• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Disleksi öğrencisi, çocuğu olanlar yardım eder misiniz?

Okuma penceresinden ben bahsettim evet, başka yerlerden de yardım istedim, birisi söyledi öylece haberim oldu.
Aklımda yanlış kalmadıysa ya da yazan kişi yanlış aktarmadıysa, disleksi genelde ortaokul çağında belli oluyormuş. Belki öncesinde ilkokul diye belli olmuyordur. Yapamadığı/yanlış yaptığı şeyler yaşına, okula gittiği senenin az olmasına bağlanıyordur; bilemiyorum hiç. Çocuktaki yek sorun yanlış yazması, harfleri karıştırması değil zaten. Birçok durum var. Disleksiye uyan bir madde olunca hemen disleksidir denemez zaten.

Ben o maddelerı abımın hanımına okuttum kızı baya zekı bısey boyle buyumus kuculmus dıyebılırım . Isaretle var olanları dedım cogunu ısaretlemıstı . aslında okul oncesınde kesfedenler bıle varmıs bılemıyorum umarım bızde yoktur gormezden gelmıyoruzdur.
Buarada okuma penceresını ben kendım yaptım kırtasıyeden almıstım o kagıdıgın adını unuttum ama renklı bıseyler dıyebılırım

Yazılanları henüz okumadım, önce gelişmeleri yazmak istedim.
Bugün 0-3 arasında puan verilen formu doldurdum. Formda kalem tutabilir, geometrik şekil çizebilir, arkadaşlarıyla iyi geçinir... gibi cümleler vardı. Bunlara puanı verdim ve uygun olan boşluklara gözlemlediğim diğer şeyleri yazdım.

pelin- pelin- hanım sizin dediğiniz gruba üye oldum, oradan da yardım istedim. Huriye hanımla da konuştuk. Bugün Huriye hanım yok, sanırım hesabını dondurmuş. Konuşmaya devam edecektik, artık dönmesini beklerim. O grup çok faydalı oldu bana. Mesela okuma penceresi diye bir şey varmış, disleksi çocuklar için. Onu araştıracağım, eğer uzmanlık isteyen bir şey değilse internet üzerinden alacağım ve öğrencimle çalışacağım. Sıkıntım şu ki, ben branş öğretmeniyim. 2 saat a sınıfına giriyorum, oradan çıkıyorum b şubesine giriyorum. Yani çocuk ile bütün günüm beraber geçmiyor.

Şu an top ailede. Form dolduruldu, yazıldı, imzalandı. Pazartesi günü RAM'a yollanacak ve RAM da aile ile irtibata girecek. Götürmezlerse ne yaparım bilmiyorum.

Hakikaten, götürmezlerse, çocukla ilgilenmiyorlar bu da bir suistimaldir diyerek şikayet edilebilirler mi acaba?

huriye hanımın hesabını çalmışlar o yüzden dondurmuş maalesef ama açar açmaz yardımcı olacaktır...
hem öğretmen hem veli olarak, çok deneyimli arkadaşlar var grupta, faydasını görürseniz çok çok sevinirim.
umarım her şey yolunda gider, aile de destek olur da bir hayat kurtarırsınız...

disleksi hakkında hiç fikrim yok ama sizi tebrik etmek için yazıyorum..

öğretmenlik gibi kutsal bir mesleği hakkını vere vere icra ettiğiniz için çok çok teşekkür ederim.. yolunuz açık olsun sevgiler

