How to install the app on iOS

Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.

Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.

Doğum kesisini engelleyelim! Epizyotomi bir zorunluluk değil!

epizyo benide tedirgin ediyor,bu durumu doktorumla konuştum,ama bu yöntemi kullandığnı söyledi,diğer durumda kontrolsüz yırtıklar oluştuğnu ve bunların onarımının daha güç olduğnu söyledi,izmirde bildiğniz bir doktor varmı bu konuda daha hassas olan

izmir'i bilemiyorum canım. yarın ben de doktora gidiyorum bakalım neler olacak. açıkçası doktor tutup da bana hayır mutlaka epizyo şart derse yenisini arayacağım :( ve hiç istemiyorum

benim doktorum ameliyata bile girmeyecekmiş kime dicem kesmeyin diye :( off off ne zor işler.. ben zaten korkuyorum normal doğmdan mümkünse sezeryan düşünüyorum ama tabi o zaman ne gösterir bilmiyorum..

benim doktorum ameliyata bile girmeyecekmiş kime dicem kesmeyin diye :( off off ne zor işler.. ben zaten korkuyorum normal doğmdan mümkünse sezeryan düşünüyorum ama tabi o zaman ne gösterir bilmiyorum..

ameliyata girmeyecekmiş ne demek yav?? sezeryana mı girmeyecekmiş, anlamadım tatlım?

herkese merhaba,

normal doğumun en çok korkutan şeyi saatlerce sancıdan vs'den de öte doğum kesisi.

biz kadınlar doktorlarımızı bu konuda uyarmazsak, sıkıştırmazsak, yıllarca da kesilip biçilmeye devam ederiz. türkiye'de doktorların hastalarına maalesef seçme şansı tanımaması gibi bir durum var. oysa ki günün sonunda müşteri olan biziz. ve her kadın kendisi için en doğru kararı verebilir. bu konuda başka bir foruma da yazmıştım, yazdıklarımı ayrıca yeni bir konuda toparlamayı uygun gördüm.

yazalım konuşalım tartışalım ki doğru bilinen yanlışları azaltalım. vüzutlarımız üzerinde söz sahibi olmadan önce bilgi / bilinç sahibi olalım.

henüz hamile değilim ama kalmayı düşünüyorum. bu konuda da uzuuuun uzun okudum ve araştırmalar yaptım. normal doğum: adı üstünde her şey normal de olsa, işin içine hastane olunca kontrolünüz dışında bin tane görevli/hemşire/doktor/hasta bakıcı vs giriyor. zaten acılı bir süreç, bir de gelen giden oranızı buranızı bızıktıran ekstra alakasız kişilerle iyice sıkıntılı bir hal alıyor. sonra lavman. arkadaşlar 2-3 tane hastabakıcı ameliyathaneyi temizlemek istemiyor diye bu acılı sürece- ki bu noktada zaten sancı çektiğinizi hatırlatayım- bir de lavmanın acısı ekleniyor. hadi acısını geçtim de bu kadar insanı aşağılayan bir prosedür olamaz yav. onu da dışında oradan buradan bağlanan aletler - ki bu çok gereksiz- gereksiz açılan damar yolları - bunun da sebebi yemeni içmeni engellemek, bakınız lavman konusu- falan filaan. çektiğin onca sancıya bunları ekledik mi ekledik.

gelelim doğum anına. türkiye'de çok ama çok önemli bir insan hakları ihlali, daha doğrusu kadın hakları ihlali yapılıyor, nedir o: rutin epizyotomi. yani bilinen adıyla "kesi". doktor 3-5 bağırış duymak istemiyor diye cırt atıveriyor kesiyi hastasının en hassas yerine. e o zaman bunun sezeryandan ne farkı kalıyor? bence hiç. genelde de bahane hazır, ay bebek kakasını yaptı, yok başı büyük çıkmıyor, kalp atışları azaldı. e bunu duyan hangi anne bebeğinin canı için kendini feda etmez?? bu rutin epizyotomi denilen hadise bildiğin kasaplık arkadaş! dünya sağlık örgütü tarafından yasaklı. ülkemizde ise %96 oranında uygulanıyor. korkunç bir rakam.

