• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Disleksi öğrencisi, çocuğu olanlar yardım eder misiniz?

Gorsel yetenekleri gelişmiş oldugundan kum havuzunda harf yazdırma oyun hamuruyla harfleri yazma vs gibi. Toplama çıkarmayı da görsel metaryallerle desteklemek lazım. Ama aile ilgilenmiyor diyorsunuz nasıl olacak bilemedim. Çocuk belki de çok zeki.

Ram da birsey çıkar mı bilemiyorum. Çok tuhaf calisanlari. Her yerde aynı mı bilemem ama sanki dünyayı onlar kurmuş gibi değişikler. Zaten WiscR testini yapmamak için de kırk takla atıyorlar.

Allah kolaylık versin. Bir çözüm yolu bulursunuz inşallah.

Ya var ya harikasınız ya, hemen bakacağım ve takibe alacağım sayfayı. Çok teşekkür ederim.
Benim öğrencimin de müthiş teknoloji bilgisi var, bayılıyor. Bunun dışında her konuda çok kötü.
Verdiğiniz sayfaya gidiyorum hemen. Bin kere teşekkürler.

rica ederim ne demek, umarım faydası olur grubun ve huriye hanımın :)
bizim abimiz de öyle, kitap okuyamıyor mesela, ders çalışırken de kardeşlerine okuturmuş ezberleyeceği şeyleri, normal bir insanın 10 dk da okuduğu metni o yarım saatte okuyor, ama kod yazıyor, yazılım yapıyor, mesleğinde müthiş başarılı zaten. üstelik bu çocuğa ilkokul öğretmeni gerizekalı bu çocuk, boşa masraf yapmayın alın okuldan demiş. ne mutlu öğrencinizin sizin gibi bir öğretmeni var...

Çoklu alıntı yapamadım nedense. Çok teşekkür ederim bayanlar. Verdiğiniz bilgiler, öneriler çok kıymetli.
Birlikte bir çocuğun hayatını olumlu yönde değiştireceğiz belki de.
Gruba istek yolladım, kabul edilsin diye sabırsızlıkla bekliyorum. Ne öğrenirsem kar.

RAM'da artık adam akıllı bir şey yapmaları lazım, çünkü rapor vermiyorlar çocuğa; normal diyerek geri yolluyorlar. O zaman da çocuk ona özel yazılılardan, destekten mahrum kalıyor.

Bizim buradaki RAM'da öyle maalesef, küçük dağları onlar yaratmış gibi. Anca arabalarını parlatsınlar, takım elbiseleri ile etrafta turlasınlar.

Çoklu alıntı yapamadım nedense. Çok teşekkür ederim bayanlar. Verdiğiniz bilgiler, öneriler çok kıymetli.
Birlikte bir çocuğun hayatını olumlu yönde değiştireceğiz belki de.
Gruba istek yolladım, kabul edilsin diye sabırsızlıkla bekliyorum. Ne öğrenirsem kar.

RAM'da artık adam akıllı bir şey yapmaları lazım, çünkü rapor vermiyorlar çocuğa; normal diyerek geri yolluyorlar. O zaman da çocuk ona özel yazılılardan, destekten mahrum kalıyor.

Bizim buradaki RAM'da öyle maalesef, küçük dağları onlar yaratmış gibi. Anca arabalarını parlatsınlar, takım elbiseleri ile etrafta turlasınlar.
5 yaşında anaokuluna gitmeden bilmem kaç numaralı göz bozukluğu da varken (gözün bozuk olduğu nu da bilmiyormuş henüz o zaman ailesi) okuma yazmayi kendi kendine sökmüş, üçüncü sınıfta da İngilizceyi şakır şakır konuşacak kadar yine kendi kendine öğrenmiş bir çocuğu gözümün önünde normal bu deyip gonderdiler. Parlak zeka bile değil normal. Çocugun bakışı duruşu bile farklıydı. Ama kaybolup gidecek...

Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Bir rehber öğretmen olarak kendi ailemde de disleksi iki öğrenci var.
Mesleğim dolayısıyla teşhisinin ben koyabildim. Fakat sizin bahsettiğiniz durumun disleksi olup olmadığını anlayabilmek için rehber öğretmenin biraz daha ilgili olması gerektiği düşünüyorum.
Teşhiş ve alıştırma konusunda çalışmalarını ben yürütsem de. Dışarıdan özel bir destek almak istediğimi bu nedenle özel danışmanlığa götürdüğümü söylemem gerek. Çuünkü aile içerisinde biraz daha zor bu konuları halletmek.
Emin olun anne babalarıyla mücadele etmek benim için de çocuklardan daha zor. Yakınım olmalarına rağmen...
Sizin öğrencinizde Diyelim ki teşhis konuldu bundan sonra destek almak şart. Bahsettiğiniz öğrenci kaçıncı sınıf öğrencisi bunu bilemiyorum. İlkokul öğrencileri için Bu durumu aşmak çok daha kolaydır fakat tek başınıza halledebilir misiniz emin olamıyorum. Bir PDR uzmanından destek almalısınız. Ailenin bu tutumunu değiştirmek adına biraz olsun ikna edici olmalısınız. Ne kadar ilgili olduğunuzu görüyorum Ve size tekrardan teşekkür ediyorum. Fakat durumu aşabilmek için ilk önce kabullenmek ve bilinçlenmek şart. Hak verirsiniz ki bu tür problemler aslında birer Özgün öğrenim güclugudur. Üzerinde bireysel çalışmak gerek. Aslında bizler gibi rehberlerin bu konu üzerine biraz olsun mesai harcayarak o öğrencilerin uygun setlerle nasıl da çabucak ilerleme gösterdiklerini görmek müthiş bir şey ve bunu yapmak durumundayız. yardımcı olabileceğim bir şey varsa mutlaka yardımcı olmak size daha fazla bilgi vermek yönlendirmek isterim. Şimdilik tavsiyem elinizden geldikçe rehber öğretmen desteğinde aile ile iletişim kurmak ve çocuğu diğer arkadaşları seviyesine taş taşıyabilmek için desteklemek olacaktır.

5 yaşında anaokuluna gitmeden bilmem kaç numaralı göz bozukluğu da varken (gözün bozuk olduğu nu da bilmiyormuş henüz o zaman ailesi) okuma yazmayi kendi kendine sökmüş, üçüncü sınıfta da İngilizceyi şakır şakır konuşacak kadar yine kendi kendine öğrenmiş bir çocuğu gözümün önünde normal bu deyip gonderdiler. Parlak zeka bile değil normal. Çocugun bakışı duruşu bile farklıydı. Ama kaybolup gidecek...

Kafalarına vura vura mı öğreteceğiz işlerini acaba? Muhakkak işini layığı ile yapmaya çalışan vardır ama onu da "yaaa sen mi kurtaracan yaaa, sen mi düzeltecen yaaa" gibi laflarla bezdiriyorlardır. Çok sinirlendim şu an.
Kaçıncı sinifta çocuk?

7. sınıfta.

