- 19 Nisan 2019
- 3.037
- 8.561
- 158
- Konu Sahibi Ruzgarli Tepe
-
O iş yalan olurYaş ilerledikçe kpss gibi bir sınava hazırlanıp yüksek puan almak zul geliyor. Hele özelde çalışırken zaman ayırmak her baba yiğidin harcı değil. Ha yapan yok mu var ama çoook az.
Ama bence de kamu mühendis için çekilecek dert değil. Yeni mezunken yurtdışını zorlamadığıma çok pişmanım ben. Maaşın ve çalışma şartlarının yüzü suyu hürmetine katlanıyoruz işte
Hemen de lafı yapıştırmışsın mühendis olmayanlar yazmasın diye. Özelde mühendis erkeklerin eşleri yazabilir mi acaba müsaaden var mı? Belki konu sahibi tırmalamak istemiyor, erkek arkadaşı var evlenecek belki… bırakalım da buna kendisi karar versin.Neden olmasın ki? Gençken çalışacağını çalışırısn sonra daha sakin bir çalışma hayatı istersin.
Devletten özele geçme diye bir şey yok asla, dünyanın hiçbir yerinde duymadım çünkü dediğim gibi devlette çalışanların öyle harika kariyer olanakları olmuyor. Özel şirketin tek amacı vardır, ortaya konan şeyin kar etmesi. Bunun içinde tüm ekibin nitelikli olması, iyi iş çıkarması gerekir, yapılan şeyin iyi çalışması gerekir, daha sonra yapılan işin üstüne koyarak ilerlersin. Bu şekilde işin neresinden tutarsan tut gelişirsin. Kısacası maddi kaygı tüm gelişimi ve yeniliği tetikler hem ürün bazında, hem çalışanların kariyerleri bazında. Sadece devlet değil, tüm büyük şirketler aynı şekilde her iş çok yavaş ilerliyor, ihtiyacın olan bir kaynak için bile yönetimden uzun süre izin bekliyorsun, çok bürokrasi var, habire toplantı, orta yönetimdeki insanlar işten anlamıyor şu bu derken çalışmak bayık bir hale dönüyor. Cücük kadar kod için bile 5 toplantı var, az kod çok konuşma var yani işte geçen zamanın çoğu boş kimseye faydası yok.
Örnek vereyim , benden 4-5 yaş büyük bir proje yöneticisi tanıyorum İstanbulda büyük bir şirkette çalışıyor. Bunlara danışmanlık verdim bir süre, yapılacak bir iş vardı 10dkda yapıp bitecek bir şeydi ben de bu adama gel dedim sen yap hazırla. Neyse geldi telekonferansa o kadar nasıl diyeyim pratiklikten uzaktı ki, ben olsam 2 kez tab 2 kez enter atıp 5dkda yapardım adam 30dk debelendi valal kansere yakalandım.
Türkiye'deki devlet kurumları zaten çalışma amacıyla açılmıyor sankim, memurlar geliyor sabah bir kahve içiyor bir iki mail yazıyor, biraz oyalanıyor zaten öğlen geliyor öğle yemeğinde 2-3 dedikodu çeviriyor, o sırada biraz toplantı yapıyor arada sigara içiyor sonra akşam oluyor zaten. Yine bolca toplantı var, üstüne bolca dedikodu var ama üretim 0.
Konu sahibesi 38 yaşında kendisini kabul edecek şirket bulsa bile kendisi junior - senior arasında olacak, yaşıtları vınlayıp gitmiş olacak, uyum sağlayamayacak, o yaşta çalışmayı kafası zaten kaldırmayacak. Çalışmak gençken iyi yapılıyor kesinlikle, ben genç yaşlarda çok çalıştığım için gayet mutluyum mesela.
