Devlette Mühendislik

lisans mezunuysan ortaöğretim KPSS’ye giremezsin bu bir.

Mühendislik için KPSS’ye girersen çift senelerde gireceksin. Mesela bu sene. Yılda ikişerden toplam 4 defa atama olur. Bence bu daha kolay, sağlam çalışırsan atanırsın mülakat yok. Ama her kurumu yazma. Puanını alınca nereleri yazayım diye sor sana yardım ederim
 
Konu sahibi; konunun muhattabı ben olabilirim Söylediğin yolu yürümüş biriyim Burda MissCherryBlossom ve Susmuyorr değindiği noktalar doğru. Sen nasıl bir çalışma hayatı istiyorsun önce ona karar ver. Şimdi misscherry’nin dediği gibi bir çalışma hayatı istiyorsan(yoğun çalışırım,gecemi gündüzüme katarım, banamısın demem, paramı da cebime koyarım; olanaklarım fazla, gençken yaparım bunları diyorsan) kamu sektörünü düşünme, ha ama düşünüyorsanda durmuyorun söylediklerini kulağına küpe yap. Şunu ekleyim sadece(bu kısmı araştır); ortaöğretim bazında çalışıyorken lisanstan giremezsin diye biliyorum, yani istifa edip girmen lazım(emin değilim araştır). Birde bu yolu seçeceksen gireceğin bakanlığı araştır, kaç yılda bir ünvan sınavı yapılıyor, atamaları nasıl,mülakatı varmı tekrardan..çakılı kadromu kalıyorum.. hepsi bir ayrıntı.. Ayrıca ortaöğretim üzerinden yüksek bir puan almanız gerekir(90 lar) buda kafanızda dursun.(bu puanları alan çok rakibiniz olacak ve atamalar az)..Birde lisans mezunu olunca istesenizde birdaha ortaöğretim üzerinden girme hakkınız olmayacak bunuda unutmayın. Hayattan beklentilerinizi kendi kişiliğinizi en iyi siz bilirsiniz. Bu doğrultuda seçim yapın..
 
Mühendislik okuyanların kamuda pek şansı yok diye biliyorum. Mühendis olarak atanmak çok zor. Tabi hangi mühendislik olduğuna da bağlı. Çok az kişi alıyorlar
 

Konu sahibesi de gitmez o zaman, işinde devam edebilir, paraları toplayıp erken emekli olabilir, yöneticiliğe geçiş yapabilir veya kendi işini kurabilir tonla başka seçeneği var
 
Hemen de lafı yapıştırmışsın mühendis olmayanlar yazmasın diye. Özelde mühendis erkeklerin eşleri yazabilir mi acaba müsaaden var mı? Belki konu sahibi tırmalamak istemiyor, erkek arkadaşı var evlenecek belki… bırakalım da buna kendisi karar versin.
 
; ortaöğretim bazında çalışıyorken lisanstan giremezsin diye biliyorum, yani istifa edip girmen lazım(emin değilim araştır)

yoo öyle bir şey yok girip puanını alıp başka yere atanana kadar da çalışabilir.
ODTÜ okuyan bir arkadaş öyle yaptı bizim
ortaöğretimden girdi 95 filan aldı ankaraya atandı
4 sene ODTÜyü okuyup çalıştı bir yandan
bitirdi lisanstan girdi yine 90 birşey aldı
atandı eskişehire gitti
aynı kurum değil.
 
Devletten özele geçme diye bir şey yok asla, dünyanın hiçbir yerinde duymadım çünkü dediğim gibi devlette çalışanların öyle harika kariyer olanakları olmuyor.

bu kısımda atladığın bir şey var cherry
biz kominist bir devletiz devlet-tik. herşeyi satana kadar. şimdi yarı kominist bir devletiz ya da %30 filan kaldık.

bizde karayolları demiryolları limanlar madenler denizler her şey devletin
mesela TTK demiryolu ya da demirçelik gibi kurumlarda senelerce mühendislik yapmış bi sürü abimiz özelde çalışıyor

çünkü bu işlerin özelde yetişmiş bir elemanı yok. olamaz. özelde öyle bir işkolu yok. yok-yu baızları hala yok.

her iş yazılım veya inşaat değil.
her mühendis yazılımcı/inşaatçı değil...ki nişaatta bile sadece devletin uzman yetiştirdiği alanlar var.

tr'de devletten başka bir yerde öğrenecemeyeceğin bir dolu işkolu var
ha az kaldı
ama hala var.
 