Öncelikle ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Bir rehber öğretmen olarak kendi ailem de disleksi iki öğrenci var.
Mesleğim dolayısıyla destekçisi teşhisinin ben koyabildim. Fakat sizin bahsettiğiniz durumun disleksi olup olmadığını anlayabilmek için rehber öğretmenin biraz daha ilgili olması gerektiği düşünüyorum.
Diyelim ki teşhis konuldu bundan sonra destek almak şart. Bahsettiğiniz öğrenci kaçıncı sınıf öğrencisi bunu bilemiyorum. İlkokul öğrencileri için Bu durumu aşmak çok daha kolaydır fakat tek başınıza halledebilir misiniz emin olamıyorum. Bir PDR uzmanından destek almalısınız. Ailenin bu tutumunu değiştirmek adına biraz olsun ikna edici olmalısınız. Ne kadar ilgili olduğunuzu görüyorum Ve size tekrardan teşekkür ediyorum. Fakat durumu aşabilmek için ilk önce kabullenmek ve bilinçlenmek şart. Hak verirsiniz ki bu tür problemler aslında birer Özgün öğrenim güclugudur. Üzerinde bireysel çalışmak gerek. Aslında bizler gibi rehberlerin bu konu üzerine biraz olsun mesai harcayarak o öğrencilerin uygun setlerle nasıl da çabucak ilerleme gösterdiklerini görmek müthiş bir şey ve bunu yapmak durumundayız. yardımcı olabileceğim bir şey varsa mutlaka yardımcı olmak size daha fazla bilgi vermek yönlendirmek isterim. Şimdilik tavsiyem elinizden geldikçe rehber öğretmen desteğinde aile ile iletişim kurmak ve çocuğu diğer arkadaşları seviyesine taş taşıyabilmek için desteklemek olacaktır.
Hoş geldiniz, iyi ki geldiniz, iyi ki yazdınız.
Rehberlik öğretmenimiz hiç bilgili değil, disleksi şüphesini de ona ben söyledim, ben söyledikten sonra oturmuş araştırmış. Bilgisi yok anlayacağınız. Okulumuzda özel eğitim öğretmeni var, ona da sordum ama maalesef onun da bilgisi yokmuş, onun ilgilendiği farklı durumlardaki öğrencilermiş.

Setleri gördüm, ücretleri ne kadar bilmiyorum; ama 50 tl gibi bir rakam olsa bile ailesi almaz. Fiyatı uygunsa ben almaya çalışırım ama neyi nasıl öğreteceğimi, nasıl yaklaşmam gerektiğini bilmiyorum ki. Elim kolum bağlandı, kaldım.

Hani şu şu yöntem ile öğrenebilirler, şu şekilde ilgileri çekilir gibi şeyler olsa elimde hemen onları yapacağım.

Çoçuk disleksi olabileceği gibi üstün zeka ya da yaşının gerisinde bir zeka seviyesine de sahip olabilir. Arkadas iliskileri nasil? Zeka testlerini uygulamak gerekebilir ram bu konuyu ele alacaktır. Tabi ilgileniyorlarsa!
Ustün zeka okullari buyuk sehirler için ulaşılabilir bir yer olabilir belki. Ya da tam tersi durumda özel eğitim...
Ama dislekside sadece özel bir destekle çalışmak yeterli oluyor. Bu zaman emek ve destek demek. Rehber öğretmeninizi bu konuda yüreklendirin lütfen. Bilgileri paslanacak kadar hiç bir şey yapmayan meslekdaşlarımdan biri değildir umarim.

Bir öğrencimin disleksi olduğunu düşünüyorum. Bu zamana kadar çocukla üstünkörü ilgilenilmiş, çoğu zaman ilgilenilmemiş. En sonunda aklıma geldi ya bu çocuk disleksi olabilir mi acaba dedim.

Sıkılabilirsiniz diye çok uzun yazmak istemiyorum, soru gelirse yazarım ayrıntıları. Neden böyle düşündüğümü çok az yazayım.

- dikkati aşırı dağınık, odaklanması yok denecek kadar az.
- bir tek resim ve bilgisayar dersinde iyi.
- okuduğunu anlamıyor.
- okula gelmek hiç istemiyor.
- verdiğim basit talimatları bile uygulayamıyor.
- çeşitli davranış bozuklukları mevcut.

En sonunda aklıma geldi ve dedim ki "bana 'beyaz' ve 'doğru' kelimelerini yazar mısın?
Yazdı ama deyaz ve boğru olarak.

En yaygın olarak bilinen zaten birbirine benzeyen harfleri karıştırılmasıdır. Rehberlik ile hemen iletişime geçtim, RAM ile görüşmelerini, gerekirse öğretmeni olarak durumu özetleyen yazı/dilekçe ne isterlerse yazacağımı belirttim.

