Dogum ziyareti

Cevap yazan arkadaslara ayri ayri tesekkur ediyorum. Beklentim yeme icme tabiki degil sadece nezaketen de olsa bizim misafirperverligimizde olan bir guzelligi; izzeti ikrami gormek isterdim. Bir bardak meyve suyu, bir kahve, bir seker, bir lokum beni doyurmaz ondan da azaltmaz. Onemli olan gonul almak bize yakisani yapmak. Bana boyle yaklasan biri olsa elimden geleni yaparim, elimden gelmiyorsa dilimle taltif ederim. Bence bu guzel adetlerimiz unutulmamali. Oyle bir anacim var ki misafir yer o doyar. Ben oyle gormedim. Aklina gelmedi varsayarsak bir mesajla bile olsa yine de gonul alirdim. Yasadikca daha cok insan tipi gorecegiz demek ki... Allah bilsin...

"Allah bilsin" ne demek yahu beddua eder gibi. Herhanhi bir misafirliğe gitmiş olsanız hak veririm ama kadın e kadar iyi olursa olsun başında kimsesi yok, yeni doğum yapmış, siz de çocuk sahibisiniz kolay mı çocuk bakmak yeni doğan. Aklına gelmemiş olabilir, belki evde kahvesi şekeri yok bilemezsiniz ki, kimsesi olmadığı içinde ziyarete gelecek, hrhangi bir hazırlık yapmamış olabilir evinde. Lohusa adı üstünde yani. Ha birisi olsa yanında anlarım onlarda mı yapamamış dersiniz haka u kadar şey yazıldı yok mesaj atsaydı, yok Allah bilsin, yok yaşadıkça daha neler göreceğiz sanki kadın sizi kapı dışarı etti gibi konuşuyorsunuz insanın bir günü bir gününe uymaz. Kaldı ki Allah rızası diyorsunuz iyi niyetle gittiyseniz yaptığınız şeyin karşılığını da beklemeyin ya. Tamam meyve suyu, kahve filan ama belki çıkamadı alamadı, eşine aldıramadı nereden biliyorsunuz ki hala yargılıyorsunuz.

Bu arada zaten gorevimiz bitiyor donecegiz guzel yurduma. Kalici degilim ki bunlarin telafisi olsun... Ben bir daha o kapiyi calacak degilim...onemli olan karsilikli hos bir seda birakabilmek...

Yazdiklarimi okudunuz mu? Hizmet beklemiyorum.En basit hazir bir sey sunmak ya da teklif etmek nezaketendir. Bu bizim degerlerimizdendir. Misafire elinle olmadi dilinle ikram edilir. Onemli olan karsilikli memnun edebilmek... Sozle dil eskimez, hazir bir ikram da bir sey eksiltmez.

Kendinizle çelişiyorsunuz farkında mısınız.
Kadına geçmiş olsuna mı gittiniz, yoksa bana nasıl davranacak diye kontrol etmeye mi.
Bence değerlerimizi çok iyi bilmiyorsunuz:)
Çünkü hasta ziyaretinde hastadan bir şey beklenmez hazır bir ikram bile etse de kızılır yapma etme denir:))
Bende egeliyim hiç öyle hastadan ikram bekleyen görmedim,
Oturulur, konuşulur kalkılır.
Bu arada kadın sizle muhabbet etmiş zaten diliyle ikram etmiş işte ama size yetmemiş.

