Dili doğru ve güzel kullanmak

yorumları okurken kelimeleri gramerlerine ayırıyorum.bilmece gibi test çözesim geldihata ve yanlışları görüyorum uyarasım geldi
geçenlerde bir konu açtım, ALES le ilgili. Amanda aman iyi olmasa da! anlaşılamayacak kadar yazmadım.. yüksek lisans yapmış ' Türkçeniz de iyi değil,ona da çalışın . 'derken bile yazım yanlışı kaynıyordu..
birde moda olmuş yüksek lisans.önüne gelen okuyormuş.
(okullar biter ilim kalır,tezin bile sonu gelir İlim kalır. Yüksek lisans alsa da lisansı hamurunda varsa egoluk baki kalır.) eğitimle alakalı bir durum değil bence yazım,okumak,bilmek.

Haklısınız.
Bende bazen hata yapıp yanlış yazabiliyorum ama genelde acele ile telefondan yazarken oluyor bu,vaktim varsa düzenleyebiliyorum bazen farkedip,bazen öyle kalabiliyor ama bazı konular cidden beni benden alıyor,tercüman gerekiyor anlamak için.
Acayip acayip kısaltmalar,v yerine w yazılması,nokta ,virgül,paragraf zaten hak getire.

Türkçeyi sonradan öğrenen eğitimli bir insan ile bildiği tek dil yetersiz bir türkçe olan bir başka insanın kendini ifade edişi arasındaki fark o kadar derin ve belirgin ki. Önemli olan -de -da eklerini doğru yazmaktan ziyade insanın bir duyguyu, olguyu özetle kendini iyi aktarabilmesi; bu da insanın ufkuyla dolayısıyla kendini ne kadar eğittiği ve ne kadar okuduğuyla doğru orantılı. Siz türkçeyi sonradan öğrenen fakat kendini çok iyi aktaran bir insansınız çünkü aklınızdaki olgunun türkçe karşılığını bilmeseniz bile o olgunun/duygunun kendisinden (başka dilde de olsa) haberdarsınız. Asıl üzücü olan bildiğimiz tek dilde de yetersiz olmamız, işte bu eğitimsizliktir. Yeni nesildeki hoyratlığın biraz da dili eksik bilmekten kaynaklı olduğunu düşünüyorum, çünkü duygularını aktarmakta yetersiz olan insan hem fiziksel hem de ruhsal olarak saldırganlaşır.

söylediklerinizde haklısınız ancak buradan böyle dil kurallarını beklemek bana garip geliyor.
hepten çileden çıkaracak şekilde yazmasın kimse ona katılıyorum ama büyük harf küçük harf yazacağım diye de kastıramam açıkcası.

internet dili/online dil bunun adı ne bilmiyorum, ama bu kabulle yazıyorum yazdıklarımı.

bir de merak ediyorum mesela bu hassasiyetiniz sözlü dilde de var mı?
örneğin e-mail mi diyorsunuz, e-posta mı?
yada laptop mu diyorsunuz dizüstü bilgisayar mı?

son olarak bir kaç gündür divan edebiyatı okuyorum, türkçe beyitlerin yine türkçe açıklamaları var. bunları anlayamıyor olmak üzüyor.
dünden beri sağda solda paylaştığım beyiti de paylaşayım :)

Kalem kec-dil, mürekkeb rû-siyeh,kağıt dü-rû bilmem,
Kimi etsem o şûha arz-ı hâlim yazmada mahrem.
(Nabi )
Kalem eğri dilli, mürekkep siyah yüzlü, kâğıt ikiyüzlü
Şimdi kalkıp arzuhalimi yazmaya kimi mahrem kılayım.

Neden yok diyorsunuz ki ; Türkçe ti doğru kullanmak bir ulusun adıdır diyen buradakiler. O adı kötülüyorlar ama.

Sistemi yer ,eyvallah , ancak irkla ilgisi yok bunun.
Burada Türk ırkını kötüleyen tek bir üye görmedim. Herkes ortaya çıkan kokuşmuşluktan dert yanıyor. Irkla alakası ne?

Türkcem malesef pek iyi sayilmaz yurtdisinda dogup büyüdügüm icin :))) özür dilerim :))))
Beni sinir eden su yeni nesil ismler ... mila mira alea levis levin zipcik mipcik hahahaha ne güzel ali mehmet murat ayse fatma varken :))

Neden yok diyorsunuz ki ; Türkçe ti doğru kullanmak bir ulusun adıdır diyen buradakiler. O adı kötülüyorlar ama.

Sistemi yer ,eyvallah , ancak irkla ilgisi yok bunun.