Bence mühendis olmayanlar yorum yapmasın bu konuya konu sahibesini yanlış yönlendirmesin. Ne yapacak devlette, bayılıp kalacak o kadar. İşini gerçekten iyi yapıyorsan da devletten 5 yılda alacağın maaşı freelancele 1 yılda kapatırsın. Devlete sırtını yaslama kafası bomboş zaten hiçbir şey üretemezsin ne kendine ne ülkeye hiçbir faydan olmaz. Devlete sırtını yaslarım kafasında olanlar zaten hiç mühendislik falan yapmasın bizim mesleğin özü yaratmak çünkü , liseyi bitirip dümdüz memur olsun adam gibi bu mesleğin hakkını vermedikten sonra ünvan münvan boş.
; ortaöğretim bazında çalışıyorken lisanstan giremezsin diye biliyorum, yani istifa edip girmen lazım(emin değilim araştır)
Devletten özele geçme diye bir şey yok asla, dünyanın hiçbir yerinde duymadım çünkü dediğim gibi devlette çalışanların öyle harika kariyer olanakları olmuyor.
Hemen de lafı yapıştırmışsın mühendis olmayanlar yazmasın diye. Özelde mühendis erkeklerin eşleri yazabilir mi acaba müsaaden var mı? Belki konu sahibi tırmalamak istemiyor, erkek arkadaşı var evlenecek belki… bırakalım da buna kendisi karar versin.
+ savunma sanayi. Üretim kısmı büyük oranda devletin elinde. Yeni yeni özelleşiyor olsa da uzun yıllar boyunca üretim devlet eliyle yapıldı. Bu alanda özelde yetişmiş eleman bulamazsın.bu kısımda atladığın bir şey var cherry
biz kominist bir devletizdevlet-tik. herşeyi satana kadar. şimdi yarı kominist bir devletiz ya da %30 filan kaldık.
bizde karayolları demiryolları limanlar madenler denizler her şey devletin
mesela TTK demiryolu ya da demirçelik gibi kurumlarda senelerce mühendislik yapmış bi sürü abimiz özelde çalışıyor
çünkü bu işlerin özelde yetişmiş bir elemanı yok. olamaz. özelde öyle bir işkolu yok. yok-yu baızları hala yok.
her iş yazılım veya inşaat değil.
her mühendis yazılımcı/inşaatçı değil...ki nişaatta bile sadece devletin uzman yetiştirdiği alanlar var.
tr'de devletten başka bir yerde öğrenecemeyeceğin bir dolu işkolu var
ha az kaldı
ama hala var.
Tabkide lisans a girirn zaten en yüksek mezunişyet ne ise sınava ondan girebilirsiniz tabiki de mezunsanız lisanstan. Ve düz memurun alacağı maaşla mühendisin maaşı arasında en az 2-3 bin oynar ve ünvan değişikliği sınavını kurumlar öyle her ytıl açmıyor öyle ben atanayım sonra mühendisliğe geçerim bir şekilde diye düşünmeyin.Merhaba ailem Kpss'ye girmem için ısrar ediyor, ben de bilenlere sormak istiyorum. Kamuda mühendis olmak için direkt lisans sınavına girmek mi daha iyi bir yol, yoksa ortaöğretimden girip sonrasında unvan yükseltmek için başvurmak mı?
Şu an ortaögretim Kpss mantıklı geliyor ama düz memur olarak atanıp sonrasında muhendislige geçmek ne kadar kolay bilmiyorum .
Stres seviyesi neden yüksek?Arkadaşımın ailesinin baskıları sonucu arkadaşım İç Anadolu’nun bir ilindeki Askeriyede mühendis olarak çalışmaya başladı. Kendime yaptığım en büyük kötülük diyor. 2 sene oldu alışmak şöyle dursun stres seviyesi her geçen gün artıyor. Bence yapmamalısın.
Sevmiyor işini. Tüm gün boş boş oturduğundan bahşediyor. Kalan kısmı siyasi olarak sıkıntı. O yüzden o konuyu pek açmayayımStres seviyesi neden yüksek?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?