Türkçeyi sonradan öğrenen eğitimli bir insan ile bildiği tek dil yetersiz bir türkçe olan bir başka insanın kendini ifade edişi arasındaki fark o kadar derin ve belirgin ki. Önemli olan -de -da eklerini doğru yazmaktan ziyade insanın bir duyguyu, olguyu özetle kendini iyi aktarabilmesi; bu da insanın ufkuyla dolayısıyla kendini ne kadar eğittiği ve ne kadar okuduğuyla doğru orantılı. Siz türkçeyi sonradan öğrenen fakat kendini çok iyi aktaran bir insansınız çünkü aklınızdaki olgunun türkçe karşılığını bilmeseniz bile o olgunun/duygunun kendisinden (başka dilde de olsa) haberdarsınız. Asıl üzücü olan bildiğimiz tek dilde de yetersiz olmamız, işte bu eğitimsizliktir. Yeni nesildeki hoyratlığın biraz da dili eksik bilmekten kaynaklı olduğunu düşünüyorum, çünkü duygularını aktarmakta yetersiz olan insan hem fiziksel hem de ruhsal olarak saldırganlaşır.Başladım zaten. Yavaş yavaş düzeliyor türkçem.
Yakin zamanda dahada ilerletmem gerek. Cocuk vs. olursa türkçe öğrenmesini isterim bunun içinde kendim düzgün konuşmam ve yazmam gerek.
Üç yeni türkçe kitabi aldim. Vakit buldukça okuyorum
Türk milleti olarak Türkçe bilmiyoruz.
Doğru Türkçe yazamıyoruz, doğru Türkçe konuşmuyoruz.
Dil elden gidiyor!
İnsan bildiği her dili kendi içinde düzgün yazmalı ve düzgün konuşmalı.
Dili kullanma şeklimiz karşı tarafta bizimle ilgili bir imaj çizer. İstediğimiz kadar güzel olalım, güzel ve/veya şık/pahalı giyinelim, makyajımız muhteşem olsun dilimizi düzgün konuşup yazmadıktan sonra karşı tarafta saygı uyandırmak mümkün değil, kalite ortada.
Bu konuya takıntılıyım, elimde değil. Burada anladım neden Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA raporunda bizim çocuklarımızın geri kaldığını, çünkü ana-babaları olarak bizler daha şöyle bir platformda kendi dilimizde doğru düzgün yazamıyor, kendimizi ifade edemiyoruz. Noktalama işaretlerini kullanmayanlar, “gidiyo, geliyo” yazanlar, kelimeleri anlamından farklı kullanmalar daha neler neler. Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
“Aman canım, şurada aramızda yazışıyoruz işte” diye küçümsemeyin sakın, böyle böyle, dikkat ede ede davranışlar oturur.
Benim içimden doğru düzgün Türkçe yazmayan kadınlara cevap yazmak gelmiyor.
Bu konu bir süredir içimi kemiriyordu. Yazmak zorundaydım.
bir de hayel varBen bu sitede ennnnn cok MOREL yazilmasina sahit oldum ve sacimi basimi yoldum. Morel nedir ya?
Burada Türk ırkını kötüleyen tek bir üye görmedim. Herkes ortaya çıkan kokuşmuşluktan dert yanıyor. Irkla alakası ne?Neden yok diyorsunuz ki ; Türkçe ti doğru kullanmak bir ulusun adıdır diyen buradakiler. O adı kötülüyorlar ama.
Sistemi yer ,eyvallah , ancak irkla ilgisi yok bunun.
Neden yok diyorsunuz ki ; Türkçe ti doğru kullanmak bir ulusun adıdır diyen buradakiler. O adı kötülüyorlar ama.
Sistemi yer ,eyvallah , ancak irkla ilgisi yok bunun.
Ya o yine iyiymiş, Türkçe öğretmeniyim deyip yazamayana göre :) sorununa odaklanamayıp yazısı gözüme batmıştı.burada bi üye konu açmıştı. matematik öğretmeniydi. türkçesi o kadar berbattı ki doğal olarak herkes eleştirmişti. üye de ben matematik öğretmeniyim, kitap okumama gerek yok, senede bir kitap bile okumuyorum, gurur duruyorum vs demişti.
toplumun temeli eğitimdir. ağrının bilmemne ilçesine eğitim fakültesi açıp oradan öğretmen mezun ederek eğitimde reform yapılamaz. herkes okumuş ama herkes cahil. insanlar eğitimin de dilin öneminin de farkında değil. üstelik uyarılınca da ters tepiyor.
söylediklerinizde haklısınız ancak buradan böyle dil kurallarını beklemek bana garip geliyor.
hepten çileden çıkaracak şekilde yazmasın kimse ona katılıyorum ama büyük harf küçük harf yazacağım diye de kastıramam açıkcası.
internet dili/online dil bunun adı ne bilmiyorum, ama bu kabulle yazıyorum yazdıklarımı.
bir de merak ediyorum mesela bu hassasiyetiniz sözlü dilde de var mı?
