Devlette Mühendislik

Ruzgarli Tepe

Guru
Kayıtlı Üye
2 Temmuz 2013
4.011
8.534
358
Merhaba ailem Kpss'ye girmem için ısrar ediyor, ben de bilenlere sormak istiyorum. Kamuda mühendis olmak için direkt lisans sınavına girmek mi daha iyi bir yol, yoksa ortaöğretimden girip sonrasında unvan yükseltmek için başvurmak mı?
Şu an ortaögretim Kpss mantıklı geliyor ama düz memur olarak atanıp sonrasında muhendislige geçmek ne kadar kolay bilmiyorum .

Cevaplayan herkese teşekkür ederim, lisanstan başvurdum.

Son düzenleme:
Yani sen bilirsin bence konu sahibesi ama bence pek iyi bir fikir değil, körelirsin. Bence gençken , zihin zehir gibiyken çalışmak ve kendini ilerletmek gerekiyor. Ayrıca gençler genelde çalışmak, öğrendiklerini kullanmak istiyor
, devlette sıkılabilirsin gayet. Devlet kaçmıyor, çalışmaktan yorulunca, sıkılınca ilerleyen yaşlarında geçersin devlete.

Sen bilirsin tabi ki, bana kalırsa özelde iş kovala ama profesyonel, düzgün , sana bir şeyler katacak bir yer olmasına dikkat et. Yok iş bulamıyorum dersne o zaman otur KPSS çalış. Bol şans dilerim :KK50:

Merhaba ailem Kpss'ye girmem için ısrar ediyor, ben de bilenlere sormak istiyorum. Kamuda mühendis olmak için direkt lisans sınavına girmek mi daha iyi bir yol, yoksa ortaöğretimden girip sonrasında unvan yükseltmek için başvurmak mı?
Mühendis Seniz..orta öğretim den giremezsiniz

Mezuna kslnadıysanız evet girersiniz ortaöğretimden..
Bence devlete atanmak çok daha iyi tanıdığım tüm mühendisler devlette işini tamamlayıp özelde de boş günü değerlendiriyor öyle körelme falan yok yani.. Tek saçma bulduğum sizde çift senede atanma varmış lisansta halbuki her sene lisans sınavı oluyor..

Yani sen bilirsin bence konu sahibesi ama bence pek iyi bir fikir değil, körelirsin. Bence gençken , zihin zehir gibiyken çalışmak ve kendini ilerletmek gerekiyor. Ayrıca gençler genelde çalışmak, öğrendiklerini kullanmak istiyor
, devlette sıkılabilirsin gayet. Devlet kaçmıyor, çalışmaktan yorulunca, sıkılınca ilerleyen yaşlarında geçersin devlete.

Sen bilirsin tabi ki, bana kalırsa özelde iş kovala ama profesyonel, düzgün , sana bir şeyler katacak bir yer olmasına dikkat et. Yok iş bulamıyorum dersne o zaman otur KPSS çalış. Bol şans dilerim :KK50:
38 yaşında evli çocukluyken mi geçecek devlete? Devletten emekli olup özelde çalışsın çift maaş daha mantıklı.

38 yaşında evli çocukluyken mi geçecek devlete? Devletten emekli olup özelde çalışsın çift maaş daha mantıklı.

Neden olmasın ki? Gençken çalışacağını çalışırısn sonra daha sakin bir çalışma hayatı istersin.