Aileden yana umudum yok, babası ve annesi açık açık, direk dediler ki bana "bu çocuk gerizekalı, bundan bi' halt olmaz". Ailenin ilgilenmeyeceği bariz.

Peki benim derdim ne? Derdim şu ki disleksi ise öğrencim, neler yapmalıyım? Öğrenmesini kolaylaştırmak adına uygulayabileceklerim neler? Önce ben öğreneyim ki dersine giren diğer öğretmenleri de bilgilendireceğim.

Bu arada çok zeki bayanlar sanki benim aklım yokmuş gibi "google ile araştırsaydın" demeden yazmam lazım, araştırdım. Tedavisi yok! Zaten ben doktor değilim, amacım tedaviye dahil olmak değil, bir çocuğun az çok öğrenmesini sağlamak.

Bir akademisyenin disleksi olduğunu duymuştum. O yüzden, o öğrenci de iyi bir eğitimle başarılı olabilir diye tahmin ediyorum. Şimdi internette araştırdım da Albert Einstein, Thomas Edison, Muhammed Ali, Jim Carrey, Keanu Reeves (Matrix), Henry Ford, IKEA'nın kurucusu Ingvar Kamprad, ve bir sürü yazar Steven Spielberg, Agatha Christie, Andersen'den masalları yazan Andersen vs çok sayıda disleksi olan ve başarılı olan insan varmış. Bu ve benzer örnekleri o öğrenciye ve ailesine anlatın ve konuyu araştırıp onları yönlendirin lütfen. Hassasiyetiniz için tebrik ediyorum.

Kafalarına vura vura mı öğreteceğiz işlerini acaba? Muhakkak işini layığı ile yapmaya çalışan vardır ama onu da "yaaa sen mi kurtaracan yaaa, sen mi düzeltecen yaaa" gibi laflarla bezdiriyorlardır. Çok sinirlendim şu an.

7. sınıfta.
ogretmen ve uzman deilim ama 7 deyince ortaokul mu oluyor?
ama bu çok feci bisey bu yasa kadar kimsenin ilgilenmemis olmasi çok uzucu :((

unutkanlik en onemli belirtiydi galiba dislekside yanlis hatirlamiyorsam

@AyazBeyaz im arkadasim bi gelirmisin bu konyya

Hoş geldiniz, iyi ki geldiniz, iyi ki yazdınız.
Rehberlik öğretmenimiz hiç bilgili değil, disleksi şüphesini de ona ben söyledim, ben söyledikten sonra oturmuş araştırmış. Bilgisi yok anlayacağınız. Okulumuzda özel eğitim öğretmeni var, ona da sordum ama maalesef onun da bilgisi yokmuş, onun ilgilendiği farklı durumlardaki öğrencilermiş.

Setleri gördüm, ücretleri ne kadar bilmiyorum; ama 50 tl gibi bir rakam olsa bile ailesi almaz. Fiyatı uygunsa ben almaya çalışırım ama neyi nasıl öğreteceğimi, nasıl yaklaşmam gerektiğini bilmiyorum ki. Elim kolum bağlandı, kaldım.

