arkadaslar arastirdim, bunlar konuyla ilgili bulduklarim..dinizmiz de olan deliller yani..arkadaslar bu sekilde tartismaniza gerek yok ya, tartisalim ama birbirmizi bilgilendirmek amaciyla. Simdi herkesin dusuncesi ayri olabilir, bu insanlarin bilicegi sey, birbirime saygi duymamiz lazim. ama arastirip bulduklarim Kuran dan, ingilizcesinde de arastirdim ayni ceviri var..yani bizim babalarimiz yorumlarini katmamislar..ceviriye zaten yorum katilmaz, kelimesi kelimesine cevrilir.. dinimizin degismiyecegini de zaten Allah bize bildiriyor, kiyamete kadar koruyacagini..bilgiler Kuran dan yanee:)
Bakara Sûresi'nin 221. âyeti, kadın erkek farkı gözetmeksizin kesin ve açık olarak müşriklerle müslümanların evlenmelerini yasaklıyor. Müşrik, Allah Teâlâ'ya zatında veya sıfatlarında ortak koşan, başka tanrı veya tanrıların veya tanrının sıfatını taşıyan varlıkların bulunduğuna inanan, bunlara tapan kimsedir. Ehl-i kitaptan maksat ise, İslam dini geldiğinde asıl dinlerinden uzaklaşmış, iman ve ibadette yanlış yollara sapmış, kitaplarının aslını kaybetmiş de olsalar gelip geçmiş bir peygambere ve onun getirdiği dine inanan, İslam'a göre bozulmuş olan bu dini doğru/sahih bilen ve bulan insanlardır.
.Mâide Sûresi'nin 5. âyetinde ehl-i kitabın yiyeceklerinin, kadın ve erkek müslümanlara da helal olduğu ifade edildikten sonra "yalnızca ehl-i kitap kadınların" müslüman erkeklere helal olduğu zikrediliyor; yeri geldiği halde müslüman kadınların da ehl-i kitap erkeklere helal olduğu (onlarla evlenebilecekleri) söylenmiyor.
Böyle bir açıklama bulunmayınca hükmü (müslüman kadının bir mûsevî veya hristiyan ile evlenmesinin caiz olup olmadığı hükmünü) Hz. Peygamber'in (s.a.) uygulamasından, burada da bir çözüm yoksa kıyastan çıkarmamız gerekir. Kadınlarla erkekler evlenme konusunda bazı farklı hükümlere tabi olduklarından biri hakkındaki hükmü diğerine de teşmil etmek (aynı hüküm kapsamına almak) mümkün değildir. Bu yüzden böyle bir kıyasa gidilmemiştir.
Hak dinin yayılmayı, insanlar tarafından benimsenmeyi istemesi tabîîdir. Bu isteğin daha tabîî bir sonucu da mensuplarının ve onlardan gelecek nesillerin dinini, dindarlığını korumaktır. Korumak eğitimle olur, eğitimin en önemli aracı ailedir. Ailede din ikiliğinin bulunması, çocuklar üzerinde etkisini hissettirecek ve onların benimseyecekleri din konusunda önemli bir risk oluşturacaktır. Bu bakımdan ideal olan müslümanların kendi dindaşlarıyla evlenip aile kurmalarıdır. Ortada bir zorlayıcı sebep yoksa müslüman erkeğin de karısı müslüman olmalıdır. Müslüman bir kadının kocasının müslüman olması ise -koruma, eğitim ve etki bakımından- daha önemlidir. Soyun devamı, miras, velayet gibi konularda da -babanın gayr-i müslim olması halinde- bir dizi problem ortaya çıkacaktır. İşte bütün bu sebepler bir araya gelince müslüman kadının gayr-i müslim bir erkek ile evlenmesinin niçin caiz kılınmadığını anlamak bize göre kolaylaşmaktadır.
ayy cok yazdim ama burda bir de mors arkimiz dedigi icin ona itafen oldu, kacirmis olabilir kacirmis oldugu yeri gosterme icin.erkeklerin de koymadigini ki ole bir tenezzulde bile bulanamayacaklarina itafen, erkek yada kadin farketmez Allah ben Kuran i kiyamete kadar koruyacagini yani degismeyecegini bizlere soylemesini yazdim...bu kurallari kesin erkekler koymus..kuranin neresinde yaziyormus bu?tukcesini okuyan varmi kuranin ben okudumm..rastlamadim yada kacirmisim..
sen seviyormusun anlasiyormusun gerisi bos..dini ayni olanlar evlenince ne oluyormus merak ediyorum..sorun yasanmiyormu yasaniyor..
herkesin dini,inanci bunlardan baskasi degil kendimiz sorumluyuz..hesabinida allaha veririz..
iyi dusun tasin sende arkadasim..
dini içerikli alt forum alevi sünni tartışması yüzünden kapandı. burada böyle herhangi bir karşıt görüşle tartışma durumu yok. arkadaş Kuran'da geçenleri yazıyor, bütün islam dininin temeli olan Kuran'ı... şu iyidir, şu kötüdür gibi bir tartışma ortamı yok, bana kalırsa bu yüzden sorun da yok. ben rahatsız değilim.
noldu zoruna mı gitti? bana sen müslüman değilsin deme cesaretini nerden alıyorsun sen?Sen kimsin?? Kuraldakilerinden farklı birşey mi yazmışım??? Kural bu demişsiniz bende kuraldakileri yazdım.Erkeklere serbest değil mi?? bunu dile getirince mi kötü oluyorum.Ben sadece olanı yazdım,niye bu kadar rahatsız etti??
benim zoruma gitmedi de galiba senin zoruna gitmiş gibi duruyor.evet kural bu erkeklere serbest ama uygun görülmemiş kadınlarda ise dinden çıkma tehlikesi var bende bu fetvanın sadece müslümanları ilgilendirdiğini söylüyorum.ben kimseye müslüman değilsin demişim mi güzelce oku.bu dünyada herkes anlamak isteği gibi okuyor yazıları galiba ne yazıkyasakkelime
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?