yok efendim doktor kesiyi atmazsa kontrolsüz yırtıklar olurmuş da kan kaybı olurmuş muş da muş. şöyle bir örnek verelim: kumaşı eline aldın, iki taraftan çektin zorladın, yırtıldı mı? hayır. aynı kumaşın ucuna minicik makasla kesik at bak gör bakalım caaart diye nasıl yırtılıyor. vücut zaten doğum sürecine hazır yaratılıyor. hani yılların geyiği vardır ya annelerimiz yıllardır tarlada doğurmuş vs diye. Al işte ne kadar doğru. Dışarıdan müdahale ne kadar az olursa iyileşme süreci de o kadar kolay atlatılıyor. Peki bu rutin kesiyi engelleme adına neler yapabiliriz: birincisi “kegel egzersizleri”. İkincisi de 36ıncı haftadan itibaren “perine masajı”. Detayları internetten bulabilirsiniz. Ama bütüüün bu önceden alınan önlemler heba olmasın diyorsanız doktor doktor doktor diyorum. Sen k.çını da yırtsan doktor bu yola seninle beraber baş koymadıysa sen bağırırken atıverir kesiyi, ay şekerim bebeğin başı sıkıştı napiim deyiverir. Sen de kucağında ağlayan bir bebek ve en iyi ihtimalle 2 ay boyunca kanayacak bir yarayla kalakalıyorsun. En iyi ihtimalle o yaranın da enfekte olmayacağını varsayıyorum tabii bu arada.

doktorunuzla mutlaka önceden bunları konuşun. sizin bu konuda bilinçli olduğunuzu bilsin. en iyi ihtimalle günler süren acılı bir iyileşme sürecini böylece kısaltabilirsiniz.

1 gün bile az acı çekeceksek değmez mi kızlar??

hepinizi öperim hamişler ve hamiş adayları :)

Canım öncelikle paylaşımın için teşekkürler ve sana kesinlikle katılıyorum.35 aylık hamileyim.Bugün randevum vardı.Normal doğum istediğimi söyledim dr.a 38.haftada çatı muayenesi yaparız dedi.Bir de şu kesi olayını sordum.Hanımefendi ilk doğum olduğu için mutlaka kesi yapıyormuş.Var mı böyle mantık ya.annem 6 kiloyla beni doğururken kesi yokmuş da şimdi 3 kiloluk bebekte mi kesi şart oluyor.özle hastanede drmuz.Acaba devlete mi gitsem.kara veremedim.Orada bu kadar kesip biçmediklerini duydum.Görmelisiniz öyle de net konuşuyorki kesi şart diye.Ben kesinlikle inanmıyorum.Üstelik benim yaralarım çok geç iyileşir ve çabuk enfeksiyon kapar.Bebişle mi uğraşıcam kesiyle mi.Oturama kalkama bu ne iş yaa.perine masajını yarından itibaren yapmaya başlıcam.bakalım hayırlısı.

Canım öncelikle paylaşımın için teşekkürler ve sana kesinlikle katılıyorum.35 aylık hamileyim.Bugün randevum vardı.Normal doğum istediğimi söyledim dr.a 38.haftada çatı muayenesi yaparız dedi.Bir de şu kesi olayını sordum.Hanımefendi ilk doğum olduğu için mutlaka kesi yapıyormuş.Var mı böyle mantık ya.annem 6 kiloyla beni doğururken kesi yokmuş da şimdi 3 kiloluk bebekte mi kesi şart oluyor.özle hastanede drmuz.Acaba devlete mi gitsem.kara veremedim.Orada bu kadar kesip biçmediklerini duydum.Görmelisiniz öyle de net konuşuyorki kesi şart diye.Ben kesinlikle inanmıyorum.Üstelik benim yaralarım çok geç iyileşir ve çabuk enfeksiyon kapar.Bebişle mi uğraşıcam kesiyle mi.Oturama kalkama bu ne iş yaa.perine masajını yarından itibaren yapmaya başlıcam.bakalım hayırlısı.

