Direksiyon Sınavı Kabusu!!! Son Yıllarda Girenler Deneyimlerini Paylaşabilir Mi?

bende bugün girdim sınava geçtim çok şükür. inanılmaz kalan var. bizim grupta sadece 3 kişi geçebildi sınavı. arabayı sebepsiz yere stop ettiren kaldı. ama önüne ani araç kırıldıysa stop ettireni bırakmadılar. sanırım biraz komisyona bağlı. cidden çok sıkılar ayaklarını bile kontrol ediyorlar. benim korkum iki araç arasına parktı. tek hamlede hallettim. dışarıdaki müfettiş bile şaşırdı yani, çekin bu parkın fotoğrafını sınava gireceklere gösterin. aferin kız sana tebrikler valla dedi. yanımdaki bayanda arabayı da stop ettirmeden çıkarırsan tamamdır dedi çıkardım ve geçmiş olsun dedi. sonra rampa kalkışı yaptım bir kaç kez sonrada arabayı park ettim ve bitirdim. fakat kırmızı ışığın birinde durdum hafif rampa var sandım meğer yokmuş, rampa kalkışı yapmaya çalıştım araba titredi son anda kurtardım stop ettirmekten. eğer böyle yaptıktan sonra elim ayağım birbirine dolaşsaydı heyecan yapsaydım büyük ihtimal kalmıştım ama hiç bozuntuya vermedim heyecanlanmadım. panikleyecek bir şeyde yok açıkcası sakin olun yeter. sinyaller çok önemli, heyecanlı olmamak çok önemli.

Ne güzel darısı bana kaçıncı girişte kazandınız...?
Ben başka şehirdeyim diye stres yaptım son hakkım artık inş olur artık utanıyorum direksiyon sınavını soranlara kimse bilmez artık son 2 senedir zor olduğu

Ne güzel darısı bana kaçıncı girişte kazandınız...?
Ben başka şehirdeyim diye stres yaptım son hakkım artık inş olur artık utanıyorum direksiyon sınavını soranlara kimse bilmez artık son 2 senedir zor olduğu
İlk girişimde kazandım. Kurs 10 gün artı sınavdan önce 3 gün de tekrar amaçlı eğitim verdi. Toplam 13 gün eğitim gördüm yani.Antalyadan aldım ben. Ama utanılacak birşey yok bence takmayın kafanıza hayırlısıyla bu girişinizde alırsınız :)

Aslında arabayı durduranı bırakmıyorlar , panik sezdikleri anda sınavı bırakıyorlarmış.

canım ben yeni aldım ehliyetimi.. hatta daha elime alamadım, parayı denkleştirince gidip alacağım.. sınavı tek girişte geçtim.. bende çok korkuyordum ama korkacak bişey yok aslında.. tamamen heyecan yüzünden kaybediyor çoğu kişi...
verilebilecek tüyoları sıralayım sana..belki bir nebze işine yarar...hocamın bana söylediklerini yazıyorum..

1. heyecanını yenmek için elin ayağın titremesin diye sakinleştirici bir bitki çayı iç.. adaçayı olabilir..eğer titrediğini komisyon anlarsa çok üstüne düşerler.. hata yapman kaçınılmaz olur...

2.sınav anında arabaya oturunca selam ver, bir ki kelimelik bir muhabbet oluştur.. nasıl geçiyor sınav çok kalan varmı gibisinden sorular sor.. o bir kaç saniyelik zaman seni sakinleştirir ve hocalar üzerinde iyi bir ilk izlenim bırakırsın..

3.güleryüzlü ol sürekli tebessüm et, suratın asık olursa bu heyecandan kaynaklanıyor sanırlar yada korktuğunu düşünürler.

4.heyecan varmı gibi soru sorarlarsa, ehh işte birazcık var de geç.. sakın çok aşırı heyecanlıyım korkuyorum falan filan deme..

5.sinyalleri sakın unutma, unutmamak için sürekli sinyal sinyal sinyal diye kendini telkin et..

6.vites değiştirirken sakın vitese bakma.. bakarsan eğer henüz vitesin yerlerini öğrenememiş diye düşünürler..

