Dili doğru ve güzel kullanmak

Bizde büyüğe saygı vardır hanımefendi. Türk örf ve adetlerini sizden öğrenecek değiliz. Büyüklerle uyummuş. Biz bu topraklarda yıllarca büyüklerimizle uyum içerisinde yaşadık haddinizi bilin1!!
Mesajların sonuna bazen 1 yazıyorsunuz ne anlama geliyor?Garip bir soru olduysa kusura bakmayın sosyal medya diline de bu siteye de oldukça acemiyim:olamaz:

cevabını da ben yazayım zira yeni okudum. nef’i den başladım ben de tabiki :)

zehr-i hicvi cihana neşredenin
zebânı bî-şek zebân-ı ef’îdir
tahir olmaz kelb, ancak beşere
nef’i vardır öyleyse nef’idir

hicvi zehir gibi neşredenin dili şüphesiz yılan dilidir,
köpek temiz olmaz,
ancak köpeğin insanlığa faydası (nef’i) vardır, (av, bekçi, çoban köpeği)
öyleyse nef’idir.

(nef’i maliki değilmiş, ama olsa bile onlarda da köpek temiz sayılmazmış, hükümleri varmış dolayısı ile tahir denilmezmiş)
sonuç olarak kelb, neresinden bakarsan bak, tahir olmaz nef’i olur imiş :)
ama tabi hiciv dedin mi de nef’idir :KK66:
Mesela birbirlerine olan habis duygularını bu denli incelikle ifade edebilecek kadar zengin bir lugate ve keskin bir zekaya sahip iki insanın trafikte sinirlenip birbirini vurduğunu düşünebilir misiniz? Medeniyet tam da bu nedenle eğitimle (diploma değil) doğrudan ilgilidir.

Hazır hafif konu kıvama gelmişken birşey söylemek istiyorum
En özelinden mesaj atmıştım banlar arasında kayboldum sanırım lütfen beni bul mune abla
Lsmdmflflekdm kib by :KK53:
Hiiiii vallahi mesajını görmemişim, gerçekten uyarı mesajları arasında kayboluyor mesajlar :( hemen derhal, ivedilikle, en acilinden bakıyorum :)

Türk milleti olarak Türkçe bilmiyoruz.
Doğru Türkçe yazamıyoruz, doğru Türkçe konuşmuyoruz.
Dil elden gidiyor!
İnsan bildiği her dili kendi içinde düzgün yazmalı ve düzgün konuşmalı.
Dili kullanma şeklimiz karşı tarafta bizimle ilgili bir imaj çizer. İstediğimiz kadar güzel olalım, güzel ve/veya şık/pahalı giyinelim, makyajımız muhteşem olsun dilimizi düzgün konuşup yazmadıktan sonra karşı tarafta saygı uyandırmak mümkün değil, kalite ortada.
Bu konuya takıntılıyım, elimde değil. Burada anladım neden Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA raporunda bizim çocuklarımızın geri kaldığını, çünkü ana-babaları olarak bizler daha şöyle bir platformda kendi dilimizde doğru düzgün yazamıyor, kendimizi ifade edemiyoruz. Noktalama işaretlerini kullanmayanlar, “gidiyo, geliyo” yazanlar, kelimeleri anlamından farklı kullanmalar daha neler neler. Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
“Aman canım, şurada aramızda yazışıyoruz işte” diye küçümsemeyin sakın, böyle böyle, dikkat ede ede davranışlar oturur.
Benim içimden doğru düzgün Türkçe yazmayan kadınlara cevap yazmak gelmiyor.
Bu konu bir süredir içimi kemiriyordu. Yazmak zorundaydım.
Benim de takıntılı olduğum bir konu bu.
Özellikle yeni nesil bu konuda içler acısı, yazmayı bırak konuştuklarından bile birşey anlaşılmıyor.
Ben de mesela whatsap yarışmalarında iş hayatında koca koca insanların yazılarına çok şaşırıyorum .
Birşey soruyorum mesela
Adam bana bkym diye cevap veriyor.
Bakmasını istediğim şeye.
Geleyim mi yazacağına gelim mi yazıyor sinir oluyorum.

Süleyman Efendi miydi, birine yazdığı hicviye ölüm sebebi olmuştu rahmetlinin. Beni en etkileyen hicviyesi de şu meşhur a köpek redifli olanı. Sanırım öldürülme sebebi de bu şiiri.