hayırlı olsun canikom. valla doktorunu ikna edebiliyorsan etmeye bak. ilk bebekte kesi şart kadar saçma bir mantık olamaz. ikna etmek için bilimsel makaleleri, dünya sağlık örgütü evraklarını falan götür yanında istersen. bir yandan da başka doktorlarla konuş. kendini muayene ettirmene gerek yok, danışma amaçlı gidebilirsin.

eğer epizyo'suz doğurmuş ex-hamişler varsa bizimle deneyimlerini paylaşabilirse şahane olur. ve tabii doktorlarının isimlerini de :)

sevgiler

slm kızlar..
ben ilk doğumumu normal yatım.tabiki epizyo kesisi ile.
pazar olduğu için kendi doktorum şehir dışındaymış gelemedi.hastanedeki diğer doktor girdi doğumuma(özel hastane)
doktor ne ara kesmiş anlamadım.bebek doğdu şimdi dikiş atıcam dedi. :53:
doğumu 2-3 saat kısalttığı ve kontrolsüz yırtık oluşmaması için kesi yapıyoruz diyede açıklama yaptı.:36:
olan olmuş ne desen boş kesmiş dikecek..4 tane dikiş atıldı ve Allahtan çabuk iyileşti 2 haftada çoktan kapanmıştı..bir süre
hassasiyet devam etti tabi..
işin garip yanı doktor 08:00 de geldi 08:05 te kızım doğdu.sadece 2 kez ıkınmıştım...bu kadar kolay olsa doğumlar bize gerek olmaz dedi.
eeeee ozaman neye dayanarak kestin beni demek lazım dı yani...
şimdi 2. bebeşi istiyorum Allah nasip ederde olursa, doğumumda normal olursa önceden bu konuyu konuşmak istiyorum doktorumla...
şimdi daha bilinçliyim...
bende Allahtan 4 var bi arkadaşım devlet hastanesinde doğurdu.hafta sonu diye doktor normal doğumlara gelmiyomuş.
ebeler doğurtmuş.dikiş sayısını net söyleyemedi yani kaç yerden kestiklri belli değilmiş yaniiiii....
2 hafta önce başka bi arkadaşım doğum yaptı özel hastanede ondada sanırım 30 a yakın dikiş var.....

bi anlam veremedim ben

normalsede sezeryansada girmeyecekmiş o doğumlara girmezmiş.ogün hastanede hangi doktor varsa o girermiş. bugün öğrendim muhtemelen %99 sezeryan olabilirmişim kan sulandırıcı iğne vuruldugum için kanamayı durduramama ihtimaline karsılık sezeryana alma ihtimali varmış.. bi arkadaşımla aynı durumdayız nerdeyse onun öyle olmuş...
ameliyata girmeyecekmiş ne demek yav?? sezeryana mı girmeyecekmiş, anlamadım tatlım?

herkese merhaba,

normal doğumun en çok korkutan şeyi saatlerce sancıdan vs'den de öte doğum kesisi.

biz kadınlar doktorlarımızı bu konuda uyarmazsak, sıkıştırmazsak, yıllarca da kesilip biçilmeye devam ederiz. türkiye'de doktorların hastalarına maalesef seçme şansı tanımaması gibi bir durum var. oysa ki günün sonunda müşteri olan biziz. ve her kadın kendisi için en doğru kararı verebilir. bu konuda başka bir foruma da yazmıştım, yazdıklarımı ayrıca yeni bir konuda toparlamayı uygun gördüm.

yazalım konuşalım tartışalım ki doğru bilinen yanlışları azaltalım. vüzutlarımız üzerinde söz sahibi olmadan önce bilgi / bilinç sahibi olalım.

