Kızlar bu konuda böyle bir tartışma yaşanmasını istemezdim. Herkesten özür dilerim bu anlamda..Ben de hayli gerginim sanırım bu aralar, tepkim biraz sert olmuş. Umarım bir daha ne böyle bir imada bulunulur, ne de tatsızlık yaşanır. Şampuan konusunda kesin konuşmamla alakalı son bir kez açıklama yapma gereği duyuyorum...
Canım, doada şampuanların haricinde bir sürü ürün var..
Yağlar, sabunlar, solid parfümler, kremler v.s..
Ben hepsinden çok memnun kaldım. Bu kadar ürün içinde sevmediğim tek şey melisa solid parfümün o hacı kokusu..
Buna rağmen şampuan dışındaki ürünlerle ilgili sıkıntı yaşayan bir arkadaşa ya da arkadaşlara kesin ve net konuştuğuma hiç şahit oldunuz mu?
Yağlarla ilgili savunduğum tek şey, hepsinin saf olduğudur..Yani aktarlardaki likit parafinlerle karıştırılmaması gerektiğidir. Diğer ürünler ona keza, hepsi saf ve doğala çok yakındır..
Ama etkileri konusunda kesin konuşamayız.
Her cilde her yağ iyi gelmeyebilir, kimi cilt yağı görünce kusar, sivilce patlaması olur, sonra düzelir.. pirinç kepeği beni bebek gibi yapar, seni yapmaz..argan yağı etkisini benden daha çabuk gösterir, sende daha geç gösterir..shea butter bendeki yaraları veya izleri daha çabuk tedavi eder, senin biraz beklemen gerekir..solid parfümlere ben aşık olurum, sana alerji yapar..
Yani bunlar kişiden kişiye değişkendir..
Ama şampuan öyle değil..
2 senedir saçlarımın %50 sinden fazlasını kaybettim ben. Bu yüzden saçıma maksimum özen gösteriyorum ve bu yüzden çok uzun süredir sülfatsız şampuan kullanıyorum.
Şampuan saç dökmez..Ama şampuan deriye ve saç teline zarar verir.
Bu yüzden sülfatsız şampuan kullanıyoruz.
Sülfatsız şampuanlar arasında fark var mıdır? Elbette vardır.
Mesela bir çok sülfatsız şampuan, sülfat harici diğer kimyasalları bünyesinde barındırırken, doa tüm bu kimyasallardan kendini arıtmış..
Saç dökülmelerini bir nebze önlemek için içeriğine doğal biotin koymuş, kepeğe yine bir nebze çözüm olsun diye çinko koymuş..Saçın tüm dengesini sağlayan D-Panthenol maddesinin yüzdesini arttırmış..Bunlar bir şampuan için çok önemli unsurlar..Yani dolayısıyla doanın şampuanına, piyasada görüp görebileceğimiz en kaliteli sülfatsız şampuan diyebiliriz.
Şimdi hal böyleyken, "saçım daha çok döküldü, saçım yağlandı, saçım keçe gibi oldu, şampuan arıtmıyor" gibi şikayetlere karşı cevap verebiliriz.
-Şampuanın saç dökülmesini arttırma ihtimali %0'dır...Bu bir şampuan..Yağ bakımı değil, ne olduğunu bilmediğimiz bir madde değil, o değil bu değil..
Saç dökmediği gibi yeni saç çıkarma gibi bir işlevi de yoktur..Şampuanın asıl amacı saçı güçlendirip sağlığına kavuşturmaktır..Dökülmeyi bir nebze engeller..Ama dökülmenin sebebi içtense, isterseniz kafanıza altın eritip onu sürün yine fayda etmez.
-Saçı yağlandırmaz, aksine saçın yağ ve nem dengesini korur. Zaman zaman yağlanmanın artması hormonal bir durumdur. Bu durumu şampuana yüklemek anlamsızdır.
-Şampuanı kullandığınızda ıslakken normalden biraz daha sert olmasının sebebi, şampuanda silikon olmamasıdır. Evet ıslakken sertleşiyor ama kurutunca saç hayli yumuşuyor..Bu sorunu yeni nesille en aza indirgemişler..İndirgemeseler bile zaten saç kremiyle bu sorun ortadan kalkıyor.
-Şampuanın arıtmama ihtimali yine %0...Market şampuanlarından belki 10 kat daha fazla arıtıcılığa sahip. Sadece sülfatsız şampuanın kullanımı biraz meşakatlidir. Buna zamanla alışılıyor. Özellikle yağ bakımı uygulandığında, doğru kullanılmazsa bir bakmışsız şampuanın hepsini bitmiş.
Dolayısıyla yine aynı noktaya geliyorum, sorun şampuanda değil yanlış kullanımda.
Doa şampuan konusunda kesin konuşamayacağım tek şey alerjik reaksiyon mevzusudur. En nihayetinde şampuan tümüyle doğal aktiflerden oluşuyor. 1000 kişiden 1 kişide alrjik reaksiyon gösterme ihtimali olabilir. Bu konu hariç, diğer tüm etkileri konusunda kesin konuşabiliriz.
Uzun uzun yazdım, okuyan gözlerinize sağlık..Şampuan konusunda kesin konuşmamın sebebi bunlardır.
Sülfat, tuz ve türevleri sevimsiz maddelerdir.Biyoçözünürlüğü düşüktür. Önce sizi, sonra doğayı zehirler..
Bu yüzden elimizdeki kalitenin değerini bilelim..