Dili doğru ve güzel kullanmak

Yabancı ülkelerdeki insanların net ortamındaki yazılarına imreniyorum resmen, yaşı kaç olursa olsun harika bir düzende yazıyorlar.

Ben de bunu eklemeye geldim. 13 yıldır Abd'de yaşıyorum. Amerikalılar dilini düzgün yazıyor. Hiç hatasız değil, onların da hatası oluyor, ama gerçekten, mesela böyle Türkçe ve Amerikan platformları karşılaştırılınca arada muazzam bir fark var. Sosyal medya, telefon mesajlaşmaları olsun.... olabildiğince düzgün yazarlar. E akıllı telefonsa onlarda da var, teknoloji oraya da uğradı. Bence bunun sebebi şu: eğitim kalitesi farkı, yozlaşmamak.

Nefi'yi tavsiye ederim. Başkasına bakmana gerek bile kalmaz :))

bir kaç gündür divan edebiyatına bakma sebebim hiciv.
Babam divan edebiyatı değilse o edebiyat değildir der :)
Hiciv deyince aklıma direkt nef'i ve tahir efendiye yazdığı meşhur dizeler aklıma geliyor, bana böyle bir güzelleme (!) yapılsa on yıl kendime gelmemeyi falan geçip bükemediğim eli öperdim öyle zekice bir ayar
"Tahir Efendi bana kelb demiş
İltifatı bu sözde zahirdir
Malikidir mezhebim zira
İtikadımca kelb tahirdir"
Edit: itikad-iltifat

İlginiz varsa Kaza Okları kitabını okuyun, tavsiye ederim çok eğlenirsiniz. :)

Kesinlikle ben de sizin gibiyim bu konuda, hele ki t harfi ile yazılması gereken kelimeledi d ile yumuşatanlar yok mu, işte en fenaları onlar bence

Ohh ağzınıza sağlık çok güzel bir konu olmuş

O değil de bu konuya cevap yazan üyeler, cevaplarını adeta bir TDK süzgecinden geçirerek, virgüle noktaya haksızlık etmemek için emek vererek yazmışlar ahsjsjs. (random gülüş bu) çünkü neden? Bir diğer üye gelip "sen de eleştirmişsin ama bak bu yazdığın yanlış" diyebilir. Yalnız dikkat edilmesine rağmen hatalar var o da ayrı bir konu.

Konuya cevap vereyim madem. Dilimizi doğru konuşma ve yazma konusunda kendime kadar hassasım. Olağanüstü bir çaba sarf etmiyorum. Bilindik kurallara riayet ediyor, anlaşılır olmaya gayret gösteriyorum. Okuduğum konularda da, gözümü tırmalayan bariz hatalar yoksa ve konu anlaşılıyor ise ufak tefek hatalar beni rahstsız etmiyor.

İlkokulda öğrenememiş insan, hatası düzeltilince aşağılandığını hissediyor ve maalesef inat psikolojisine giriyor.Herkes kelimesine, uyarmama rağmen herkez yazan arkadaşlarım var, maalesef gözümde cahiller. Cehalette inat ettikleri için iki kere cahiller.
Ben de takıntılıyım bu konuda ama nokta, virgüle değil, de ve ki eklerinin yazılışına.
Dışarıda ki yazınca okurken bile zorlanmıyorlar mı, dışarıdaki yazmak varken diye dişlerimi gıcırdatırken buluyorum kendimi.
Bir öğretmen vardı burada ve örnek verdiğim şekilde yanlış yazmıştı,düzeltince de ''Ama benim canım sıkkın'' diye kıvırmıştı. Doğru tektir. Can sıkıldı diye insan sadece harf hatası yapabilir, imla değil.
Hak veriyorum size.

Nefi'yi tavsiye ederim. Başkasına bakmana gerek bile kalmaz :))

cevabını da ben yazayım zira yeni okudum. nef’i den başladım ben de tabiki :)

zehr-i hicvi cihana neşredenin
zebânı bî-şek zebân-ı ef’îdir
tahir olmaz kelb, ancak beşere
nef’i vardır öyleyse nef’idir

hicvi zehir gibi neşredenin dili şüphesiz yılan dilidir,
köpek temiz olmaz,
ancak köpeğin insanlığa faydası (nef’i) vardır, (av, bekçi, çoban köpeği)
öyleyse nef’idir.

(nef’i maliki değilmiş, ama olsa bile onlarda da köpek temiz sayılmazmış, hükümleri varmış dolayısı ile tahir denilmezmiş)
sonuç olarak kelb, neresinden bakarsan bak, tahir olmaz nef’i olur imiş :)
ama tabi hiciv dedin mi de nef’idir

Random gülüşü kimseler elimizden alamaz

Süleyman Efendi miydi, birine yazdığı hicviye ölüm sebebi olmuştu rahmetlinin. Beni en etkileyen hicviyesi de şu meşhur a köpek redifli olanı. Sanırım öldürülme sebebi de bu şiiri.

Şu ağırlığa bakar mısın?
File nacar meger yükledeler tabutunu
Çekemez cife-i murdarunu adem a köpek
Filler de çekemezse ne acep laşeni kim
Var mı bir sencileyin div-i mülahhem a köpek.
Son ikiliği buraya yazamıyorum ban yerim
Günahın o kadar ağır ki tabutunu fil bile çekemez. . Benzetme şahane :)

"Hızlı yazıyorum ondan öyle oluyor" diyen arkadaşlar bize neden hızlı yazdıklarını da açıklayabilir mi?
10 saniye içinde konuya cevap yazmazlarsa konu sahipleri köprüden mi atlıyor?
Müsait olunca sakin sakin yaz işte ne var?
Her konuya da tak tak tak yazmak zorunda değilsiniz ayol hihohoohooooo

Telefonum android. Türkçe klavye ayarlı. Başka ne var ki Düzelteceğini düzeltiyor kalanı parmaklarımdan öper.
Napalım emek olmadan rahmet olmaz

e şimdi nasıl özenmeyeceksin?
biz anlamak için lügatten bakıyoruz, adam yazmış.
şimdi iki satırı bırak içinde 10 tane anlam varken yazmayı, düz bile yazamıyoruz.
divan edebiyatını da zamanın avam kesimi yazmamış, biz eğitimliyiz ama yine o kadarını yapmayalım ama en azından anlayalım.
ama bu bile kaç gömlek büyük.

aynen bazıları random gülüşü bile yapamıyor asadasdasd
Ama bunu yapmışlardı.
Mesela gayet okunaklı neredeyse hatasız yazan kişi onları uyardı diye "ama sen de i yerine ı yazmışsın" diye minicik hataları kendilerince ortaya çıkarmışlardı.
Hayır sen Türkçe'nin üzerinden dozerle geçmişsin millet bir harf hatası yapınca mı suç oluyor?
Ondan herhalde herkes dikkatli dikkatli uyarmış

Random gülüşü kimseler elimizden alamaz

Yalnız benim random gülüşüm sabit değil. Şekil değiştiritor sürekli. Bence random gülüşle ruh hali arasında bir bağlantı var. Bazı arkadaşlar edebiyat ile ilgili konuşuyorlar yukarıda. Onları da kınıyorum ayrıca. Uzak kaldık diye bilmiyor değiliz tamam mı. Saksı değilim ben.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…