Okuma penceresinden ben bahsettim evet, başka yerlerden de yardım istedim, birisi söyledi öylece haberim oldu.
Aklımda yanlış kalmadıysa ya da yazan kişi yanlış aktarmadıysa, disleksi genelde ortaokul çağında belli oluyormuş. Belki öncesinde ilkokul diye belli olmuyordur. Yapamadığı/yanlış yaptığı şeyler yaşına, okula gittiği senenin az olmasına bağlanıyordur; bilemiyorum hiç. Çocuktaki yek sorun yanlış yazması, harfleri karıştırması değil zaten. Birçok durum var. Disleksiye uyan bir madde olunca hemen disleksidir denemez zaten.
Eğer dikkatliyseniz okuma yazma başlarken yani 1.sınıf itibarıyla çocuğun disleksiye sahip olup olmadığı anlaşılabilir. Ortaokula kadar farkedilmeden gelinmiş olması sistemimizdeki hatalar silsilesinin bir sonucudur malesef. Bu çocuk 7 sene sınıf geçirilmiş düşünün ki...
Sevgili meslekdaşım gelişmeler beni çok mutlu etti :)
Ram konusunda da aile götürülmeye ikna edilmedi rehber öğretmen ev ziyaretleri yapmalı aileyi desteklemeli. Bu kendisinin bir görevidir bunu tavsiye edin derim. Üzgünüm ki Unutmuş olabilir görevlerini de...
Setlerin bir kismi uygulamada uzmanlik isterken bir kısmı da yönlendirmeyle uygulanabilinir.
Görsel ve işitsel dikkat arttırıcı çalışmalar, labirentler okumalar vs. Fakat uygulama sonrasinda yine değerlendirme yapmak uzmanlik isteyecek . Rehberlik ve siz velisi gibi işvirliği yapip mesai harcayarak devam edebilirsiniz .pdr servisi calismalari verir siz onunla calisir ve incelemesi icin geri verirsiniz gibi...
Şimdilik ramdan gelecek dönüşu bekleyelim. Bu sureci aileyi bilinclendirerek gecirelim derim. Rehber öğretmeninize eşlikle bir ev ziyareti iyi olabilir :)
Bu arada disleksinin bir rahatsızlık bir anomali olmadigini belirtmek önemli.
Güzel fikirlerinizi bizlerle paylaşan tum üyelerimizden de bu konuda hassasiyet rica edeceğim...
disleksi genellikle akademik konularda öğrenme guçlüğü yaşanan bir durumdur.

Eğer dikkatliyseniz okuma yazma başlarken yani 1.sınıf itibarıyla çocuğun disleksiye sahip olup olmadığı anlaşılabilir. Ortaokula kadar farkedilmeden gelinmiş olması sistemimizdeki hatalar silsilesinin bir sonucudur malesef. Bu çocuk 7 sene sınıf geçirilmiş düşünün ki...
Sevgili meslekdaşım gelişmeler beni çok mutlu etti :)
Ram konusunda da aile götürülmeye ikna edilmedi rehber öğretmen ev ziyaretleri yapmalı aileyi desteklemeli. Bu kendisinin bir görevidir bunu tavsiye edin derim. Üzgünüm ki Unutmuş olabilir görevlerini de...
Setlerin bir kismi uygulamada uzmanlik isterken bir kısmı da yönlendirmeyle uygulanabilinir.
Görsel ve işitsel dikkat arttırıcı çalışmalar, labirentler okumalar vs. Fakat uygulama sonrasinda yine değerlendirme yapmak uzmanlik isteyecek . Rehberlik ve siz velisi gibi işvirliği yapip mesai harcayarak devam edebilirsiniz .pdr servisi calismalari verir siz onunla calisir ve incelemesi icin geri verirsiniz gibi...
Şimdilik ramdan gelecek dönüşu bekleyelim. Bu sureci aileyi bilinclendirerek gecirelim derim. Rehber öğretmeninize eşlikle bir ev ziyareti iyi olabilir :)
Bu arada disleksinin bir rahatsızlık bir anomali olmadigini belirtmek önemli.
Güzel fikirlerinizi bizlerle paylaşan tum üyelerimizden de bu konuda hassasiyet rica edeceğim...
disleksi genellikle akademik konularda öğrenme guçlüğü yaşanan bir durumdur.

1. sınıfta nasıl anlayacağız

zira benimki de b ve d leri, 2 ve 5 i karıştırıyor hatta s leri ters çiziyor mesela bü yazanı dü diye okuyabiliyor

ya da heceleri at değil de ta diye okuyabiliyor

mesela arabanın üzerinde temsa yazıyor o metsa diye okuyor

ama bunu hep yapmıyor bazen yapıyor

sınıfta öğretmen dikte yaptırıyormuş mesela

her hafta yıldız alıp geliyor yani söyleneni doğru yazıyor özenince

eşimin abisi disleksi, şu an 40 yaşında, konuşmayı 4 yaşında, okumayı 3. sınıfta öğrenmiş, hala rakamları ve harfleri zaman zaman ters yazıyor, yön kavramı yok, yolları karıştırıyor (ayda en az 2-3 kez evimize gelir ve her seferinde kaybolur) bazı şeyleri geç algılıyor ya da algılayamıyor, mesela film izlerken alt yazıları takip edemiyor, harita okuyamıyor v.s. ama inanılmaz bir matematik zekası var, bu arada okulundan dereceyle mezun olmuş bir, çocuk doktoru kendisi.
disleksinin dereceleri var bildiğim kadarıyla kiminde hafifken kiminde çok ağır seyrediyor.
face kullanıyor musunuz? İLKOKUL VELİLERİ İLE DAYANIŞMA isimli bir grup var, grubun admini yıllarca disleksi ve öğrenme güçlüğü olan çocuklarla çalışmış, gruptaki öğrenme güçlüğü çeken çocuk velilerini çok güzel yönlendiriyor. Buradan yeterli bilgiyi alamazsanız ondan destek alabilirsiniz.

