- Konu Sahibi gadjo dilo
-
Kizartma olarak koymak kanserojen riski tasiyor. Bu yuzden uzak durmak gerek.Bence en mantıklı çiğden koyulabilenler. Barbunya, bezelye gibi. Bunlar kesinlikle en taze şekliyle muhafaza ediliyor. Gerçi bezelye mevsimi geçti ama hala barbunya bulabilirsin az da olsa..
Kızartma olarak koyulanlar bana itici geliyor. O yüzden hiçbir kış patlıcan vs kızartıp buzluğa koymuyorum ben.
Şoklama olayı da 2-5 dk sıcak suda kaynıyor sonra soğuk suya atıyorsun. Mesela taze fasulye bu şekilde şoklanınca içinde olan potasyumun büyük kısmı suda kalıyor. Ne kadar akıllıca?? Hafif kavurmak daha mantıklı olur bu aşamda. Bunu denedim sonuç güzel. Ama bir komşum direk çiğden koymuş, çözdürmeden tencereye koyunca hiç tadı değişmiyor dedi. Pişirmek için aldığım sonrasında üşendiğim 1,5-2 kilo kadar fasulyemi aynen böyle çiğden koydum. Ama henüz kullanmadım. Sonuç iyi olursa böyle yapacağım bundan sonra hem de daha kolay.
bezelyeleri çiğden poşetleri hava almayacak şekilde kapatıyorum.Yukarida yazdim alintiyi yanlis yapmisim
ya hava alıyordur ya da buzluğunda sorun vardır bence. Senelerdir koyarım hiç kokmaz.Dondurucudan cikan bezelyem kokuyor yiyemiyoruz kizlar sorun ne acaba???
Bende sadece vişne koyuyorum.bir kere çilek koydum,sulandı ve tadı çok kötüydü.meyve olarak hepsini denemişti dondurucu aldığım ilk zamanlarda bir hevesle...ne yazık ki vişne dışında diğer meyvelerde istediğim tadı,tazeliği alamadım,ya sulanıyor,ya kararıyor ya da tadı değişiyor
zaten haşlayıp suyunun dökülmesi hiç bir sebze için tasvip edilmiyor ki. Makarna için bile. Fasulye potasyum deposu olduğu için kaybı çok oluyor. Ispanakta da demir gibi.Kizartma olarak koymak kanserojen riski tasiyor. Bu yuzden uzak durmak gerek.
Taze fasulyede potasyum kaybi oldugunu hic duymamistim. Ama dileyen dediginiz gibi domatesle hafifce fasulyeyi sarartip posetleyerek de dondurabilir.Ikisi de guzel oluyor..
şu alakasız mesajımdan ban yemek istemiyorum ama ben de uyanamadım. hatta uyanmak istemiyorum. ptesi görünümlü çarşamba iş başı yapsak bile ne uzundu sanki hafta. yarın gelmeyecek olsam hafifletici bir neden olur ama herkes uyurken evde işe gelmek çok koyuyor şimdiden. Akşam olsa da gitsek bari. Cumalar çekilmiyor.
vişne benim de favorim. çilek olmadı ben de denedim.Bende sadece vişne koyuyorum.bir kere çilek koydum,sulandı ve tadı çok kötüydü.
bezelyeleri çiğden poşetleri hava almayacak şekilde kapatıyorum.
ama bazı insanların burnu hassas oluyor.belki sizde bu şekilde yapıyorsunuzdur ama size kokusu geliyordur.
bende herşeyi atamam mesela.domates gibi,birde uzun süre bekletince bana da koku geliyor.
ya hava alıyordur ya da buzluğunda sorun vardır bence. Senelerdir koyarım hiç kokmaz.
aslında çiğden koyman sana kışın ortasında tazelik avantajı sağlıyor. zamanlama açısından biraz uzun sürüyor ama zaten tüm yemeklerin temeli aynı olduğu için (soğan+salça+ ve diğerleri) eklenecek malzemenin ne olduğu benim içn çok önemli olmuyor. Bir de çözdürmeden koyuyorsun ya değişen çok şey olmuyor. Sadece biraz daha uzun sürüyor pişmesi.ya şu bezelyeyi, barbunyayı cigden koyan arkadaslar,
bu durum yemek yaparken size vakit kaybettirmiyor mu?
ben uzun uzun yapmakla ugrasamadıgım ve surekli aperatife yonelmeyeyim diye elimin altında en fazla 10dk.da yemek pisecek sekilde hazırlıyorum...
bosuna kendime iş mi cıkarıyorum acaba dedim
yoksa kofteyi bile gunluk yapıp sabahtan dolapta dinlendirip pisirmek, hic buzluga atmamak taraftarıyım...
