Dondurucuya Konulabilecek Gıdalar???

Pişireceğim şeyleri koyuyorum.
  • Patlıcan kızarttım (hem kebaplık hem karnıyarıklık)
  • Yeşil fasulye ayıklayıp içine domates atıp çiğden koydum
  • Bamya, ayıklayıp pişirmeden koydum.
  • Vişne ayıkladım, kompostoluk koydum.
  • İçli köfte (dışarda yaptırıyoruz, pişirmeden koyuluyor, pişireceğim zaman bir kaç saat önceden çıkartıyorum, sonra haşlıyorum)
  • Kıyma alınca (mesela 1 kg), hepsini köfte yapıyorum, 6 şarlı 8 erli 10 lu seralıyorum, pişireceğim zaman 2 dk da çözülüyor tavada pişiriyorum.
  • Sulu köfte köftesi sormuşsun, ondanda dondurdum.
  • Mantı dondurdum.
  • Kırmızı biber közleyip ayıklayıp dondurdum.
  • Domates sos yapıp dondurdum (kışın yemeklere eklemek için)
Ben genelde pratik olması için dondurucuyu kullanıyorum. 2 kişi olduğumuz için az az da yapsam bize yetiyor. Bunların hepsini buzdolabı poşetine koyup havasını alıyorum. Patlıcan hariç hepsini çiğ koymuşum :)

Kizartma olarak koymak kanserojen riski tasiyor. Bu yuzden uzak durmak gerek.
Taze fasulyede potasyum kaybi oldugunu hic duymamistim. Ama dileyen dediginiz gibi domatesle hafifce fasulyeyi sarartip posetleyerek de dondurabilir.Ikisi de guzel oluyor..

Yukarida yazdim alintiyi yanlis yapmisim
bezelyeleri çiğden poşetleri hava almayacak şekilde kapatıyorum.
ama bazı insanların burnu hassas oluyor.belki sizde bu şekilde yapıyorsunuzdur ama size kokusu geliyordur.
bende herşeyi atamam mesela.domates gibi,birde uzun süre bekletince bana da koku geliyor.

Bende sadece vişne koyuyorum.bir kere çilek koydum,sulandı ve tadı çok kötüydü.

Kizartma olarak koymak kanserojen riski tasiyor. Bu yuzden uzak durmak gerek.
Taze fasulyede potasyum kaybi oldugunu hic duymamistim. Ama dileyen dediginiz gibi domatesle hafifce fasulyeyi sarartip posetleyerek de dondurabilir.Ikisi de guzel oluyor..
zaten haşlayıp suyunun dökülmesi hiç bir sebze için tasvip edilmiyor ki. Makarna için bile. Fasulye potasyum deposu olduğu için kaybı çok oluyor. Ispanakta da demir gibi.

uzun sureli tatiller adaptasyon sorunu yaratıyor maalesef,
hatta uyku sorunum 48saat uyumamak, sonraki belli belirsiz saatlerde havanın kararmasıyla yataga kosan, gece yarısı uyanıp sabah erken kalkcam zaten, yatma dedirtecek sacma bir duzensizlige yol actı

ogle tatiline birsey kalmadı, 2saat hızlı geciyor, sonrası ise bitti bitecek derken zil calınca sınıftan kosarak kacan cocuklar gibi ozgurluge adımını atıyorsun

ama konuyu şöyle toparlarsak;
neyse ki derindondurucu dolu oldugundan eve gectiginde yemekle uzun uzun ugrasmayacaksın

ya hava alıyordur ya da buzluğunda sorun vardır bence. Senelerdir koyarım hiç kokmaz.

Hava almis olabilir o zaman. Diger yiyeceklerde sorun yok. Tesekkurler.

ya şu bezelyeyi, barbunyayı cigden koyan arkadaslar,
bu durum yemek yaparken size vakit kaybettirmiyor mu?
ben uzun uzun yapmakla ugrasamadıgım ve surekli aperatife yonelmeyeyim diye elimin altında en fazla 10dk.da yemek pisecek sekilde hazırlıyorum...
bosuna kendime iş mi cıkarıyorum acaba dedim
yoksa kofteyi bile gunluk yapıp sabahtan dolapta dinlendirip pisirmek, hic buzluga atmamak taraftarıyım...

günaydın jooker,
yavrum ben her şeyi dondurucuya atmıyorum, kendi ev hanımlığım şöyle:
  • dondurucuda donan hammaddeyi, mamül haline getirdikten sonra yeniden dondurmuyorum, ( bakteri ürüyomuş mu ne)
  • sebzeleri kızartmadan koyuyorum, kısa bir sıcak sonra kısa bir soğuk su darbesiyle şoklama yapıyorum. hatta en son biber koydum, hiç bir işlemden geçirmeden sadece doğrayıp temizledim, koyuverdim öylece.
  • közlenmiş patlıcan ve kırmızı biberleri temizleyip, doğrayıp dondurucuya koyuyorum, salata mı yemek mi ney yapacaksam sonradan şekillendiriyorum.
  • et, tavuk, balık ne kadar pişireceksem hepsini porsiyonlayıp dondurucuya koyuyorum.
  • bir de dereotu, maydanoz, temizleyip, doğrayıp koyuyorum,
  • tereyağını (kendim süt kaymağından tereyağ yapıyorum da söylemesi ayıp, 2 hafta üst kısımda kalınca bozuluyor, iki hafta yetecek kadar kaselere alıyorum, öyle koyuyorum buzluğa) lor tarzı peynir, hamur işleri (pişmiş börek öz.) yufka, ekmek, uzun süre kullanmayacağım kalan her türlü "daha önce donmamış" her şeyi koyabiliyorum.
  • domatesleri rendeleyip kaynatıyorum, içine de az sıvı yağ, tuz koyuyorum, kaynar kaynar kavanozluyorum, bir de acılı sos yapıp onu da kaynarken kavanozlladım bu sene ilk defa.. tarifini iste de veriyim hehehe. valla süper oluyor. damak tadı değişir ama deneyenler bayıldı!!!!kendimle feci gurur duydum.
  • yaz sebzeleri yazın kış sebzelerini kışın, dondurulmuştan ziyade taze tüketmeyi daha çok yeğliyorum sanırım.