Şu ağırlığa bakar mısın?
File nacar meger yükledeler tabutunu
Çekemez cife-i murdarunu adem a köpek
Filler de çekemezse ne acep laşeni kim
Var mı bir sencileyin div-i mülahhem a köpek.
Son ikiliği buraya yazamıyorum ban yerim :KK70:
Günahın o kadar ağır ki tabutunu fil bile çekemez. . Benzetme şahane :)
3nity 3nity ile birlikte renk kattınız muhabbete :KK200:

Hassasiyetiniz çok güzel size katılıyorum.Siz de bana hak verir misiniz bilmem ama bazen bu konuda verilen tepkiler abartılı olabiliyor.Özellikle telefon ve bilgisayardan bir metin yazmak kalemle yazmak gibi olmuyor.Yanlışlıkla kelimeler,noktalama işaretleri karışabilir ya da yazdım zannettiğiniz şeyi yazmamış olabilirsiniz. İyi niyetin,duyarlılığın haricinde kendi eğitimi ve güzel konuşması üzerinden insanlara aşağılayıcı tutumlar sergileyenlerden de ben pek hazzetmiyorum.En güzeli herşeyi güzel üslûpla anlatıp orta yolu bulmak:KK54:
Elbette, zaten sizinle aynı fikirdeyim. Benim de yazdığım mükemmel değil ama çok temel hatalar var ki içim kıyılıyor, elimde değil

Hanımlar,
konu güzel, Türkçe'ye sahip çıkalım elbette ama madem bu konuyu masaya yatırdınız gördüğüm bazı üstelemeleri dile getireyim, ben dahil çoğumuzun yazım hataları oluyor, ki arada bazı yazılarımı okuyup aman be Mune ne kadar kötü yazmışsın diye kendimi eleştiriyorum lakin bazen bazı üyeler üzüntü, acı, yaşadığı panikle veya Türkmen, Azeri, yurtdışında doğup büyümüş olması nedeniyle açtıkları konuda bir sürü yazım hatası yapabiliyor, üye ağlayarak eşinin aldattığını yazarken veya ateşi 40 derece olmuş bebeği için paniklemiş bizden yardım beklerken konuya -de ayrı yazılır, bişey değil birşey, hayır bir şey ayrı yazılır, ne biçim yazmışsınız konu sahibesi, eee yani? gibi yorumlar yazıp kadının derdine ortak olmak yerine yazım hatalarını tenkit etmeyi doğru bulmuyorum, ayrıca zaten bir kısmı yabancıyım yazım hatalarım olabilir, panikle yazıyorum, çok üzgünüm yazım hatalarım olursa affola diye başlıyor söze, buna rağmen üyenin üstüne gidilmesi çok yersiz, kadın çırpındıkça üstüne üstüne gidenler banlanıyorlar kusura bakmasınlar.

Sitede dört dörtlük Türkçe beklemek hata olur, sesli harfler yutulmasın, noktalama işaretleri doğru yerde kullanılsın kafi.

Ayrıca Türkçe'ye sonradan giren kelimelere de değinilmiş, Türkçe yazım hatalarını üyeyi ağlatacak kadar eleştirirken dikkat ediyorum da yine ben dahil çoğunluğumuz Türkçe olmayan kelimeler kullanıyoruz, mesela tuvalet, kaos, grup gibi, biz bu kelimeleri kullanırken Türkçe'ye sahip çıkalım demek olmuyor gibi sanki.

Misal yaptığımız bir yanlış daha kırmızı ruj aldım diyoruz, ruj yabancı kökenli bir kelimedir ve zaten ruj dediğinizde kırmızı dudak boyası aldığınızı ifade etmiş olursunuz, yaptığımız veya gözden kaçırdığımız başka yanlışlarda var, forumda sıkça rapor edilmemize bile sebep oluyor, kinaye, vurgu gibi durumlarda kullanılan noktalama işaretlerini bilmediğimizden olsa gerek, yanlış anlayıp farklı manalar çıkarabiliyoruz, misal eğitimli olduğunuzu vurgulamak için kelimenin başına ve sonuna çift tırnak işareti kullanılır fakat üyeler bunu eğitimsiz demek istedi, cahil demek istedi, bana hakaret etti diye algılayabiliyor ya da kinayelerde parantez içinde ünlem işareti kullanılır gibi.