Hani şu şu yöntem ile öğrenebilirler, şu şekilde ilgileri çekilir gibi şeyler olsa elimde hemen onları yapacağım.
Ben teşekkür ederim güzel yüreğinize ve çırpınışınıza.
Özel öğretim ve rehberlikcilerin disleksiyi duymamış olmaları haberind müsadenle biraz kahrolucam :(.
Teşhis koymak ilk aşama... disleksi değilse ya?
Ozaman çabaların sonuçsuz kalacaktır ve beni de seni de üzer bu durum...
Kesin disleksi olsa elimden geleni yapayım...
Keşke benim öğrencim ve öğretmenim olsanız dedim...
7.sinif oldukça geç bir de ergenlik sancılarıyla birlesecek bir yaş.
Bir kaç ipucu vermek isterim sana ama.
Saati biliyor mu?
Mevsimleri aylari sirasiyla sayabiliyor mu?
P-b b-d g-y gibi harfleri ayırd edebiliyor mu?
Hiperaktivite durumu gözlemliyor musun?
Kendini başarısız hissediyor mu?
Arkadaş ilişkilerine yansıyan bir durumu yani uyumsuzluğu var mı?
Merdivenleri inip çıkarken
Ya da düğmelerini iliklerken
Ayakkabisini baglarken zorlaniyor mu?
Gündelik hayatimizda kolay yapabildigimiz seyleri yapmak ona zor geliyor mu?
Bu sorularin cevaplari bizi disleksi şüphesinde yogunlaştırabilir.

Çoçuk disleksi olabileceği gibi üstün zeka ya da yaşının gerisinde bir zeka seviyesine de sahip olabilir. Arkadas iliskileri nasil? Zeka testlerini uygulamak gerekebilir ram bu konuyu ele alacaktır. Tabi ilgileniyorlarsa!
Ustün zeka okullari buyuk sehirler için ulaşılabilir bir yer olabilir belki. Ya da tam tersi durumda özel eğitim...
Ama dislekside sadece özel bir destekle çalışmak yeterli oluyor. Bu zaman emek ve destek demek. Rehber öğretmeninizi bu konuda yüreklendirin lütfen. Bilgileri paslanacak kadar hiç bir şey yapmayan meslekdaşlarımdan biri değildir umarim.

Ben teşekkür ederim güzel yüreğinize ve çırpınışınıza.
Özel öğretim ve rehberlikcilerin disleksiyi duymamış olmaları haberind müsadenle biraz kahrolucam :KK43:.
Teşhis koymak ilk aşama... disleksi değilse ya?
Ozaman çabaların sonuçsuz kalacaktır ve beni de seni de üzer bu durum...
Kesin disleksi olsa elimden geleni yapayım...
Keşke benim öğrencim ve öğretmenim olsanız dedim...
7.sinif oldukça geç bir de ergenlik sancılarıyla birlesecek bir yaş.
Bir kaç ipucu vermek isterim sana ama.
Saati biliyor mu?
Mevsimleri aylari sirasiyla sayabiliyor mu?
P-b b-d g-y gibi harfleri ayırd edebiliyor mu?
Hiperaktivite durumu gözlemliyor musun?
Kendini başarısız hissediyor mu?
Arkadaş ilişkilerine yansıyan bir durumu yani uyumsuzluğu var mı?
Merdivenleri inip çıkarken
Ya da düğmelerini iliklerken
Ayakkabisini baglarken zorlaniyor mu?
Gündelik hayatimizda kolay yapabildigimiz seyleri yapmak ona zor geliyor mu?
Bu sorularin cevaplari bizi disleksi şüphesinde yogunlaştırabilir.

Arkadaşları ile arası çok kötü. Sürekli şiddet uyguluyor. Vuruyor, itiyor, cimcikliyor. Yakın arkadaşı zaten hiç yok.
Saati biliyor mu hiç dikkat etmedim, ama benim yanıma sürekli gelip bu kaçıncı saat diyor (ders olarak). Mesela diyorum ki 5. saat. Yani diyor. Kalan ders sayısını hesaplayamıyor. Ben kalan saati söylüyorum yine yüzüme bakıyor, bunun üzerine diyorum ki sen şimdi derse gireceksin, ders bitecek teneffüs olacak sonra yine derse gireceksin. Bu şekilde.

Pazartesi günü için çocuklara getirmelerini söylediğim şeyler vardı, pazartesi nasıl dedi. Bugün perşembe, yarın cuma olacak. 2 gün tatil olacak. Okula geleceğin ilk gün getireceksin dedim.

Kuralları uyması sıfır.