pelin çok mutlu oldum yaaa

geçen hafta takmıştım benim oğlan disleksi mi diye de saatlerce okumuştum

neyse en azından güzel örnekler var

adam çocuk doktoru olmuş daha ne olsun ki

hoş mesela ayakkabısını ters giyer diyorlar benimki 3 yaşından beri doğru giyer yol iz bilir aylar önce geçilen yolu bile hatırlar tarif eder ama

o b ve d ler büyük sıkıntı 2 ve 5 de

hoş mesela ayakkabısını ters giyer diyorlar benimki 3 yaşından beri doğru giyer yol iz bilir aylar önce geçilen yolu bile hatırlar tarif eder ama

ne mutlu bana bu kadar özel bir örneği paylaşıp mutlu edebildiysem.
çok özel, çok farklı bir insandır abimiz, hayatımda tanıdığım açık ara en zeki ve kafası en farklı çalışan adam, sinemada bir alt yazılı izleyemem ben diyisi var ki... ama bir o kadar da üstün nitelikleri var.
okuduklarım kadarıyla o kadarcıktan disleksi olduğunu sanmıyorum ama baya geniş bir skalası varmış disleksinin, basit harf hatalarından hiç okumayı öğrenememeye kadar. mesela bu abimizin çocukluğu film gibiymiş, her gün ama her gün kaybolurmuş, neyse ki küçük yerde yaşıyorlar da biri elinden tutar getirirmiş, ortaokulda ingilizce öğretmeni bu çocuk yüzünden mesleği bırakıcam diyormuş :) bir de obsesyon seviyesinde takıntıları varmış, bu da disleksiyle alakalı mıdır bilmiyorum.

benim oglum da ters yaziyordu, hatta baya baya butun kelimeyi ters yaziuyordu, sag koseden basliyordu yazmaya, o ters yaziya yurt disinda ayna yazisi diyolar
harflari b ve d yi çok karistirirdi, g ve q yi var oyle bi kaç harf hep karisirilan
bu dediklerim eylul ayindaydi,ayna yaziisi ana okulundan beri vardi
6.5 yasinda 1. sinifta su an okumayi sokdu ( frransizca okuyor gayet zor bi dil )
yani zamanla eylulden beri baya alisti ogrendi

su an tek sorunu cume kurmada zozlaniyor oda buyuk ihitimal dil yuzunden TR si gayet iyi
mesel arakadasi ona bisey sorsa sohbet için susuarak geçistiyor yada kisa cevap veriyor

disleksi yok çok sukur uzmna goturdum dun, tek sorunu cumle olayi onuda halledicez insallah

benim oglum da ters yaziyordu, hatta baya baya butun kelimeyi ters yaziuyordu, sag koseden basliyordu yazmaya, o ters yaziya yurt disinda ayna yazisi diyolar
harflari b ve d yi çok karistirirdi, g ve q yi var oyle bi kaç harf hep karisirilan
bu dediklerim eylul ayindaydi,ayna yaziisi ana okulundan beri vardi
6.5 yasinda 1. sinifta su an okumayi sokdu ( frransizca okuyor gayet zor bi dil )
yani zamanla eylulden beri baya alisti ogrendi

su an tek sorunu cume kurmada zozlaniyor oda buyuk ihitimal dil yuzunden TR si gayet iyi
mesel arakadasi ona bisey sorsa sohbet için susuarak geçistiyor yada kisa cevap veriyor

disleksi yok çok sukur uzmna goturdum dun, tek sorunu cumle olayi onuda halledicez insallah

sizinkinde iki dilli olma sıkıntısı var

hali ile o zor bir durum

zira bizimkiler ana dillerini, duydukları tek dili zor öğreniyorlar

mesela şimdi ingilizcede neden mum yazılıp mam okunduğu tartışması varmış sınıfta zira o da öyle bir dil açıklamasını da kabul edemiyorlar