Çok uzattım farkındayım işin özü en azından sitede kendimizi doğru ifade ettiğimiz sürece yazım hatalarına çok da takılmamak gerekiyor.

Gelmişken bir de uyarı yapayım, konu siyasete, konu sahibeleri veya yorumlara laf çarpmaya gelmezse sevinirim, böylece kimse alınıp polemiğe girmek zorunda kalmaz.
Ne güzel dediniz. İnsanız, mükemmellik değil kastettiğim, çok temel hatalar ve derdini hiç anlatamamak çileden çıkarıyor.
Ne laf çarpmaya gerek var ne de alınmaya, şurada keyifli bir tartışma yürütmek en güzeli.
Teşekkürler

Abv şu an senden duydum. Yaşlanmışım ben de. Boduru anlamak zordur. Öyle divan edebiyatı gibi saçmalıklara zaman ayırıp Nilgün hanımı anlayamazsınız. Ben bu edebiyat dünyasında bir Nilgün hanımı anlayamadım.

üşenmedim baktım. evet ben anlayamam bu kadını gerçekten. ama kadın her şeyden anlıyor. kitap yazıyor, kişisel geliştiriyor, maske yapıyor, kesin sağlıklı shake tarifleri de veriyordur.
shake it up şekerim.

Aslında kuralı yok müdürüm ama ona bile müdahale ediyorlar. Birkaç kez bana karıştılar random gülüşümü kınadılar. İncindim.

:( kıyamam. diledigince gül. ister dişlerinin arasında maydanozla, ister hunharca.
hhhhhh leri çok yazınca hunharlık seviyesi artıyor,
jjkjjjkk leri çok yazınca diş arası yeşillik çeşidi.
öyle dediler. ben de yeni öğreniyorum. yaşlılık.

Mune Mune konu dışıdan uyarıya gelmeden seni de hatırlayalım;
"gökten nazîre indi sihâm-ı kazâ’sına
nef'i diliyle uğradı hakk’ın belâsına"

dilimle belamı bulmadan, konu ile alakalı yaptım mesajı. bak nasıl zekice, iki beyitle bile aydınlanma olmuş bende. harcanacağım buralarda.

3nity 3nity ile birlikte renk kattınız muhabbete :KK200:

konuyu açtığına sevindim.
tespitlerinde haklısın. ben daha çok çözümler hakkında konuşulmuyor olmasına üzüldüm.
burada hemen hemen herkes anne. ve her nesil bir öncekinden daha kıt bir dil kullanıyor.
yanlışlarımız, hatalarımız elbet var. ama nasıl zenginleştirmeliyiz?
elimizdeki telefonları bir kenara ne kadar bırakabiliriz?
google a sormak yerine sözlük kullanmak daha mı doğru? yoksa teknolojinin nimetlerinden yararlanıp pratiklik mi?
ansiklopedi devri bitti, çocuklara bunun yerine hangi kültürü aşılıyoruz?
yada kendimiz hayatımız pratikleşirken kalan vakitte neler yapıyoruz?
sorunları tespit edip, ideal olanı konuşmayı hep yapıyoruz, nasıl değişeceğimiz konusu hep havada kalıyor.

Ne güzel dediniz. İnsanız, mükemmellik değil kastettiğim, çok temel hatalar ve derdini hiç anlatamamak çileden çıkarıyor.
Ne laf çarpmaya gerek var ne de alınmaya, şurada keyifli bir tartışma yürütmek en güzeli.
Teşekkürler

Kendini ifade etmeye bolca vakti varken, herhangi bir üzüntüsü, paniği yokken bile isteye hata yapanlara hepimiz tepki gösteriyoruz, mesela" kynnmlr ddi, gt ddi, aslnd çk krldm ndn byl " "hanımlarvallaçoksinşrliyimkocambenidelirtti" "merhaba.nasılsınız.derdim.çok.büyük."
gibi yazımlar üyelerin anlatılmak isteneni anlamasına engel oluyor, üye nasılsa konuyu kendi biliyor diye herkesin anlayacağını zannediyor, bazen tüm konuyu düzeltmek zorunda kalıyorum.