• Beğen
Reactions: anu
"Allah bilsin" ne demek yahu beddua eder gibi. Herhanhi bir misafirliğe gitmiş olsanız hak veririm ama kadın e kadar iyi olursa olsun başında kimsesi yok, yeni doğum yapmış, siz de çocuk sahibisiniz kolay mı çocuk bakmak yeni doğan. Aklına gelmemiş olabilir, belki evde kahvesi şekeri yok bilemezsiniz ki, kimsesi olmadığı içinde ziyarete gelecek, hrhangi bir hazırlık yapmamış olabilir evinde. Lohusa adı üstünde yani. Ha birisi olsa yanında anlarım onlarda mı yapamamış dersiniz haka u kadar şey yazıldı yok mesaj atsaydı, yok Allah bilsin, yok yaşadıkça daha neler göreceğiz sanki kadın sizi kapı dışarı etti gibi konuşuyorsunuz insanın bir günü bir gününe uymaz. Kaldı ki Allah rızası diyorsunuz iyi niyetle gittiyseniz yaptığınız şeyin karşılığını da beklemeyin ya. Tamam meyve suyu, kahve filan ama belki çıkamadı alamadı, eşine aldıramadı nereden biliyorsunuz ki hala yargılıyorsunuz.
Siz de iyi niyetle dusunuyorsunuz farkli degiliz. Turkiye'de bu isler dedigim gibi ayri bir pazar oldu. Gozumuz fazla alsimis demek ki memlekette.

bende yurtdisinda dogum yaptim,lohusayken evime geleni ikramsiz gondermedim ki gelenlerde ellerini kollarini sallayarak geldiler :KK70:
herkesin yapisi,gorgusu farkli..
dogum yapan arkadas belki bunalimdadir,hastadir ya da ailede bunu gormemis de olabilir..
bosverin.

Herkese tesekkurler... Beklentim fazlaymis demek ki. Dusuncemin yanlis oldugu kanaatine vardim. Sevgiler...

Merhaba arkadaslar. Benim paylasacagim konu dert degil ama bir konuda degerli fikirlerinizi almak istiyorum.

Gecici bir sureligine is sebebiyle yurtdisindayiz. Buraya geldigimizden beri yabancilardan degil Turklerden yana buyuk hayal kirikliklari yasadik.O konulara hic deginmeden asil konuma geleyim.

Sadece disarda bazi ortamlarda gorustugumuz ve sicaklik duydugum bir bayan iki hafta once ilk dogumunu yapti. Kizin annesi vefat etmis, yasasa gubette dogum yapan kizina yetisirdi eminim. Lohusalik hali benim icin duygu yogunlugu bakimindan ozel bir donem. Butun bunlari dusunerek onu memnun edip sevindirmek istedim.

Evde kucuk cocugumu aglatarak guzel guzel ikramlar hazirladim. Bayana da haber verdim ve dedigim saatte de dogum ziyareti icin bir elimde cocugum bir elimde ikramlar kapisini caldim. Oturduk biraz; sohbet, dogum hikayesi derken yarim saatten biraz fazla zaman gecti. Kisa olmasi gerektigi icin de iyi dilek ve dualarla ayrildim evden. Kapidan ciktim ama inanin soktaydim. Ben ondan bana hizmet etmesini lohusa haliyle asla beklemem ama ilk defa gittigim evden de en ufak bir ikram almadan ayrilmak cok zoruma gitti. Benim kendi hazirladiklarimi soylese ben kendi elimle ikram ederdim. Bir meyve suyu ya da cikolata ile de olsa beni sayip evime gelen birine mutlaka izzeti ikramda bulunmam lazim. Kaldi ki bu isler Turkiye'de o kadar guzel yapiliyor ki "bebege hosgeldin" esyasi ve ikramlari ayri bir pazar oldu artik. Bayan normal dogum yapti son derece de kolay oldugunu anlatti. Ayaktaydi yani. Sezeryan olsa ameliyelat derim kendime teselli veririm ama anlamakta zorlaniyorum."Allahim dedim seytan kolumda ben senin rizana talibim" desem de uzun sure saskinligimi uzerimden atamadim.Fikirlerinizi merak ediyorum.

dediğin gibi pazar oldu. fakir insanlar daha da fakirleşsin diye, gereksiz bir sürü püsür!