henüz hamile değilim ama kalmayı düşünüyorum. bu konuda da uzuuuun uzun okudum ve araştırmalar yaptım. normal doğum: adı üstünde her şey normal de olsa, işin içine hastane olunca kontrolünüz dışında bin tane görevli/hemşire/doktor/hasta bakıcı vs giriyor. zaten acılı bir süreç, bir de gelen giden oranızı buranızı bızıktıran ekstra alakasız kişilerle iyice sıkıntılı bir hal alıyor. sonra lavman. arkadaşlar 2-3 tane hastabakıcı ameliyathaneyi temizlemek istemiyor diye bu acılı sürece- ki bu noktada zaten sancı çektiğinizi hatırlatayım- bir de lavmanın acısı ekleniyor. hadi acısını geçtim de bu kadar insanı aşağılayan bir prosedür olamaz yav. onu da dışında oradan buradan bağlanan aletler - ki bu çok gereksiz- gereksiz açılan damar yolları - bunun da sebebi yemeni içmeni engellemek, bakınız lavman konusu- falan filaan. çektiğin onca sancıya bunları ekledik mi ekledik.

gelelim doğum anına. türkiye'de çok ama çok önemli bir insan hakları ihlali, daha doğrusu kadın hakları ihlali yapılıyor, nedir o: rutin epizyotomi. yani bilinen adıyla "kesi". doktor 3-5 bağırış duymak istemiyor diye cırt atıveriyor kesiyi hastasının en hassas yerine. e o zaman bunun sezeryandan ne farkı kalıyor? bence hiç. genelde de bahane hazır, ay bebek kakasını yaptı, yok başı büyük çıkmıyor, kalp atışları azaldı. e bunu duyan hangi anne bebeğinin canı için kendini feda etmez?? bu rutin epizyotomi denilen hadise bildiğin kasaplık arkadaş! dünya sağlık örgütü tarafından yasaklı. ülkemizde ise %96 oranında uygulanıyor. korkunç bir rakam.

yok efendim doktor kesiyi atmazsa kontrolsüz yırtıklar olurmuş da kan kaybı olurmuş muş da muş. şöyle bir örnek verelim: kumaşı eline aldın, iki taraftan çektin zorladın, yırtıldı mı? hayır. aynı kumaşın ucuna minicik makasla kesik at bak gör bakalım caaart diye nasıl yırtılıyor. vücut zaten doğum sürecine hazır yaratılıyor. hani yılların geyiği vardır ya annelerimiz yıllardır tarlada doğurmuş vs diye. Al işte ne kadar doğru. Dışarıdan müdahale ne kadar az olursa iyileşme süreci de o kadar kolay atlatılıyor. Peki bu rutin kesiyi engelleme adına neler yapabiliriz: birincisi “kegel egzersizleri”. İkincisi de 36ıncı haftadan itibaren “perine masajı”. Detayları internetten bulabilirsiniz. Ama bütüüün bu önceden alınan önlemler heba olmasın diyorsanız doktor doktor doktor diyorum. Sen k.çını da yırtsan doktor bu yola seninle beraber baş koymadıysa sen bağırırken atıverir kesiyi, ay şekerim bebeğin başı sıkıştı napiim deyiverir. Sen de kucağında ağlayan bir bebek ve en iyi ihtimalle 2 ay boyunca kanayacak bir yarayla kalakalıyorsun. En iyi ihtimalle o yaranın da enfekte olmayacağını varsayıyorum tabii bu arada.

doktorunuzla mutlaka önceden bunları konuşun. sizin bu konuda bilinçli olduğunuzu bilsin. en iyi ihtimalle günler süren acılı bir iyileşme sürecini böylece kısaltabilirsiniz.

1 gün bile az acı çekeceksek değmez mi kızlar??

hepinizi öperim hamişler ve hamiş adayları :)

başlık o kadar yerinde olmuş ki girip teşekkür etmek istedim.

kesili normal doğum yaptım. şu an, 5 haftalık bebeğim. doğum sürecim harikaydı. hiçbir sorun yaşamadım diyebilirim. ben de sanıyordum ki doğum da harika olacak. (aslında olabilirdi) oysa ben kesiden bile bihaberdim. şimdi dikişimde açılma, cinsel organımda açık bir yara var ve sızlıyor. bunu üstüne bir d kuyruk sokumu sorunum çıktı. netice dayanılmaz acılar. moral bozukluğu cabası.
tavsiyem, bilinçli olun ve doktorunuzla kesinlikle konuşun.doktor secimi çok önemli.