örneğin e-mail mi diyorsunuz, e-posta mı?
yada laptop mu diyorsunuz dizüstü bilgisayar mı?
son olarak bir kaç gündür divan edebiyatı okuyorum, türkçe beyitlerin yine türkçe açıklamaları var. bunları anlayamıyor olmak üzüyor.
dünden beri sağda solda paylaştığım beyiti de paylaşayım :)
Kalem kec-dil, mürekkeb rû-siyeh,kağıt dü-rû bilmem,
Kimi etsem o şûha arz-ı hâlim yazmada mahrem.
(Nabi )
Kalem eğri dilli, mürekkep siyah yüzlü, kâğıt ikiyüzlü
Şimdi kalkıp arzuhalimi yazmaya kimi mahrem kılayım.
Türkçe harfleri yazamıyorum ben mesela basılı tutmak gerekiyor noktalı harfleri yazarken, uğraşmıyorum.. varsa bir yolu önerebilir misin? (şu anda bilgisayar klavyesinden yazdım) bu arada klavyenin Türkçesini bilen var mı? :)Bazı üyelerin profilinde lisans mezunu yazıyor,şaşırıyorum vallahi :/
Bu arada mobil olunca ne oluyor ?
Al bu da mobil
Buna katılıyorum.. dilimize geçen yabancı kelimeler var, mesela dediğin gibi e-mail, chat, powerbank, laptop, desktop falan falan.. bunu halka açık bir sitede yazarken illa Türkçesini yazmakla uğraşmıyorum.. kaldı ki bence TDK da bile hata var, en basitinden kale almak mı kaale almak mı deyince kale almak çıkıyor ama daha önce kaale almaktı.. kale deyince baya baya surlar geliyor gözümün önüne :)
Tuş takımı sanırım.Türkçe harfleri yazamıyorum ben mesela basılı tutmak gerekiyor noktalı harfleri yazarken, uğraşmıyorum.. varsa bir yolu önerebilir misin? (şu anda bilgisayar klavyesinden yazdım) bu arada klavyenin Türkçesini bilen var mı? :)
Her kelimesine katılıyorum. Benim de çok takıldığım bir konu bu. Gerçekten anlam veremediğim bir durum da var bir insan evladı hem kitap okuyup hem de nasıl üstüne bastıra bastıra “yanlız”, “herkez” yazar ya da dahi anlamındaki de yi bitişik yazar? Çok temel şeyleri kaçırmamalıyız diye düşünüyorum.Türk milleti olarak Türkçe bilmiyoruz.
Doğru Türkçe yazamıyoruz, doğru Türkçe konuşmuyoruz.
Dil elden gidiyor!
İnsan bildiği her dili kendi içinde düzgün yazmalı ve düzgün konuşmalı.
Dili kullanma şeklimiz karşı tarafta bizimle ilgili bir imaj çizer. İstediğimiz kadar güzel olalım, güzel ve/veya şık/pahalı giyinelim, makyajımız muhteşem olsun dilimizi düzgün konuşup yazmadıktan sonra karşı tarafta saygı uyandırmak mümkün değil, kalite ortada.
Bu konuya takıntılıyım, elimde değil. Burada anladım neden Uluslararası Öğrenci Performansı Değerlendirme yani PISA raporunda bizim çocuklarımızın geri kaldığını, çünkü ana-babaları olarak bizler daha şöyle bir platformda kendi dilimizde doğru düzgün yazamıyor, kendimizi ifade edemiyoruz. Noktalama işaretlerini kullanmayanlar, “gidiyo, geliyo” yazanlar, kelimeleri anlamından farklı kullanmalar daha neler neler. Hele hele öğretmen olup yanlış yazanlara hiç ama hiç tahammülüm yok, düşünsenize çocuklar kimlere emanet.
“Aman canım, şurada aramızda yazışıyoruz işte” diye küçümsemeyin sakın, böyle böyle, dikkat ede ede davranışlar oturur.
Benim içimden doğru düzgün Türkçe yazmayan kadınlara cevap yazmak gelmiyor.
Bu konu bir süredir içimi kemiriyordu. Yazmak zorundaydım.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?