Dilin irkla da bir ilgisi yok zaten.. cok meshur bir sarkicimiz var adini yazmayayim, milliyetcilik konusunda mangalda kul birakmayan.. bir cümle içinde hatasız tek kelimesi yok.. bir de Guney Kore’den gelen Chaby var neredeyse aksansiz konusup mukemmel bir imla ile yazan.. youtube da video cekmisti dogru Turkce ile ilgili.. ne diyecegiz o zaman, sen Turk milliyetcisi degilsin senin haddin degil mi? Ya da ben Cince bilip duzgun yazin su Cince yi desem illa Cin milliyetcisi mi olmaliyim? Bence dil uluslararasi bir iletisim araci, irklarin otesinde..

Ya o yine iyiymiş, Türkçe öğretmeniyim deyip yazamayana göre :) sorununa odaklanamayıp yazısı gözüme batmıştı.

Bahane üretmeye gerek yok. 5 dakika geç yaz, anlam karmaşası olmadan, anlanılabilir ve okunabilir yaz.

Bir de ricam var, lütfen paragraf yapın uzun yazılarda. Okurken bizim gözlerimiz acıyor...

Buna katılıyorum.. dilimize geçen yabancı kelimeler var, mesela dediğin gibi e-mail, chat, powerbank, laptop, desktop falan falan.. bunu halka açık bir sitede yazarken illa Türkçesini yazmakla uğraşmıyorum.. kaldı ki bence TDK da bile hata var, en basitinden kale almak mı kaale almak mı deyince kale almak çıkıyor ama daha önce kaale almaktı.. kale deyince baya baya surlar geliyor gözümün önüne :)

Haklısınız.
Geçen gün burada yeni nesil, sözümona Türkçe öğretmeninin açtığı konuyu ve bilmediği Türkçe'yi okuyunca, ve üstüne üstlük bu kişi gelen tepkiler için kendini pişkin pişkin savununca bu memleketin bir daha asla adam olmayacağını anladım. Dahası, 1-2 Türkçe bilmeyen öğretmen daha geldi konuya. Utanmadan, mahçup olmadan üste çıktılar. Gerçekten rezaletti. Hoş, öğretmen olduğunu iddia edip Türkçe katleden milyon tane kişi gördüm burada ve sosyal medyada...

"Sınıfta kalma kalmadı, liselerde okuyup yazamayan öğrenciler var" derlerdi, şimdi bu okuyup yazamayanları üniversitelere taşıyıp, bir de Türkçe öğretmeni diye mezun ediyorlar! Okullar bilgisiz öğretmenlerle doldu, ki bunu bilinçli öğrencilerden de duydum. Şükrediyorum doğru düzgün Türkçe öğretmenlerinin olduğu dönemde okudum ve Türkiye'de okuyacak çocuğum yok diye. Türkiye'deki eğitim ve öğretmen kalitesine güvenmiyorum.

Bazı üyelerin profilinde lisans mezunu yazıyor,şaşırıyorum vallahi :/
Bu arada mobil olunca ne oluyor ?
Al bu da mobil
Türkçe harfleri yazamıyorum ben mesela basılı tutmak gerekiyor noktalı harfleri yazarken, uğraşmıyorum.. varsa bir yolu önerebilir misin? (şu anda bilgisayar klavyesinden yazdım) bu arada klavyenin Türkçesini bilen var mı? :)

ben ölçümü şöyle koydum. evde 3 küçük insan yetiştiriyoruz.

mümkünse ‘oha falan oldum’ demesinler,
teşekkür-müteşekkir-şükür gibi bağlantıları kurabilsinler, bir kelimeyi ilk defa duyduklarında ‘bu ne şimdi?’ tembelliği yapmadan öğrensinler.

dil yok oldukça zeka da azalıyor.
bir kaç gündür divan edebiyatına bakma sebebim hiciv.
özellikle devlet adamları arasında öyle incelikli beyitler var ki, adam o laftan sonra 10 yıl kendine gelemez. :)
çok şeyi 2 mısrada anlatmak, adamın yedi ceddine yetecek lafı hazırcevap söylemek hayranlık uyandırıyor ne yalan söyleyeyim :)

Tuş takımı sanırım.
Ben de dilimize aşığım.

Her kelimesine katılıyorum. Benim de çok takıldığım bir konu bu. Gerçekten anlam veremediğim bir durum da var bir insan evladı hem kitap okuyup hem de nasıl üstüne bastıra bastıra “yanlız”, “herkez” yazar ya da dahi anlamındaki de yi bitişik yazar? Çok temel şeyleri kaçırmamalıyız diye düşünüyorum.

Destek vermeye geldim. Güzel konu tek takıntılı ben değilmişim ona da sevindim. Düzgün yazılmamış bir konuyu okumak işkence gibi gelir bana da.
Türkçe öğretmenlerine çok iş düşüyor.
Net kullanımının artması sonucu felakete sürükleniyoruz, en kısa zamanda önüne geçilmeli bunun.
Yabancı ülkelerdeki insanların net ortamındaki yazılarına imreniyorum resmen, yaşı kaç olursa olsun harika bir düzende yazıyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…