- Bezelye ve baklayı pisirmeden öylece koyuyorum.

- Taze fasulyeyi hafif rengi değişene kadar pisiriyorum. Biraz da az pişmiş domates ekliyorum. Karıştırıp buzluğa atıyorum.

- Domatesleri doğrayıp ya da rendeleyip suyunu çekene kadar az pisiriyorum. Sonra birer yemeklik paketleyip atıyorum buzluğa. Bazılarını biberli yapıyorum.

- Yine domates soslu biber patlıcan kızartması hazırlıyorum.

- Patlıcan biber közü koyuyorum.

- Kalan yemekleri de saklıyorum buzlukta. Kısa sürede tüketiyoruz ama.

-Pişirmeden sarma da koyulabiliyor. Ben denedim olumsuz hiçbirşey olmadı.

- Köfte içi hazırlayıp koyabilirsiniz. Çözüldükten sonra hemen pişirirsiniz.

- Kalan soğanları bile doğrayıp kapaklı kahvaltılıklarla koyuyorum buzluğa. Yemek yaparken çok pratik oluyor.

Aklıma gelenler bunlar...

aslında çiğden koyman sana kışın ortasında tazelik avantajı sağlıyor. zamanlama açısından biraz uzun sürüyor ama zaten tüm yemeklerin temeli aynı olduğu için (soğan+salça+ ve diğerleri) eklenecek malzemenin ne olduğu benim içn çok önemli olmuyor. Bir de çözdürmeden koyuyorsun ya değişen çok şey olmuyor. Sadece biraz daha uzun sürüyor pişmesi.

“dondurucuda donan hammaddeyi, mamül haline getirdikten sonra yeniden dondurmuyorum, ( bakteri ürüyomuş mu ne)” şu çok önemli.. mesela kıymayı buzluktan çıkarıp köfte yapıp yeniden koymak çok çok tehlikeli.

ortalığı karıştırdım,sanırım pardondevam edebiliriz uyandım

Bende topiğin muhtarı gibi direk atladım yalnız :)

Buarada nektarini, çileği, şeftaliyi, maltayı bir de vişneyi her yıl donduruyoruz biz. Normalde çözdürülmüş gıda tadına hassasımdır ben çözdürülmüş hamur işi yiyemem asla ama bahsettiğim buzlu halde blenderdan geçirip tüketme yöntemi ile lezzetli oluyor. Tad değişmesi uyguladığınız çözdürme sırasında gerçekleşiyor olmasın.

zaten haşlayıp suyunun dökülmesi hiç bir sebze için tasvip edilmiyor ki. Makarna için bile. Fasulye potasyum deposu olduğu için kaybı çok oluyor. Ispanakta da demir gibi.
Hani diyorumki tam da haslanmiyor, kaynar suda 1-2 dk durup hemen soguk suya. Gidermi ki o kadar? Arastirmak lazim. Beslenme uzmanlari dahi sok haslama oneriyor, sebzenin tazeligini ve besin degerini kaybetmemesi icin..

onları döker miyim hic, hasladıklarımın bir kısmıyla anında yemek yapıyorum
ama dondurucuya attıklarımda besleyici hicbir deger kalmamıs oluyor sanırım...

cook tesekkur ederim!
tek yasadıgım icin onceleri surekli hazır alıyordum, kendim deneyeyim, şöyle yapayım vs derken pazarlarımı köfte/tavuk hazırlamaya, yesillik yıkayama ayırıp,
arada da bu hasladıklarım ile yemek yapıp saglık besleniyorum havasına burunmeye calısıyordum
ama yanlısımı birkez daha ogrenmis oldum...
bu konu tecrubeli annelerin sayesinde benim icin coook cok iyi oldu

Hani diyorumki tam da haslanmiyor, kaynar suda 1-2 dk durup hemen soguk suya. Gidermi ki o kadar? Arastirmak lazim. Beslenme uzmanlari dahi sok haslama oneriyor, sebzenin tazeligini ve besin degerini kaybetmemesi icin..
suyu hafif sarı oluyor canım denedim ben. yani riske atmaya gerek yok sanki. bilemiyorum ama ben tercih etmiyorum.

-patlıcanı kızartmadan koymak için alternatif olarak istediğiniz şekilde soyup fırın tepsisine dizin.fırçayla üzerilerini hafif yağlayıp fırına atın.karnı yarık ,patlıcan dizme gibi

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…