Dili doğru ve güzel kullanmak

Mesajların sonuna bazen 1 yazıyorsunuz ne anlama geliyor?Garip bir soru olduysa kusura bakmayın sosyal medya diline de bu siteye de oldukça acemiyim
 
Mesela birbirlerine olan habis duygularını bu denli incelikle ifade edebilecek kadar zengin bir lugate ve keskin bir zekaya sahip iki insanın trafikte sinirlenip birbirini vurduğunu düşünebilir misiniz? Medeniyet tam da bu nedenle eğitimle (diploma değil) doğrudan ilgilidir.
 
Hazır hafif konu kıvama gelmişken birşey söylemek istiyorum
En özelinden mesaj atmıştım banlar arasında kayboldum sanırım lütfen beni bul mune abla
Lsmdmflflekdm kib by
Hiiiii vallahi mesajını görmemişim, gerçekten uyarı mesajları arasında kayboluyor mesajlar hemen derhal, ivedilikle, en acilinden bakıyorum :)
 
Benim de takıntılı olduğum bir konu bu.
Özellikle yeni nesil bu konuda içler acısı, yazmayı bırak konuştuklarından bile birşey anlaşılmıyor.
Ben de mesela whatsap yarışmalarında iş hayatında koca koca insanların yazılarına çok şaşırıyorum .
Birşey soruyorum mesela
Adam bana bkym diye cevap veriyor.
Bakmasını istediğim şeye.
Geleyim mi yazacağına gelim mi yazıyor sinir oluyorum.
 
3nity ile birlikte renk kattınız muhabbete
 
Elbette, zaten sizinle aynı fikirdeyim. Benim de yazdığım mükemmel değil ama çok temel hatalar var ki içim kıyılıyor, elimde değil
 
Ne güzel dediniz. İnsanız, mükemmellik değil kastettiğim, çok temel hatalar ve derdini hiç anlatamamak çileden çıkarıyor.
Ne laf çarpmaya gerek var ne de alınmaya, şurada keyifli bir tartışma yürütmek en güzeli.
Teşekkürler
 

üşenmedim baktım. evet ben anlayamam bu kadını gerçekten. ama kadın her şeyden anlıyor. kitap yazıyor, kişisel geliştiriyor, maske yapıyor, kesin sağlıklı shake tarifleri de veriyordur.
shake it up şekerim.

Aslında kuralı yok müdürüm ama ona bile müdahale ediyorlar. Birkaç kez bana karıştılar random gülüşümü kınadılar. İncindim.

kıyamam. diledigince gül. ister dişlerinin arasında maydanozla, ister hunharca.
hhhhhh leri çok yazınca hunharlık seviyesi artıyor,
jjkjjjkk leri çok yazınca diş arası yeşillik çeşidi.
öyle dediler. ben de yeni öğreniyorum. yaşlılık.

Mune konu dışıdan uyarıya gelmeden seni de hatırlayalım;
"gökten nazîre indi sihâm-ı kazâ’sına
nef'i diliyle uğradı hakk’ın belâsına"

dilimle belamı bulmadan, konu ile alakalı yaptım mesajı. bak nasıl zekice, iki beyitle bile aydınlanma olmuş bende. harcanacağım buralarda.
 
3nity ile birlikte renk kattınız muhabbete

konuyu açtığına sevindim.
tespitlerinde haklısın. ben daha çok çözümler hakkında konuşulmuyor olmasına üzüldüm.
burada hemen hemen herkes anne. ve her nesil bir öncekinden daha kıt bir dil kullanıyor.
yanlışlarımız, hatalarımız elbet var. ama nasıl zenginleştirmeliyiz?
elimizdeki telefonları bir kenara ne kadar bırakabiliriz?
google a sormak yerine sözlük kullanmak daha mı doğru? yoksa teknolojinin nimetlerinden yararlanıp pratiklik mi?
ansiklopedi devri bitti, çocuklara bunun yerine hangi kültürü aşılıyoruz?
yada kendimiz hayatımız pratikleşirken kalan vakitte neler yapıyoruz?
sorunları tespit edip, ideal olanı konuşmayı hep yapıyoruz, nasıl değişeceğimiz konusu hep havada kalıyor.
 

Kendini ifade etmeye bolca vakti varken, herhangi bir üzüntüsü, paniği yokken bile isteye hata yapanlara hepimiz tepki gösteriyoruz, mesela" kynnmlr ddi, gt ddi, aslnd çk krldm ndn byl " "hanımlarvallaçoksinşrliyimkocambenidelirtti" "merhaba.nasılsınız.derdim.çok.büyük."
gibi yazımlar üyelerin anlatılmak isteneni anlamasına engel oluyor, üye nasılsa konuyu kendi biliyor diye herkesin anlayacağını zannediyor, bazen tüm konuyu düzeltmek zorunda kalıyorum.

Konuyu genel olarak ele alıp alınmamak gerekir, yoksa bizlerde mükemmel bir yazım diline sahip değiliz, tüm mesajlarım taransa yüzüme çarpılacak çok hata bulunur :))
 
Sizin yüzünüzden Nilgün Bodur’a baktım Google’dan, çok yaşayın emi.
 