Canım ablacım mühendis biriyle evli olanlar da isterse yazsın da gidip çalışıyor musunuz bu işte, eğitimini alıyor musunuz? Ben de avukat biriyle flört ediyorum o zaman ben de burda hukuki işlerde danışmanlık vereyim:) ben bu işi yapıyorum, verdiğim bilgiler de birinci elden o kadar.

Evlenecekse de evlensin ne var evlenince ne oluyor, akli melekeleri mi bitiyor niye çalışamasın? Savunma sanayi şirketlerinde de tonla çalışan kadın var çoğu evli, benim bölümde gayet torun torba sahibi kadın profesör de vardı. Çalışmak isteyen kadın bekar kalsın diye bir şey yok, çalışmak isteyen erkeklere evlenirsen bırakırsın diyen kimse var mı acaba İşini adam gibi konstrantre, profesyonelce yaparsın 6ya kadar sonra çıkar evine gidersin, kalan zamanında özel hayatında da evli ol bekar ol kime ne?

İstiyorsa istiyordur, istemiyorsa istemiyordur tabi ki kendi bilir. Ben sadece olaya dar şekilde bakmamasını, daha farklı alternatifleri olduğunu da söyledim. Kaldı ki konu sahibesi elektronik mühendisiymiş gayet iyi bir meslek, hele ki Türkiye için çok çok iyi bir meslek neden derseniz bizim ülkemizdeki teknoloji işi savunma işinde yoğunlaşıyor, savunma işinde de bu mesleğin her türüne yer var daha hardware işlerine yönelik türlere de, mikrodalgaya da, antene de, devre elektroniğine de... Bu kadar iyi bir meslek elinde olacaksa neden bütün gün pineklemek yerine daha iyisini kovalamasın? Tabi ki yine kendi bilir ama gençlerin tüm motivasyonunun kredi çekmek için memur olmak istemek olması üzücü. Madem memur olmak istiyor hiç bu bölümün derdiyle falan uğraşıp gençlik tüketmesin dedim haksız mıyım, lise mezunuysan da KPSS var madem bitirme projesiydi ödeviydi dersiydi uğraşmak niye o zaman?
 
+ savunma sanayi. Üretim kısmı büyük oranda devletin elinde. Yeni yeni özelleşiyor olsa da uzun yıllar boyunca üretim devlet eliyle yapıldı. Bu alanda özelde yetişmiş eleman bulamazsın.
 
Tabkide lisans a girirn zaten en yüksek mezunişyet ne ise sınava ondan girebilirsiniz tabiki de mezunsanız lisanstan. Ve düz memurun alacağı maaşla mühendisin maaşı arasında en az 2-3 bin oynar ve ünvan değişikliği sınavını kurumlar öyle her ytıl açmıyor öyle ben atanayım sonra mühendisliğe geçerim bir şekilde diye düşünmeyin.
 
Arkadaşımın ailesinin baskıları sonucu arkadaşım İç Anadolu’nun bir ilindeki Askeriyede mühendis olarak çalışmaya başladı. Kendime yaptığım en büyük kötülük diyor. 2 sene oldu alışmak şöyle dursun stres seviyesi her geçen gün artıyor. Bence yapmamalısın.
 
Stres seviyesi neden yüksek?
 
Biri 38den sonra devlete geçer demiş de 35 yaştan sonra memur olunamıyor sanırım.
 
Son düzenleme:
Ozelde 5 yil kamuda 2 yildir muhendisim. Kamudaki rahat ozelde yok. Ortaogretimden atanmak mantikli cunku lisanstan sonra atanmak daha zor. Ancak duz memurluktan muhendis kadrosuna gecmek nasildir bilmiyorum. Maaslar kucuk isyerlerinde dusuk buyuk isyerlerinde fazla devlette buyuk isyerlerine yakin seviyede oluyor. Evlenip cocuk yapma durumlarinda devletteki firsatlar haklar daha cok. Hayat sizin muhendis sizsiniz size en kolay en getirili yolu siz bulmalisiniz.
 
Dediğin sınav görevde yükselme, olmayacak birşey değil ama çok zor. Sınav açıp açmamak kuruma kalmış. Ya da memurken tekrar kpss çalışıp mühendis olarak atanacaksiniz.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…