neyse arkadaşın demek ki huyu buymuş bir dahakine beklentin olmaz

Siz şimdi böyle yazınca kendimden şüphe ettim. Bende yeni doğum yaptım cok zor gunler gecirdim bedenen ve ruhen.gözümün yasini silip misafire kapi actigim oldu.bana da komşularım ziyarete geldi ama boş gönderdiğim olmadı desem yalan olur.zaten bebeğim durmuyordu bir başıma uğraşıyordum sezeryanlı halimle hatta misafir varken bile kucağımda pışpışlıyordum kızımı ha olurda uyursa fln Ohh be iki dakika insanlarla oturdum düşüncesiyle oturdum onlarla bazen en büyük ikramım hazır limonata oldu.(annem bir hafta kaldiginda salatali gozlemeli ikramlara kadar sundu misafirlerimize ) ve bunlari okuyunca kendimi kötü hissettim acaba benim arkamdan da hiç bişey ikram etmedi diye konuştular mı? Eger öyleyse hiç nezaket edip de evime gelmesinler diye düşünürüm ben.normalde bende ikramsız misafir gondermek istemem ama o anki Psikolojiyle aman boşver bile diyor insan.

Hoş görülü olmak lazım bence, hamilelik bir yana doğum telaş her şey olabilir. Empati yapmak lazım biraz, e haliyle bir de loğusa. İkram misafirperverlik genlerimizde var, biz yeni anne ve anne adaylarına da ders olsun derim :) Evde hazır bir şeyler bulunduralım

Merhaba arkadaslar. Benim paylasacagim konu dert degil ama bir konuda degerli fikirlerinizi almak istiyorum.

Gecici bir sureligine is sebebiyle yurtdisindayiz. Buraya geldigimizden beri yabancilardan degil Turklerden yana buyuk hayal kirikliklari yasadik.O konulara hic deginmeden asil konuma geleyim.

Sadece disarda bazi ortamlarda gorustugumuz ve sicaklik duydugum bir bayan iki hafta once ilk dogumunu yapti. Kizin annesi vefat etmis, yasasa gubette dogum yapan kizina yetisirdi eminim. Lohusalik hali benim icin duygu yogunlugu bakimindan ozel bir donem. Butun bunlari dusunerek onu memnun edip sevindirmek istedim.

Evde kucuk cocugumu aglatarak guzel guzel ikramlar hazirladim. Bayana da haber verdim ve dedigim saatte de dogum ziyareti icin bir elimde cocugum bir elimde ikramlar kapisini caldim. Oturduk biraz; sohbet, dogum hikayesi derken yarim saatten biraz fazla zaman gecti. Kisa olmasi gerektigi icin de iyi dilek ve dualarla ayrildim evden. Kapidan ciktim ama inanin soktaydim. Ben ondan bana hizmet etmesini lohusa haliyle asla beklemem ama ilk defa gittigim evden de en ufak bir ikram almadan ayrilmak cok zoruma gitti. Benim kendi hazirladiklarimi soylese ben kendi elimle ikram ederdim. Bir meyve suyu ya da cikolata ile de olsa beni sayip evime gelen birine mutlaka izzeti ikramda bulunmam lazim. Kaldi ki bu isler Turkiye'de o kadar guzel yapiliyor ki "bebege hosgeldin" esyasi ve ikramlari ayri bir pazar oldu artik. Bayan normal dogum yapti son derece de kolay oldugunu anlatti. Ayaktaydi yani. Sezeryan olsa ameliyelat derim kendime teselli veririm ama anlamakta zorlaniyorum."Allahim dedim seytan kolumda ben senin rizana talibim" desem de uzun sure saskinligimi uzerimden atamadim.Fikirlerinizi merak ediyorum.

yani bunlar bir şey ikram edilmedi diye mi? çok abartıyorsunuz

Bence dalginligina gelmistir, unutmustur, zaten kisa oturmussunuz sorun edecek bisey degil. Yaninda kimse de yokmus belki ikram edecek biseyi yoktu, sizin getirdiklerinizj de ikram etmeyi akil edemedi. Lohusa hali bu...
Ben lohusalikta agir bir depresyon gecirdim misafirlerin yanina gecip oturmuyordum bile, odadan cikmiyordum, ama hepsi anlayisliydi ki hala gorusuyoruz.