Devletten özele geçme diye bir şey yok asla, dünyanın hiçbir yerinde duymadım çünkü dediğim gibi devlette çalışanların öyle harika kariyer olanakları olmuyor. Özel şirketin tek amacı vardır, ortaya konan şeyin kar etmesi. Bunun içinde tüm ekibin nitelikli olması, iyi iş çıkarması gerekir, yapılan şeyin iyi çalışması gerekir, daha sonra yapılan işin üstüne koyarak ilerlersin. Bu şekilde işin neresinden tutarsan tut gelişirsin. Kısacası maddi kaygı tüm gelişimi ve yeniliği tetikler hem ürün bazında, hem çalışanların kariyerleri bazında. Sadece devlet değil, tüm büyük şirketler aynı şekilde her iş çok yavaş ilerliyor, ihtiyacın olan bir kaynak için bile yönetimden uzun süre izin bekliyorsun, çok bürokrasi var, habire toplantı, orta yönetimdeki insanlar işten anlamıyor şu bu derken çalışmak bayık bir hale dönüyor. Cücük kadar kod için bile 5 toplantı var, az kod çok konuşma var yani işte geçen zamanın çoğu boş kimseye faydası yok.

Örnek vereyim , benden 4-5 yaş büyük bir proje yöneticisi tanıyorum İstanbulda büyük bir şirkette çalışıyor. Bunlara danışmanlık verdim bir süre, yapılacak bir iş vardı 10dkda yapıp bitecek bir şeydi ben de bu adama gel dedim sen yap hazırla. Neyse geldi telekonferansa o kadar nasıl diyeyim pratiklikten uzaktı ki, ben olsam 2 kez tab 2 kez enter atıp 5dkda yapardım adam 30dk debelendi valal kansere yakalandım.

Türkiye'deki devlet kurumları zaten çalışma amacıyla açılmıyor sankim, memurlar geliyor sabah bir kahve içiyor bir iki mail yazıyor, biraz oyalanıyor zaten öğlen geliyor öğle yemeğinde 2-3 dedikodu çeviriyor, o sırada biraz toplantı yapıyor arada sigara içiyor sonra akşam oluyor zaten. Yine bolca toplantı var, üstüne bolca dedikodu var ama üretim 0.

Konu sahibesi 38 yaşında kendisini kabul edecek şirket bulsa bile kendisi junior - senior arasında olacak, yaşıtları vınlayıp gitmiş olacak, uyum sağlayamayacak, o yaşta çalışmayı kafası zaten kaldırmayacak. Çalışmak gençken iyi yapılıyor kesinlikle, ben genç yaşlarda çok çalıştığım için gayet mutluyum mesela.

Bence mühendis olmayanlar yorum yapmasın bu konuya konu sahibesini yanlış yönlendirmesin. Ne yapacak devlette, bayılıp kalacak o kadar. İşini gerçekten iyi yapıyorsan da devletten 5 yılda alacağın maaşı freelancele 1 yılda kapatırsın. Devlete sırtını yaslama kafası bomboş zaten hiçbir şey üretemezsin ne kendine ne ülkeye hiçbir faydan olmaz. Devlete sırtını yaslarım kafasında olanlar zaten hiç mühendislik falan yapmasın bizim mesleğin özü yaratmak çünkü , liseyi bitirip dümdüz memur olsun adam gibi bu mesleğin hakkını vermedikten sonra ünvan münvan boş.

Son düzenleme:
Kamuda yükselme sınavlarını bazı kurumlar hiç açmaz. Bazıları 5-10 senede bir açar. Zordur yani.
Ben olsam direkt kpss çalışırım. Uzmanım ben de bu arada. Mühendislik mezunuyum. Kpss 4 (94 puan) + kpds ( eski afı kpds 86 puan) kurum sınavı (ikinci oldum) + mülakatla girdim.

Tüm bunlar olurken bebeğim vardı. 1.5 yaşında. Uyutup çalışırdım.

Ciddi çalışman lazım. Sonrası rahat.

Neden olmasın ki? Gençken çalışacağını çalışırısn sonra daha sakin bir çalışma hayatı istersin.