Siz ve sizin gibiler sayesinde birazcikta olsa bilincleniyoruz iste
oncelikle konu icin teskkurler
Bizim Dr kesip bicmeye cok merakli maalesef.
ilk gebeligim 39. hafta icinde sezaryanla oldu bebek donmedi diye
belki beklenseydi donerdi yani vardi 10 gunum.
Dr larin kolayina ne geliyorsa o senin hic degerin yok
2. dogumumu normal istiyorum acikcasi bu konudada israrliyim
ama bu kesiden haberim yoktu. bilgilendirdigin iyi oldu
bazen seytan diyorki evde dogur ebeyi cagir
en azindan kesilip bicilmezsin
birde kesileceksen normal dogumla sezaryan arasinda ne fark kaliyorki??
odada kesiliyorsun yeri degisiyor sadece

kızlar,

peki haydi paylaşın burada: epizyotomi yapmayan doktor var mı bildiğiniz?? ya da bu konuda bir deneyiminiz oldu mu?

sevgiler

her işi uzmanına bırakmak gerekli değil mi! makat yaralanmasından,uzamış doğumun anne ve bebek üzerindeki risklerinden bi haber insanlar lütfen doktorun işine karışmasın.internet oldukça faydalı,ama görüyorum ki bilinçsiz bilinçlenme dedikleri bu olsa gerek.

her işi uzmanına bırakmak gerekli değil mi! makat yaralanmasından,uzamış doğumun anne ve bebek üzerindeki risklerinden bi haber insanlar lütfen doktorun işine karışmasın.internet oldukça faydalı,ama görüyorum ki bilinçsiz bilinçlenme dedikleri bu olsa gerek.

dikkatli okuyacak kadar konuyu önemserseniz, zorunlu durumdaki epizyotominin değil rutin epizyotominin eleştirildiğini anlarsınız...

Mükemmel bir konuymuş..
Geçmişten günümüze döndürmekte fayda var...

Bir şey yapılabilir mi bilemiyorum.. Zira benim kadın doğum doktorum oturup özenle ve grafiklerle "Epizyotomi" neden kesinlikle yapılacak onu anlattı uzun uzun... Oysa Dünya Sağlık Örgütü makaleleri tam tersini söylerken... Doktorlar hastalarını bir çeşit hipnoz ile epizyo kesiği konusunda etki altına alıyor ve ikna ediyor "doğruluğu" konusunda...

Doktorumu değiştirmeye karar verdim.. Daha ortada gereklilik var mı yok mu? o bile belli değilken.. daha bu kadar erken haftalardayken, bana epizyotomi dayatması yapan bir doktora devam etmeyeceğim...
Bence her türlü kaynak okunarak bilinçlenilmeli..

Gereksiz yapılan Epizyotomi bir kadın hakları ihlalidir..

ben de karşıyım. olması gerekn neyse o olsun, kimse müdahale etmesin.
en büyük savunuları, kendiliğinden zaten yırtılacak.
ne biliyon? yırtılırsa da bi zahmet dikersin, eline mi üşeniyorsun.
her mesleğin bir sanatı, ustalığı var. şimdiki doktorlar anca kesmeyi biliyorlar. şipşak. doğumda anneye hiç söz hakkı verilmemesine deli oluyorum, vücut benim, bebek benim, sana ne?
haberturk gazetesinde bi köşe yazarı var, Damla hanım. bu konudaki yazılarını okumanızı öneririm.

başlık o kadar yerinde olmuş ki girip teşekkür etmek istedim.