Konuyu genel olarak ele alıp alınmamak gerekir, yoksa bizlerde mükemmel bir yazım diline sahip değiliz, tüm mesajlarım taransa yüzüme çarpılacak çok hata bulunur :))

Abv şu an senden duydum. Yaşlanmışım ben de. Boduru anlamak zordur. Öyle divan edebiyatı gibi saçmalıklara zaman ayırıp Nilgün hanımı anlayamazsınız. Ben bu edebiyat dünyasında bir Nilgün hanımı anlayamadım.
Sizin yüzünüzden Nilgün Bodur’a baktım Google’dan, çok yaşayın emi.

Teşekkür ederim utandım şimdi :KK23:

Ben de kısacık derdimi anlatıp geçeyim istiyorum yeri geliyor ama ne zaman bunu yapsam mutlaka anlaşılmayan noktalar oluyor. Yine bir konumda böyle olmuştu "Destan, çok uzun, gözüm kanadı, okuyamadım" gibi yorumlar alınca, bir başka konuda bu eleştirileri dikkate alarak anlatımımı kırptım. Sonuç olarak sayfalarca yanlış anlayanların-soru sorarak ayrıntı almaya çalışanların yorumlarına cevap vermekten öte gidemedim. Nasrettin Hoca'nın oğluyla eşeğe binme hikayesine döndüydü o ara benim hal :))

Bi de ne kadar düzgün de yazsanız, ne kadar açıklayıcı da olsanız okuduğunu algılayamayanlar da dolu burada. İki ayrı konumda da hayretler içinde buna şahit oldum mesela. Bu insanlar reelde kavgasız gün geçirmiyordur muhtemelen, yazmaya gelene kadar değişik bir idrak sorunu yaşayan, saldırganlık günlük iletişim biçimi olan, her cümlenizi kendisine yapılan bir saldırı zanneden ve hiçbir açıklama ile kendisine ulaşılamayan acayip kişiler türedi.

Bu konuda amma dertliymişim yalnız :))
Bir konunuzu hatırlıyorum ki, fenalık gelmişti üzerime. Okumamış dahi kadın. Okusa anlamış olurdu cümesinden hareketle diyorum ki, gayet güzel, dile hakim ve anlaşılır yazıyorsunuz. Hiç tevazuya gerek yok :))
Ve evet bende çok önemsiyorum bu konuyu.
Kusursuz bir imla bilgisine de gerek yok esasen.
İlkokulda öğrendiğimiz temel kurallara uymak yeterli.
Kusursuz cümle kurabilmek her zaman kusursuz çalışan bir beyin anlamınada gelmez. Antremanlı bir kalem anlamına gelir.
Yani birkaç kez dikkat edersek sonrasında gerek kalmayacak zaten. Bilmemekten değil de önemsememekten kaynaklı diye düşünüyorum.
O yüzden telefonda yazışmayı sevmediğimi bilir arkadaşlarım ve mevzu uzunsa ararlar. Yazdıklarını düzeltmek yerine aramayı tercih ediyor tembeller..
Ben en çok sessiz harfleri kullanmayanları sevmiyorum yazışmalarda. Cevap vermek içimden gelmiyor.
İngilizce öğretmenimiz ingilizdi ve asla “gonna - wanna” lı cümlelerle bana gelmeyin. Dil ulusal bir kültürdür derdi.

Mesajların sonuna bazen 1 yazıyorsunuz ne anlama geliyor?Garip bir soru olduysa kusura bakmayın sosyal medya diline de bu siteye de oldukça acemiyim:olamaz:

O kadar sinirliyim ki shift üzerindeki elim titriyor, sağdan soldan geliyorlar, ünlem yaparken o hızlı basış ve ellerin titremesi sebebiyle sinirden arada 1 de kaçıyor. "Çok sinirlendim" demek yani :KK70: Bi geyik.

Ben de cümleleri başı sonu belli olmayan şekilde yazıp, hala SMS çağında yaşıyormuşçasına sesli harf atanlara sinir oluyorum. Eskiden kontörün gitmesin diye (160 karakter sınırı vardı ehehe) ya da aynı tuşa on kez basarak tek harf çıkartma zorunda kalmayasın diye bazı harfleri atıyorduk. Şimdi harf kullanıyorsun diye paran gitmiyor, telefonunuzda/bilgisayarınızda tek tuşla harf yazabiliyorsunuz. Konunuzu okuyanlara da saygısızlık, sizinle yazışanlara da. Benim telefonum İngilizce klavyeli, ona rağmen buraya yazarken Türkçe karakterle yazabilmek için ekstra çaba sarf ediyorum.