Bu arada zaten gorevimiz bitiyor donecegiz guzel yurduma. Kalici degilim ki bunlarin telafisi olsun... Ben bir daha o kapiyi calacak degilim...onemli olan karsilikli hos bir seda birakabilmek...

bizde lohusaya süt olsun diye bir şeyler yapılıp götürülür.götürdüklerinizi sunmasını beklemek abes.belki bir şey yapamadı belki çok aç ve sizin getirdiklerinizi yemek istiyor.ben doguım yaptıgımda aşure ayıydı.komşular aşure getirdikçe nasıl yerdim ansıl makbule geçerdi.Ayrıca belirteyim siz hangi şehire döneceksiniz komşu felan olmayalım kazayra allah korusun yani

Herkese tesekkurler... Beklentim fazlaymis demek ki. Dusuncemin yanlis oldugu kanaatine vardim. Sevgiler...
bence hoşgörmelisin.
tek başına ise ikram hazırlayacak vakti olmamıştır,muhtemelen bir çikolata filan da alıp hazır edemedi.
ve büyük ihtimalle arkandan da üzülmüştür boş gönderdim diye.
yani olur böyle,bizlerin de ikramsız çevirdiklerimiz olmuştur belki.
insanlık halidir.
sen böyle yazınca ben de bi durup düşündüm:))
böyle bir ziyarette beklenti içine girmek doğru değil.

Ben olsam ben de bozulurdum, misafire cok onem versigimden midir nedir, :KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14:

Kadin dogum yapti tamam da 2 hafta olmus,

misafirin geleceginden de haberi var.:KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14:

Kocasi bi markeye gidip bi meyvesuyu, bi seker alamaz mi?:KK57::KK57::KK57::KK57::KK57::KK57:

E bunlari da musafire ikram etmek atla deve degil ki?:KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14:

Yatalak aciz hasta degil ki?

E bi cikolata m.suyu alamayacak kadar fakir olsalar konu sahibi bunu bilir, ve bozulmak aklina bile gelmez.?:KK12::KK12::KK12::KK12::KK12::KK12::KK12::KK12::KK12::KK12:

Bence misafire pek onem vermesiginden boyle yapmis. :KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14:

Dogum yapti diye görgü kurallarini unutmasi gerekmez ki?:KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14::KK14:

Kadin mutfaktan bi bardak m.suyu getiremeyecek kadar kotu durumda olsa bi basina nasil bebege bakiyo ?:KK57::KK57::KK57::KK57::KK57::KK57::KK57::KK57::KK57:

Asıl siz beni şoka soktunuz !:KK57: Yeni doğum yapmış insan kalkıp nasıl hizmet etsin! Hele o uykusuzluk.. Aklına bile gelmemiştir.. Azıcık empati kurun.

Şahsım adına doğum yapanların evine öyle hemen koşmam koşanlara da şaşırırım..
bi beklemek lazım 40 ı çıksın toparlasın kendini bebek bakmak kolay mı uykusuzdur belki dalgındır..
çok istiyosam telefon eder bi istegin var mi söyle derim belki kapıdan bir tabak çorba yemek veririm ama misafir olup ikram beklemem..
doğum yaparsam inş.40 gün kimseyi kabul etmeyi düşünmüyorum kimse kusura bakmasın 9 aylık bi yolculuktsn çıkmışım biraz müsade etsinler..

Aynen .Hele cenazelerde o kadar abes ki
Birileri ortaya kendince mantikli ve guzel oldugunu dusunerek bi gelenek ortaya atmis. Sonra milyonlarca insan bunu dogru kabul edip pesinden gitmis.
Buna iyi oldugunu dusundugumuz diger gelenek ve gorenekleri de katiyorum tabi. Neye gore kime gore iyi?
Hosnut olmadigimiz ama 'insanlar ne der?' Diye surdurdugumuz yiginla sacmalik var.
Babamin taziyesini dusunuyorum da ne tuhafti. Ortada bir vefat var;biz gelenin gidenin karnini doyurmaya calisiyoruz.

X