7.sağa sola bakarken dönüşlerde virajlarda vs. ani kafanı çevirme, hareketlerin hızlı ve ürkütücü olmasın, gayet sakin modda, kendinden emin , bakışların gayet masum olsun.. sert bakışlar, sert kafa çevirmeler, elini ayağını hızlı oynatmalar dikkatlerini çeker.. korktuğun anlaşılır..

ben bunları uyguladım, hatta bütün arkadaşlarım kaldılar gözümün önünde.. ama ben sakinliği elden bırakmadım.. bindim arabaya aynamı kemerimi kontrol ettim bismillah dedim çıktım, hata yapmadım hiç.. hatta yanımda oturan komisyon çok dikkatlisin maşallah dedi..:)
üstelik birçok aksilik yaşadım.. beni listenin en sonuna yazmışlar ve sıra bana gelene kadar hava hafif kararmaya başladı, derken aniden yağmur yağmaya başladı ve silecekleri sürekli çalıştırmak zorunda kaldım, farları yakmak zorunda kaldım, karşımdan araba gelirken kısa farları, geçtiğimde uzunları yaktım.. bunlar konsantremi çok bozdu, ama yine de belli etmedim.. diyeceğim o ki, sen korkudan gebersen bile sakın belli etme. kolay gelsin :)
araba parkettirdiler mi*?

SINAV ESNASINDA DEGERLENDIRDECEK DURUMLAR
I. BÖLÜM: Aşağıdaki maddelerden birini hatalı yapan aday sınavda başarısız sayılır.
1 Emniyet kemerini takmıyor, ayna ve koltuk ayarlarını kontrol etmiyor.
2 Aracı çalıştırma ve harekete geçirme usul ve kurallarına uymuyor.
3 Emniyetli ve rahat kalkış yapamıyor.
4 Yoldan geçen araçlara geçiş kolaylığı sağlayamıyor.
5 Kontrolsüz ve sinyal vermeden çıkış yapıyor.
6 Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymuyor.
7 Hız kurallarına uymuyor.
8 Takip mesafesini kurallara uygun olarak ayarlayamıyor.
9 Önündeki aracı sollayıp geçme kurallarına uymuyor.
10 Kavşak yaklaşımında ve kavşaklarda kurallara uygun davranış sergilemiyor.
11 Dönüşlerde (sağa-sola) dönüş kurallarına ve işaretlerine uymuyor, dönüş öncesinde sinyal vermiyor.
12 Trafik ışık ve işaretlerine dikkat etmiyor, trafiğin polis tarafından yönlendirildiği durumlarda yönlendirmelere uymuyor.
13 Trafiği tehlikeye düşürecek şekilde araç kullanıyor.
14 Araç kumanda pedallarına (gaz, fren, debriyaj) yeterince intibak edemiyor.
15 Vites değiştirme becerisi ve vites değiştirmede araç kontrolü zayıf.
16 Direksiyon hâkimiyeti zayıf.
17 Araç kullanımı esnasında heyecanlı ve telaşlı bulundu.
18 Yaya, okul ve hemzemin geçitlerinde geçiş kurallarına uymuyor.
19 Aracı geri viteste kullanma kurallarına uymuyor.
20 Araçların araşma park etme kurallarına uymuyor.
II. BÖLÜM: Aşağıdaki maddelerden iki hatalı yapan aday sınavda başarısız sayılır.
1 Kendisini geçmek isteyen araçlarla ilgili geçilme kurallarına uymuyor.
2 Işık, ısıtma ve havalandırma sistemlerine ait kumanda yerlerini bilmiyor ve kullanamıyor. Yakıt, yağ, şarj ve hararet göstergelerini ve anlamlarını bilmiyor.
3 Durma, duraklama, indirme ve park etme kurallarına uymuyor.
4 Eğimli yolda aracı durdurma ve kaldırma becerisi yetersiz.
5 Diğer yol kullanıcılarına (çocuk, yaşlı, engelli ve bisikletli) geçiş hakkı vermiyor.
6 Geçiş üstünlüğü hakkına sahip olan araçlara geçiş izni vermiyor.
7 Çevreye duyarlı (korna-gürültü) ve enerji tasarrufu sağlayacak şekilde araç kullanamıyor.

X