İlkokuldan üniversiteye kadar Türkçe ve dilbilgisi dersleri alıyorsunuz, ayıptır yahu. Eski erkek arkadaşıma "de/da" ayrımı yapabilmeyi ben öğretmiştim. Adam 24 yaşındaydı biz ilişkiye başladığımızda, 24 yıl boyunca dil kullanımını öğrenememiş, bir de sınava falan girmiş iyi bir üniversitede mühendislik kazanmış. Nasıl olabilir yahu? Eğitim sistemi toptan sıkıntılı. Yıllarca Türkçe dersi alıyoruz, basit bir "de" ayrımı yapamıyoruz. İngilizce dersi alıyoruz yıllarca, hâlâ "Hello, my name is..." seviyesinden öteye geçemedik. Ne olacak bu işin sonu, inanın ki bilmiyorum.

Not: Bu arada kızlarcım bilmeyenler varsa içinizde de/da ayrımı yapmak vallahi çok basit. Cümlenin içinden de'yi atın; anlamsız bir cümle oluyorsa bitişiktir, anlamda fazla bir değişiklik olmuyorsa ayrıdır.

Örneğin;

Evde değilim --> cümleden de'yi attım. "Ev değilim", ha? Demek ki de burada bitişik yazılacakmış.
Sen de gelecek misin? --> cümleden de'yi attım. "Sen gelecek misin?" Çok da bozulmuyor, ha? Demek ki de burada ayrı.

telefondan yazmanın nesi zor? iphone kullanıcıları hele hiç bahane bulmasın telefon resmen aklınızı okuyup harfe bastığınız anda sık kullandığınız kelimeyi çıkarıyor. yani 5 harflik bir kelime için en fazla 2 harfe basarsınız. ama geldim yerime "gldm" yazarsanız bir dahakine telefon da "gldm" yazar.

telefonu alacak ve buraya üye olacak kadar kapasitesi olup da telefonla yazı yazmakta zorlananları ben anlamakta güçlük çekiyorum. "kelimelerin doğru yazılışını bilmiyorum" bile daha mantıklı bir savunma.

:)) ya gülümseyerek okudum yazınızı. Eskiden inanılmaz taktığım bir konuydu. Başka şeyler de vardı tabi beraberinde ama sonra insanlarla arama set çekti bu halim. Galiba biraz da çevremizle alakalı, yalnızlaştım. Biraz evvel bir konuya yorum yazarken tr klavyem açık değildi, böyle içim içimi yiyerek yazıp, yolladım. Ciddi ciddi bende bu takıntı huyumla mücadele ettim ve bazen kelimelerin aklıma gelmediğini, basit cümleler dışında cümle kurmakta zorlandığımı fark ediyorum. Yabancı dil öğrenirken özellikle türkçe kitap okumamaya özen gösterdim çünkü, gerçekten sürekli türkçe düşünmeme sebep oluyordu. Dili doğru kullanma ve anlaşılır konuşma/yazmaya özen gösterelim elbette ancak ağız dediğimiz, konuşma dili dediğimiz de bir gerçek var. Sosyal medyada yaşadığım yerde ki tabiriyle ados dili kullanılıyor. Sürekli ağdalı bir dille yazılıp, konuşulmaz ha ama tabi okuma yazmada biraz geriyiz bunun sebebi de yöresel dil ile literatür farklılığı sanırım.
Köyde, yıllarca domatese kırmızı demiş, patatese kumpir demiş kişiye bir anda; "domates ve patates" demeyi öğretmek elbete zaman alacak.

telefondan yazmanın nesi zor? iphone kullanıcıları hele hiç bahane bulmasın telefon resmen aklınızı okuyup harfe bastığınız anda sık kullandığınız kelimeyi çıkarıyor. yani 5 harflik bir kelime için en fazla 2 harfe basarsınız. ama geldim yerime "gldm" yazarsanız bir dahakine telefon da "gldm" yazar.

telefonu alacak ve buraya üye olacak kadar kapasitesi olup da telefonla yazı yazmakta zorlananları ben anlamakta güçlük çekiyorum. "kelimelerin doğru yazılışını bilmiyorum" bile daha mantıklı bir savunma.

Bu zamanda telefonlar insanlardan daha akıllı. Hala da suçu telefona atarlar. Ama artık kimse yemiyor, yemiyoruz. :KK14:

Back
X