Devletten özele geçme diye bir şey yok asla, dünyanın hiçbir yerinde duymadım çünkü dediğim gibi devlette çalışanların öyle harika kariyer olanakları olmuyor. Özel şirketin tek amacı vardır, ortaya konan şeyin kar etmesi. Bunun içinde tüm ekibin nitelikli olması, iyi iş çıkarması gerekir, yapılan şeyin iyi çalışması gerekir, daha sonra yapılan işin üstüne koyarak ilerlersin. Bu şekilde işin neresinden tutarsan tut gelişirsin. Kısacası maddi kaygı tüm gelişimi ve yeniliği tetikler hem ürün bazında, hem çalışanların kariyerleri bazında. Sadece devlet değil, tüm büyük şirketler aynı şekilde her iş çok yavaş ilerliyor, ihtiyacın olan bir kaynak için bile yönetimden uzun süre izin bekliyorsun, çok bürokrasi var, habire toplantı, orta yönetimdeki insanlar işten anlamıyor şu bu derken çalışmak bayık bir hale dönüyor. Cücük kadar kod için bile 5 toplantı var, az kod çok konuşma var yani işte geçen zamanın çoğu boş kimseye faydası yok.

Örnek vereyim , benden 4-5 yaş büyük bir proje yöneticisi tanıyorum İstanbulda büyük bir şirkette çalışıyor. Bunlara danışmanlık verdim bir süre, yapılacak bir iş vardı 10dkda yapıp bitecek bir şeydi ben de bu adama gel dedim sen yap hazırla. Neyse geldi telekonferansa o kadar nasıl diyeyim pratiklikten uzaktı ki, ben olsam 2 kez tab 2 kez enter atıp 5dkda yapardım adam 30dk debelendi valal kansere yakalandım.

Türkiye'deki devlet kurumları zaten çalışma amacıyla açılmıyor sankim, memurlar geliyor sabah bir kahve içiyor bir iki mail yazıyor, biraz oyalanıyor zaten öğlen geliyor öğle yemeğinde 2-3 dedikodu çeviriyor, o sırada biraz toplantı yapıyor arada sigara içiyor sonra akşam oluyor zaten. Yine bolca toplantı var, üstüne bolca dedikodu var ama üretim 0.

Konu sahibesi 38 yaşında kendisini kabul edecek şirket bulsa bile kendisi junior - senior arasında olacak, yaşıtları vınlayıp gitmiş olacak, uyum sağlayamayacak, o yaşta çalışmayı kafası zaten kaldırmayacak. Çalışmak gençken iyi yapılıyor kesinlikle, ben genç yaşlarda çok çalıştığım için gayet mutluyum mesela.

Bence mühendis olmayanlar yorum yapmasın bu konuya konu sahibesini yanlış yönlendirmesin. Ne yapacak devlette, bayılıp kalacak o kadar. İşini gerçekten iyi yapıyorsan da devletten 5 yılda alacağın maaşı freelancele 1 yılda kapatırsın. Devlete sırtını yaslama kafası bomboş zaten hiçbir şey üretemezsin ne kendine ne ülkeye hiçbir faydan olmaz. Devlete sırtını yaslarım kafasında olanlar zaten hiç mühendislik falan yapmasın bizim mesleğin özü yaratmak çünkü , liseyi bitirip dümdüz memur olsun adam gibi bu mesleğin hakkını vermedikten sonra ünvan münvan boş.

Mühendis değilim ama dediklerime katılıyorum.
Öte yandan söylemeden geçemeyeceğim,
meslek değiştirmekle kafayı bozduğum son bir kaç yılda, meslek konusundaki yorumlarını gördükçe tekrar sınava girip yazılım mühendisliği okumam konusunda güdüleniyorum. 🤭
Okurken para kazanabileceğime biraz inancım olsa şuan tekrar sınava hazırlanıyor olurdum.

meslek değiştirmekle kafayı bozduğum son bir kaç yılda, meslek konusundaki yorumlarını gördükçe tekrar sınava girip yazılım mühendisliği okumam konusunda güdüleniyorum. 🤭
Okurken para kazanabileceğime biraz inancım olsa şuan tekrar sınava hazırlanıyor olurdum.