Sürekli derse de geç kalır, zil çaldı teneffüs oldu, zil çaldı teneffüs bitti bunu bilse bile umursamıyor galiba. İlk zil çalınca teneffüs ya, 2. zilde derse girilecek; kantine hep 2. zili duyunca gitmeye başlıyor.

Bir de özel öğretim ile rehberlik disleksiyi duymamış değil, bilgileri yok. Hatta b-d harf testini ben söyledim. İsim olarak biliyorlar o kadar.

Dayanamayıp bir kaç şey daha söylemek istiyorum.
Dersine giren öğretmenler olarak sizlerin bilinçli ve yönlendirici olmanız biz rehber öğretmenlerin en büyük ihtiyacı ve şansı.
Ben atanamayan ve özel kurumlardan birinden yakın zamanda bu tarz tekniklerle ve danışmanlığımla çok akademik çalıştığım için çıkartılan bir rehber öğretmen olarak yarama tuz bastınız...
Yani sen mi kurtaracaksın denilen kişilerden biri de bendim. Ve evet ben kurtAracaktım bir çocuğun dünyasını.
Ve evet senin gibi bir öğretmen kurtaracak bir çocuğu kavun kokusu...
Buraya girip ara sıra bakar
Derdini çozebilecegim birilerini izler
Belki bir derdimi paylaşır
Belki de insanların başlarına gelen şeyleri görerek bakış açımı değiştirmeye çalışıyordum. Bugün karsıma siz çıktınız. Hayattaki umudumu yeşerttiniz.. çok teşekkür ederim.
Rehber öğretmeninize kuçak dolusu sevgiler iletiyorum hak etmediği halde çay içerek mesai doldurduğu için.
Çok kızardım mesleğime böyle şeyler söylenmesine ama disleksiyi bile bilmeyen pdrci gözümde rehber de öğretmen de sifatini haketmiyor üzgünüm.
Biraz sitem ettim konuna affet :) çok doluymuşum bunu anladım...
Branşınızı bilemiyorum fakat setleri uygulamak ve hazirlamak uzmanlık istiyor malesef... muhtemelen genetik yatkinlık dolayisi ile ilgilenmeyen aileden gelen bi durum disleksi de...
beni hassas yerimden vurdunuz :)

Önce durumun kesinleşmesi lazım. .sonra yapabileceklerinize bakarsınız bence.. milli eğitim bakanlığı nı arayıp sorun. Düzgün eğitilirse icatlar yapabilir bunu ailesine anlatın.

Dayanamayıp bir kaç şey daha söylemek istiyorum.
Dersine giren öğretmenler olarak sizlerin bilinçli ve yönlendirici olmanız biz rehber öğretmenlerin en büyük ihtiyacı ve şansı.
Ben atanamayan ve özel kurumlardan birinden yakın zamanda bu tarz tekniklerle ve danışmanlığımla çok akademik çalıştığım için çıkartılan bir rehber öğretmen olarak yarama tuz bastınız...
Yani sen mi kurtaracaksın denilen kişilerden biri de bendim. Ve evet ben kurtAracaktım bir çocuğun dünyasını.
Ve evet senin gibi bir öğretmen kurtaracak bir çocuğu kavun kokusu...
Buraya girip ara sıra bakar
Derdini çozebilecegim birilerini izler
Belki bir derdimi paylaşır
Belki de insanların başlarına gelen şeyleri görerek bakış açımı değiştirmeye çalışıyordum. Bugün karsıma siz çıktınız. Hayattaki umudumu yeşerttiniz.. çok teşekkür ederim.
Rehber öğretmeninize kuçak dolusu sevgiler iletiyorum hak etmediği halde çay içerek mesai doldurduğu için.
Çok kızardım mesleğime böyle şeyler söylenmesine ama disleksiyi bile bilmeyen pdrci gözümde rehber de öğretmen de sifatini haketmiyor üzgünüm.
Biraz sitem ettim konuna affet :) çok doluymuşum bunu anladım...
Branşınızı bilemiyorum fakat setleri uygulamak ve hazirlamak uzmanlık istiyor malesef... muhtemelen genetik yatkinlık dolayisi ile ilgilenmeyen aileden gelen bi durum disleksi de...
beni hassas yerimden vurdunuz :)

Bir çocuk, bir olası özel durum nelere vesile oldu. Zira siz yazınca bende de umut ışığı yandı çünkü. Çok teşekkür ederim size.