bizimki öyle resim çizerdi anaokulunda

yani işte bir resim çizerdim mesela

sağda güneş ortada ev solda ağaç

o da aynısını çizerdi solda güneş ortada ev ve sağda ağaç

aynısı olduğunda da ısrarcı olurdu

anaokulu öğretmeni bunu yaparlar normal demişti

ilkokulda aman başarılı diyorlar ama ben bir terslik olduğu kanaatindeyim

bir de şimdi aklıma geldi mesela bisiklete binmekte disleksi olanlar zorlanır yazıyor çoğu yerde

benim oğlan 4 yaşında bile değildi alıştırma tekerlekli bisiklete başladığında ilk bindi ve hızlıca sürmeye başladı böyle pedal çevirmeden vs kaydırıyordu

bunu nereden öğrendin dedim pencereden abilere baktım demişti

bu sene yazın da iki tekerlekli binmeye kalktı daha erkenmiş galiba düşüyor bu dengeyi sağlayamaz vs derken biz iki saat içinde öğrendi ve bindi

Sayfa 5'te güncelleme var.

Bir öğrencimin disleksi olduğunu düşünüyorum. Bu zamana kadar çocukla üstünkörü ilgilenilmiş, çoğu zaman ilgilenilmemiş. En sonunda aklıma geldi ya bu çocuk disleksi olabilir mi acaba dedim.

Sıkılabilirsiniz diye çok uzun yazmak istemiyorum, soru gelirse yazarım ayrıntıları. Neden böyle düşündüğümü çok az yazayım.

- dikkati aşırı dağınık, odaklanması yok denecek kadar az.
- bir tek resim ve bilgisayar dersinde iyi.
- okuduğunu anlamıyor.
- okula gelmek hiç istemiyor.
- verdiğim basit talimatları bile uygulayamıyor.
- çeşitli davranış bozuklukları mevcut.

En sonunda aklıma geldi ve dedim ki "bana 'beyaz' ve 'doğru' kelimelerini yazar mısın?
Yazdı ama deyaz ve boğru olarak.

En yaygın olarak bilinen zaten birbirine benzeyen harfleri karıştırılmasıdır. Rehberlik ile hemen iletişime geçtim, RAM ile görüşmelerini, gerekirse öğretmeni olarak durumu özetleyen yazı/dilekçe ne isterlerse yazacağımı belirttim.

Aileden yana umudum yok, babası ve annesi açık açık, direk dediler ki bana "bu çocuk gerizekalı, bundan bi' halt olmaz". Ailenin ilgilenmeyeceği bariz.

Peki benim derdim ne? Derdim şu ki disleksi ise öğrencim, neler yapmalıyım? Öğrenmesini kolaylaştırmak adına uygulayabileceklerim neler? Önce ben öğreneyim ki dersine giren diğer öğretmenleri de bilgilendireceğim.

Bu arada çok zeki bayanlar sanki benim aklım yokmuş gibi "google ile araştırsaydın" demeden yazmam lazım, araştırdım. Tedavisi yok! Zaten ben doktor değilim, amacım tedaviye dahil olmak değil, bir çocuğun az çok öğrenmesini sağlamak.
Öğretmenim. Disleksi öğrencim var.
RAM'a yönlendireceksiniz. Tabiki ailenin ikna olması lazım. Rapor gelince BEP hazırlanacak ve tüm branşlar tarafından ayrı program uygulanacak. Ben öğrencime ayrı ders notu, etkinlik hazırlıyorum. Sınavları da tabiki farklı
Öğrenci dosyasında hiç önceki yıllara ait bilgi yok mu?

Öğretmenim. Disleksi öğrencim var.
RAM'a yönlendireceksiniz. Tabiki ailenin ikna olması lazım. Rapor gelince BEP hazırlanacak ve tüm branşlar tarafından ayrı program uygulanacak. Ben öğrencime ayrı ders notu, etkinlik hazırlıyorum. Sınavları da tabiki farklı
Öğrenci dosyasında hiç önceki yıllara ait bilgi yok mu?
5. sayfayı şimdi okudum. İnşallah bir an önce cevap gelir.

