylerde kadınlarımız sebze kurutup yemedi mi, yemiyor mu, ne olacak ki" diye devreye girmiştir. Gerçi kuru sebze yemek tabiki hasta etmez. Sadece besin değerleri konusunda sıkıntı yaşarız. Aşağıda yine bir yazı paylaşacağım. Link de devamında mevcut :)

"...Kurutma yönteminin yine geleneksel olarak kullanıldığını anlatan Diyetisyen Çapaş, “Özellikle patlıcan, biber, domates gibi sebzeler ve kayısı, erik, elma gibi meyveler sıklıkla kurutma işleminden geçirilir. Burada amaç mikroorganizmaların ihtiyacı olan nem oranını düşürmektir. Fakat sebze ve meyvelerin su içeriğini yüzde 10-20'nin altına düşürülürken önemli ölçüde C vitamini kaybının olduğu unutulmamalıdır. Bazı B vitamini kayıpları ise güneşe maruziyet derecesine bağlıdır. Bu nedenle yiyecekler gölgede kurutulmalıdır....."

http://www.aktifhaber.com/sebzeler-kis-icin-dondurulup-saklanmali-1047244h.htm

Dirim izin verirsen ben de bu soruna bir cevap vermek istiyorum. Kuru sebzelere bayılırım. Sık kullanmasam da her pişirmemde ne kadar doğru acaba diye içimden geçirmişimdir. Bu soru kafama takıldığında savunma mekanizmam "hadi canım yıllardır köylerde kadınlarımız sebze kurutup yemedi mi, yemiyor mu, ne olacak ki" diye devreye girmiştir. Gerçi kuru sebze yemek tabiki hasta etmez. Sadece besin değerleri konusunda sıkıntı yaşarız. Aşağıda yine bir yazı paylaşacağım. Link de devamında mevcut :)

"...Kurutma yönteminin yine geleneksel olarak kullanıldığını anlatan Diyetisyen Çapaş, “Özellikle patlıcan, biber, domates gibi sebzeler ve kayısı, erik, elma gibi meyveler sıklıkla kurutma işleminden geçirilir. Burada amaç mikroorganizmaların ihtiyacı olan nem oranını düşürmektir. Fakat sebze ve meyvelerin su içeriğini yüzde 10-20'nin altına düşürülürken önemli ölçüde C vitamini kaybının olduğu unutulmamalıdır. Bazı B vitamini kayıpları ise güneşe maruziyet derecesine bağlıdır. Bu nedenle yiyecekler gölgede kurutulmalıdır....."

http://www.aktifhaber.com/sebzeler-kis-icin-dondurulup-saklanmali-1047244h.htm
kurutma gölgede yapılmalıdır diyor.o zaman güneşte kuruttuklarımız besin kaybına uğruyor.
halbuki bende kurutmalıkları dondurucuya göre daha çok seviyordum.ve daha sağlıklı olduklarını düşünüyordum.
tam tersi çıktı.

"• Dondurulmaya uygun taze sebzeler paketlenmeden önce kaynatılmakta olan suya 1-2 dakika süre ile daldırılıp, çıkartılır. Bu işlem sebzelerde vitamin kaybına neden olan enzim aktivitenin durdurulmasını sağlar. Uygun süre ile haşlanan sebzeyi akan soğuk su altında veya buzlu su içinde hemen soğutmalı ve süzmelidir. Bekletmeden paketlenmeli ve dondurucuya yerleştirilmelidir....."

Oldu mu? :) Lütfen linke tıklayın ayrıntılar içerde...
linke tıkladım da ben yemeklik yapar gibi hasladıgım icin atlamısım demek ki...
simdi kuru fasulyeyi boyle yapınca haslanmıs oluyor mu hakikaten?:KK57: oyleyse süpermis! :KK73:

lazanya, hamur mu oluyor?çok duydum ama hiç yemedim sanırım ya da yedim de farketmedim:KK22:

güzel bir lazanya tarifin varsa alabilirim. Benim de lazanya kültürüm kıt biraz.

lazanya su boregi dilimi buyuklugunde kareler veya iki dilimlik dikdortgenler seklinde marketlerin makarna bölümünde satılıyor oradan alıyorum,
annemin zamanında haslanmadan olmuyordu, fakat yeni uretilenler daha ince makarna gibi haslamaya gerek kalmıyor.

ben genellikle kıymalı falan turk usulu damak tadına yakın sekilde yapıyorum, beşamel sosunu da tariflerden ve onerilenden daha az koyuyorum...

bir tavada kıymayı kavuruyorum, rengi donunce miminik minik dogradıgım patlıcan ve biberleri icine atıyorum, sonra sarımsak ve hepsi kavrulunca icine bu malzemeyi sulandıracak kadar domates koyuyorum (mesela 1,5 patlıcan kullandıysam 4-5 domates) ve damak zevkinize gore tuz ve baharat.
sonra bu karısımı kaynar kaynar sogumadan hemen borcama dizdigim ilk kat lazanyanın uzerine dokuyorum,
ustune tekrar lazanya, tekrar malzeme... bu sekilde 4kat yapıyorum.

en son ustune bir kat daha lazanya (toplam 5kat) ve unu kavurarak terayag ve sut ile beşamel sos döküyorum
(normal tariflerde her katın arasına dökülüyor ve lazanyalar aslında bu sivi ile pisiyor, fakat hem agır oluyor hem de zaten karbonhidratlı olan birseyin üstüne unlu karisim dökecegime domates soslu kıyma da pisirmek icin aynı gorevi goruyor. )
üstündeki sos fırında kızarıp rengi dönünce hazır olmus oluyor,

arada cızır cızır sesler gelecek, lazanyalar kıtırdar mı diye cok endiselenmeyin, sosun suyunun karnı yarıkta oldugu gibi bir ses o :)) afiyet olsun :kk77:

kıymalı su boregi ile besamel soslu makarna arasında bir lezzeti oluyor...
ben cok agır olmasın diye lazanyayı az koyuyorum ama 6katın ustune cıkmamanızı oneririm,
cunku yerken yuksek oldugunda agızda cogalıyor,orta kısım iyice hamurlasmıs gibi geliyor bana.

bunun bir benzerini karidesle bile yaptım, havuclu, mantarlı sebzeli vs.
ama karnıyarıga alısık oldugumuzdan kime yapsam hem hafif hem de cok lezzetli diyorlar (besamelin az olmasından oturu)

linke tıkladım da ben yemeklik yapar gibi hasladıgım icin atlamısım demek ki...
simdi kuru fasulyeyi boyle yapınca haslanmıs oluyor mu hakikaten?:KK57: oyleyse süpermis! :KK73:

Aman bir yanlışlık olmasın. Bu şok haşlama sebzeler ve taze bakliyat için (taze barbunya) geçerli. Satın aldığımız paketli ya da açık kuru fasülye için daha önce de yazdım. Bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün iyice süzüp porsiyonluk poşetleyip dondurucuya atın. Çıkarınca düdüklüde pişirin. Kuru fasülyeyi, kuru barbunyayı, nohutu haşlamak ve sonra pişirmek besin değerini azaltır. Haşlamadan, geceden ıslatarak düdüklüde pişirin :)

Back