Setler uzmanlık istiyorsa kötü olur, çünkü konuya hakim kişi yok. Yardım etmeye çalıştığım başka bir kaynaştırma öğrencisi daha var, yine onun da ailesi taş koydu önümüze. Vazgeçmişler çocuklarından, uğraşmak istemiyorlar.

Veli çocuğunuza takviye ders yapılacak okulda dedim, kabul etti. Ki bunun için müdüre, idareye yalvarıp yakardım resmen. Öğrensin de nasıl öğrenirse öğrensin dedi kadın. Yaşasın dedim, okula gelip bir tek imza atmanız gerekiyor, kalan her şeyi halledeceğim dedim. Kadın okula gelmeye üşendiği için "hııı kalsın o zaman, gelemem" dedi. E yuh be kadın, insaf!

Arkadaşları ile arası çok kötü. Sürekli şiddet uyguluyor. Vuruyor, itiyor, cimcikliyor. Yakın arkadaşı zaten hiç yok.
Saati biliyor mu hiç dikkat etmedim, ama benim yanıma sürekli gelip bu kaçıncı saat diyor (ders olarak). Mesela diyorum ki 5. saat. Yani diyor. Kalan ders sayısını hesaplayamıyor. Ben kalan saati söylüyorum yine yüzüme bakıyor, bunun üzerine diyorum ki sen şimdi derse gireceksin, ders bitecek teneffüs olacak sonra yine derse gireceksin. Bu şekilde.

Pazartesi günü için çocuklara getirmelerini söylediğim şeyler vardı, pazartesi nasıl dedi. Bugün perşembe, yarın cuma olacak. 2 gün tatil olacak. Okula geleceğin ilk gün getireceksin dedim.

Kuralları uyması sıfır.

Sürekli derse de geç kalır, zil çaldı teneffüs oldu, zil çaldı teneffüs bitti bunu bilse bile umursamıyor galiba. İlk zil çalınca teneffüs ya, 2. zilde derse girilecek; kantine hep 2. zili duyunca gitmeye başlıyor.

Bir de özel öğretim ile rehberlik disleksiyi duymamış değil, bilgileri yok. Hatta b-d harf testini ben söyledim. İsim olarak biliyorlar o kadar.
Sadece disleksi olmayabilir bu bahsettikleriniz yalnız...
7. Sınıfa kadar desteklenmemiş ve çok ilerlemiş bir disleksi de olabileceği gibi.
Lütfen öğrencinizle samimiyet kurun.
Durumu çözüme kavuşturmak dediğim gibi teşhis ve tedaviyle mümkün bu da rehberinizdeki durumu görünce anladim ki ram in desteği şart demek. İsrarci olun lütfen. Türlü dikkat testleri ve hatta zeka testi yapilmasi gerekebilir teşhis de biraz sürecek haliyle. Sonrasında disleksiyse inanin çok zor değil kolaylıkla ilerliyor çocuklar :)
Tek problem yaş ve diğerlerinden fazla ilgi olacaktır.
Bir gününüzü öğrencilerinizi bilinclendirmeye ayırıp durumu özetleyebilirseniz arkadaş ilişkilerinde biraz olsun ilerleme sağlanabilir. Rehber öğretmen yapmali bu durumu rica ederseniz en azindan bunu yapacaktır diye düsünüyorum.
Ve evet çoğu disleksik kişi müthiş bir sekilde özel hayranlıkları ve uzmanlıkları olabilecek konulara sahiptir. İleryebilecek firsatlari olursa ilgi alanlarinda dahi olmaları mümkün değil :)