Harfleri tters yaziyorsa disileksi degil muhtemelen dehb.. concerta ve rotalin tedavisi veriyor doktorlar genelde. Benim kucuk oglumdada var cok ozenli olmak lazim

Her çocuk özeldir filmini izleyin harika bir film bu konuyla alakalı.bi insanın resimde iyi olması bence mükemmel yani az bir şey değil.
Bu arada ben 15 yaşındayım şu maddeler bende de var acaba ben de mi disleksiyim:/
-dikkati aşırı dağınık odaklanması yok
-okula gelmek istemiyor

Ayrıca bazen okuduğumu idrak edemiyorum bidaha okumak zorunda kalıyorum derslerim çok iyi sayılmaz ama matematik hariç hepsi basit geliyor.
Davranış bozukluğum var mı bilmiyorum
Ay korktum şimdi

Emekle uzatıyor olmasaydım saçımı başımı yolabilirdim. :mad:

Aile ile konuşuldu, disleksi şüphesinden bahsedildi, b ve p harflerini karıştırdığı söylendi. Bunun üzerine çocuğa bu b bu da d diye ezber yaptırmışlar. Çocuk artık b ve d harflerini duymak istemiyor, o derece bıktırmışlar. Artık ne kadar sürdüyse.

Daha RAM'a gitmediler. :mad:

Sizi ilginizden dolayı tebrik ediyorum. Ülkemizin sizin gibi öğretmenlere ihtiyacı var.
Bende bir öğretmenim, benimde disleksi öğrencilerim oldu. Size tavsiyem, bu öğrencimizi ilgi duydugu alanlara yönlendirin. Resime ilgi duydugunu yazmistiniz. Mesala Resim gibi. İmkanınız ölçüsünde pastel boya alıp hediye edin çok mükemmel resimler çizdiğini sınıfta söyleyin. Yaptığı resimleri panoya asın. Resimlerdeki temayı anlattırin, hayal dunyasinin mukemmel oldugunu soyleyin. Maddi manevi anlamda odullendirin. Akademik anlamda bir beklentiye girmeyin. Notlarini yukseltmesi icin harcayacaginiz enerjinizi ilgi duydugu resim ve bilgisayara harcamasi icin caba sarfedin. Sizin desteklerinizle bu alanlarda mükemmel olacaktır. Akademik anlamdaki basarisizligini bu alanlardaki başarıları ile tamamlayacaktır. Bu öğrencimizin hayatındaki en mükemmel ogretmende siz olacaksınız. Ne mutlu size...

Sizi ilginizden dolayı tebrik ediyorum. Ülkemizin sizin gibi öğretmenlere ihtiyacı var.
Bende bir öğretmenim, benimde disleksi öğrencilerim oldu. Size tavsiyem, bu öğrencimizi ilgi duydugu alanlara yönlendirin. Resime ilgi duydugunu yazmistiniz. Mesala Resim gibi. İmkanınız ölçüsünde pastel boya alıp hediye edin çok mükemmel resimler çizdiğini sınıfta söyleyin. Yaptığı resimleri panoya asın. Resimlerdeki temayı anlattırin, hayal dunyasinin mukemmel oldugunu soyleyin. Maddi manevi anlamda odullendirin. Akademik anlamda bir beklentiye girmeyin. Notlarini yukseltmesi icin harcayacaginiz enerjinizi ilgi duydugu resim ve bilgisayara harcamasi icin caba sarfedin. Sizin desteklerinizle bu alanlarda mükemmel olacaktır. Akademik anlamdaki basarisizligini bu alanlardaki başarıları ile tamamlayacaktır. Bu öğrencimizin hayatındaki en mükemmel ogretmende siz olacaksınız. Ne mutlu size...
Yazdıklarınız için çok teşekkür ederim. Benim önümdeki en büyük duvar ailesi.
Dedim ya aile bilgilendirildi diye, araştırmışlar demek. Hayal dünyası vs. hakkında çocuğa bir şeyler söylemişler ki şöyle bir konuşma geçti aramızda:

(Benden okuyamayacak olsa da kitap istemişti almıştım, bugün onu okumaya çalışıyordu)
Yanıma geldi ve;

- Kitaplar hayal dünyalarını geliştirirmiş. Öyle mi?
- Öyle tabi ki.
- O zaman okumasam?
- Neden?
- Hayal dünyam olmaması lazımmış.
- Herkesin hayal dünyasına ihtiyacı var. Yanlış düşünme. Kitaplar sana olmayan şeyleri göstermez. Mesela bir odayı anlatır kitap. Hayalinde odayı canlandırırsın. Bu şekilde geliştirme yapar. Çok da güzel bir şeydir.

Anlayacağınız aile bir yandan, ben bir yandan ip misali çocuğu kendimize çekmeye çalışıyoruz. 3 taraf da yıpranıyor, ama en çok çocuk.

Sizi tebrik ederim keşke her öğretmen öğrencisiyle sizin gibi ilgilense Türkiye bugün bu durumda olmazdi

Back