“dondurucuda donan hammaddeyi, mamül haline getirdikten sonra yeniden dondurmuyorum, ( bakteri ürüyomuş mu ne)” şu çok önemli.. mesela kıymayı buzluktan çıkarıp köfte yapıp yeniden koymak çok çok tehlikeli.günaydın jooker,
yavrum ben her şeyi dondurucuya atmıyorum, kendi ev hanımlığım şöyle:
- dondurucuda donan hammaddeyi, mamül haline getirdikten sonra yeniden dondurmuyorum, ( bakteri ürüyomuş mu ne)
- sebzeleri kızartmadan koyuyorum, kısa bir sıcak sonra kısa bir soğuk su darbesiyle şoklama yapıyorum. hatta en son biber koydum, hiç bir işlemden geçirmeden sadece doğrayıp temizledim, koyuverdim öylece.
- közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberleri temizleyip, doğrayıp dondurucuya koyuyorum, salata mı yemek mi ney yapacaksam sonradan şekillendiriyorum.
- et, tavuk, balık ne kadar pişireceksem hepsini porsiyonlayıp dondurucuya koyuyorum.
- bir de dereotu, maydanoz, temizleyip, doğrayıp koyuyorum,
- tereyağını (kendim süt kaymağından tereyağ yapıyorum da söylemesi ayıp, 2 hafta üst kısımda kalınca bozuluyor, iki hafta yetecek kadar kaselere alıyorum, öyle koyuyorum buzluğa) lor tarzı peynir, hamur işleri (pişmiş börek öz.) yufka, ekmek, uzun süre kullanmayacağım kalan her türlü "daha önce donmamış" her şeyi koyabiliyorum.
- domatesleri rendeleyip kaynatıyorum, içine de az sıvı yağ, tuz koyuyorum, kaynar kaynar kavanozluyorum, bir de acılı sos yapıp onu da kaynarken kavanozlladım bu sene ilk defa.. tarifini iste de veriyim hehehe. valla süper oluyor. damak tadı değişir ama deneyenler bayıldı!!!!
kendimle feci gurur duydum.
- yaz sebzeleri yazın kış sebzelerini kışın, dondurulmuştan ziyade taze tüketmeyi daha çok yeğliyorum sanırım.
ortalığı karıştırdım,sanırım pardondevam edebiliriz uyandım
meyve olarak hepsini denemişti dondurucu aldığım ilk zamanlarda bir hevesle...ne yazık ki vişne dışında diğer meyvelerde istediğim tadı,tazeliği alamadım,ya sulanıyor,ya kararıyor ya da tadı değişiyor
Hani diyorumki tam da haslanmiyor, kaynar suda 1-2 dk durup hemen soguk suya. Gidermi ki o kadar? Arastirmak lazim. Beslenme uzmanlari dahi sok haslama oneriyor, sebzenin tazeligini ve besin degerini kaybetmemesi icin..zaten haşlayıp suyunun dökülmesi hiç bir sebze için tasvip edilmiyor ki. Makarna için bile. Fasulye potasyum deposu olduğu için kaybı çok oluyor. Ispanakta da demir gibi.
zaten haşlayıp suyunun dökülmesi hiç bir sebze için tasvip edilmiyor ki. Makarna için bile. Fasulye potasyum deposu olduğu için kaybı çok oluyor. Ispanakta da demir gibi.
aslında çiğden koyman sana kışın ortasında tazelik avantajı sağlıyor. zamanlama açısından biraz uzun sürüyor ama zaten tüm yemeklerin temeli aynı olduğu için (soğan+salça+ ve diğerleri) eklenecek malzemenin ne olduğu benim içn çok önemli olmuyor. Bir de çözdürmeden koyuyorsun ya değişen çok şey olmuyor. Sadece biraz daha uzun sürüyor pişmesi.
suyu hafif sarı oluyor canım denedim ben. yani riske atmaya gerek yok sanki. bilemiyorum ama ben tercih etmiyorum.Hani diyorumki tam da haslanmiyor, kaynar suda 1-2 dk durup hemen soguk suya. Gidermi ki o kadar? Arastirmak lazim. Beslenme uzmanlari dahi sok haslama oneriyor, sebzenin tazeligini ve besin degerini kaybetmemesi icin..
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?