kesili normal doğum yaptım. şu an, 5 haftalık bebeğim. doğum sürecim harikaydı. hiçbir sorun yaşamadım diyebilirim. ben de sanıyordum ki doğum da harika olacak. (aslında olabilirdi) oysa ben kesiden bile bihaberdim. şimdi dikişimde açılma, cinsel organımda açık bir yara var ve sızlıyor. bunu üstüne bir d kuyruk sokumu sorunum çıktı. netice dayanılmaz acılar. moral bozukluğu cabası.
tavsiyem, bilinçli olun ve doktorunuzla kesinlikle konuşun.doktor secimi çok önemli.

sen bunu yazalı bayagı bi zaman gecmis..ama belki gorursun bu mesajı...ben de aynı dertten cekiyorum su an..dikiş yarası yanlş iyileşmişmiş...sen kendiliginden mi iyilestin..bir doktor diyor ki kendi iyilesir, biri diyor acıp tekrar dikilmesi lazım..psikolojim berbat...ayagıma vuruyor agrısı..kuyruk sokumuma da..15 dakkadan fazla yuruyemiyorum...okursan nolursun ceva yazra mısın

Güzel bir başlık. Ancak, uzun süredir aktif olmamış. İnşallah işinin ehli ve vicdanlı doktorlara denk geliriz. Doğum yaklaşmadan bu konuyu doktorumuzla konuşup ona göre doktor tercihi yapmak gerekir. Benim annemde 5 çocuğunu babaannemin yardımıyla evde doğurmuş. Allah hepimize sağlıklı, hayırlı doğumlar nasip etsin... :49::emir_bebek::nazar:

Eskiden kesi yoktu evet ama kadinlar nasil aci cekiyorlardi biliyor muyuz ananem ilk fogumundan donra iki ay oturamamis annem de ilk dogumudsn sonra cok zorlanmis.yirtiklari olmus. Tarlada hop diye doguranlarin yaninda bi de bunlar var.Ayrica 2 ay kanayan yara falan yok 1 haftada geciyor.ha yirtik olmayacagini bilsek tabi kesi gereksiz ama ya olursa ya bebegin basi sikisirsa buna ben kendim nasıl karar verebilirim .bi de sezeryandakac kat kesiyorlar kesiyle karsilastirmamak gerek.su egzersiz olayına katiliyorum.

zorunluluğu kaldırılsın evet istenmiyorsa yapılmasın

ama ben şahsi fikrim isterim bir kızım var normal doğum yaptım çektiğim sancıyı ben bilirim ki ben 3 saat çektim
3 saatde bile çok yoruldum bunu 12 saat çeken insan var doğumu uzatmak ve kendi yırtılsın diye beklemek istemem
güvendiğim bir doktorun kesi atmasında bir sakınca görmüyorum açıkçası doğum esnasında bir an önce doğsun diye bakarken 2 sn
sancı kesilsin diye beklerken birde nasıl yırtılıcak diye kendimi riske atamam açıkçası

normal doğum düşünen hemile arkadaşlar için yazıyorum ne kesilirken nede dikilirken hissetmedim
zaten ha yırtık olmuş ha kesilip dikilmiş bir süre oturmakta zorlanırsınız buda çok normal bir travma yaşanıyor sonuçta orda
dikişim kendikendine kayboldu ne ip döküldü nede başka bir şey gördüm temiz bakıldıktan sonra hiçbir sorun yok

ya bünyesi farklı olanlar. dikişin ipleri kendiliğinden kaybolmayanlar napsın. dr hastalarında gördüğü enfeksiyon kapmış kesileri anlattı doğumdan sonra ben hala oturamıyorum diye gittiğimde. o bölgede bir dikiş izi istemiyorum belki. bana masajı anlatsın bilgi versin uğraşsın bir zahmet doktor. kesip dikince kendini cerrah hissediyorlar ebe gibi uğraşamazlar.
normal doğuma zor ikna oluyorlar hele kesisiz normal doğum, daha çok yolumuz var.
büyükşehirlerin bazısında var bu konuya özen gösteren merkez, onlara da uzağım. yakın olsam parasına acımazdım.
çünkü kesi olmasa doğum sonrası yeniden doğuyorsun resmen..

Back