Yani yani gençken çalışmak gerek, konu sahibesi ve diğer gençler çalışmayıp ne yapacak zaten ... Bunu sanırım Koç Üniversitesinde görmüştüm ziyarete gittiğimde, yeni başlayan yüksek lisans öğrencilerine birer motivasyon kağıdı dağıtmışlar. Ben de alıp elime bakmıştım, yazdıkları bir satır çok çok hoşuma gitti:

Kendimiz için, milletimiz için, devletimiz için çok çalışmalıyız için yazmışlar.

Aynen yazdıkları gibi gençler öncelikle kendileri, sonra insanlarımız için çok çalışmalı. Ancak o zaman bu ülke içinde bulunduğu berbat durumdan çıkabilir.
Çalışmak iyidir yahu, sen de işine kendinden katarsın, işin de gelir sana çok şey katar. Ben anlayamıyorum gerçekten tüm ülkenin mi motivasyonu düşük, kimse çalışmak istemezse herkes mi memur olsun :KK51:

Görünce yazmadan duramadım, ben de yazılım mühendisliğine çok özeniyorum ama cesaret de edemiyorum…

Henüz 3. Sınıfım, araştırdım girilebilir yazıyordu.
Hiçbir hırsın idealin yükselme hedefin yok mu? Neden kendini köreltmeye çalışıyosun? Atanacaksan niye mühendis oldun ki basit bir bölüm okuyup ya da öğretmen olup kpss çalışsaydın analitik zekanı harcarsın böyle yaparsan

Elektrik Elektronik Mühendisliği, 2.si konusunda emin değilim.
Braşınız kamuda avantajlı bir branş. Her kurumda kadrosu var sanıyorum. Dolaysıyla memur olarak girdiğiniz kurumda kadro karışılığı da olacaktır. Ancak mühendis kadrosuna geçebilmeniz için kurumunuzun ünvan değişikliği sınavı açması gerekir ki bu da her zaman açılan bir sınav değil. Bazı kurumlar uzun yıllar açmıyor hatta. Açıldığı zaman ise öyle bulunduğunuz yerde direkt ünvanınızı almıyorsunuz. İl il kontenjan ayrılıyor ve bulunduğunuz ile kadro verilmemiş olabilir. Başka şehre gitmeyi göze almanız gerekir. Öte yandan ortaöğretim düz memur kadroları da eem kadrolarıyla kıyaslandığında epey az diye biliyorum. Şu halde ortaöğretimden atanıp ünvan kovalamak pek mantıklı değil gibi. Yine de bu seneki sınava ortaöğretim girip şansınızı deneyebilirsiniz. Atanmış olsanız bile 2024te de lisanstan girebilirsiniz ve çalışırken atama bekleyebilirsiniz. Mühendis olarak atanmak için her halükarda mezun olmayı bekleyeceksiniz ne de olsa.

Devlet kaçmıyor, çalışmaktan yorulunca, sıkılınca ilerleyen yaşlarında geçersin devlete.
O iş yalan olur 🤣 Yaş ilerledikçe kpss gibi bir sınava hazırlanıp yüksek puan almak zul geliyor. Hele özelde çalışırken zaman ayırmak her baba yiğidin harcı değil. Ha yapan yok mu var ama çoook az.
Ama bence de kamu mühendis için çekilecek dert değil. Yeni mezunken yurtdışını zorlamadığıma çok pişmanım ben. Maaşın ve çalışma şartlarının yüzü suyu hürmetine katlanıyoruz işte 😄

Ben özelde kölelik yaptığımı farkettim memur oldum sanada tavsiye ederim eğer düzgün bir iş bulacak çevren veya aşırı iyi bir diploman dilin yoksa.bende dil var diplomada vardı ama çevre yoktu😂🤷🏻‍♀️

Back
X