Sadece disleksi olmayabilir bu bahsettikleriniz yalnız...
7. Sınıfa kadar desteklenmemiş ve çok ilerlemiş bir disleksi de olabileceği gibi.
Lütfen öğrencinizle samimiyet kurun.
Durumu çözüme kavuşturmak dediğim gibi teşhis ve tedaviyle mümkün bu da rehberinizdeki durumu görünce anladim ki ram in desteği şart demek. İsrarci olun lütfen. Türlü dikkat testleri ve hatta zeka testi yapilmasi gerekebilir teşhis de biraz sürecek haliyle. Sonrasında disleksiyse inanin çok zor değil kolaylıkla ilerliyor çocuklar :)
Tek problem yaş ve diğerlerinden fazla ilgi olacaktır.
Bir gününüzü öğrencilerinizi bilinclendirmeye ayırıp durumu özetleyebilirseniz arkadaş ilişkilerinde biraz olsun ilerleme sağlanabilir. Rehber öğretmen yapmali bu durumu rica ederseniz en azindan bunu yapacaktır diye düsünüyorum.
Ve evet çoğu disleksik kişi müthiş bir sekilde özel hayranlıkları ve uzmanlıkları olabilecek konulara sahiptir. İleryebilecek firsatlari olursa ilgi alanlarinda dahi olmaları mümkün değil :)
Samimiyet kurduk zaten, hatta dün geldi beni öptü. Birçok öğrencim sarılıyor, öpüyor ama o yapınca garip oldu içim. Onunla ilgilendiğim için öptü beni. Diğer öğretmenlerinin aksine arkaya oturtup görmezden gelmediğim için öptü. Bugün de konuyu açayım, yardım isteyeyim dedim işte. Bu kadar bilgisizin içinde nasıl ortaya çıkacak bilmiyorum... Dilerim disleksidir, çünkü bambaşka bir şeyse, aklımıza gelmeyen bir şeyse yine kalacak çocuk ortada. Hiç olmazsa adı konsun istiyorum artık. Gelişmelerden haberdar ederim, herkese çok teşekkürler.

Bir çocuk, bir olası özel durum nelere vesile oldu. Zira siz yazınca bende de umut ışığı yandı çünkü. Çok teşekkür ederim size.

Setler uzmanlık istiyorsa kötü olur, çünkü konuya hakim kişi yok. Yardım etmeye çalıştığım başka bir kaynaştırma öğrencisi daha var, yine onun da ailesi taş koydu önümüze. Vazgeçmişler çocuklarından, uğraşmak istemiyorlar.

Veli çocuğunuza takviye ders yapılacak okulda dedim, kabul etti. Ki bunun için müdüre, idareye yalvarıp yakardım resmen. Öğrensin de nasıl öğrenirse öğrensin dedi kadın. Yaşasın dedim, okula gelip bir tek imza atmanız gerekiyor, kalan her şeyi halledeceğim dedim. Kadın okula gelmeye üşendiği için "hııı kalsın o zaman, gelemem" dedi. E yuh be kadın, insaf!
Ailelerin durumunu bilemiyorum. Ama çocuk her şeydir. Fakat Temel ihtiyaçlardan sonra. Karnini doyuramayacak isinamayacak giyinemeyecek insanlarimiz o kadar çok ki. Çocuklariyla ilgilenmeleri çok sonraya kalıyor malesef. Bir çok çocuk olunca bir de... ama o öğrenciyi 1sene daha görebilecek olmanız hiç bir şey değiştirmiyor sizde ne kadar güzel ki...
İşte kahramanlık da burda başlıyor :)
Beni çok mutlu ettiniz. Belki bu sefer olmayacak belki bir sonrakinde de ama elbet bir gün bir şekilde bunu başaracaksiniz:) genç öğretmenlere ihtiyaç bu nedenle var .

Back