Bir konunuzu hatırlıyorum ki, fenalık gelmişti üzerime. Okumamış dahi kadın. Okusa anlamış olurdu cümesinden hareketle diyorum ki, gayet güzel, dile hakim ve anlaşılır yazıyorsunuz. Hiç tevazuya gerek yok :))
Ve evet bende çok önemsiyorum bu konuyu.
Kusursuz bir imla bilgisine de gerek yok esasen.
İlkokulda öğrendiğimiz temel kurallara uymak yeterli.
Kusursuz cümle kurabilmek her zaman kusursuz çalışan bir beyin anlamınada gelmez. Antremanlı bir kalem anlamına gelir.
Yani birkaç kez dikkat edersek sonrasında gerek kalmayacak zaten. Bilmemekten değil de önemsememekten kaynaklı diye düşünüyorum.
O yüzden telefonda yazışmayı sevmediğimi bilir arkadaşlarım ve mevzu uzunsa ararlar. Yazdıklarını düzeltmek yerine aramayı tercih ediyor tembeller..
Ben en çok sessiz harfleri kullanmayanları sevmiyorum yazışmalarda. Cevap vermek içimden gelmiyor.
İngilizce öğretmenimiz ingilizdi ve asla “gonna - wanna” lı cümlelerle bana gelmeyin. Dil ulusal bir kültürdür derdi.
 
Mesajların sonuna bazen 1 yazıyorsunuz ne anlama geliyor?Garip bir soru olduysa kusura bakmayın sosyal medya diline de bu siteye de oldukça acemiyim

O kadar sinirliyim ki shift üzerindeki elim titriyor, sağdan soldan geliyorlar, ünlem yaparken o hızlı basış ve ellerin titremesi sebebiyle sinirden arada 1 de kaçıyor. "Çok sinirlendim" demek yani Bi geyik.
 
Ben de cümleleri başı sonu belli olmayan şekilde yazıp, hala SMS çağında yaşıyormuşçasına sesli harf atanlara sinir oluyorum. Eskiden kontörün gitmesin diye (160 karakter sınırı vardı ehehe) ya da aynı tuşa on kez basarak tek harf çıkartma zorunda kalmayasın diye bazı harfleri atıyorduk. Şimdi harf kullanıyorsun diye paran gitmiyor, telefonunuzda/bilgisayarınızda tek tuşla harf yazabiliyorsunuz. Konunuzu okuyanlara da saygısızlık, sizinle yazışanlara da. Benim telefonum İngilizce klavyeli, ona rağmen buraya yazarken Türkçe karakterle yazabilmek için ekstra çaba sarf ediyorum.

İlkokuldan üniversiteye kadar Türkçe ve dilbilgisi dersleri alıyorsunuz, ayıptır yahu. Eski erkek arkadaşıma "de/da" ayrımı yapabilmeyi ben öğretmiştim. Adam 24 yaşındaydı biz ilişkiye başladığımızda, 24 yıl boyunca dil kullanımını öğrenememiş, bir de sınava falan girmiş iyi bir üniversitede mühendislik kazanmış. Nasıl olabilir yahu? Eğitim sistemi toptan sıkıntılı. Yıllarca Türkçe dersi alıyoruz, basit bir "de" ayrımı yapamıyoruz. İngilizce dersi alıyoruz yıllarca, hâlâ "Hello, my name is..." seviyesinden öteye geçemedik. Ne olacak bu işin sonu, inanın ki bilmiyorum.

Not: Bu arada kızlarcım bilmeyenler varsa içinizde de/da ayrımı yapmak vallahi çok basit. Cümlenin içinden de'yi atın; anlamsız bir cümle oluyorsa bitişiktir, anlamda fazla bir değişiklik olmuyorsa ayrıdır.

Örneğin;

Evde değilim --> cümleden de'yi attım. "Ev değilim", ha? Demek ki de burada bitişik yazılacakmış.
Sen de gelecek misin? --> cümleden de'yi attım. "Sen gelecek misin?" Çok da bozulmuyor, ha? Demek ki de burada ayrı.
 
telefondan yazmanın nesi zor? iphone kullanıcıları hele hiç bahane bulmasın telefon resmen aklınızı okuyup harfe bastığınız anda sık kullandığınız kelimeyi çıkarıyor. yani 5 harflik bir kelime için en fazla 2 harfe basarsınız. ama geldim yerime "gldm" yazarsanız bir dahakine telefon da "gldm" yazar.

telefonu alacak ve buraya üye olacak kadar kapasitesi olup da telefonla yazı yazmakta zorlananları ben anlamakta güçlük çekiyorum. "kelimelerin doğru yazılışını bilmiyorum" bile daha mantıklı bir savunma.
 
:)) ya gülümseyerek okudum yazınızı. Eskiden inanılmaz taktığım bir konuydu. Başka şeyler de vardı tabi beraberinde ama sonra insanlarla arama set çekti bu halim. Galiba biraz da çevremizle alakalı, yalnızlaştım. Biraz evvel bir konuya yorum yazarken tr klavyem açık değildi, böyle içim içimi yiyerek yazıp, yolladım. Ciddi ciddi bende bu takıntı huyumla mücadele ettim ve bazen kelimelerin aklıma gelmediğini, basit cümleler dışında cümle kurmakta zorlandığımı fark ediyorum. Yabancı dil öğrenirken özellikle türkçe kitap okumamaya özen gösterdim çünkü, gerçekten sürekli türkçe düşünmeme sebep oluyordu. Dili doğru kullanma ve anlaşılır konuşma/yazmaya özen gösterelim elbette ancak ağız dediğimiz, konuşma dili dediğimiz de bir gerçek var. Sosyal medyada yaşadığım yerde ki tabiriyle ados dili kullanılıyor. Sürekli ağdalı bir dille yazılıp, konuşulmaz ha ama tabi okuma yazmada biraz geriyiz bunun sebebi de yöresel dil ile literatür farklılığı sanırım.
Köyde, yıllarca domatese kırmızı demiş, patatese kumpir demiş kişiye bir anda; "domates ve patates" demeyi öğretmek elbete zaman alacak.
 

Bu zamanda telefonlar insanlardan daha akıllı. Hala da suçu telefona atarlar. Ama artık kimse yemiyor, yemiyoruz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…